3.Най-добре е Главният прокурор да се заеме с "Балкан"

Продължение от 9 ноември 2006

В началото на сделката за продажба на АК "Балкан" купувачите са "Зееви груп" и "Аркия". В последствие "Аркия" се оттегля, и смяна на собствениците настъпва чак когато голяма част от авиокомпанията е източена и предстои окончателното продаване и прибиране на последните остатъци от имоти и пари. Преди края на националния авиопревозвач започват унизителни уволнения, стачки и съд за работещите в "Балкан".

От Списъка за съкращение, предложен от "Зееви груп", с който пилотите успяха да се сдобият и да ми го донесат, се виждаше, че се освобождават 170 души, като на работа се оставяха едва 140. Сред нарочените за безработни имаше майки с двумесечни бебета, бременни, цели семейства /стюард и стюардеса/. В същото време вървяха курсове за подготовка на стюардеси за авиокомпанията. На срещата си със синдикатите директорът Андрю Грей е бил най-точен относно намеренията на работодателя: "Всеки е добре дошъл да напусне". Стюардесите на АК бяха освободени, а успоредно с това се провеждаха курсове за нови стюардеси, като при подбора се е изисквал и търсел еврейски произход, съобщиха ми бивши вече стюардеси и пилоти на превозвача.

Почти по същото време пилотите започнаха протест срещу видимото и с просто око разграбване на компанията - "временното" закриване на редица печеливши полети, съкращенията на персонала, разпродажбата на акции, самолети и имоти. Първият "Боинг", внесен на лизинг от Зееви, се разхерметизира веднага след кацането си на софийското летище, но продължи да фигурира в самолетния парк.

На 8 май 2000 г., точно преди провеждането на чартъра, Гад Зееви завежда иск в Софийски градски съд срещу протестиращите пилоти - за незаконни стачни действия и блокиране работата на авиокомпанията. С невероятна за българското правосъдие скорост, искът бе насрочен и разгледан само два дни по-късно - на 10 май в зала "Тържествена" на Съдебната палата. Още помня думите на съдия Емил Марков, който каза в началото на заседанието: "Трябва да ви е ясно, че сроковете, по които се разглежда това заседание, представляват голямо изключение от общите правила на процесуалния кодекс." Това спешно насрочено дело и още по-спешно осигуряване на присъствие на стачкуващите пилоти даде ясен знак, че държавната машина е задействана безотказно. От разговори с пилоти преди делото разбрах, че призовките са разнасяни през нощта със служебен транспорт на "Балкан", а други са раздавани по стълбите на Съдебната палата или пред залата, в деня на заседанието. На него не се яви представител на държавата - за сметка на това, след заседанието, част от обвиняемите пилоти бяха привикани от зам.-министъра на транспорта Апик Гарабедян за съвети и разговор. Във всички тези събития кабинетът не само участваше, но и работеше за интересите на Зееви груп, факт, твърде необясним за персонала на "Балкан". При пилотите посещения правеше и Божидар Данев, който разясняваше как те нямат никакъв друг шанс освен да се примирят и укротят. Днес Данев се прави на човек с амнезия и не чувства никаква вина за участието си цели семейства да останат на улицата, без работа и без прехрана.

Подобно нечувано унижение и натиск на държавата върху стачкуващи служители в България, след 10 ноември не се помнеше - протестът да бъде спрян със заплахи и светкавично изправяне на 77 от пилотите в съда. "Ако Кабинетът не подкрепи инвеститорите, ще намерим друг дом за нашите пари" каза още в първите дни на стачката собственикът на 75 на сто от "Балкан", Гад Зееви, който долетя спешно с личния си самолет и дъщеричката си Михал заради протестите на пилотите.

Броени дни след края на стачката, на 19 май, Софийски градски съд регистрира АД "Зет Би Ай", управлявано от Барух Чакъров (изп. директор), Филип Мустаков - председател и Давид Голан., т. е. служители на ръководни постове в "Балкан", от които единствено Ф. Мустаков бе все още в България, регистрираха фирма в интерес на Зееви и прехвърлиха в нея част от собствеността на АК.

Месец след стачката на пилотите на "Балкан" бе регистрирано и друго дружество "Българиан еър чартър" ЕООД със собственик Евгени Музика - Израел и дейност - въздушен транспорт по разписание. Тази фирма пое от следващата, 2001 г. голяма част от чартърните полети на "Балкан", както и предстоящите за 2002 г. В нея се прехвърли от АК "Балкан" Ф. Мустаков, доскорошен изпълнителен директор на националния превозвач и то в качеството си на главен директор. Същият Мустаков, който вече бе регистрирал с хората на Зееви "Зет Би Ай", която в навечерието на краха на "Балкан" бе поела част от акциите на превозвача.

След още един месец, авиокомпания "Балкан" АД се пререгистрира /на 5 юли 2000 г.-бел. Л. М./ с 49 на сто чуждестранен капитал на BALKAN AIRLINES HOLDINGS B. V., ХОЛАНДИЯ, група физически лица - 4, 95 на сто, Министерство на транспорта и съобщенията - 20,5 на сто, Зет Би Ай Ей - 26 на сто. На ръководни постове в "Балкан" при тази регистрация останаха: Ф. Мустаков /представляващ Зет Би Ай/, Барух Чакъров, /представляващ Зет Би Ай Ей/, Йеахим Мар-Хаим, Цви Франк, Давид Голан. Това бяха новите фирми на мажоритарния собственик Гад Зееви, които внесоха в Софийски градски съд искане да бъдат признати за кредитори на АК "Балкан". В тези фирми се извърши още една пререгистрация, като Ф. Мустаков и Барух Чакъров бяха заменени с новите шефове в "Балкан": Йосиф Новак /Израел/, Йосиф Екер /САЩ/ и Йосиф Антверг /Израел/. Никой не попита другият собственик на акции - държавата за тези промени, започна преливане на дейности от "Балкан" в новите фирми на Зееви. Бившият шеф на "Балкан" Ф. Мустаков дръпна в поредната си фирма /вече без държавно участие, но със същия предмет на дейност като "Балкан"/ някои пилоти и стюардеси от предишната си месторабота. Само за обучението на квалифицирания персонал, който Мустаков взе наготово, държавата бе изхарчила милиони - а ето, един бивш държавен високопоставен служител си ги получи безплатно, барабар с поемането от "Балкан" на провеждането на летния чартър. След успешното приключване на изпълнението на летния чартър за 2001 година, Ф. Мустаков регистрира по Коледа със собственика на едноличното дружество "Българиан еър чартър" /БAC/ Е. Музика още една частна фирма, "Авиейшън сървис груп", в която вече с явяваше съдружник, заедно с финансовия директор на БAC, Сергей Димитров. И в БАС основната дейност бе записана като: въздушен транспорт без разписание, както и ремонт и техническо обслужване на самолети и гражданска самолетообслужваща техника, превоз на пътници и товари по редовни чартърни авиолинии - др. - досущ като някои от основните дейности на "Балкан".

Интересен факт, бе следният, Барух Чакъров, за да няма проблеми с визите и Шенгенската бариера, си правеше резервации и пътуваше под името Ариели - вероятно с паспорта от другото си гражданство или криеше по този начин кога напуска страната?

При закриване на представителството в Акра /Гана/ бяха задържани две служителки на АК, заради неплатени 18 000 долара дълг. На искане за незабавно заплащане на дълга, финансистът на "Балкан" Мар Хаим бе отказал паричен превод с думите: "Ако започем да плащаме всичко, къде ще му излезе краят?" След продажбата, на "Зееви" бе дадено правото да се разпорежда с дестинациите на "Балкан" и то с тези, по които не лети. Така се стигна до скандалното положение другата държавна АК "Хемус еър" да иска да ползва закрити линии на "Балкан" за полети, а от "Зееви" да отказват да й ги предоставят!

Много съвещания, писма и нулев резултат

На 15 февруари 2001 г. в кабинета на Иван Костов се провежда тричасово заседание, посветено на скандалите около случващото се в АК "Балкан". Взето е Решение, свързано с разпореждане на Агенцията по приватизация - да бъдат предадени на Върховна касационна прокуратура материали за нарушения по сделката от страна на "Зееви груп". Даден е срок от седем дни и Левон Хампарцумян обявява на 19 февруари /4 дни след съвещанието при премиера Иван Костов - бел. Л. М./, че "Зееви холдинг" е водил умишлено авиокомпанията към фалит. Материалите по сделката са пратени лично на главния прокурор, Никола Филчев, придружени от документите, които са се намирали в агенцията.

Тук трябва да спомена за едно лично писмо на Гад Зееви до Иван Костов, в което в сдържан и добронамерен тон, Зееви обяснява действителното положение на нещата и изрично предупреждава, че компанията е пред фалит! И че самият министър-председател не реагира на предупреждението, нито пък взема, каквито и да било мерки. Писмо с подобно съдържание е написано от адвокатите на "Зееви холдинг" Херцог, Фокс и Нийман и на 18 октомври, с адресат Захари Желязков, изпълнителен директор на АП, но с копие отново до Иван Костов, до финансовия министър Муравий Радев и транспортния министър Антони Славински. В него много подробно се описва ситуацията в "Балкан", юридическите основания за действията на Зееви и тревожната перспектива за фалит на компанията.

Последно подобно предупреждение е изпратено на 23 ноември, отново до Захари Желязков с копия до Иван Костов и съответните министри. В него адвокатите предупреждават, че "Зееви Груп" не би искала компанията да изпадне в колапс и хиляди хора да останат без работа, но ако българските власти продължават да отхвърлят техните предложения за споразумение, до такъв резултат неуминуемо ще се стигне и "Зееви Груп" ще бъде принудена да заведе иск срещу АП. Датата на тези писма не е случайна - току що е завършил летният чартър, продадени и ипотекирани са имоти, част от SITA-акции, за останали други непродадени SITA-акции се очакват падежи, слотовете на "Балкан" също са продадени, самолетният парк е символичен и като никога пистата на летище "София" напомня селско летище с 1-2 машини и то от приземили се чужди самолети. Изнесени са десетки милиони долари, приходите от продажби са останали зад граница - "Зееви" подготвя края на "Балкан", като си позволява да продава билети, за полети, които няма как да бъдат осъществени. Скандалът придобива международни размери.

Около сделките с прехвърляне на собствеността на хотел "Плиска" в столицата и "Космос" в Бургас избухва скандал и парите - вече съвсем легално - се превеждат на собственика на 49 на сто от акциите в Холандия, както и на пререгирстираните във фирми на "Зееви груп": "Зет Би Ай", "Зет Би Ай Ей". Така се разбра, че е започнало преливане на капитали на "Балкан" към пререгистрирани фирми с участието на Гад Зееви или негови бизнес доверени хора. В същото време сделките на Зееви продължават като 12 февруари 2001 г. авиокомпанията продава хотел "Плиска" заедно с терена под него за 9 019 000 лв. /равняващи се приблизително на данъчната оценка на хотела/, на паралелната фирма ZBI, която от своя страна го препродава десет дни по-късно, но без терена, за почти същата сума на офшорната Юнивърсъл Авиейшън Сървисиз Лимитид - без да преди това да декларира тази си собственост в данъчната служба, както се изисква по закон. На 13 февруари 2001 г. "Балкан" продава на ZBI 13-етажната си офис сграда на аерогара "София" за сумата от 1 440 000 лева, като е разиграна отново схемата с офшорната фирма, пръкнала се от "Зееви". По същия механизъм е продаден и хотел "Космос" в Бургас.

Освен продажбите, успоредно с тях върви и натрупване на нови дългове, без да се погасяват старите, като сумата достига 245 милиона лева. Част от тях са външни заеми, давани на "Балкан" от регистрираната в Холандия "Балкан холдинг", собственост на Зееви. В крайна сметка синдиците, които влизат в компанията след фалита й, разкриват схемата, по която се действа - от една страна "Балкан Холдинг" прибира парите, изкарвани от авиокомпанията, от друга страна й дава заеми със солидни лихви, като вземанията се прехвърлят с цесия на ZBI по схемата дълг срещу собственост. По този начин Зееви се превръща в един от най-големите кредитори на "Балкан". Схемата е прозрачна - "Зееви" даже не крият вече какво вършат пред държавата. След приключване на изпълнението на летния чартър за 2001 година Ф. Мустаков регистрира по Коледа със собственика на едноличното дружество "Българиан еър чартър" (БAC) Е. Музика друга частна фирма, "Авиейшън сървис груп", в която вече е съдружник, заедно с финансовия директор на БAC. И в БАС основната дейност е записана като: въздушен транспорт без разписание, както и ремонт и техническо обслужване на самолети и гражданска самолетообслужваща техника, превоз на пътници и товари по редовни чартърни авиолинии - др. - досущ като някои от основните дейности на "Балкан". Така на практика - бившият вече изпълнителен директор на АК "Балкан" участва във фирми с държавно участие и в други - с частно.

Какво имаме налице - един директор на "Балкан" живее в САЩ със семейството си, друг работи и в държавната и в своя, частна фирма, конкурент на "Балкан". Българската държава е осъдена да заплати 10,5 млн щатски долара. Национален авиопревозвач с над 50 годишна дейност е източен и ликвидиран. Днес управлявалите тогава политици, подписали и одобрили сделката отново са действащи. За прокуратурата - виновни за заличаването на "Балкан" - няма, но фактът си е факт - авиокомпанията е спомен. Тогава? Налице е престъпление - само че без виновни. В България е така.

Пълното разследване за съсипването на АК "Балкан" може да намерите тук в "Разследвания" от датите 9,10, 11, 12 и 13 септември, под заглавие "Авиокомпания "Балкан" - фиаското на правосъдието или как един национален превозвач се превърна в спомен".

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене