4. ГЕРБ: Интригата на Цветан Цветанов за преврат на президента не успя

В безпрецедентна стъпка около 20 високопоставени израелски дипломати изпратиха писмо до премиера на Израел Бенямин Нетаняху с искане да се намеси в стачката на служителите на външно министерство, „за да спаси външните служби на Израел”, написа вестник „Аарец”.

Никой от израелските дипломати не показа какъвто и да било срам от това, че са свързани с разузнаването на страната...

Посланиците са напомнили на Нетаняху времето, когато самият той е бил посланик на страната във Вашингтон и трудностите в работата на дипломатите. Те са подчертали, че службите на външно министерство са част от националната сигурност на страната.

От кое са част службите на българското външно министерство, след безпрецедентното поведение на правителството на премиера Бойко Борисов, което използва умишлено огласяване на дипломати с досиета на разузнавачи? И то докато те са все още на действителна служба по посолствата на България.

"Ние приветстваме действията, които предприе българското правителство, за да изясни нещата. И след като бъдат проверени фактите и обстоятелствата, с цялото ми уважение към независимостта на правителството ви, очакваме всички, чието минало е свързано с бившите тайни служби, да напуснат постовете си", заяви генералният секретар на Европейската народна партия Антонио Лопес-Истурис пред БНР.

Това бе първото и единствено изявление на Лопес-Истурис. Нито една държава не последва генералния секретар на ЕНП, нито пък някой поиска да бъдат отзовани българските дипломатически представители от различни държави зад граница.

Въпреки това, Министерският съвет, а след това и парламентът работиха усилено в посока опозоряване на действащите посланици на България, за да се стигне до приемането на някаква партийна декларация от депутатите на ГЕРБ и “Атака” на 13 януари.

Вече стана дума, че с партийна декларация парламентът не може да задължи държавния глава да отзове посланиците на България от посолствата в чужбина. Освен това ГЕРБ си затвори очите пред препоръката на Лопес-Истурис “да бъдат проверени фактите и обстоятелствата, около родните дипломати, свързани с миналото на спецслужбите" – нещо, което и президентът Първанов препоръча, но ГЕРБ пренебрегна със замах.

*        *        *

Преди да дам примери за лошите последствия от действията на външния министър Николай Младенов, премиера му Бойко Борисов и МВР-министъра Цветан Цветанов ще направя едно уточнение: за кой ли път политици от изпълнителната власт избирателно цитираха дипломати с досиета на разузнавачи, като не всички съпричастни на бившата и отдавна закрита Държавна сигурност бяха огласени.

Не бе огласен примерът с бащата на министъра, който засега знаем, че е  работил към спецслужбите в няколко посолства, докато е работел за ДС, същата, с която синът му запретна ръкави да се бори!

Не бе огласен примерът с един друг сега действащ посланик, работил като преводачка на Тодор Живков и Андрей Луканов.

Не бе огласен христоматийния пример от близкото минало с бащата на един сега действащ посланик, който навремето в париж се е опитал да вербува за КГБ-каузата бивш френски министър на отбраната.

Не бе огласена и принадлежността на министъра на вътрешните работи към едно от управленията на ДС, за което един от депутатите социалисти съобщи на всеослушание:

Същият МВР-министър обяви: “Вървим към затваряне на страницата с дипломатите-агенти” – което какво би следвало да означава?

Че те отварят страницата и те я затварят, даже непрочетена?

А ето и какво каза преди няколко дни един депутат социалист по повод принадлежността на министър Цветан Цветанов:

„Лицето Цветан Цветанов започва своята кариера в системата на МВР в Централно информационно организационно управление. Когато се консултирах с Комисията по досиетата, става ясно, че това Централно информационно управление преминава в структурите на Държавна сигурност и остава такова до 1990 година до закриването на Държавна сигурност. Следователно министърът на вътрешните работи, вицепремиера, председателят на партия ГЕРБ, започва своята политическа кариера в структурите на ДС. За мен това граничи с наглостта, с какво дипломатите са по-лоши от Цветан Цветанов? - посочи Кирил Добрев.

11 души от предложените за отзоваване, са били обявени още през 2007 и 2008 г., че са с принадлежност към специалните служби. Същите тези дипломати от няколко години изпълняват успешно своите длъжности.

„На практика Холандската кралица без забележки е приела посланика ни в Хага, а за Николай Младенов той е персона-нон-грата. Това е лицемерие. Поставяте в глупаво положение държавите, които са дали агреман на посланиците ни”, каза социалистическият лидер Сергей Станишев, който също има вина в приемането на закона, по който ГЕРБ предприе гонението на дипломати.

Лошото в цялата тази история е, че чуждите медии бяха провокирани от българските управници да се занимават със скандалите в България, заради непрофесионализма в управлението на ГЕРБ и най вече на външния министър Николай Младенов и премиера му Бойко Борисов.

“Комшиите ни са изпратили агенти-дипломати” написаха турски медии, като отделиха широко място на обявените имена на посланици от Комисията по досиетата.

Фактът, че всички български дипломати - шефове на нашите мисии в Турция, са били бивши агенти на комунистическия режим, привлече вниманието на турските журналисти.

Вестник „Миллийет”, както и почти всички издания, извадиха преди месец на преден план името на настоящия български посланик Красимир Тулечки, който фигурира в списъка на комисията с псевдонима „Мичев”.

“Посланикът на България в Анкара Красимир Тулечки между публикуваните от Комисията по досиетата, огласени на сайт в официален Списък с имена на посланици, комунистически агенти.

Причинените щети са големи коментира турското издание като съобщава цифрите на посланици и консули, които властта замесва във връзки с бившите спецслужби. Цитирани са изявления по Българското национално радио направени от премиера на България, Бойко Борисов и външния министър Николай Младенов, че са били предизвикани “тежки загули от скандала. Скандал, какъвто самите Борисов и Младенов сътвориха от името на управляващите!

Управниците сътвориха и Специален проект за Закон, с цел предотвратяване на работата на дипломатите, които хората от властта нарекоха “бивши комунистически агенти”!

Всекидневникът “Хюриет, в материал “Посланикът на съседите в Анкара се оказа агент” цитира генерал Тодор Бояджиев, който определя Тулечки, като кадърен дипломат, който когато стълкновенията в Афганистан са били сериозни и ожесточени – той е работил достойно там.

Когато Косово било една от най-горещите точки на света – Тулечки, което е един отличен дипломат - също работел там, цитира изданието генерал Бояджиев.

Трето издание от Турция “Заман” излезе със заглавие “София публикува списъка на агентите дипломати”, като вестникът акцентира на въпроса, зададен от бившия виншен министър Ивайло Калфин – дали могат да му покажат дипломат, който да не сътрудничи на разузнавателните служби.

Радио „ТРТ” излъчи коментара на журналиста от „Нов живот” Нахит Догу, който каза, че в България вече никой не се впечатлява от подобни списъци.

Медиите в Турция съобщават още, че генералните ни консули в Одрин и Истанбул Вълчо Марков и Евгени Генев също са били агенти на бившите служби.

Българската комисия по досиетата обяви скандална информация, че 40% от дипломатическите мисии на България по света се ръководят от хора, които са били сътрудници на тайните служби по времето на комунизма, написа сръбският вестник ”Глас явности”.

По повод случващото се с българските дипломати Би Би Си: написа: Премиерът на България заяви, че ще бъдат отзовани посланиците, работили на спецслужбите.

Изданието окачестви появата на списъка с действащи дипломати, пуснат от Комисията по досиетата като шпионски скандал.

Българският премиер Борисов заяви, че не трябва да остават на дипломатическа служба бивши агенти на тайните служби и поиска 45 дипломати да бъдат заменени.

Президентът Първанов отхвърли искането на Борисов. Би Би Си цитира премиера Борисов: “Представете си тези агенти в страните от Западна Европа?! Те веднъж са работили срещу тях като идеологически врагове, а сега те са нашето правителство, представляващи държавата там....Трябва да се разделим с тези хора и вярвам, че партията ще ме подкрепи” – казва Борисов, цитиран от Би Би Си.

“Искането за отзоваване на български посланици беше отхвърлено”: съобщи в. „Файненшъл таймс” на 16 декември 2010.

Българският президент, който отговаря за назначаването на посланиците, ясно заяви, че е против отзоваването на дипломати, които „са помогнали по пътя на България за членство в НАТО и ЕС без да създават никакви проблеми”.

Според държавния глава ставало дума за провеждането на „чистка по политически причини”, писа британският вестник „Файненшъл таймс”.

Българският премиер Бойко Борисов е готов да „обезглави” над 30 дипломатически мисии в целия свят, включително Русия, Великобритания и Германия - коментира „Российская газета” в публикацията Засрамиха посланиците”.

В същото време вестникът коментира позицията на управляващите по темата, като пояснява, че изтеглянето на посланиците нямало да означава разрив на съществуващите дипломатически отношения.

Хайде да свалим президента!

Един вицепремиер, който се хвали, че е силов и има за хоби да просва на земята заподозрени, докато ги снимат с видеокамера, тръгна на поредната компроматна война с цел: отстраняване на президента и  предсрочни президентски избори. Ако мине. Твърде избирателно този вицепремиер и набеден политик демонстрира как всичко, които е неудобно за управляващите подлежи на омаскаряване и отстраняване.

Не са много българските граждани, които са имали възможност да чуят интервюто на този “титан” на политическата борба пред телевизия “Европа”. В него силовият вицепремиер и идеолог на властта признава без да го кара някой, с каква цел бе начената операцията по тоталната чистка в дипломатическите служби на България зад граница.

Ще припомня малка част от това интервю:

Цветан Цветанов:

Ще затворим страницата за Държавна сигурност

30 декември, 2010 г., телевизия “Европа”

Правителството на ГЕРБ няма да предлага и няма да назначава членове на политически кабинети, които са работили за комунистическата Държавна сигурност, казва в интервю за ТВ "Европа" вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

...................................................................................................

Тв “Европа”: Ще успее ли ГЕРБ да изчисти редиците на властта от хората, принадлежащи към структурите на комунистическите служби?

Цв. Цветанов: За мен е важно правителството да има ясна позиция и политика за затварянето на тази страница. Реално хората, които правят политиката и реализират политиката, това са политическите кабинети. Това са министри, зам.-министри, всички останали служители, които има в съответните министерства, те са изпълнители на волята на управлението на страната. Това, което мога да кажа, е, че няма да допуснем повече подобни лица в политическите кабинети на страната и няма да предлагаме посланици или генерални консули да представляват страната ни във външната политика, което смятам, че трябваше да бъде направено в началото на прехода. И тук са много въпросителните, които възникват – защо 20 години по-късно голям процент от посланиците са съпричастни към бившата ДС?

..........................................................

Днес обаче мога да ви кажа, че всичко, което започна това правителство и това, което подписахме като споразумение по предаване на досиетата както към архивите, така също и към комисията, това ще бъде процес, който ще бъде затворен в края на януари месец и тогава официално вече министерството на вътрешните работи ще е изпълнило своя ангажимент и ще изпълнило законодателството на страната, което е прието – да предаде на съхранение тези досиета и те да бъдат вече публично оповестяване, всеки един да може да знае кой кой е, има ли някакви зависимости и по този начин смятам, че държавата ще върви в един по-друг нормален път, който смятам, че трябваше да бъде решен и да бъде затворена тази страница. Защото днес, 20-25-30–годишните българи тази тема не им говори нищо. Но това е тема, която провокира всички демократични процеси, които бяха в Източния блок на Европа и в тази посока смятам, че политиците на прехода са големи длъжници на това, че не се случи и не се затвори тази страница 1990 - 1995 година.

Как точно са съпричастни днес посланици и консули, след като Държавна сигурност не съществува отдавна? Това няма значение за вицепремиера Цветанов - важното е да се клевети опонента...

......................................................................................

Тв “Европа”: Като вицепремиер и евентуален участник в президентската битка как гледате на президентската институция в момента и на действията на президента Първанов?

Цв. Цветанов: Когато разглеждам днешните действия на президента, представлявайки страната и институцията президентство, аз правя съпоставка между края на първия мандат и края на втория мандат. Няма нищо общо едното с другото. Днес президентската институция, представлявана от президента, който, между другото, е съпричастен към бившата ДС, защото ние говорим за затваряне на тази страница, аз мисля, че с изкарването на неговия мандат, ние реално затваряме страницата на възможността лица, които са причастни и са свързани с бившата ДС, да бъдат издигани като президенти и надявам се, че обществото няма да го позволи. Това, което мога да кажа, е, че много рано той започна да създава политически проект за неговото политическо евентуално бъдеще в т.нар. АБВ. Но нека да не коментирам....

И тук изниква един въпрос: Защо след като АБВ е граждански проект, всеки път управляващите го наричат политически?

Вероятно защото така е удобно за тях в хуленето на държавния глава, не личността, а институцията...

Тв “Европа”: Споменахте, че много правителства назад и политици не са имали интерес да се затвори страницата и с досиетата. Първанов сред тях ли е?

Цветан Цветанов: Разбира се. Самата негова позиция по това, което беше обявено, и това, което беше взето от българското правителство, вие виждате, че той е човек, който иска при всички положения да брани това статукво, защото...вижте, представете си, че той приеме това писмо на премиера, което изпрати на база решението на МС да отзове тези посланици. Ами той как ще даде отговор за самия себе си? Кажете, как ще даде отговор за самият себе си?

Тв “Европа”: Подписване на собственото си обезглавяване...

Цв. Цветанов: Ако той подпише и се съгласи с тази политика да бъде затворена тази страница, това означава, че неговото състояние днес като президент, който е съпричастен към бившата ДС, какъв отговор ще даде на всички тези хора, които ще го срещат след това по улиците или пък тези посланици, които ще се върнат на база указа, който той ще издаде за тяхното отзоваване на база това, че са оповестени в публичното пространство като хора, които са работили за бившата ДС.

Това  е клопката, която Цветанов реши да заложи, за да оправдае провала  по отхвърлянето на страната ни за Шенген.

Отвличане на вниманието от скандалите, които предизвика ГЕРБ, преждевременно оттегляне на държавния глава от поста или предизвикване на предсрочни президентски избори...

- кое точно бе причината за предизвикания от ГЕРБ скандал с посланиците на България зад граница?

Скандалът с умишлено огласените досиета на действащи посланици и консули избухна почти едновременно с този, когато Франция и Германия обявиха, че не ни искат в Шенген. Най-лесното за управляващите бе да си измият ръцете като Пилат Понтийски с избирателно изваждане и публикуване на досиета на дипломати и консули.

Посланикът на Германия Матиас Хьопфнер побърза да опровергае твърдението, че Германия и Франция ни спират за Шенген заради скандала с досиетата. почти никой него чу и не му обърна внимание.

Операция по отвличане на вниманието от аферите “Калина Илиева”, която бе замазана доста несрочно.

Аферата “Мишел Бонев” - по която в Италия министърът на културата си стегна багажа и се оттегли, но българският му колега не направи същото...

Раздиплената версия на Цветанов с полухудожествено изчитане на някакви СРС-та от трибуната на парламента на тема: “Как един мъртвороден абортиран плод бе обявен за умишлено умъртвено живородено бебе” се провали. петорна експертиза доказа, че става дума за мъртвороден плод и преждевременне аборт. но това не попречи на ГЕРБ за пореден път да се хвърли към спасителния пояс на досиетата, като този път управляващите избирателно обявиха хората на Държавна сигурност в дипломацията и развяха като знаме имената на действащи дипломати и консули в българските посолства зад граница.

Не ме гледай, а ме слушай....

Под мотото, че чистят всички от ДС, ГЕРБ-аджиите от кабинета “Борисов” оставиха без внимание повече от половината областни управители, 1500 души от МВР, министъра на вътрешните работи също не оставен на поста си, както и неогласени, действащи посланици и дипломати. За прах в очите, хората на Борисов махнаха работилите година и половина зам.-министър на вътрешните работи Павлин Димитров, и министъра без портфейл Божидар Димитров.

Вместо гореизброените скандали, вместо провалите на зле скроените полицейски акции с ъс смеховтворно "художествени имена, управниците минаха на вариант “Б” – да бъдат опозорени избирателно действащи български дипломати, като се приравнят с политическата полиция - без да има данни за това, без да са извършени елементарни проверки на работата и поведението им, без даже да се провери дали са нарушили интересите на държавата ни, която представляват!

Шефовете на цивилното и военното разузнаване не посмяха да се обадят по избирателния Апокалипсис в дипломацията, извършен от членове на правителството.

Темата с досиетата на дипломатите извади на светло крити чувства у първите хора в управляващата ГЕРБ, като сами виновни, те ловко прехвърлиха вината върху засегнатите от действията им дипломати и консули:

И отново ще се върна към част от пресконференцията на премиера Бойко Борисов на правителствения ВИП на летище София веднага след посещението му в Ливан.

......................................................................................

Бойко Борисов:... Що се касае за досиетата, утре на Министерски съвет ще внесем постановление, ще изпратим... тук ще блесне лицемерието и лъжата на Първанов, където е казал, че ние сме ги пратили тези посланици. Щом ние сме ги пратили, утре ние ще му пратим да ги отзове. Надявам се с лекота да подпише и да ги отзове. И тези, които сме изпратили ние, и тези, които са изпратили те. Предлагаме един текст на парламента, който не е лустрационен, ще го видите, надявам се, и други партии да го подкрепят. И веднъж завинаги ще го приключим този въпрос.

Въвеждаме това, което зависи само от правителството – за генералните консули, за подобни длъжности конкурсно начало. Има хиляди българи, включително от чужбина, които биха се справили с дипломатическата работа и в самото външно министерство не по зле от бившите агенти на ДС. Да четем сега папки, аз на Божидар Димитров съм я чел – всички знаехте, знаеха, че е агент. Хората го избраха в Бургаска област, но заради принципа – го отстраних. Освен това в някои папки може да няма и някои от листовете...

"Хиляди българи биха се справили" - а завършилият за пожарникар, бивш бодигард на Тодор Живков наясно ли е с какво точно ще се наложи да се справят бъдещите посланици, които ще са без опит и евентуално само с позаучен чужд език? Откъде ще е наясно? От книгата за Винету?

Или ще се дейс9тва както след 1944 година - от шумата - в посолствата?!

“Скандалът с посланиците дойде в много лош момент...

Още по-скандално бих го нарекъл от този, разбира се, неприятен факт за България, че г-н Първанов завчера заяви, че бившите агенти и служители на Държавна сигурност са допринесли и са ни вкарали в ЕС и забележете, и НАТО. Това страшно много тревожи нашите партньори. Каква е тази вездесъща Държавна сигурност, какви са тези агенти, които могат да повлияят дори върху присъединяването на една държава в НАТО или в ЕС?” – това заяви Бойко Борисов в едно от брезбройните изявления по темата.

Да дадеш зелена улица на даден скандал и да наречеш потърпевшите “нагли”, да разправяш, че някой се тревожи за нещо, след като и звук не е чут от този някой – това вероятно е качество за политик и еталон за политическо поведение.

“Скандалът с посланиците дойде в много лош момент!”

Премиерът Борисов пред “Панорама”:

17 декември, 2010 г.

Водещ: Какво чухте в Брюксел за скандала с българските посланици?

Б. Борисов:... Що се касае за излезлите съгласно закона разкрития за съпричастност към бившата Държавна сигурност на наши дипломати, огромният им брой, разбира се, тревожи и Европейската народна партия, и много от нашите колеги. И идва отново пак в много лош момент, точно когато ние искаме да убедим нашите партньори, че шенгенското пространство ще бъде пазено много надлежно от България, този скандал, защото това е точната дума - скандал, идва в този момент. Но на съвестта на Станишев, на Доган, на царя лежи това, че преди 4 години са приели такъв закон, знаейки, че в един момент това ще предизвика голямо сътресение във външната ни политика...

Водещ: Кой е по-големият скандал – че държавата я представят посланици с картончета или че държавата показва разузнавачите си?

Бойко Борисов: Ами, и двете са еднакво лоши. Защото в този закон можеше да се разделят хората, които са били доносници и хората, които са работили за националната сигурност и да не се стигне до тук. Но така или иначе законът, както всички приети от тройната коалиция, мисля, че достатъчно ясно показва, че е лош закон и излага България в тази ситуация.

Водещ: Вие говорите за тройната коалиция, обаче някой от тези посланици са назначени от вашето правителство. Вие сега ли разбрахте, че има такъв проблем?

Бойко Борисов: Първо, искам да напомня на вас, че ние дори точно по време на изборите протестирахме, че предишното правителство и г-н Първанов си направиха съгласуването и изпратиха, и то в ключови държави свои посланици. И когато ние дойдохме на власт вече тези посланици бяха получили агремани и ние, за да не предизвикаме скандал, ги подписахме. Но виждате ли, тези хора са толкова нагли във всяко едно отношение, че дори и това не искат да признаят. Така че още по-скандално бих го нарекъл от този, разбира се, неприятен факт за България, че г-н Първанов завчера заяви, че бившите агенти и служители на Държавна сигурност са допринесли и са ни вкарали в ЕС и забележете, и НАТО. Това страшно много тревожи нашите партньори. Каква е тази вездесъща Държавна сигурност, какви са тези агенти, които могат да повлияят дори върху присъединяването на една държава в НАТО или в ЕС? Този въпрос витае и... Аз не мога да коментирам колегите, с които разговарях на тази тема, защото нито съм упълномощен, нито е правилно, но това именно ги тревожи. Те ще направят, техните централи, служби доста големи анализи.

Водещ: А не може ли просто един посланик или дипломат да се, да е загърбил миналото си, оттук-нататък честно да е работил за България, включително за влизането й в ЕС и НАТО? Защото вие, обвинявате ли ги в нещо тези хора?

Бойко Борисов: Вижте, всичко е възможно и аз съм далеч от мисълта да обидя или да слагам под един общ знаменател всички тези хора – доносници, агенти, разузнавачи, които са работили по една или друга тема. Начинът, по който е приет законът и начинът, по който бяха извадени имената им, компрометира България. Защото, повтарям, има разлика в едното и в другото. И за мое, повтарям, най-голямо съжаление, това дойде точно в този момент, когато ние искаме да ги уверим, че надеждно пазим шенгенската граница.

...........................................................................................

Бойко Борисов: ... Но повтарям, това е единичен случай. Ако ние имахме един посланик – два или три, да ги преглътнат,  да ги преглътнем. Но когато са над половината във всички държави в света, вече това е съвсем различно...

...............................................................................

Водещ: Вие говорихте ли с президента по този въпрос вече?

........................................................................

Бойко Борисов: Още не съм, защото вече два дни съм в Брюксел. И не сме говорили. Но министър Младенов би трябвало вече да е заявил, ако не е вече разговор с президента и да седнат и да направят прочит на всички назначения.

Водещ: Тоест вие искате тази история да завърши с отзоваване на всички, така ли?

Бойко Борисов: Искам тази история да завърши така, че евроатлантическите ни партньори да имат доверие в България... Те пречат изключително много на правителството...

... Знаете колко много проекти, знаете колко неща България очаква. И когато изведнъж това се постави на дневен ред, ами, кой би бил щастлив да идва при него бивш служител на Държавна сигурност, който дори не е казано какъв е – дали е доносник, дали е кадрови офицер, дали просто навремето това е завършил и това му е работата, това му е образованието. Когато това не е изяснено, всеки след това може да пусне службите да проверят дали не сме му сложили подслушвателно устройство. Това е просто недопустимо. И именно заради това много се ядосвам и ме е яд на предишното правителство, което е приело този закон, знаейки какво ще се случи в дипломацията...

  • Младенов не седна с президента да проверят списъка с предложенията за отзоваване на посланици.
  • Коя Европейска народна партия се тревожи и как разбра това Борисов, след като нищо не се чу от самата партия?
  • Кои колеги на ГЕРБ се тревожат от посланиците ни и по какъв повод точно?
  • Каква е тази вездесъща Държавна сигурност, какви са тези агенти, които могат да повлияят дори върху присъединяването на една държава в НАТО или в ЕС?” – това заяви Бойко Борисов в едно от брезбройните изявления по темата.
  • Да - къде е тази вездесъща Държавна сигурност за която говори премиерът?
  • Как тя влияе дори върху присъединяването на България в НАТО и ЕС"?
  • Каква връзка точно и конкретно с шенгенската граница имат българските посланици, та биха попречили на надеждното й опазване?
Това, което трябва да се запомни по случая е,

че след скандалното публикуване на Списъка, нито една държава не настоя България да върне посланика си!

Лошото в случая е, че след излизането на Списъка, целенасочено и обидно, министри от кабинета коментираха действащите все още дипломати и консули и непрекъснато “подгряваха” скандала, за да заслушат бонбонче от премиера.

Още по-лошото бе, че правителството на ГЕРБ продължи стореното от Тройната коалиция /БСП, ДПС, НДСВ/ със създаването на законодателство, позволяващо да се случи това масово орезиляване. Ударът върху българската дипломация е прецедент – такова “разголване” на действащи разузнавачи светът не помни!

Защо правителството на ГЕРБ предпочете този начин на подмяна на дипломатите ни вместо да привика под различен предлог посланиците и консулите и след разговор с тях – да ги освободи?

Конституцията на Република България не разрешава лустрация за хора, работили в разузнаването.

Президентът отказа да подпише укази за отзоваване на посланиците по тяхното освобождаване.

Как ще завърши тази история и дали крайната цел на мероприятието е била отстраняване на посланиците ни или на президента – то засега може да се каже единствено следното: твърде висока цена плащаме и вероятно ще плащаме, докато се разправя ГЕРБ със своите политически опоненти.

Пред телевизия "Европа", днешният вътрешен министър и бивш служител на седмо управление на Държавна сигурност Цветан Цветанов каза:

"Ако той /президента бел. на редактор езиковед/ подпише и се съгласи с тази политика да бъде затворена тази страница, това означава, че неговото състояние днес като президент, който е съпричастен към бившата ДС, какъв отговор ще даде на всички тези хора, които ще го срещат след това по улиците или пък тези посланици, които ще се върнат на база указа, който той ще издаде за тяхното отзоваване на база това, че са оповестени в публичното пространство като хора, които са работили за бившата ДС."

Който, която, което, които и прочие въпросителни местоимения, бъкащи в изречението на Цветанов... Прочетете бавно и внимателно втори път и още един път изречениято на Цветанов, ако не сте го разбрали от пъвия път...

С две думи той казва: как след като подпише указа на освобождаване на посланиците президентът Първанов ще продължи да е президент?

Уви - тази негова интрига да свали държавния глава преди да е изтекъл мандатът му не успя.

 

Коментари 

 
0 #5 Българският шоп 2011-02-28 09:33
Мишо, Мишо, на теб нищо не ти е светнало, а още по-малко можеш да ни светнеш. Ти сигурно не си чел за големия скандал около осветяването на съпругата на един американски посланик като агент на ЦРУ. Скандалът предизвика доста оставки и уволнения във Вашингтон, но съпругът остана на работа и никой не го обвини, че има нещо общо с ЦРУ.
Цитиране
 
 
+1 #4 мишо 2011-01-27 21:31
Ако не знаете да ви светна американските посланци се явяват и резиденти на своето разузнаване, те подписват всичко а нашите посланици подписват само грамите на външно министерство а разузнаването си има своя начина на пращане на информация без подписа на посланика хайде със здраве много са тъпи днешните ни упрвляващи
Цитиране
 
 
+3 #3 звезделина милева 2011-01-19 19:31
За съжаление усещането е че България все повече се обезличава,все повече затъва в гнусно блато ,а народът става все по-зле.Търпейки простотията и невежеството да го управляват,бълг аринът изпада в любимото си състояние - мазохизъм.
Цитиране
 
 
-5 #2 Българският шоп 2011-01-18 18:07
Ако бяхте гледали интервюто на бившия директор на ДСТ (контрашпионаж) във Франция, щяхте да разберете, че посланиците не се занимават с разузнаване, а само предават събраните от съответните отделения в посолството данни и анализи, парафират и додават своето лично мнение. Така е в нормалните страни. У нас както при "братушките", за да станеш посланик трябва да си полковник от ДС, благодарение на Тошо, който разреши на ДС да се намъкне в номенклатурата.
Цитиране
 
 
-2 #1 Българският шоп 2011-01-18 17:54
Странни коментари и то от нашите турски "приятели". МИТ разработва България отдавна и познава нещата по-добре от ПГУ на ДС. На тях нито един посланик не им пречи. Много по-голям проблем за МИТ ще бъде ако БГ телевизиите престанат да пускат техните сериали.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене