Виенска конвенция, Ферхойген, „Козлодуй” - до Париба и назад...

Едно съобщение за конфликт на интереси, в който се споменава името на бившия еврокомисар Меглена Кунева ме върна към една болна тема за българите – голямата измама, свързана със спирането на АЕЦ „Козлодуй”, присъединяването на България към Европейския съюз, както и личният „принос” на еврокомисаря по разширавянето Гюнтер Ферхойген.

Налице е откровено нарушаване на Виенската конвенция, която България е ратифицирала още миналия век.

Ето историята:

Вчера "Трансперънси интернешънъл" разкритикува назначението на Меглена Кунева и други трима бивши еврокомисари на "доходни позиции" в частния сектор.

Съобщението дойде с новината от Ройтерс, че акционерите на френската банка „Париба”

гласуваха назначението на Меглена Кунева като член на борда на банката. Банка „Париба” е френска и приватизацията й през 1987 се свързва с името на Жак Ширак, докато е кмет в Париж.

По време на предприсъединителните преговори на България за приемане в ЕС, водени от Кунева, Ширак е вече президент на Франция. Името му се свързва тогава с лобирането на френски интереси при строителството на Атомна централа в Румъния – една от големите причини да се оказва натиск за последвалото затваряне на АЕЦ „Козлодуй”.

Тук започват и любопитните детайли от тази невероятна история: 2007 година Ширак е обвинен в злоупотреба със средства от времето, когато е бил кмет на Париж.

По време на воденето на преговорите за присъединяване към ЕС, Кунева ревниво пазеше в тайна от българите условията, при които България ще бъде приета за страна-членка на Евросъюза. Останалите политици, също криеха тези условия, докато в един момент стана ясно, че България се е „съгласила” да затвори АЕЦ „Козлодуй” като започне с първите четири блока.

Кой е бил питан за това, Кунева да обещае затварянето на атомната централа и до днес не е ясно. В същото време се проясни фактът, че никой от политиците ни не е спрял Кунева за съгласието по това условие...

Какъв е механизмът по вземане на това лошо на България решение – с годините събитията започват да се проясняват.

В последния си брой месечното издание „Строго секретно” припомня, че в случая „АЕЦ „Козлодуй” е нарушена Виенската конвенция. За какво иде реч?

В Част пета на Виенската конвенция, назована

НЕДЕЙСТВИТЕЛН0СТ, ПРЕКРАТЯВАНЕ И СПИРАНЕ НА ДЕЙСТВИЕТО НА ДОГОВОРИТЕ

Раздел I.

ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ

.........................................................................................................

е записано:

Член 49

Измама

Ако държавата е подведена да сключи договор под влияние на измамно поведение на друга участвуваща в преговорите държава, тя може да се позовава на измамата като основание за недействителност на своето съгласие да се обвърже с договора.

Точно този текст, прави недействително сключеното от Кунева „съгласие” за затваряне на АЕЦ „Козлодуй”, тъй като един професор, председател на Световния съвет на ядрените работници,

Анре Майсьо разкри, че България е отстъпила пред шантажа на еврокомисаря по разширяването и заместник на Барозу, Гюнтер Ферхойген, като е допуснала неизвестни технически експерти да дават мнение на ЕК за състоянието на централата, „експерти”, които в Световния съвет на ядрените работници никой не познавал! „В Световния съвет на ядрените работници членуват 1.4 млн. работници от 26 държави в целия свят и всички са единодушни, че АЕЦ "Козлодуй" е безопасна”, бе категоричен още през 2002 година Майсьо.

Проф. Майсьо уточни, че е имало „скрити обстоятелства” около това решение, като на първо място постави „измамната позиция на г-н Ферхойген в писмо от 26.09.2000 г., в което еврокомисарят представя лъжлив цитат от доклада на ВЕИРА от март 1999 г., според който "въз основа на наличните сведения, съществуващите и предстоящите програми за подобряване на ядрената сигурност, не могат да доведат тези реактори до приемливо за Западна Европа равнище".

Истинският текст в Доклада, според професор Майсьо обаче гласял: "тези централи /АЕЦ "Козлодуй/ като всички реактори тип ВВЕР 440, представляват същностно характеристики на сигурността, които надвишават тези на повечето в западните централи", т. е. точно обратното по смисъл на твърдението на Ферхойген.

Ще припомня, че Майсьо категорично заяви, че всички доклади на Световната агенция за ядрена енергия категорично противоречат на заявеното от г-н Ферхойген!

Измамна позиция, шантаж, лъжлив цитат от Доклада, който представя „Козлодуй” като ненадеждна по отношение на сигурността – и въз основа на тези представени от Ферхойген данни – ЕК притиска България да затвори Атомната си централа, като условие за влизане в Европейския съюз?

От това по-голямо нарушение на член 49 от Виенската конвенция, здраве му кажи!

ЕС се позова на гласуването в българския парламент, като очевидно призна, че щом затварянето е направено по българска воля, то може да бъде променено по българска воля.

Какво направи още проф. Майсьо за българската централа в Козлодуй:

"Навремето писах на Романо Проди, за да му кажа, че тогавашният еврокомисар по разширяването Гюнтер Ферхойген е излъгал. Писмото ми беше публикувано в интернет и стоя там година и половина. Никой не ме обвини в клевета, защото казах истината. Ферхойген излъга, той е фалшифицирал заключението на доклада, за да изтръгне от българския парламент решение за затваряне на Трети и Четвърти блок. Сега ЕС се опира на гласуването на българския парламент, за да иска затварянето на реакторите..."

Тук трябва даизясня, че в дъното на построяването на Атомната централа в Румъния стоят френски интереси, а това е централа, която е много близо до планината Вранча. В същото време, за да могат румънците да пласират своя ток и то на добри цени – едно затваряне на „Козлодуй” им осигуряваше още по-големи печалби.

Днес бившият еврокомисар Меглена Кунева е в борда на френската банка „Париба”. Тя е назначена с протекциите на Барозу в ЕС. Тук ще припомня, че Гюнтер Ферхойген бе заместник на Барозу и навремето е дал фалшив доклад за безопасността на „Козлодуй”! Вследствие на тази измама, българският парламент е поставен пред свършения факт да избере: ЕС или атомна енергетика; загуби по 1 млрд евро на година, или скъп ток поради невъзможност да се построи другата Атомна централа „Белене”.

Днес в условия на тежка икономическа и финансова криза, България губи по 1 млрд евро най-малко от неизнесен ток годишно, заради затварянето на АЕЦ „Козлодуй”.

Меглена Кунева ще получава солидна сума от френска банка като член на борда й. Същата банка, „Париба” бе посочена като гарант при приватизацията на Електроразпределителните дружества от друг енергиен „корифей” и бивш министър на енергетиката, Милко Ковачев. Същият, заедно с енергийния „експерт”, Веселин Близнаков ходи в командировка в канадската „Канду”, която строи с френски протекции атомната централа в Румъния! Защо и каква работа имаха тези двамата в „канду” така и остана загадка.

До ден днешен Главна прокуратура не е проверила какво правеха в Канада двамата царедворци във фирма, конкурент и заинтересована от затварянето на българската АЕЦ”Козлодуй”.

След като изтече мандата му, Ковачев работи в софийския офис на „Париба”, а по-късно бе преместен в Лондонския й офис! Защо, в името на благодарност за какво?

На вниманието на Главния прокурор Борис Велчев

По времето на преговорите за присъединяване на България към ЕС, се оформя един кръг „Анти-Козлодуй”, в който влизат: Меглена Кунева, Милко Ковачев, Веселин Близнаков, Гюнтер Ферхойген, човек на днешния председател на ЕК, Барозу.

Всеки един от този кръг е достоен да се превърне в следствен по далаверата: отстояване на френските интереси чрез загробване на българската енергетика. Тук са налице свидетелствата на проф. Майсьо, машинациите на Кунева, лъжливия доклад на Ферхойген, командировките до конкуриращата „Козлодуй”, „Канду” и личните интереси на Милко Ковачев във френската банка „Париба” около ЕРП-тата, тук са всички депутати, които работиха против интересите на България по затварянето на Първата атомна централа, за да печели румънската атомна централа.

Всички те, както и Соломон Паси, Надежда Михайлова и Огнян Герджиков носят с действията си загуби на България по 1 млрд евро годишно – ето поле за акция на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, акция, която разравяйки това блато от корупция и лични интереси в ущърб на националните, може да донесе доста присъди на високопоставени български чиновници и тогава нека Кушлев да се пуска да отнема имущество...

Един невзрачен бивш еврокомисар ни направи за смях и се подигра с националните ни интереси, като принуди българските политици да клекнат по едно безумие – лишаване на страната от собствена Атомна централа.

Нарушен е член 49 от Виенската конвенция, която България е ратифицирала още по времето на Тодор Живков. Тази ратификация не е отменена. Ето защо, като се позоват на една голяма измама и подвеждане на държавата да сключи договор под влияние на друг субект, участващ в преговорите, държавата ни, може да се позове на измамата като основание за „недействителност на своето съгласие да се обвърже с договор.

Има ли мъже в родната политика, които ще посмеят да се позоват на Виенската конвенция по отношение на затварянето на „Козлодуй”?

 

Коментари 

 
0 #6 Звезделина Милева 2010-08-02 13:00
Прочитайки тази статия в коментара си имах предвид именно Веселин Бончев - жалко,че вече не е мужду нас.Може би изключителната енергия,която хвърли в пустинятя на българското съзнание ,скъси дните му.Дано борбеният му дух намери покой.Поклон!
Цитиране
 
 
+2 #5 Антонов 2010-05-17 07:33
http://www.econ.bg/news86026/article179907/i_ferhoygen_se_premesti_v_chastniya_sektor_i_prie_rabota_v_royal_bank_of_scotland

А етичният кодекс на еврокомисарите не се ли отнася и за госпожа Миглена Кунева?
Цитиране
 
 
-3 #4 А.Добрева 2010-05-15 11:15
Кунева - президент !?...
Цитиране
 
 
+5 #3 ВЛАДИМИР КАРАМИТЕВ 2010-05-15 06:53
България продължава и днес да вярва в продажниците,а тези,които говорят истината и болеят за интересите на България и българския народ се обявяват за луди.Хора,българи,за почнете най-после да се грижите за себе си и държавата си!?...
Цитиране
 
 
+9 #2 Ник 2010-05-14 14:50
"Изнасилена с признак на доброволност!"Да ме извините за тази вицово-правна квалификация на деянието от едно време.Явно са налице външни интереси,а "нашите" "политици" не са се отбранявали,кое то естествено доведе до сегашното състояние на нещата.Не беше ли така и с БГА Балкан? А с Бояна филм?С Кремиковци?С БТК?.. Крепостта е предадена отвътре,за съжаление и не съм оптимист за решението на какъвто и да било проблем в полза на България.Дай Боже да не съм прав.
Цитиране
 
 
+7 #1 Звезделина Милева 2010-05-14 13:24
Всичко изнесено днес по-горе един енергичен депутат говори вече десет години.Никой не пожела да го чуе,само го слушаха с досада.България продължава и днес да вярва в продажниците,а тези,които говорят истината и болеят за интересите на България и българския народ се обявяват за луди.Хора,българи,за почнете най-после да се грижите за себе си и държавата си!?...
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене