Руски туристи това лято? Само през крив макарон

Уволнен бе генералният директор на Ръководство на въздушното движение Георги Ангелов и на негово място бе назначен Диян Динев. Какво остана скрито в тази рокада и кадрова промяна ли бе това, или разправа? За начало ще сравня два факта: уволнението на Георги Ангелов бе извършено по факса от Министерство на транспорта, докато на новия шеф на РВД бе нужен цял месец платен отпуск, за да наобиколи определени фактори в ГЕРБ, да „целуне ръка”, както казва народът и да заслужи назначението си.

Промените по върха в РВД бяха белязани и от друго обстоятелство: зам.-министърът на транспорта Камен Кичев бе в Москва, за да разреши появили се противоречия с колегите си от руското Министерство на транспорта по провеждането на летните чартърни полети от „България еър” и от руската столица се обади да даде „едно рамо” на новото назначение в РВД с думите „сега РВД ще тръгне в правилна посока”. Неприятното в случая е, че докато Кичев правеше поредния плонж пред управляващата ГЕРБ да оправдава смяната на шефа на РВД преди да му е изтекъл мандата, провали основната задача, с която бе командирован в Москва – да „спаси чартъра с руски туристи”. В този смисъл и командировката на зам.-министъра на транспорта Камен Кичев се превърна в откровена екскурзия, по която пътни, дневни и прочие раздходи отново са от джоба на нищо неподозиращия български данъкоплатец.

„Когато има бизнес интерес и инвестиции, разстоянията между страните ни се скъсяват”, заяви днес министър-председателят Бойко Борисов при срещата си с бразилския министър на външните работи Селсо Аморим и е прав. Само че тази крилата мисъл на вожда на ГЕРБ вече няма да важи за транспортната част в отношенията на България с Русия, тъй като в тях вече ще липсват бизнесинтересите, инвестициите, пазарите и най вече руските туристи за родното Черноморие.

„Русия ще одобри програмата за редовни полети на авиокомпания "България Ер" от Варна и Бургас до Новосибирск за целия летен сезон”. Това съобщи за Mediapool зам.-министърът на транспорта Камен Кичев, докато бе в Москва на среща по проблема с руския си колега – зам.-министъра на транспорта Валерий Окулов.

Всъщност истината се оказа точно обратната и приказките на Кичев  за одобрена програма за редовни полети се озоваха на границата на лъжата, за което свидетелстват редица публикации в различни издания на руската преса.

Какво остава на родните туроператорски фирми: да целунат премиера по челото с благодарност за изявленията му, че загърбваме енергийните проекти с Русия и че Русия не е член на Европейския съюз, а ние като държава сме с евроатлантическа насоченост. Оттук нататък туроператорите ни, които ще останат с пръст в уста по брой отказали се руски туристи и ще вървят напред, „в правилната посока”, както указа зам.-министърът на транспорта, Камен Кичев от Русия докато правеше коментар за уволнението на шефа на Ръководство на въздушното движение, Георги Ангелов.

Като причина за отстраняването на назначения ог ГЕРБ Георги Ангелов зам.-министърът на транспорта Камен Кичев изтъкна и „неизпълнение на капиталовата програма” по време на неговото ръководство на предприятието.

Дали това твърдение на Кичев отговаря на истината? Защо ГЕРБ замени в Управителния съвет на РВД шефката на Пощенска банка Петя Димитрова, с общинарката Искра Иванова Ангелова-Костова, общински съветник от политическата група на ГЕРБ в Столична община, председател на Комисията към Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси.

Каква е връзката между Комисията към Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси на общинско равнище и едно държавно Ръководство на въздушното движение остава загадка?

Как УС „подпомогна” уволнението на Георги Ангелов – това са теми, които тепърва ще бъдат разисквани. Най-малкото защото от Министерството на транспорта нямаха готови отговори за смяната на шефа на РВД в първите часове на рокадата.

Източници на сайта „Хроники” от транспортното ведомство съобщиха, че смяната на Ангелов е била провокирана от факта, че от ГЕРБ целят на стъпят на врата на синдикатите в РВД и да диктуват заплати, социални придобивки и прочие детайли от възнагражденията на авиодиспечери и ръководител полети. Нещо, което докато Георги Ангелов бе начело на РВД нямаше да бъде възможно, тъй като той неведнъж е показвал на транспортен министър и обкръжение, че държи на кадрите си и няма да позволи да бъдат орязани заплатите или социалните им придобивки.

Вчера в министерство на транспорта се е състояла първата среща на синдикатите на РВД с министъра и нещата не са завършили добре и сопред очакванията на министъра. Очаква се нова среща, но засега е сигурно едно: от министерство на транспорта са категорични, че заплати, социални придобивки и прочие задължителни за тежката професия на авиодиспечери и ръководител полети са трън в очите на управниците и предстои те да бъдат сериозно орязани и отменени.

Да се върна към нарочения за „професионалист” по темата транспорт, бивш представител на австрийските авиолинии, Камен Кичев и как той загуби преговорите, които се състояха в Москва на 21 и 22 юни. След „екскурзията на държавна сметка” на Кичев до руската столица, стана ясно, че българските власти не са успели да договорят отмяна на забраната за полети от Новосибирск за Варна и Бургас за българската авиокомпания „България еър”, което е звучна плесница в лицето на залинелия ни туризъм. Това от своя страна ще доведе до ръст на цените за полети до България за руските граждани, тъй като „България еър” летеше по най-изгодните тарифи за туристи.

Полетите Новосибирск-Бургас и Новосибирск-Варна трябваше да започнат от първото десетдневие на юни и да продължат до средата на септември. Въпреки това, въпреки че новосибирският туроператор „Акрис” активно е продавал билети за първия полет Новосибирск-Бургас, от Росавиация са отказали да издадат разрешение за осъществяване на полета.

Периодът от юни до средата на септември – това е периодът на летния туристически сезон, в който туристическите компании по морето много разчитаха именно на руски туристи.

„България остана без въздух” под това заглавие „Росийская газета” пусна водещ материал, в който коментира:

„Връщането на руските туристи, включително и на децата, каращи детски лагери в България, е поставено под въпрос. Същото важи и за полетите на туристи от Русия към България....

... поредните преговори между българската и руската страна са завършили неизгодно за българската авиокомпания, която превозваше по най-изгодни за потребителите тарифи.

Преди седмица стана ясно, че под заплахата да не могат да излетят от България са няколко хиляди руски туристи от Новосибирск и Москва. Най-големи проблеми има за „морските” дестинации Бургас и Варна.

В случая проблемът не е с последствията на финансовата криза. Още от началото на летния сезон България имаше всички шансове да се нареди сред лидерите от страните, привлекли руските туристи, заедно с Турция, Египет и Гърция.”... отбелязва изданието.

България еър няма да лети до Сибир, с подобен коментар вестник „Коммерсант” описва руско-българския транспортен конфликт, като припомня, че седмица по-рано шефът на гражданска въздухоплавателна администрация, Тилко Петров заплашил руската страна, че ще бъдат спрени полетите на руския авиопревозвач „Сибир” от Варна и Бургас докато се разглеждал разрешителния режим от руското Министерство на транспорта на авиокомпания „България еър”.

Авиопревозвачът „България еър” получи отказ дори за еднични разрешителни, нужни за транспортирането до България на пътниците, които вече са си закупили билети. Тях е готова да превози авиокомпания „Сибир”, по на по-висока цена. Заради позицията на „Сибир”, която определена за превозвач до България, цените е трябвало да повишат и руските чартърни компании, което може да намали привлекателността на България като туристическа дестинация за руски туристи.

По данни от миналата година на Националния статистически институт в България са летували над 210 000 руски туристи, което тази година едва ли ще се случи.

Докато зам.-министърът на транспорта Кичев е бил в Москва, Русия и България са постигнали принципна договореност за замяна на съгласуваните маршрути на „България еър” от Перм с полети от Новосибирск. Изменението се очаква да бъде финализирано в хода на консултации, предвидени за октомври, което де факто проваля летния туристически сезон през тази година за осигурени руски туристи.

*        *        *

Отдихът на десетки хиляди руснаци в България е в опасност да бъде провален, с това заглавия и изданието „Новая газета” коментира провала на преговорите, на които замина Камен Кичев.

По този повод „Хроники” пита: ще получава ли Камен Кичев пълния размер на заплатата си, след като е провалил преговорите за чартърни полети за този летен сезон или ще бъде приложена върху трудовото му възнаграждение мярката на Симеон Дянков?

В министерство на транспорта дългогодишни служители често се забавляват с „номенклатурното чедо” Камен Кичев и с обсъждането какви и чии деца получаваха топли служби в задгранични дружества, като това на австрийските авиолинии? И дали един търговски пътник на кремове и тоалетна вода има достатъчно професионални качества да ръководи предприятие за производство на козметични продукти, визирайки спорната квалификация на зам.-министъра си, Камен Кичев.

Какво бе „пропуснато” в уволнението на шефа на РВД, Георги Ангелов?

На въпрос на сайта „Хроники” до пресцентъра на МТ, ще бъде ли преназначен сваленият от поста Георги Ангелов на друга длъжност, съобразно професионалната си квалификация, отговорът от МТ бе, че никой не бил длъжен да намира работа на сменения шеф на РВД, независимо, че в предприятието имало свободни места за ръководител полети и вървели конкурси. Вчера сутринта „Хроники” получи потвърждение, че смяната на Георги Ангелов не е кадрови проблем, а по-скоро разправа, тъй като той, по указание от най-високо място било наредено той да не бъде преназначен! Тук ще припомня, че самият Ангелов остави на работа бившия  генерален директор Цветан Дилов, остави на работа и съпругата на един от следващите генерални директори – Емануил Радев, разказаха за „Хроники” служители от транспортното министерство.

Какво стои зад смяната на шефа на РВД: според някои издания, това е било вследствие на високите заплати, които се получавали в предприятието и недоволството на премиера, че в държавата някой взема повече пари от него самият.

Изданията „пропускат” факта, че заплатата на вече бившия шеф на РВД бе намалена от министъра на транспорта преди няколко месеца.

Днес се оказва, че с намаляването на заплатата на бившия шеф на РВД е бил даден старт на операцията по отстраняването му от поста. Дали новият шеф на РВД Динев ще получава намалената заплата на предшественика си – това е въпрос, който предстои да научим малко по-късно, тъй като в Транспортното министерство все още нямаше яснота по въпроса.

 

Причината винаги е в парите

Всички правителства в България от последните 20 години знаят, че да се източва РВД е почти толкова безпроблемно и чисто, колкото безнаказано е да убиеш човек на пътя при пътно-транспортно произшествие. Дали пък зад саморазправата с шефа на РВД ГЕРБ не си осигурява пари за задаващите си избори, или отново ще се работи за пълнене на пробития бюджет на министър Дянков – във всички случаи щом една кадрова смяна се превърне в откровена саморазправа, то замислите на политиците навеждат на други внушения.

От РВД правителството на Жан Виденов взе 6 млн, за да подпомогне авиокомпания „Балкан”, от РВД вземаше и правителството на Иван Костов, и това на Симеон Сакскобургготски – да не отварям темата за безплатните почивки на политици, семействата им и прочие лица на базата на РВД в Банско. База направена, за да релаксират авиодиспечери и ръководител полети от тежкия труд пред радарите.

Нито едно от излизащите издания след смяната на шефа на РВД не зададе въпроса защо бе отстранен шефът на РВД преди да е изтекъл мандата му, нито едно от тях не потърси причината за саморазправата във факта, че министър Симеон Дянков взе с голям натиск и неправомерно близо 200 млн от РВД преди нова година и тази година също получи милиони от РВД, които обаче не бяха толкова много.

Други източници от Министерството на транспорта потвърдиха пред „Хроники”, че отстраняването на шефа на РВД и замяната му с друг била началото на плана за предстоящото намаляване в пъти на заплатите на авиодиспечерите и ръководителите на полети – нещо, което вече бившият шеф на РВД нямаше да допусне, тъй като в професионалния си път извървял всички нива в йерархията и бил наясно какво струва на колегите му да отговарят всяка минута за живота на пътниците в поне 10-12 самолета във въздуха.

С орязването на заплатите на ръководител полетите и авиодиспечерите Симеон Дянков разчитал да получи още пари в бюджета си и освен това се очаквало това да има дисциплиниращ ефект за тези служители – потвърдиха пред „Хроники” дългогодишни служители на транспортното министерство.

Ще напълни ли някога министърът на финансите бюджета си и ще достигне ли до приемлив бюджетен дефицит след събитията в РВД – това тепърва предстои да научим.

 

Коментари 

 
+1 #13 Veshn 2010-07-11 08:04
ПОЗНАВАМ ГЕОРГИ АНГЕЛОВ ОТ ДЪЛГИТЕ МИ ГОДИНИ РАБОТА В РВД КАТО ИЗКЛЮЧИТЕЛНО КОМПЕТЕНТЕН СПЕЦИАЛИСТ И ЧЕСТЕН ЧОВЕК. ЯВНО ТАКЪВ ДИРЕКТОР НЕ ИМ ВЪРШИ РАБОТА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ И ЗАТОВА Е СМЕНЕН. ВИЖДАМ ЧЕ ВЪВ ФОРУМА НЯМА МНЕНИЕ, РАЗЛИЧНО ОТ ТОВА И СЕ ПИТАМ-ЗАЩО ВСИЧКИ НЕ СЕ ВЪЗПРОТИВИМ ПО ЕДИНСТВЕНО НОРМАЛНИЯ И СВЕТОВНО ВЪЗПРИЕТ НАЧИН-ЧРЕЗ СТАЧКА! САМО С ОПЛАКВАНЕ ПО ФОРУМИТЕ НИЩО НЕ ПОСТИГАМЕ, А САМО ПОЗВОЛЯВАМЕ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ НЕОБЕЗПОКОЯВАНО ДА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА КРАДАТ ОТ НАС!ЕНЕ ПО ФОРУМИТЕ НЯМА ДА ПРОМЕНИМ НЕЩАТА!
Цитиране
 
 
+6 #12 Звезделина Милева 2010-07-09 09:35
Бойко Борисов има мечтата да остане в историята на България , а може би и на света с бомбастични постижения(таки ва бяха амбициите му и като кмет).Ако "постиженията" му са като тези на кмет -тежко на България,след него и Господ няма да ни спаси.Но той си осигури гръб:Като кмет му пречеше Станишев,като премиер също го спъва Станишев -брей,че юнак се оказа,а няма мускулите на Борисов.
Цитиране
 
 
+10 #11 Омерта 2010-07-02 13:21
И какво стана оодписаха КТД и спряхте да пишете и да кометирате......
Цитиране
 
 
+5 #10 Омерта 2010-06-30 17:57
Молете се само да не тръгнат нещата за стачка в РВД само затова се молете мили Управляващи.....молете се
Цитиране
 
 
+5 #9 Омерта 2010-06-30 17:17
Заиграването с парите и придобивките на авиодиспечерите ще доведе до сериозна криза в предприятието това е сигурно но имайте в предвид господа управляващи че кризата може да се пренесе и при вас незабравяйте че хоеата имат право на глас а това ще ви се отрази зле молете се да не докарате авиодиспечерите до стачка само за това се молете мили управляващи.........
Цитиране
 
 
+5 #8 споко 2010-06-29 21:43
Защо не попитат за назначението на Д.Динев г-н Антон Станков, той по добре ще обесни мотивите за разлика от транспортния министър. Защо също навсякъде пишат че Д. Динев е заемал длъжността експерт „Обслужване въздушно движение (ОВД)" и биха ли посочили по години ракетното му издигане, на каква база и с какви заслуги, а може би пак ще отговори г-н. Станков?
Цитиране
 
 
+14 #7 Звезделина Милева 2010-06-29 13:25
Професията ми е инженер по радиолокация.Двадесет години съм работила като такъв в армията.Познавам професионално дейността на РВД.Зная колко отговорна и напрегната е работата на специалистите там.Зная и че сигурността на въздушия трафик зависи на 100% от знанията и опита на работещите там.Заиграването с политическите чистки в този сектор ще накаже в скоро време "играещите" си .
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене