1. ГЕРБ: Скритата покана за инагурацията на Дилма Русеф – или как управниците се превръщат в значими

Интервютата на властта: гледаш едно – заливат те с три...

Предколедно родината се разтресе от скандали:

  • Правителството извади избирателен списък с имена на действащи дипломати и обяви, че се срамува от тях и ще настоява президентът да ги връща;
  • Скандалът с шефа на Държавен фонд “Земеделие” за фалшивата й диплома и прикривана, неизвестно защо бременност остана бледа сянка на следващите трусове;
  • Другият скандал с посещението на 40-членна делегация на филмовия фестивал във Венеция и отпускането на някаква жена с български произход на 400 000 суха пара за филма й - също остана някак покрит от следващите скандали;
  • Най-после се появи и петорната съдебно-медицинска експертиза за случая с родения мъртъв плод, по който случай министърът на вътрешните работи предварително обяви, се става дума за убийство на живородено дете!

И тогава се появи спасителния изход – президентът се появи в БНТ и разговаря с водещите за актуалните проблеми на властта, на което премиерът отговори с една пресконференция и две интервюта!

Това даде възможност на МВР-министъра Цветан Цветанов да се покрие и не се появи в парламента, за да даде обяснение на народните избраници за гафа, който стори в случая с мъртвородения плод!

Премиерът на България е слаб!

заяви в интервюто си държавния глава Георги Първанов, на което министър-председателят Бойко Борисов реагира “силно” и “ударно”:

  • Кацна от Либия в Пловдив поради непрогледна мъгла и с помощта на полицейска патрулка се добра до летище “София”, където го чакаха строени журналисти;
  • Даде пресконференция-отговор на президента в типично свой стил.

Пресконференция на премиера Бойко Борисов след визитата му в Ливан, в отговор на интервюто на президента Първанов

“До Бразилия ще отидем с градския транспорт” каза премиерът Борисов на въпросната пресконференция, в отговор на журналисти защо е скрита поканата за президента, да присъства на инагурацията на Дилма Русеф.

Видимо нервен Борисов питаше журналистите, чакали го поне два часа на ВИП-а на летище “София”:

Да сте чули Първанов да говори за Доган защо не ходи на работа? Да сте го чули да говори за безстопанствеността на “Белене”?

Да сте чули да говори за заменките този „добър стопанин” на държавата? В кавички добър стопанин. Когато разменяха гори, курорти, какво ли не, осем години... Да не е бил така от сутрин... Да сте го виждали да става със сутрешни блокове да участва? ... Как така осем години не му чухме гласа, сега от сутрин до вечер по предаванията?

И тук, без да дава отговор защо всъщност е скрита поканата за президента, Борисов каза нещо, на което никой не обърна внимание тогава:

“Имам разговор с господин Рампой, така че ви желая приятна вечер...”

От напоителната поредица интервюта и появявания на хора от властта в телевизиите стана ясно, че ръководството на Министерството на външните работи отбира от дипломация толкова, колкото и слезлите от шумата претизани след 9 септември!

При Николай Бареков в новото му място на работа тв7 се появиха бившият външен министър Ивайло Калфин и зам.-министъра на външните работи в момента – Константин Димитров.

Дали някои хора, като министъра на външните работи би повторил обвиненията срещу действащите посланици след като той е живял в семейство на човек, работещ за Държавна сигурност срещу днешните “приятели” на България? Дали настоящият посланик Марин Райков е на мнението на управляващите – попита Калфин, след като неговият баща е ноторно известен във Франция с проведена съветска опирация за вербовка на бивш военен министър на Франция?

Ивайло Калфин, бивш министър на виншните работи: Това е скандал предизвикан от правителството за вътрешна употреба, от което правителството се опитва да получи вътрешни дивиденти. За съжаление това нанася тежки щети на държавата и в международен план. И в морален план нанася щети. С 30-тина души се цели да се измие мръсната съвест на други.

Да се отзоват посланиците е волята на министър-председателя Бойко Борисовпризна зам.-министър Константин Димитров.

Калфин обясни: Месец по-рано правителството можеше да каже: в нашите разбирания не влиза, тези хора да ни представляват и тези посланици можеха да са се върнали. Скандалът нямаше да е такъв... това беше умишлено търсен скандал, който вреди на международното отношение към страната ни.

“Не говорим за доносници, а за хора, които са реализирали операции срещу държави-членки на ЕС” - обясни зам.-министърът на външните работи Константин Димитров в студиото на тв7. Дали така, както огласиха имената на дипломатите хората на Борисов ще посочат конкретно и кой хора от тях и какви операции срещу държави-членки на ЕС са реализирали – КОНКРЕТНО?

Или недосегаемостта на властимащите се простира като чадър и върху лъжите, изречени от тях?

Калфин даде за пример посланика в Лондон Любомир Кючуков, който е бил един ден сътрудник на ДС, тъй като той единствен е написал: Аз не искам да бъда сътрудник на тези служби, защото това не отговаря на моите принципи...” Кючуков също ще бъде върнат, посочи Калфин!

Кючуков беше зам.-министър на външните работи освен и посланик...

И още нещо: външна политика, особено в рамките на ЕС не се прави само от МВнР, а от всички министерства и това е различният момент и характерна особеност в дипломацията на България като страна-членка. Тогава как се отнасят нашите партньори от НАТО и ЕС към 1500 сътрудници на ДС в МВР, към повече от половината областни управители, към шефа на митниците? Ако се говори за сътрудници на ДС, тогава как ще се уредят тези обстоятелства?

Веселбата с поканата за Дилма Русев

Далеч по-весела се оказа удивителната версия на правителството за скритата покана по инагурацията на Дилма Русев.

Някой скри поканата за инагурацията на Дилма Русеф и реши на своя глава да пътува премиера Борисов – каза Бареков на събеседниците си като ги подкани да разплетат този казус.

Ето отговора на К. Димитров:

Министърът на външните работи е преценил, че българският премиер трябва да преставя нашата страна на инагурацията на Дилма Русеф поради това, че той там ще отнесе послание не само от България и българския народ, но и от целия Европейски съюз? Снощи в разговор с господин Ван Ромпой, президента на ЕС, г-н Ромпой  го упълномощи от името на целия ЕС да поздрави г-жа Русеф и да препотвърди основните елементи на стратегическото партньорство между ЕС и Бразилия. Един от стратегическите партньори...

Н. Бареков: Т. е. той отива там като пратеник на Европа, така ли?

К. Димитров: Точно така. Като пратеник на Европа. А защо той отива? Защото той винаги участва в Съветите, на ниво правителствени ръководители... Това е утвърдената практика както в международната, така и в българската дипломация... Той ще отнесе посланието на г-жа Дилма Русеф от името на Европейския съвет, по причини, свързани с доверието, което г-н Ван Ромпой има към г-н Борисов.

И. Калфин: Аз имам доста съмнения към основанията на това посещение и резултатите от него. Решил е премиерът да отиде – негов проблем – да отиде. Въпросът е друг, докато съм бил министър на външните работи, подобни покани, които са били към държавен и правителствен ръководител- са били консултирани и с двете администрации. Не е външният министър човекът, който може да реши къде да отиде президента и къде премиера. Обикновено решават и двамата, и вижте как се случва, значи, подобен е форматът за участие в съвети на ЕС, съвети на НАТО, в различни формати ЕС-Латинска Америка. Не е вярно... – президентът Първанов участва във всички формати ЕС – Латинска Америка, доколкото ми е известно.

Не е работа на външния министър да каже кой къде ще отиде – поканата е отправена към всички. А защо г-н Борисов получава послание от Ромпой – предполагам г-н Младенов е казал, ето, нашият премиер ще отиде там – дали може да каже нещо? И понеже надали ще има друг европейски лидер, Ван Ромпой е казал: “Ами нека предаде поздрави от всички нас!”. Ето това е простият факт, който се пресъздава като едно послание...

К. Димитров: Никой не е казал, че българският президент не преставлява страната... Но, водеща роля във външната политика по Конституция има българското правителство, особено по отношение на дела на ЕС. Силната фигура на държавната валст в областта на външната политика – това е тежестта, която се оценява в международната общност. В българския конституционен случай – това е българският министър-председател... Решението е взето от българското правителство, имам в предвид българският външен министър, след консултация с премиера...

Разбира се, че ще има европейски лидери, но българският министър-председател е упълномощеният пратеник на президента Ромпой. Това е истината.

От казаното дотук от зам.-министъра на външните работи става ясно едно:

Той не е чул пресконференцията на премиера Борисов от ВИП-а на летище “София”, пресконференция, на която Борисов недвусмислено заяви, че няма пари за път до Бразилия и ще бъде принуден да пътува с “градския транспорт”, която явно бе грешка на езика.

Борисов посъветва на същата пресконференция и президента да хване граждански полет щом като вече е научил, че има покана за инагурацията на Дилма Русев и да отпраши към Бразилия!

В края не пресконференцията пак Борисов каза: “Имам разговор с господин Рампой, така че ви желая приятна вечер...”

Вероятно този разговор е бил по темата той да “представлява” Ван Ромпой на инагурацията на Дилма Русеф?!

Само че и Константин Димитров и Борисов забравят една малка подробност, когато някой представлява президента на ЕС Херман Ван Ромпой на официално държавно събитие като въпросната инагурация, то за това представляване би следвало Европейския съвет да вземе решение по въпроса! А такова решение явно няма! Т. е. излиза, че Борисов ще представлява Ван Ромпой пред Дилма Русеф като частно упълномощен от Ромпой?! А това вече изобщо не се вписва в протокола на Европейския съвет!

Да не говорим, че ако действително ван Ромпой бе уполномощил министър-председателят на България, то той поне щеше да му уреди пътните, за да не ползва гражданска авиация до Бразилия!

И последно: ако Ван Ромпой бе упълномощил Борисов да го представлява на инагурацията на Дилма Русеф, то тогава Симеон Дянков изобщо нямаше да има думата по парите за пътуването на “пратеника” на Ван Ромпой!

Човек се учи докато е жив, но не и като премиер или зам.-министър, управлявайки държава...

Утре четете:

Защо Цветанов не даде обяснение за гафа с мъртвородения плод от трибуната на парламента, както и двете страни на спора по покриването на вътрешния министър, едната от които излъга откровено.

Може ли да се оспори експертизата на пет съдебни експерти патоанатоми и кое е категорично в тази драма? Мнението на експертите и резила на министъра на здравеопазването по този скандал.

Очаквайте още в следващите дни:

Изчерпа ли се министър-председателят в безбройните си интервюта от телевизионния екран?

Защо мълчи властта за два от най-шумните международни скандали с участието на България?

 

 

Коментари 

 
0 #1 Вуте Гелев 2010-12-28 13:29
Начи, я дека мислим оти у речта на премиеро две неща си заслужават да се поразрови човек.
Пръво - "...апликационна форма... чакаме още шест подобни – за „Струма”, за „Марица”, за „Кърджали подкова”, Южната дъга на София и още няколко." Както всички знаем, Няма по-хубаво шосе от Южната дъга!©Бойко Борисов. Даже след дъжд е плавателно. Да не би Нашто Слънце да е поискало още парички от ЕК за Южната дъга? Или бърка юг и север? Второто му е простено, То огрява навсякъде.
Следващио вапроз е за "600 млн. къса цигари сме задържали ние". Това означава 60 хиляди мастербокса, или 120 контейнера. Или седемнайсеткораба като гръмко задържания и тихомълком пуснатия “Капитан Коваленко”. Къде се съхраняват тия 600 млн къса? Ако са унищожени, къде е извършено унищожаването и кой е присъствал? Оти неам спомен да са показвали такава горда акция по талавизоро, а на секо кюше се продават контрабандни цигари.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене