Челен сблъсък на два влака с 28 души пострадали, двама - тежко

Пореден сериозен инцидент в БДЖ, докато министърът на транспорта събира журналисти и ги черпи за сметка на РВД във ведомствената станция на предприятието в Банско, докато им раздипля как ще прави бизнескласа във влаковите композиции на БДЖ!

Тази сутрин в района на гара Драгоил, два влака са се сблъскали челно. Тежко са пострадали машинистите, от пътниците бе съобщено за 13 души пострадали. Към мястото на катастрофата са изпратени линейки и екипи на „Гражданска защита”. Министерство на здравеопазването съобщи за 15 души пострадали от инцидента, а два часа по-късно цифрата нарасна на над 25 ранени!

Пътниците са били накарани да слязат от композицията и са стояли на дъжда и в студа, като им е било казано, че ще е добре да си извикат близки, които да ги транспортират! За пострадалите, особено за тези с фрактури и открити рани е било съобщено, че ще има линейки!

В същото време министърът е обяснил пред журналисти, че е организирано извозването на пътниците със съдействието на Гранична полиция до гара Драгоман. Всички пътници са превозени към гара Драгоман, а от там се извозват с автобус към София, който е на БДЖ", каза още Цветков, ксоето бе опровергано от потърпевши в обедната емисия "Новини" на bTV.

По първоначални данни инцидентът е станал около 07.50 часа когато идващ влак от Сърбия, Белград-София тръгнал от Калотина-запад, на излизане от гара Драгоил, на изходния сигнал се е ударил в служебен влак, който вози всяка сутрин служители от Драгоман. От първоначалните обяснения на жпслужители от гара Драгоил стана ясно, че служебният влак е бил намалил скоростта и почти спрял, като всъщност скоростта на сблъсъка е останала единствено тази, на движещия се насрещен влак от Белград.

БНР, „Хоризонт” съобщи, че пострадалите са с различна степен на травматични увреждания и по първоначални данни са без опасност за живота. Осигурен е зелен коридор за транспортирането им в лечебни заведения в София. Част от тях са получили необходимата помощ на мястото на инцидента и във филиала на Спешна медицинска помощ в Сливница.

До 10.30 часа в Спешното приемно отделение на УМБАЛСМ „Пирогов” са постъпили 22 души, пострадали при влаковата катастрофа край гара Драгоил със сравнително леки наранявания на крайниците и главата. Между ранените е и машинистът на сръбския влак. Спешните екипи са извършили обстойни прегледи и изследвания.

Шестима от пострадалите пътници са транспортирани и приети във ВМА, други от пострадалите палучават медицинска помощ във филиала на Спешна помощ в Сливница.

90 души са пътували в международния влак Белград – София, който се сблъска челно със служебен пътнически влак с един вагон на БДЖ, са съобщили за Агенция „Фокус” от БДЖ.

Същият източник е информирал агенцията, че няма данни колко са пътувалите служители в машината на БДЖ. На мястото на инцидента е заминал веднага изпълнителният директор на компанията Пенчо Попов. Уточнено бе, че сред 90-те пътници в международния влак има чешка група.

Обещано бе във включване на живо в сутрешното предаване на bTV „Тази сутрин”, че ще бъде осигурено извозването с автобуси на пътниците на международния влак до София.

По първоначални данни, ударът между влаковете е бил със скорост 50 км в час.

Това е втори инцидент в разстояние на няколко дни, който се случва с БДЖ. Преди два дни, в. „Труд” в кореспонденция на Теменужка Йоцова съобщи, че четирима ревизори на вагони от жп гарата в Мездра са предотвратили обгазяване и евентуална експлозия с непредвидими последствия в железничарския град!

Инцидентът е станал около 8 ч в петък, 1 октомври. По време на рутинна проверка на влакова композиция ревизорите Стефан Йорданов, Владимир Вълков, Ангел Вутов и Венцислав Кънчев забелязват, че има изтичане на газ от 2 вагона от товарния влак. Железничари първо усетили миризмата, после чули и леко свистене. Те незабавно алармирали Транспортна полиция, “Бърза помощ”, Гражданска защита и пожарната. Рискът от инцидент бил още по-голям, защото цистерните, които изпускали газ, се намирали само през един коловоз от интензивно използваните от пътнически влакове перони. Дори случайно хвърлен фас през прозореца на преминаващ влак можел да вдигне във въздуха и гарата, и част от центъра на Мездра. Можело да има и жертви - по това време през гарата преминават 2 експреса от и за София, както и бързият влак от Видин към столицата. Това била причината районът веднага да бъде отцепен. При изключителни мерки за сигурност цистерните с пропан-бутан били извадени от товарната композиция и преместени на 19-и глух коловоз.

"Труд" съобщи и за друга жестока жп катастрофа на 25 септември, при която дерайлира товарен влак със скрап в Полски Тръмбеш и блокира жп трафика между Русе и Горна Оряховица. Инцидентът станал, докато композицията влизала в жп гарата в града. Локомотивът, движещ се от Русе към Перник, бил с 15 вагона, като част от тях били натоварени със скрап. След завой три от вагоните изхвръкнали от релсите, преобърнали се и тонове желязо се изсипали върху линиите.

Служители от гара Драгоил и източници от Министерство на транспорта съобщиха за „Хроники”, че трети влак е преминал преди инцидента без разрешение и имало вече версия, че именно той предизвикал объркване в системата на управление. Единият от двата катастрофирали влака е бил предупреден секунди преди катастрофата за опасността и е успял да намали максимално и спре, поради което ударът не е бил фатално силен. Министър Цветков призна съобщеното от неговите подопечни от министерството в интервю за „Преди всички” по „Хоризонт”, но не пропусна да омаловажи инцидинта, като обясни, че "за щастие нямало загинали"?!

Това изявление на министър Цветков напълно кореспондира с публикуваното на сайта на подопечното му министерство съобщение:

Министър Цветков представи телефон за безплатни съвети на пострадали при катастрофи.

В обедната си емисия bTV излъчи репортаж, от който бе видно, че министърът на транспорта Александър Цветков е употребил случилото се за PR-акция, а не в интерес и оказване на помощ на пострадалите пътници.

Сред пострадалите, по данни на телевизията е имало хора с фрактури и само случайно преминаващи автомобили и човешкото милосърдие ги е спасило да не висят на пътя в студа и дъжда. Група деца от Габрово, които са се връщали от Чехия са се били събудили и това, според разказа на пътничка ги е спасило да не изпопадат при удара.

Част от пътниците от катастрофиралия влак са били посрещнати от екип на bTV, една от жените, която е пътувала във влака разказа: "Ние бяхме в трето купе, с мен пътуваха петима сръбски студенти, които учат в София и Велико Търново..., В момента на удара единият студент извика: "Краката ми отидоха!" и започна да пищи силно! Виждам, че по мен тече кръв, много се уплаших, една врата беше паднала и затиснала едно момиче... казаха да излезем на шосето и започнаха да извозват тежко ранените, а ние стояхме под дъжда. Такъв дъжд валеше и дойде един служебен бус и началника на митницата... И ние питаме: Защо трябва да чакаме толкова, да влизаме навътре да не ни вали дъжда, и той тогава: "Вие да се радвате, че съм ви отпуснал моя служебен бус!" /като че ли го е донесъл от къщи!/, за да се придвижите, защото няма превоз!"

Репортерът на bTV е оставил пътниците чакащи, на Централна гара, някой да им осигури транспорт за родните места и крайните точки на пътуване, които така и не са успели да стигнат.

Тук му е мястото да спомена друга безумна инициатива на министъра на транспорта, показана в сайта на министерството му:

Министър Цветков разпореди в гарите и влаковете да бъдат поставени плакати за безплатните консултации за жертви на катастрофи

Преди време в печата се появиха публикации, че министър Александър Цветков е разследван от ДАНС - вицепремиерът Цветан Цветанов замълча и не коментира съобщенията, а премиерът Бойко Борисов не отрече, че проверяват Цветков.

Защо министърът на транспорта се хързулна по мотото на Надежда Михайлова да храни журналисти, защо си позволява да го прави на чужда сметка – РВД е държавно предприятие, но не взема и стотинка от бюджета, както и трябва ли да поставят камери, които да снимат и Александър Цветков какви ги върши в битността си на министър на транспорта – от днес започваме да публикуваме факти и документи, за да покажем на премиера Бойко Борисов, че правилно е поискал да разследват министър Александър Цветков от ДАНС, и че има неща, които даже и министър-председателят не знае за своя подопечен, тъй като Цветков ги върши зад гърба му!

Ще започнем с факта, че на сметка на държавно предприятие РВД /единственото, което не взема и стотинка от бюджета, поради специалния си статут -бел. Л. М./, министър Цветков си е спретнал Семинар за обсъждане на проблемите на транспорта, с журналисти и своите подчинени - зам.-министър Камен Кичев или продавачът на самолетни билети, както го наричат на галено в министерството на името на предишната му дейност, зам-министър на транспорта, Ивайло Московски, с ресор - информационни технологии и съобщенията, европейски програми и проекти, и евроатлантическо сътрудничество и Първан Русинов, заместник - министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, с ресор информационни технологии и съобщения.

Станцията на РВД в Банско, както неведнъж съм писала е за рехабилитация на работещите в РВД и там храната и спането не се плащат!

Това се ползваше по откат от един предишен министър, човек на Симеон Борисов, наречен Пламен Петров, който освен, че прекарваше времето си в трошене на скъпи автомобили на РВД, които никога не плащаше, водеше в Банско и когото свари, а и уреждаше "царски" приближени да спят, почиват и ядат на корем, в Банско, барабар със съпруги, деца, де що е челяд...

Та след като обсъди Цветков с журналисти проблемите на транспорта, продължиха влаковите инциденти, и едва ли скоро ще спрат!

Цял ден шефове от Министерство на транспорта и БДЖ повтаряха като мантра, че сблъсъкът е в резултат на човешка грешка. И вечерта, когато гражданството вече бе подготвено се появи официална информация за трима уволнени във връзка с катастрофата.
Министърът остана и му бе уредено сутрешно гостуване в предаването на bTV "Тази сутрин"!

Четете още:

Горя пътническия влак София-Бургас – никой не го съобщи!

Министърът на транспорта – министър на криеницата

Руски туристи това лято? Само през крив макарон

 

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене