Как финансовият министър „изпълнява” бюджета

На последното заседание на Министерския съвет, в точка 38 от дневния ред е записано: Постановление за изменение на Постановление №324 на МС от 2009 г. за изпълнение на държавния бюджет на Република България.

Не всеки би обърнал внимание на тази точка, но фразата „за изпълнение на държавния бюджет на Република България” изостря някак си сетивата, защото всички граждани на тази страна искат държавния бюджет да се изпълни, както в приходната част, така и в разходната. Не вярвам да има някой, който да иска обратното...

Тук става въпрос за приходната част. Ето как разбира изпълнението на държавния бюджет неговия автор, министърът на финансите Симеон Дянков:

Според Постановление 324 на МС, в една негова точка се отчисляват 50 на сто от печалбата на държавни дружества – и, забележете, след облагането на тази печалба и направените отчисления за фонд „Резервен” в размер на още 10 на сто!

С изменението на ПМС 324, което е гласувано вчера на заседание на правителството – отчисляването от печалбата на държавните дружества и еднолични търговски дружества е увеличено от 50 на 80 на сто!

Списък на държавните дружества от които Дянков изтисква 80 на сто от печалбата не е приложен към документите от заседанието на кабинета „Борисов”.

Такъв Списък няма и в сайта на Министерство на финансите.

Засега ще оставя темата за липсващия Списък, докато получа отговори от съответните ведомства по въпроса.

Какво остава в държавните предприятия и едноличните търговски дружества след тази финансова балтия, не е ясно. Но да режеш 80 на сто от вече обложена печалба на дадено предприятие или дружество в условия на криза – това го няма в нито една страна-членка на Европейския съюз!

Отчисленията се извършват по годишния финансов отчет на фирмите.

В обхвата на Постановление 324 и неговото допълнение не влизат лечебните заведения за болнична помощ.

Тук му е мястото да запитам: това ли е разбирането на министъра на финансите за изпълнение на държавния бюджет? Да облага двукратно печалбата на държавни предприятия и еднолични дружества с държавен капитал? По този начин ли ще се пълни бюджетът на Дянков, който както се оказва май е зле написан?

Мярката с изменение на ПМС 324 е една от одобрените от правителството в подкрепа на заетостта, домакинствата, бизнеса и фискалната позиция и записано на сайта на МС.

Как точно и конкретно според Дянков, с тази мярка да се изстисква печалбата на държавни предприятия и еднолични дружества с държавно участие в капитала, в размер на 80 на сто ще бъдат подкрепени заетостта, домакинствата, бизнеса и фискалната политика? Ето конкретните текстове от ПМС 324:

 

Чл. 18. Едноличните търговски дружества с държавно участие в капитала, с изключение на лечебните заведения за болнична помощ, правят отчисления за държавата от печалбата по годишния финансов отчет след данъчно облагане за финансовата 2009 г., както следва:

1. дружествата с ограничена отговорност - 50 на сто от печалбата;

2. акционерните дружества след приспадане на отчисленията за фонд "Резервен" в размер 10 на сто в съответствие с чл. 246, ал. 2, т. 1 от Търговския закон - дивидент за държавата в размер 50 на сто от печалбата.

Чл. 19. Представителите на държавата в общите събрания на търговските дружества с държавно участие в капитала, с изключение на лечебните заведения за болнична помощ, при разпределянето на печалбата за 2009 г. да предложат отчисляване на част от печалбата за съдружниците, съответно дивидент за акционерите, при условията и в размерите, определени в чл. 18.

Чл. 20. Търговските дружества с държавно участие в капитала, които притежават дялове или акции в други търговски дружества, упълномощават своите представители в общите събрания на другите дружества да предложат и гласуват разпределение на тяхната печалба при условията и в размерите, определени в чл. 18.

Чл. 21. (1) Търговските дружества по чл. 18, 19 и 20 правят вноските по отчислената печалба, съответно по разпределените дивиденти, за държавата до 31 май 2010 г., а тези, които съставят годишен финансов отчет съгласно чл. 37, ал. 2 от Закона за счетоводството - до 15 юли 2010 г., при спазване разпоредбите на чл. 133 и 247а от Търговския закон.

(2) Вноските по ал. 1 постъпват по сметката за приходите на централния бюджет на съответната териториална дирекция на Националната агенция за приходите или на териториалната дирекция "Големи данъкоплатци и осигурители", като при превеждането на сумите се попълва код за вид плащане 11 48 00.

Това е записано в ПМС 324. С новото изменение на това постановление, отчислението от държавните предприятия и дружества вместо 50, вече е на 80 на сто.

Все още е неясно как изведнъж управниците възневидяха електроразпределителните дружества и се премина на етап: нахлуване в офиси с искане на документи за инвестиции!

Вчера, австрийското издание „Ди Прессе” съобщава за конфликт между българското правителство и позиционирания в Долна Австрия енергиен концерн ЕВН, по повод посещението на цивилни служители на ДАНС в клиентските центрове на компанията в седем български града.

Въоръжени маскирани мъже, са нахлули в каси на ЕВН – нещо, което във всяка друга страна-членка на Европейския съюз би се приело като въоръжено нападение, с цел – грабеж!

Преди акциите на маскираните и въоръжени мъже в офисите на ЕВН, премиерът Бойко Борисов, който обвини трите чужди електроразпределителни дружества в “далавери”, защото продавали на крайните клиенти на прекалено високи цени, отбелязва „Ди Прессе”.

Борисов обвини електроразпределителните дружества, че инвестирали твърде малко, в отговор на което шефьт на регулаторния орган Ангел Семерджиев даде добра оценка на ЕВН, като подчерта, че за разлика от немското Е.ОН и чешкото ЧЕЗ, австрийците изцяло били изпълнили инвестиционните си програми за 2008 и 2009 г., коментира “Ди Пресе“.

„Всичко е било елегантно и възпитано” – парира МВР-министърът Цветан Цветанов нападките към кабинета „Борисов” за акциите в ЕВН и така оправда акциите с мерките, които предприело правителството за създаване на условия, които да гарантират, че няма злоупотреби и че всичко, което е направено като инвестиции, съответства на документите в тези дружества.

Моето обяснение за тези акции е именно в цитираното по-горе ПМС 324, с което Дянков най-откровено рекетира държавни предприятия и дружества с държавно участие в капитала да му пълнят хазната.

Явно електроразпределителните дружества не са обявили очакваната от Дянков печалба за двойно облагане и вместо това са дали данни за направени инвестиции, с което са подразнили сериозно финансиста. В отговор – в офисите им бяха пратени маскирани, въоръжени мъже, които поискаха документи за инвестиции!

"Не прави нищо, докато не си напълно наясно какво правиш." Този съвет на генерал Колин Пауъл наскоро ми изпрати един мой читател.

 

Коментари 

 
+3 #3 Звезделина Милева 2010-06-29 13:36
Знам ,че положението в България вместо да се подобрява става все по-непоносимо.Обръщам се обаче към младите българи - помислете си - в България е имало и много по- тежки периоди-две робства-византийско и турско,чужденци -царе алчни и мразещи народа-национални катастрофи.Но този наш жилав народ е оцелял.Останете тук и се борете за законност,за справедливост.
Цитиране
 
 
+2 #2 студент 2010-06-21 08:21
Държавата абдикира от образованието, за какво са им образовани хора? По-лесно се управляват глупаци които си мълчат и безропотно изпълняват.Лично за мен всичко това приключи.Все някъде посвета ще се намери място за и за мен.Няма да дам гласа си за нито един български политик повече,защото моята надежда умря. :sad:
Цитиране
 
 
+6 #1 Ник 2010-04-19 08:28
Кравата,наречен а България рсп.българския народ,ще се дои,докато все още пуска и живее.Чудно е,че все още е жива,след като на вимето и са се лепнали,като пиявици чужди и "наши",т.е.пак чужди.Смучат до кръв /вж.енергийните компании/.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене