Министърът на транспорта – министър на криеницата

Палежи, физически удари, нарязване на гуми, запалени български камиони, чупене на стъкла, огледала, фарове. Зачестиха случаите на нападения над български шофьори, които преминават през Гърция в района на пристанищата Игуменица и Пирея, както и в участъци в района на Атина. Няма ден без насилствено задържане на водачи, заплахи за физическа саморазправа, палежи на тежкотоварни превозни средства, нарушаване на целостта на товарите, блокада на пътищата от гръцките стачници!

Пловдивски превозвачи вече отказват да пътуват до Гърция. Гръцката полиция не прави нищо за това, което се случва с нашите шофьори в Гърция. Това каза пред журналисти Илиян Филипов, собственик на голяма транспортана фирма по време на провелата в Пловдив среща между на министъра на транспорта Александър Цветков и засегнатите от действията на гръцките стачници шофьори, предаде репортер на радио “Фокус” - Пловдив. По думите на собственика на фирмата гърците мародерстват с българските шофьори, заплашват ги и така са подложени на постоянен стрес по време на работа. Филипов каза още, че вече е получил няколко отказа от свои служители да пътуват до Гърция с камионите си, тъй като камионите им продължават да се спират от стачкуващите гърци и не се знае кога ще бъдат пуснати. Гърците отварят товарните помещения на камионите, влизат вътре, а отговорността е изцяло на нашите шофьори, допълни собственикът на пловдивската фирма. Той каза, че не могат да си позволят да спрат тези превози, тъй като над 600 души ще останат без работа.

А министър Цветков? Той си наместил очилцата, гледайки разбиращо и толкова! За такова министерстване вески е готов да бъде с неговата заплата!

Министърът пристигна в Пловдив, за да се срещне с български превозвачи, които претърпяха загуби вследствие на нападенията над техни камиони на гръцка територия. На срещата присъстваха и представители на Българският съюз на товарни превозвачи. По време на срещата български превозвачи обявиха, че има още случаи на пострадали в Гърция български превозвачи.

Представител на пазарджишка фирма се оплака, че има един опожарен товарен автомобил и редица случаи на нападнати шофьори от пазарджишки фирми.

Министър Цветков коментира, че е притеснен от действията на гръцките превозвачи. Според него, явно българските им колеги са най-сериозната им конкуренция. Предстои либералиция в Гърция и очевидно това силно притеснява гръцките превозвачи, но те не бива да пренебрегват основните правила в Европейския съюз. Видно е, че в Гърция не са свикнали с европейското поведение, въпреки са членове на съюза преди нас, коментира още транспортният министър и изрази притеснение, че напрежението може да ескалира. Министърът на транспорта Александър Цветков обяви още, че ще поиска среща с гръцкия консул.

Той е слушал превозвачите, кимал разбиращо с глава, коментирал, че е притеснен от действията на гръцките превозвачи, че не се държат като европейци! Това вероятно е голямо постижение на превозвачите – да запознаят министъра със събития, които са известни още от зимата и които започнаха отново преди пет дена! Сега, след пет дена той щял да потърси гръцкия консул! И като го намери какво? Консулът ще уреди нещата?

Или консулът ще отиде при гърците, за да говори с тях да бъдат европейци? А стачниците щели да пратят пари и обезщетения на българските си колеги може би?

Или заплатата на този министър на транспорта, политик от общинарски тип, ще остане невзета заради несправяне с работата? Както се случи с проф. Борисова?

Забил се е човекът в автопрегледите и даването на шофьорски книжки, камери ще слага, за да стресне корумпираните и повтарящите се проблеми на превозвачите не са му първа грижа!

Българският съюз на товарните превозвачи вече поиска помощ от държавата заради нападенията срещу български камиони на територията на Гърция.

"Сериозно сме обезпокоени от факта, че гръцките превозвачи изливат стачните си вълнения като нанасят сериозни щети на български автомобили, в това число палежи, физически удари, нарязване на гуми, чупене на стъкла, огледала, фарове. Зачестиха случаите на нападения над български шофьори, които преминават през Гърция в района на пристанищата Игуменица и Пирея, както и в участъци в района на Атина", се посочва в писмото на браншовата организация.

От съюза съобщиха, че възнамеряват да инициират протестен поход към всички КПП към Гърция, в знак на съпричастност с пострадалите български превозвачи и останалите "потърпевши от безчинствата на стачниците и безхаберието на гръцката държава".

Единствената институция, която реагира адекватно на това писмо и съобщенията за нападения над български шофьори в съседна Гърция бе Министерство на външните работи! Той изпрати нота до Посолството на Република Гърция в София нота, в която българската страна изразява дълбоката си загриженост във връзка със зачестилите напоследък инциденти с български камиони и техните водачи, извършващи превози на територията на Гърция. В нотата бе отбелязано, че формите на протест, които нарушават фундаментални права и свободи на други граждани на ЕС и засягат основополагащите принципи на Свободния пазар на Общността, са неприемливи.

МВнР настоя за незабавна намеса на гръцката полиция, която да предотврати актовете на посегателства срещу личността и имуществото на българските превозвачи.

Българската страна изрази категоричното си несъгласие с подобни действия и заяви, че подобно поведение от страна на гръцките граждани е недопустимо. „Настояваме гръцките власти да предприемат необходимите действия за справяне с изключително усложнената обстановка”, се посочва още в нотата.

 • На български камиони беше попречено да товарят на пристанището в Пирея;
 • Шест български ТИР-а се опитаха да товарят и разтоварят контейнери със стоки на пристанището, но стачкуващите заградиха пътя и камионите се оттеглиха;
 • Инцидент с български ТИР в Гърция е станал на пътя Тива-Мандра. По средата на пътя Тива-Мандра камионът е спрян от група стачници. Шофьорът е обяснил, че камионът е празен, но две от гумите му са били пробити с шило от един от стачниците;
 • Има камиони, които са замеряни с яйца, а два камиона са били запалени;
 • Щетите от запалените български камиони на изоставена бензиностанция край гръцкото село Рицона са шест хиляди лева за всеки един. При форсмажорни обстоятелства, каквито са стачките, застрахователните компании не покриват разходите по щетите;
 • В района на Благоевград фирмите, които поставят стъкла казват, че за една седмица са минали 30 – 40 товарни автомобили със счупени предни стъкла;
 • В Гърция са завардени кръстовищата, дупчат гуми на камиони, режат брезенти, хвърлят камъни по кабините и нараняват и шофьорите, изземат разрешителни, влизат при товарите, късат пломби;
 • Ако се използват алтернативни маршрути – загубите за българските превозвачи са 50-60 000 евро седмично;
 • Често стачниците по пътищата в Гърция са пияни, гневни, агресивни, а полицията стои и гледа безучастно нападенията над българите;
 • Министерство на транспорта е уведомено за случаите с инциденти с български превозвачи в Гърция, каза пред Агенция “Фокус” Миролюб Столарски, председател на Българска асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ);
 • Столарски заяви, че ще се иска проблемите на българските превозвачи да бъдат поставени и пред ЕК;
 • Конвой от 25 ТИР-а в района на 50-я км на магистралата Атина-Ламия е бил спрян отново от стачкуващи, които са стреляли с карабина и са повредили така два от ТИР-овете, за които не се споменава с каква регистрация са и дали сред тях има български, че се е наложило да бъдат премествани със специална техника от магистралата;

29 септември, БНТ, „Денят започва”:

Водещ: Ние вчера се свързахме с говорителя на гръцката полиция Танасис Кокалякис. Ето какво каза той по този въпрос:

Танасис Кокалякис: Точен брой на случаите с насилие над български шофьори на ТИР-ове и нападения над товарни автомобили не мога да ви дам. Това са инциденти, които достигат до полицията, само ако са получени сигнали от шофьорите.

Репортер: Как върви разследването на последния случай на нападнат български шофьор в Кавала?

Танасис Кокалякис: Издирват се още четирима души по случая. Когато сме се натъквали на такива ситуации, където е упражнявано насилие, винаги сме се намесвали, оттам нататък обаче пътищата на Гърция са много, няма полиция абсолютно навсякъде, за да контролира до най-малката подробност какво се случва по пътищата, къде може да има хора, които изведнъж и по свои подбуди започват да хвърлят камъни и други предмети срещу камионите. И тук не става въпрос само за камионите с българска регистрация, а за ТИР-ове, които според стачниците извършват саботаж на стачните им действия...

Често полицаите не реагират и се обръщат с гръб, за да не виждат нападенията, тъй като по места имат и роднински връзки със стачкуващите.

И така: Миролюб Столарски, председател на Асоциацията на сдруженията в автомобилния транспорт уведомява Минстерство на транспорта, Министерството на транспорта уведомява от своя страна Министерство на външните работи, което пък пуска нота до гърците.

А кой и кога уведоми Брюксел за случващото се?

След като еврокомисарите се „разтревожиха” за накърнените права на цигани да пътуват – дали този път ще се трогнат от нападания над превозвачи, които си изкарват хляба почтено?

И какво се случва със свободната търговия, свободното придвижване на хора и стоки?

Българският превозвач е един от най-конкурентоспособните в ЕС, това значи ли, че германските и испанските превозвачи трябва да чупят камионите и да блокират пътищата? Гърция е единствената държава в ЕС, която не допуска чужди превозвачи на своята територия да се регистрират и да работят.

За разлика от Гърция, в България има регистрирани гърци фирми и никой не ги напада и наранява...

Държавата се грижела за българите, които са в беда зад граница – твърдеше премиерът Борисов. Тогава що ще министърът му на транспорта тук и още не е заминал по пътищата на гърция, та да види с очите си какво се случва с транспортните фирми и превозвачите?

Е, може някой да му забие шамар в мелетата по пътищата, но нали е министър? Ще се оплаче, ще стане скандал, че може, и нападенията да спрат?

А от България и баба знае да прави срещи и да слуша, кимайки разбиращо, зад очилцата!

Но какво да очакват хората от транспортния министър, след като направи за свой заместник един продавач на самолетни билети?

Какво да очаква човек от този министър, след като говори на границата на лъжата при уволнението на генералния директор на РВД, и то толкова далеч от истината говори, че новият генерален отрече твърденията на министър Цветков за причините за тази смяна!

Още за министъра на транспорта от общинска величина...

И как не спазва разпорежданията на своя началник, министър-председателя Бойко Борисов очаквайте по-късно! Както би казала баба ми: той работи, за да нарушава заповедите на премиера, заплаа получава даже за това!

Очаквайте подробности!

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене