Всичко с краката нагоре - за Бианка, обира на златото и партенките

/Обновена в 15:51 часа/

Обраха от склад на летището 320 кг злато, платина и сребро за над 14 милиона лева! Как се изнасят 320 кг злато, сребро и платина - не е вестник-два, а стотици килограми - нито да го носиш на ръка, нито да го скриеш във вътрешния джоб!

"Митничарите имат частична вина" каза го шефът на "Митници", генерал Ваньо Танов в сайта Mediapool, което освен, че не е вярно е и безумно като твърдение. Човек или е виновен - или не е виновен. Частичното си е само в мислите на титана на коментарите - Танов.

Все едно да кажеш, че някой е частично тъп. Как ще те съди после. За "частично" законодателят не е предвидил вариант в наказателното право!

А другият вариант за вината в случая с откраднатото злато от склада на митницата на летище "София" е - член 110, ал 5 от Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/, който трябва да се чете ката ден от парашутистите в родната борба с организираната престъпност!

Вместо да си играят на разпити с детектор на лъжата, да разпитват митничари за обира от склада на летище „София”, далеч по-лесно и просто би било чиновниците на министъра на вътрешните работи, Цветан Цветанов да бяха отворили и прочели Наказателно-процесуалния кодекс, в който ясно е записано:

Глава дванадесета. ВЕЩЕСТВЕНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА

Видове веществени доказателства

Чл. 109. Като веществени доказателства се събират и проверяват предметите, които са били предназначени или са послужили за извършване на престъплението, върху които има следи от престъплението или са били предмет на престъплението, както и всички други предмети, които могат да послужат за изясняване на обстоятелствата по делото.

Описване, фотографиране и прилагане на веществени доказателства към делото

Чл. 110. (1) Веществените доказателства трябва да бъдат внимателно огледани, подробно описани в съответен протокол и по възможност фотографирани.

(2) Веществените доказателства се прилагат към делото, като се вземат мерки да не се повредят или изменят.

(3) Когато делото се предава от един орган на друг, веществените доказателства се предават заедно с него.

(4) Веществени доказателства, които поради размерите си или по други причини не могат да бъдат приложени към делото, трябва да бъдат по възможност запечатани и оставени на съхранение в местата, посочени от съответния орган.

(5) Парите и другите ценности се предават за пазене в търговска банка, обслужваща държавния бюджет, или в Българската народна банка.

Пазене на веществените доказателства

Чл. 111. (1) Веществените доказателства се пазят, докато завърши наказателното производство.

(2) Предметите, иззети като веществени доказателства, с разрешение на прокурора могат да бъдат върнати на правоимащите, от които са отнети, преди да завърши наказателното производство, само когато това няма да затрудни разкриването на обективната истина и не са предмет на административно нарушение.

(3) Отказът на прокурора по ал. 2 може да бъде обжалван от правоимащото лице пред съответния първоинстанционен съд. Съдът се произнася по жалбата в тридневен срок от постъпването й еднолично в закрито заседание с определение, което е окончателно.

(4) Предметите, иззети като веществени доказателства, които подлежат на бързо разваляне и не могат да се върнат на правоимащите, от които са отнети, с разрешение на прокурора се предават на съответните учреждения и юридически лица за ползване според предназначението им или се продават и получената сума се внася в търговска банка, обслужваща държавния бюджет.

(5) Наркотичните вещества, прекурсорите и растенията, съдържащи наркотични вещества, могат да бъдат унищожени преди приключване на наказателното производство при условията и по реда на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. В този случай до приключване на производството се пазят само иззетите представителни проби.

Т. е. според член 110, ал 5, Парите и другите ценности се предават за пазене в търговска банка, обслужваща държавния бюджет, или в Българската народна банка.

Т. е. нито в склад с камери, нито в склад без охранителни камери, нито където и да било на друго място!

Ако може да ме разберат министър Цветанов и така наречения генерал Ваньо Танов, какво им казвам - тексът в НПК е императивен! Няма „вратички”, няма никакъв вариант за каквото и да било „друго” съхранение на откраднатите злато, сребро и платина! И най-малко съществува възможност ценните метали да се натъпчат в склад до помещение с контрабандни цигари някъде на летището, в митницата!

Мога да допусна една репортерка от телевизия с национален обхват или национално радио да не си е направила справката в НПК за режима на съхранение на веществени доказателства, мога да допусна да се търсят само факти и никой да не задава въпроси, но един министър на вътрешните работи, че и вицепремиер, какъвто се явява Цветан Цветанов, един генерал и шеф на „Митници” да не са наясно със огромния гаф на случилото се и да ходят и ръсят врели-некипели – ей това не го разбирам!

Вярно е, че физкултурниците не ги учат на НПК и като така не трябва да очакваме, учил за треньор да е наясно с юридическите Цветан Цветанов да бъде компетентен по темата, но в такива случаи се мълчи. Силно и трайно!

Лесно е да си във властта и да ходиш като цветарка от телевизия в радио и да говориш колко зле са съдиите, но ако беше употребил това време да отвори и прочете НПК-то, Цветанов нямаше да изпада в смешно положение!

Има определени насоки при разследването на обира в митнически склад на Летище София, от където бяха откраднати над 300 кг сребро, 1 кг платина и 2 кг злато, съобщи пред Дарик вътрешният министър Цветан Цветанов. /Килограмите на ценните метали във всяка една медия са различни - бел. Л. М./

За какви насоки говори вицепремиерът, за какво подлагат на детектор на лъжата митничари, като е ясно като таблицата за умножение, че има само два варианта за случилото се /освен вопиющата некомпетентност на управниците/: нехайство и тенденциозност.

Действано е в противоречие с действащата законова уредба, в случая – казвам го не аз, а НПК! Така стигаме до въпроса: кой е разпоредил веществените доказателства, конфискувани по операция „Леярите” да се съхраняват, не където и както указва законът, в случая – НПК!

И оттук: кой се е разпоредил златото, платината и среброто „да се съхраняват” в митнически склад, за да изчезнат от там, а след това да разпитват митничари с детектор на лъжата!

Нали не си играят с този Детектор?

Къде е смелият ни Главен прокурор, къде е говорителката му, които обичат да се изказват пред камера, защо мълчат по случая?

И още нещо

Чл. 111. (1) Веществените доказателства се пазят, докато завърши наказателното производство.

Това означава ли, че наказателното производство по полицейска акция „Леярите” е приключено или прибрано, докато се намерят веществените доказателства, които се „изпариха” от склада на митницата на летището?

В 19 часа в неделя някой деактивирал митническия СОТ в митническия склад на летище „София”, в който се съхраняват иззети наркотици, злато, сребро и платина. Изнесено е 306 кг сребро, 2 кг платина и 16 килограма злато, които са иззети по операция „Леярите”!

„Срязана е тази мрежа, за да се излезе в този коридор, а там е въпросният склад, който се охранява, на СОТ... Пробита е дупка, след това е срязана мрежа, след това е складът. Трябва да се мине през един склад, през втори”,обясни шефът на Агенция Митници Ваньо Танов. По думите му няма друга охранителна система.

„Те са разчитали на това, че този склад, в края на краищата охранява МВР -изтърсва Ваньо Танов пред репортерката на bTV.

Добре, бе Танов! Добре, че ни отвори очите, че без твоите думи бяхме като самуиловите войници!

„По СОТ-а няма интервенции, просто е набран кодът и е  проникнато в помещението”, каза Антонио Ангелов, началник отдел "Криминална полиция" в СДВР. Той потвърди, че от там, от където крадците са влезли, няма нито една охранителна камера.

„Контролът е бил доста занижен. не се записва кой влиза, кой излиза”, каза Ангелов. За да стигнат до металната черна врата, обирджиите трябва да са минали през бариерата и друга метална врата, която би трябвало да се заключва с катинар.

Кой е виновен за обира – този, който не е съхранил веществените доказателства, съгласно режима по НПК, или този, който е набрал кода и си е взел златото, среброто и платината?

Май, и началник отдел "Криминална полиция" в СДВР, според bTV, Антонио Ангелов не е чувал за НПК...

Тогава каква задържана Бианка, какви пет лева?

Снощи една телевизия в шоуто си ни проглуши ушите с "ареста" на Бианка Илич, а за обира  на 320 кг злато мълчание - ни звук, ни стон! Пуснали някакви сценаристи Бианка, облечена като за нощта на Вси светии да задава въпроси на президента Първанов! Че бива ли така? Да я бяха издокарали с нещо по-оскъдно, та да хване окото!

И пернишките полицаи - видели, че някой се мотае около кортежа на президента с перелина, т. е. нерегламентирано и хоп! Взели я и я отвели за справка и легитимация! Голяма тема - всеобхватна, не й се вижда краят! Само дето никой не се развълнува от това отвеждане...

Що не пуснаха Бианка, когато у нас беше онзи симпатяга Леон Панета – да се разлети с крилата си над него?

Или когато дойде шефът на Европол? А, за да удряш президента и охраната му – не е нещо голямо да пуснеш Бианка!

Размазал й се гримът – ами да съди телевизията полицията в Перник, НСО и всички, които не са пазили грима на Бианка!

Ами ако НСО вземе, че съди Нова телевизия, за лъжа, тъй като едва ли са издали заповед пернишките полицаи да задържат обърканото девойче!

Нали искат да са като САЩ власт и иванчовци и андрейчовци? Що не се поинтересуват дали покрай Барак Обама пускат Бианка и после ди правят предавания против Обама?

Не грим, приятелите на премиера ни от Сикрет сървиз, нямаше да оставят и спомен от Бианка и костюмчето й!

Има си режим на охрана – с правила и изисквания. В тях няма бианки, иванчовци, адреевчета...

Нямало къде са си сложи Бианка документа за самоличност – ами да търси някоя дупка и да го крие, или да си залепи личната карта на голо за такива случаи! И да не забравя, че макар и „лична”, личната й карта е собственост на държавата!

Те и хората на кметицата Йорданка Фандъкова глобяват за липса на документи за самоличност, в телевизията на иванчовците и адрейчовците ги имат тези репортажи... Да си направят справката.

И не само глобяват, ами учителката по руски – извинете, кметицата Фандъкова, иска да ни глобява за кучешки акита – ако кучето ти, да речем се е спряло пред чуждо ако. Глобяват те, иди, доказвай, че не е от твоето куче! Няма такава лаборатория, която да ти разпознае чие е акото, до което е застанал любимецът ти! Като със стандарта продуктите „Стара планина” е...

Имало соя в месото, но в България няма лаборатория, която да го докаже!

Това е положението!

Така че слагайте се на властта момченца, но не по такъв левашки и смешен начин!

„Има лоши качества, които създават големи таланти!” е казал Ларошфуко.

Това вече обяснява огромния талант на двете момчета в нова тв. В условията на демокрация махнаха казармата, махнаха и партенките, освен ако някой не се изкуши да го играе партенка на властта, но опитите по създаване на таланти продължават...


 

Коментари 

 
+3 #6 Звезделина Милева 2010-11-09 09:53
Не мога да разбера,защо се вдигна толкова шум около този много неудачен клоун Бянка?!Във всяка нормална държава при нейното нахалство и неподчинение на охраната на държавния глава,биха я арестували и със сигурност осъдили.При директора на кино Арена-запад не можеш дори със записване да отидеш,за да разговаряш за незаконния паркинг под прозорците на голям жилищен блок,за безобразията извършвани на този паркинг.При директора на Vivacom също не можеш и със записване да припариш да се оплачеш от безобразията на тази фирма.Президента обаче може и трябва да се подчинява на наглото държане на един клоун и да дава интервюта под път и над път.Това ако не е държава с краката нагоре,здраве му кажи.
Цитиране
 
 
-2 #5 blag009 2010-10-29 15:11
На КОЕ место в Еропа е България по брой на :
а)СЪДИИ
б)ПРОКУРОРИ
в)ПОЛИЦАИ
г)ОХРАНИТЕЛИ
на глава от населението???
Прав е Боби, не мое да завършиш ПРАВО в някоя от АВТОНОМННИТЕ републики на ВЕЛИКИЯ СССР и да станеш ГЕНЕРАЛ И ДИРЕКтор на НСС????
Кибик Блаже
Цитиране
 
 
-2 #4 Дедо Джими 2010-10-27 19:19
Оооо затворен форум. Е не.. само лудите си говорят сами.
Цитиране
 
 
+4 #3 Недялко Шаллиев 2010-10-23 17:54
Госпожо Манолова, фактите са обезкуражаващи и доказват, че "глупости правят умните хора, за останалите е ежедневие". Става дори все по-лошо, защото "останалите" продължават да се упражняват с тяхното "ежедневие". Не вярвам да е задълго - необяснимите малоумия ескалират и очаквам на главния герой изведнъж да му писне.
Цитиране
 
 
+3 #2 Боби 2010-10-21 21:49
За анкетата: Във време оно се срещнали бивши съученици. Разбрало се, че единият работи в ДС. Другият го попитал с какво се занимава и първият отговорил, че се борят с недоволните от ТАТО. Вторият попитал "Че то има ли доволни?" на което първият отговорил - "Има, но с тях се занимава Стопанската (Икономическа) милиция!!!

За статията: Точно в десетката. За ФИФ-а се знаеше, че единственият изпит който се взема с главата - това е "Челна стойка". За разследващите и прокурорите - трябва да се направи една статистическа извадка, колко от тях са завършили право в СУ "Кл.Охридски" и нещата ще си дойдат на местата.
Цитиране
 
 
-1 #1 Нане Вутев 2010-10-21 08:16
Бе я мислим, оти дека некой си е платил на кого си требе и са му врнали стоката - изходо оттам е един, покрай джандарино, а това в джоб се не носи... Нали нема дупка в оградата (те са две)? Те и яз за тва думам. И къде артиса паладия?
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене