Прогнозата на “Хроники” се сбъдва – Цветанов действително може да сложи ръка на съда!

Съдийка поиска писмо от МВР, че не е роднина на Цветанов написа Елена Енчева във в. “Труд”. Всъщност въпросната съдийка е кандидат за поста председател на Софийски градски съд и се казва Владимира Янева Янева-Манолева. Тя не е роднина на Цветанов, нито пък МВР има в базата си данни кой на кого е кумувал, че да издава бележка. Янева-Манолева прекрасно знае, че заедно с нейния съпруг – Илия Манолев, са семейни приятели на МВР-министъра и евентуално назначение на Владимира Янева на поста председател на СГС ще е начин Цветанов да контролира този съд.

Другото любопитно около съдия Янева-Манолева е фактът, че петимата, издигнали единствения кандидат за председател на Върховния административен съд, Георги Колев са същите, които са гласували и за нея. А както вече стана дума в предишни публикации, Георги Колев е завършил право в Школата в Симеоново, мястото, дало висше образование на премиера Борисов. Освен това Колев е избор на депутат Искра Фидосова и МВР-министъра Цветанов, които засега са кадровиците на управляващата партия ГЕРБ.

Преди две седмици, сайтът “Хроники” бе единствената медия в страната, която прогнозира, че вицепремиера и министър на вътрешните работи, Цветан Цветанов е на път да сложи ръка на съда! Днес това е на път да се случи - в редица медии излезе като официална информация, че на първо място сред кандидатите за председател на Софийски градски съд е името на съдия Владимира Янева Янева-Манолева, човекът на Цветанов!

Сайтът “Хроники” няма нищо против съдия Янева-Манолева, нито спорим, че е възможно тя да притежава професионализъм и качества да заеме тази длъжност, но има факти, които смущават.

В студиото на предаването “Нека говорят”, премиерът Бойко Борисов обясни своята теза за това, дали близки на хора от властта трябва да се ползват с протекции. Той сподели с водещия Росен Петров следното за своята сестра:

Бойко Борисов:... Аз съм най-лош за близките ми хора. Просто, съжалявам, че така, но ... Ето и самият факт. Тя си е най-обикновен доктор. Занимава се с такива малки бебета, като се родят. Микропедиатър, мисля, че се казва. Цяла нощ обикаля по къщите, я викат. Даже, на Пламен Юруков, когато беше на СДС шеф и опонент, се оказа, че тя му гледа и двете деца, ги консултира вече и на голяма възраст като са станали. В смисъл, те са на 10-12-14 години, не си спомням на колко. Рядко работлива. И самият факт, че би могла да отиде и в Министерството на здравеопазването. Заслужава го. на 54-55 години е. Но не отива. Дори и когато я бяха писали да отиде командировка някъде, аз я спрях. Казах, како, ако искаш ще ти дам пари и аз, и ти ще си събереш и ще отидеш на екскурзия. Не искам заради едно такова нещо да ти създадат проблем. И факт е, че си сто и там.

Но това е виждането на Борисов за собствената му сестра, а тук иде реч на съпруга на близък приятел на Цветан Цветанов – Илия Манолев, който е съпруг на първата кандидатка за председател на Софийски градски съд – Владимира Янева, Янева Манолева.

Преди две седмици, след като излезе разследването на “Хроники” за опита на Цветанов да сложи ръка на съда, уреждайки назначението на Владимира Янева-Манолева за председател на СГС, източници от РВД, където съпругът на съдия Янева-Манолева, Илия Манолев заема поста на зам.-генерален директор съобщиха, че Манолев е бил бесен на публикацията!

Софийски градски съд е важен в съдебната система,

тъй като там се гледат най-тежките дела от Наказателната колегия, а освен това се решават и споровете между фирми.

Ще припомня, че съдия Владимира Янева, Янева – Манолева бе сред споменатите кандидати за поста председател на Софийски градски съд, освободен от училия в Полицейската академия в Симеоново право, Георги Колев. Докато Колев получи назначението си във Върховния административен съд, Манолева бе държана в сянка, като коз на Цветанов за бъдещо назначение в Софийски градски съд.

Не е ясно дали премиерът Бойко Борисов е наясно, но семейство Манолеви го придружаваха по време на воаяжа му до Рим, като Янева-Манолева даже влезе да целуне ръка на Негово Светейшество, папа Бенедикт XVI.

Съдия Янева-Манолева не може да се оплаче, че не й върви в кариерата.

На 1 юни 2006 година, трима съдии от Софийски районен съд /СРС/ обжалваха в пред Върховния административен съд /ВАС/ мълчаливия отказ на Висшия съдебен съвет /ВСС/ да обяви конкурс за свободни бройки. Сред тези трима съдии бе въпросната съпруга на Цветан Цветановия приятел, Илия Манолев – Владимира. Вместо това ВСС извърши назначения 5 дни след въвеждането на конкурсното начало в съдебната система – без да обявява конкурс и да се съобразява с промените в Закона за съдебната власт, приети току що.

Припомням, че на 12 май, с влизането в сила на промените в Закона за съдебната власт /ЗСВ/ бе въведено изискването за задължителен конкурс за всички места в съдебната система, като промените в ЗСВ оставиха на Висшия съдебен съвет да назначава само шефове и зам.-шефове на съдилища, прокуратури и следствени служби.

ВСС, без да се съобразява с промените в Закона за съдебната власт, по време на заседанието си на 17 май, назначи 85 магистрати, без да се обявява конкурс за тези места! Та, на въпросното заседание, членовете на съвета назначиха на място в СГС съдията от СРС Владимира Янева – Манолева. Другите две предложения бяха отхвърлени, без да бъдат обявени мотиви...

Тези назначения бяха в полезрението на Европейския съюз дълго време поради появилото се недоволство в средите на магистрати. Т. е. като погледнем годината на това назначение на съдия Янева-Манолева, вътрешният министър и кадровик на ГЕРБ, Цветан Цветанов няма как да е недоволен от мандата на Тройната коалиция и случващото се в съда.

Втория факт, който бележи биографияа на съдия Янева-Манолева е следният: Сметната палата публикува списък на политици, съдии, прокурори, кметове за попълнени невярно данъчни декларации. На 36 позиция в този списък е името на Цветан Цветановото протеже за оглавяване на СГС – съдия Владимира Янева-Манолева. Нищо лично, но подобен документ на Сметната палата е официален и няма как да бъде пренебрегнат!

Ако номерът за назначение на съдия Владимира Янева-Манолева в СГС не мине, Цветанов си е подготвил и резервен вариант: остава Специализираният съд, където съдия Янева-Манолева също може да бъде полезна на семейния приятел и министър на вътрешните работи, Цветан Цветанов.

В случай, че планът на вицепремиера и министър на вътрешните работи се осъществи, и негов човек успее да стане важен фактор в Наказателната колегия на съда, то и на децата е ясно, че тогава никой няма да обвинява полицията и дознанието в нефелното събиране на доказателства, тъй като делата ще минават през съда по мед и масло.

Дали нещата се случват така, както прогнозирахме?

Ще припомня, че съпругът на съдия Янева-Манолева, който е с физкултурно образование като вицепремиера и министър на вътрешните работи, заема много добре платения пост на зам.-генерален директор по административната дейност в Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение”. Защо не?

Илия Манолев, според запознати е минал през ВИФ „Г. Димитров”, както наричаха навремето Националната спортна академия, след което работи като учител по физкултура в ССТ „Тимирязев” град Сандански. 11 години Манолев е в частния сектор като управител на фирма, оттам отива за 8 години в Гранична полиция до 2009 година, след което птичето му кацва на рамото и той става зам.-генерален директор по административната дейност в ДП „РВД”.

И сега да изпълним едно старо обещание на “Хроники” за кадровата политика в РВД и то в навечерието на изборите

Още с встъпването си в длъжност, министърът на транспорта Александър Цветков обеща да сложи ред в ДП “РВД” и месеци след като се съставен кабинета “Борисов” уволни генералния директор на РВД, Емануил Радев, и заместникът му по техническата дейност Михаил Михов /близък с депутата социалист Атанас Мерджанов/.

Самият министър даде интервю по темата:

- Преди време назначихте проверка в РВД, какви изводи направи тя?

- Известно е, че в РВД се изплащат високи възнаграждения, това не е случайно - начинът на финансиране в това дружество е по-особен, тъй като то се издържа от таксите на авиопревозвачите. Затова си и позволяват високи заплати, още повече, че спецификата на работата изисква много висококвалифицирани кадри. Но проблемът е, че използвайки тези условия, на много постове там са назначени хора, които нямат нищо общо с основния предмет на дейност на това дружество и са назначени там без необходимата квалификация и без да са полезни за дружеството.

Освен това са направени някои разходи, които са недопустими. Например твърде голям брой закупени нови автомобили, без в същото време да се отделят средства за техническото оборудване за основната дейност. Представете си - предлагат за купуване столове на цена, която лично мен ме озадачи - по 4000 лв. бройката. Това е абсолютно разхищение, което не мога да допусна. Така че одитният доклад и тези констатирани нарушения са причината за отстраняването на предишния шеф на дружеството Емануил Радев.

Направена бе проверка и излезлият от нея одитен доклад установиха, че по време на мандата на Емануил Радев са били направени недопустими разходи - купувани са били твърде много нови автомобили, а не са отделяни средства за техническо оборудване, необходимо за основната дейност. Наред с това капиталовата програма на предприятието за първите десет месеца на 2009-а е била изпълнена под 7 на сто.

Странно и необяснимо тогава е защо пак и с благословията на Александър Цветков, новият генерален директор Диян Динев, върна на работа уволнените Е. Радев и М. Михов, без конкурс и на постояннен договор. Тук ще вметна, че съпругата на Радев - Даниела Радева, също се труди в РВД, като за да стане това възможно, в длъжностната й характеристика не е вписано изискването на висше образование - каквото тя няма?!

Цяла година и половина ГЕРБ проглуши ушите на гражданството как мрази тройната коалиция и по-конкретно всеки свързан с бившият премиер Сергей Станишев, а тези “силни” чувства на управляващите отекнаха и в Брюксел, където вече е прехвърлен на работа човекът на социалистите Емануил Радев, като предстои и съпругата му скоро да го последва.

РВД се е превърнало в семейно-партийна фирма, в която са назначени огромен брой служители, които нямат нищо общо с въздушното движение и са на високи заплати – заяви преди време министърът на транспорта Александър Цветков, човекът, който върши лично това, от което се възмущава. Дружеството акумулира сериозни суми и е в най-добро финансово състояние, така че може да си го позволи. За съжаление, кадровата политика през последните години довежда дотам, че в РВД хората, които не разбират от дейността, са повече от тези, които разбират.

Миналата година министър Александър Цветков заяви пред в. "Банкер": "Проверяваме имало ли е злоупотреби и в РВД". Днес, година по-късно мога да му припомня, че злоупотребите в РВД, могат да се свържат главно с неговото име, тъй като той, си позволи волността да назначи личния си шофьор Йордан Кикарин на работа в РВД.

Кадровите закачки на министъра Цветков бяха наскоро тема на в. "Банкер"

Освен публикуваното в седмичника, и други документи от Министерство на транспорта извадиха на показ една от най-ярките кадрови закачки на Цветков и тя е, че личният му шофьор се води на работа в РВД, без да е стъпвал там и никой от служителите на ДП РВД не го познава.

Как един шофьор, който носи покупките и се грижи за децата на министър Александър Цветков и успява да работи като:

  • технически сътрудник в ремонт и изграждане на пътна инфраструктура в Столична община от октомври 2007 до август 2009 г.;
  • заема длъжността "главен специалист" в Дирекция "Стопанска дейност и управление на собствеността" без конкурс от септември 2009 г.;
  • шофьор в МТИТС;
  • председател на Комисия, назначен със заповед на министър Александър Цветков, показана по-долу - РД от 14 - 6/8 януари 2010 г.;
  • "младши специалист" в ДП РВД от 28.12.2009 г., в отдел "Помощни и обслужващи дейности", със заплата само с 10% по-малка от тази на генералния директор на РВД и с финансови екстри, като: талони за безплатна храна на стойност 400 лв. месечно, бензин, около 150 лв. месечно, пари за закупуване на официално облекло, с цел поддържане на добър външен вид - веднъж годишно.

С една дума персоналният шофьор на Александър Цветков, Йордан Кикарин, когото някои наричат шеговито детегледачката на министъра взема далеч повече пари месечно от премиера Бойко Борисов! И то със знанието, подкрепата и протекциите на министъра на транспорта!

Две от назначенията на Кикарин министър Цветков е "застъпил" като цял месец от 28 декември 2009 г. до 8 януари 2010 г. Йордан Кикарин се е водил и "младши специалист" /неизвестно по какво - бел. Л. М./ в РВД, и  председател на Комисия за участие в процедура за възлагане на малка обществена поръчка.

Въпреки назначенията, служители от министерство на транспорта споделиха, че Кикарин най-често седи в приемната на министър Цветков, минава в ДП РВД, за да си вземе купоните за храна веднъж месечно, тъй като там няма работно място, нито пък ходи всеки ден на работа!

Според публикуваното във в-к Банкер в началото на септември, “специалистът” Кикарин си позволява даже, от служебния факс на министъра на транспорта да изпрати молбата си до настоящия генерален директор на ДП РВД, Диян Динев, с която иска да му бъде издадено удостоверение за месечната му заплата за периода от м. декември 2009 до м. юли 2010 г.! И то при положение, че за този период не е регистрирано от електронната система на РВД да е влизал или излизал от предприятието, "работейки" в него!

Най-скандален е случаят, в който Кикарин прибира и допълнително трудово възнаграждение със заплатата си от РВД за м. юли 2010 г.! Това допълнително трудово възнаграждение е било раздадено на работниците и служителите в РВД, във връзка с Колективен трудов договор в чл. 43, ал. 1, в който е посочено: "При отчетено стабилно финансово състояние на предприятието към края на първото полугодие на текущата година, РАБОТОДАТЕЛЯТ изплаща еднократно допълнително възнаграждение на работниците и служителите в размер до стойността на съответния коефициент единица, посочен във ВПРЗ /Вътрешни правила за работни заплати/.

От написаното дотук става ясно, следното: шофьорът на министъра от кметството, Йордан Кикарин е ръкоположен за "специалист" в РВД, и в същото време е "младши специалист" и председател на Комисия в МТИТС! Член на Комисия, докато работи в ДП РВД  на трудов договор, и докато е шофьор в МТИТС! Нещо като бюрократичен Шива, творение на Ал. Цветков! И същият този шофьор, младши специлист, председател на Комисия не е шофьорът, който трябва да кара министъра!

След публикацията във в. “Банкер” по лично разпореждане на министъра на транспорта са били уволнени хора, заподозрени, че имат нещо общо с публикацията. И тук отново се появява името на приятеля на Цветан Цветанов - Илия Манолев. Манолев се е позовал на разпореждането на Цветков да уволни определените служители, въпреки безспорните им професионални качества заради съмнения, че стоят зад публикацията в “Банкер” – нещо, което не отговаря на истината. Тази саморазправа е в разрез с твърденията на премиера Борисов, че на ГЕРБ са нужни млади, образовани хора, и че неговото правителство не проявява към хората реваншизъм като ги гони на улицата – само заради евентуални подозрения, че са съпричастни за някаква публикация...

Що се отнася до семействеността и заканата на министър Цветков, че ще я ликвидира в траспортните предприятия, явно твърденията му са нищо повече от откровени лъжи. В РВД работи съпругата на доверения човек на социалистите, Емануил Радев, Там работи и Венета - съпругата на главен комисар и шеф на ГД БОП, Станимир Флоров, там работи и без никаква основателна причина и личният му шофьор Йордан Кикарин, дъщерята на секретарката на министър Цветков – Теодора Николова. Връх в назначенията на Цветков, освен Кикарин, е и уреждането на приятеля на министър Цветан Цветанов – Илия Манолев, както вече споменах, съпруг на кандидатката за поста председател на СГС, Владимира Янева-Манолева.

Задават се избори...

Предизборно ГЕРБ ще има шанса още веднъж да смени генералния директор на РВД. Всеки момент се очаква се настоящият генерален директор Диян Динев на РВД да отпътува за Европа, съобщиха преди две месеца от Министерство на транспорта. Там той щял да заеме най-късно до м. февруари висок пост в Евроконтрол. Динев е протеже на бившия генерален директор на РВД, Цветан Дилов, който откакто ГЕРБ са на власт, кадрува в предприятието по връщането на хора на социалистите и царедворците на работа.

В този смисъл е интересно, кого ще назначи транспортният мчинистър Александър Цветков на този пост, след като и децата знаят, че от РВД властта може да точи милиони безконтролно и безнаказано, както това стори министърът на финасите Симеон Дянков, за да си стъкми бюджетния дефицит.

Задават се избори - за пред Европа трябва да сме челници с осъдителни присъди, а бюджетният дефицит трябва да бъде малък, за да не отнесем наказание от Европейската комисия.

Малцина българи са наясно какво става зад кулисите на властта: приятели и съпругите им получават важни постове. В друг ресор трябва да е сигурно, че ГЕРБ ще може да взема пари, по почина на министър Дянков.

И ако все още се намира някой да твърди, че ГЕРБ били против социалистите - не му вярвайте! Царедворци и социалисти се връщат на работа, без конкурси и на постоянни договори!

Децата на хора, дръзнали да критикуват властта биват изхвърлени на улицата, за да няма критики, а само хвалебствия!

Нищо ново под слънцето.

 

Коментари 

 
0 #2 Иван Йончев 2011-01-01 11:26
Няма ли кой да уведомява ЕК по всички тези неща.Дипломатическит е представителств а в България не знаят ли нищо по тези въпроси.Години наред се говори за Правосъдие,коет о не съществува в България.Кои са тези и дали те са същите,които учат тези елементи на право и им дават дипломи за юристи
Цитиране
 
 
0 #1 Любо 2011-01-01 02:47
как намирате разлика между герб,бсп,дпс,сд с?всички са клонинги на бкп-да живее червеносвинчувщ ината чалгарийска
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене