Депутат от опозицията поиска кандидатът на ГЕРБ за министър да каже „мяу” или „бау”, за да стане ясно какво се избира – котка ли, куче ли, или министър!

Със скандал в парламента в началото на заседанието, ГЕРБ отложи дебата по вота на недоверие!

Днес сутринта председателят на парламента Цецка Цачева е заявила на председателски съвет, че първо ще минат дебатите по вота на недоверие, а като точка втора – ще се избира нов министър на здравеопазването! Дневен ред, който бе известен още миналата седмица.

В зала стана ясно, че заседанието на парламента няма да бъде предавано по Българското национално радио и Българската национална телевизия, пред вид скандала, който ГЕРБ очакваше!

Въпреки казаното от председателя на парламента, стана ясно, че първо ще се гласува единствената кандидатура за министър на здравеопазването, а след това ще се проведат дебатите по вота на недоверие!

Тази промяна е била решена в коридорите на Министерския съвет, тъй като вчера, с присъствието си на заседанието на Български лекарски съюз премиерът Борисов направи всичко възможно да отмени протестите на лекарите, като обеща парите за здраве да отиват само за здраве, като обяви, че ще се увеличи вноската за пенсия.

Явно Борисов и екипа му е взел решение да се върви по неговата програма – в парламента да се избере нова здравен министър и да се подпише Споразумението с БЛС, за да няма протести. И след това да се водят дебатите по вота, който внесе опозицията. По този смехотворен начин управляващите се надяват да проявят цялата си язвителност към опозицията,  като влязат във вота с аргумента, че има нов министър на здравеопазването и че протестите на лекарите се отлагат!

За първи път в парламентарната история и практика изпълнителната власт диктува и извива ръцете на законодателната толкова очевидно.

В парламентарна зала опозицията се опита  и използва всички законови процедурни начини да се спази вече одобрения дневен ред на заседанието, но Цачева прекъсваше и отнемаше безпардонно думата на опозиционни депутати, като пречеше с всички сили да се спазят вече приети нормативни актове.

В същото време поведението на Цецка Цачева показа, че е съгласувано с министър-председателя, тъй като нито той, нито който и да било член на кабинета, освен вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков – беше в парламентарна зала!

Силовата промяна на дневния ред продължи с излизането на трибуната на Симеон Дянков, който без да му мигне окото прочете биографията на кандидата за нов министър на здравеопазването, без да се смущава от ропота, шума и недоволството на опозиционните депутати!

Заради хаоса и скандала, който предизвика в зала, Георги Пирински предложи на Цачева да освободи председателското място, но тя поиска лично обяснение, след което бе дадена почивка. Така след един час заседание, преминал единствено в скандали, обяснения по повод увъртанията на управляващото мнозинство, депутатите излязоха в почивка, а заседанието бе прекратено!

Денят 5 октоври 2010 обещава да бъде горещ за правителството, тъй като сутрешната преса и участията на политици в трите сутрешни блока на трите телевизии с национален обхват показаха объркване у хората на ГЕРБ, изненада, съмнение и отрицание от заявеното от премиера, че пари за здраве тихомълком са отивали за плащане на пенсии!

След почивката, въпреки очакванията, министър-председателят Бойко Борисов не благоволи да дойде и влезе в парламентарна зала, докато трае изборът на нов здравен министър.

В залата не се появи и проф. Анна-Мария Борисова, все още по закон, министър на здравеопазването, най-малкото за да обясни защо и как, кой и по какъв начин я острани от поста.

В началото на заседанието, депутат от опозицията поиска кандидатът на ГЕРБ за министър да каже „мяу” или „бау”, за да стане ясно какво се избира – котка ли, куче ли, или министър!

Кандидатът за министър на здравеопазването, д-р Константинов помоли Симеон Дянков в началото на своето експозе от трибуната, да се знае, че има едно, а не е баща на две деца, както го прочете Дянков при представянето, тъй като съобщеното от Дянков щяло да му докара неприятности с жена му!

След това д-р Константинов започна да разказва какъв е халът в здравеопазването и предложи някои мерки, които щели да са приложими в условията на криза.

Очаквано, мнозинството гласува д-р Константинов да бъде третият здравен министър в мандата на правителството на ГЕРБ. Опозицията /БСП и ДПС/ и Синята коалиция не подкрепиха кандидата.

Обявено бе, че в 12.00 заседанието ще продължи с дебати по вота на недоверие.

След почивката, в началото на дебата по вота на недоверие за здравеопазватето, Волен Сидеров размаха пръст на ГЕРБ заради Ердоган!

Как ще завърши тази нова властова интрига - дали ГЕРБ ще се озове малцинство в парламента заради новата акция на лидера на "Атака", Воле нсидеров - близките дни ще покажат.

За целта преди това ще трябва да стане ясно какво ще е окончателното становище на Германия и Фрация по темата с влизането на Турция в Европейския съюз....

Като за начало предстои гостуването на турския премиер Ердоган в Берлин в събота, на 10 октомври, къдено неминуемо ще стане дума за по-доброто интегриране на турците в Германия, които работят и живеят там от години.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене