Взрив на редакция на вестник – така ли се борят с престъпността?

На 10 февруари рано сутринта, около 5, 40 часа, бе взривена бомба пред редакцията на опозиционния вестник “Галерия” в центъра на българската столица.

Самоделното взривно устройство избухна в центъра на София, в непосредствена близост до бул. "Цариградско шосе", пред издателство „Милениум”, където се помещава редакцията на в. „Галерия”.

При взрива в София няма пострадали. Първите съобщения засега са, че става дума за около 400 грама взривно вещество. От ударната вълна са изпочупени стъклата на околните сгради.

Мъж от охраната на вестника е в шок и за радост не е подстрадал сериозно.

Главният редактор на в. „Галерия” Кристина Патрашкова заяви, че взривът е насочен срещу изданието им, което публикува поредица критични материали срещу властта.

Полицията отцепи района на взрива, а прокуратурата образува досъдебно производство.

“Първият ми коментар е потрес от колегите, които решиха, че ние сами сме си сложили взрива за самореклама. Това е неописуемо, не мога да го квалифицирам. И показва нивото на журналистиката в България". Това каза пред Агенция “Фокус” журналистът Явор Дачков, заместник-главен редактор на в. „Галерия”.

Вторият ми коментар – това е акция за сплашване не само на вестник „Галерия”, но и на информатори на вестник „Галерия”, хора, които са говори да направят още разкрития за срастването на властта с организираната престъпност. И третият ми коментар е, че този опит за сплашване няма да успее. Няма да се уплашим, надявам се и нашите източници няма да се уплашат.

На въпрос – в самата редакция нанесени ли са някакви щети и днес ще работите ли, Явор Дачков заяви: Огромни, няма да работим, ще трябва да се местим. „Първият етаж е обезобразен във вътрешността му, имало е човек вътре, който е щял да загине и по чудо се е отървал от смъртта. Бомбата е била изключително силна, много мощна. Това не е просто бомба за сплашване, това е било бомба за убиване, тъй като предполагам хората, които са я слагали, са ни проследявали или са проследявали живота в редакцията и много добре са знаели, че вътре има човек. Неговата кола беше паркирана точно пред входа. Колата му също е обезобразена и той пак ви казвам е оцелял по чудо”, каза Явор Дачков.

Дачков попита колегите си: ако Алексей Петров е босът на организираната престъпност,  то кои са политиците свързани с него, тъй като срастването на организирана престъпност с власт е мафия.

Кристина Патрашкова съобщи на пресконференцията, която се проведе след взрива в ранния следобед на 10 февруари, че човек от МВР им е съобщил, че взривът е заради публикация в последния брой. А в броя от миналата седмица нямаше записи от СРС-та на политици, а само изявления на лидера на Атака Волен Сидеров за Бойко Борисов на когото той се пише днес коалиционен партньор. тези изявления били доста скандални.

На въпрос - заплашвани ли сте били, особено в последните седмици, Явор Дачков отговори: „Не, ние не, но други хора, с които разговаряхме и които имат информация, са били сплашвани. Но ние директно никога не сме”.

Запитан дали има предположения откъде идва атаката срещу тях, Явор Дачков отговори: „Аз имам предположения, но няма да ги казвам, защото нямам доказателства за това, но мога да кажа, че идва от структури, които са еднакво близки както до властта, така и до сенчестата икономика и които имат интерес разкритията във вестник „Галерия” да бъдат спрени”.

Цяла сутрин от редакцията на „Галерия” са били с разследващите органи. „Те направиха оглед, опис, разбрахме се за разпити, които ще продължат”, каза Дачков.

Чуждестранният печат веднага съобщи новината!

В своя кореспонденция от българската столица, под заглавие “Бомба експлоадира в български вестник”, в. “Вашингтон поуст” публикува следната информация за случилото се, позовавайки се на Асошиейтед прес:

Полицията съобщи, че самоделно направена бомба е избухнала в офиса на български вестник, причинявайки щети, но посрадали няма.

В изявление на министерство на вътрешните работи се казва, че експлозия е разтърсила редакцията на в. “Галерия”, като взривът е бил поставен на  главна улица в центъра на столицата София, от което са били счупени стъклата на прозорците на близки сгради и повредени паркирани наблизо автомобили.

Агенция “Асошиейтед прес” /АП/ посочва, че въпросният вестник наскоро е публикувал подслушвани телефонни разговори с водещи политици и длъжностни лица, влючително и с министър-председателя Бойко Борисов. Автентичността на записите не е била потвърдена, коментира АП, пренебрегвайки, че френска независима лаборатория за научна полиция, съдебни науки и технологически следи “Липсадон” се  произнесе, че записите, оповестени от журналистите на “Галерия” са били презаписани, но не и манипулирани, както се опитаха да лансират тази версия високопоставени хора от правителството.

ИТАР-ТАСС съобщи: “Самоделно взривно устройство е било задействано около 06:00 часа българско време пред входа на издателството на в-к „Галерия” в центъра на българската столица.

В непосредствена близост се намират и сградата на Българската телеграфна агенция и Полиграфическия комбинат. Експлозията е разбила входната врата и стъклата на сградата, има щети и върху съседните сгради. По предварителни данни мощността на взрива е била 400 г. тротилов еквивалент.

В-к „Галерия” доби известност след публикуването на разговори на водещи български политици, включително премиера на страната Бойко Борисов, получени с помощта на специални разузнавателни средства. Публикуваните материали донесоха със себе си много скандали. Според журналистите от вестника целта на експлозията е сплашването им.

АФП добиви към информациите от чуждата преса по повод взрива срещу “Галерия”: “Главният редактор на изданието Кристина Патрашкова заяви, че експлозията е „политически акт на сплашване”.

Македонската телевизия Канал 5 коментира атентата с припомняне, че издателската къща станала известна с издаването на 17 книги за шефовете на мафията. Канал 5 утонява, че главният редактор на „Галерия” Кристина Патрашкова от своя страна заяви, че е убедена, че бомбата е била предназначена за нейното списание, посочва Канал 5.

Силна експлозия избухна пред сградата на вестник „Галерия” в София, предаде Радио Телевизия Сърбия /РТС/. В инцидента няма пострадали. Според главния редактор на вестника Кристина Патрашкова „нападението представлява акт на политическа заплаха, към вестника, който е писал аз корупцията в правителството”.

„Вестник „Галерия” е близък до бившия шеф на тайните служби, който е в сблъсък с правителството”, посочва РТС.


Защо сега и защо взрив за вестник “Галерия”?

Взривът съвпадна с началото на посещението в България на четирима еврокомисари. Сред тях с най-голямо внимание ще се следи посещението на еврокомисар Сесилия Малмстрьом, която отговаря за вътрешните работи. Освен нея пристигат комисарят по здравеопазването Джон Дали, комисарят по финансово планиране и бюджет Януш Левандовски и комисарят по промишлеността и предприемачеството Антонио Таяни, който е и заместник-председател на ЕК.

Премиерът Бойко Борисов обвини определени хора, вероятно от РЗС, са инсценирали атентата срещу собствената си редакция. Пред журналисти в Министерския съвет Борисов заяви, че отцепилият се от РЗС депутат Тодор Великов му казал, че е присъствал на разговори, в които се говорело да се правят такива неща, за да се привлича общественото внимание. Борисов не обясни кои са хората, водили тези разговори, и защо, след като знае, че те са организирали атентата, все още са на свобода. Той не обясни и защо, след като предварително е бил информиран за подобни разговори, не е предотвратил взривяването на редкацията на в. „Галерия“.

А дали преизбирането на лидера на РЗС и сриването на плановете на някои хора от властта да елиминират Яне Янев не са в основата на подобни обвинения?

Неумело измъкване от искането на оставка на министъра на вътершните работи ли е атентатът?

А ето и реакциите на политиците по случая

Сайтът “Гласове”: “Пред журналистите Борисов каза още, че службите трябвало незабавно да се стегнат и да задържат конспираторите, и добави: „Знам, че тези хора това могат, това правят. За това са обучавани. Радвам се, че поне са го направили професионално и не са убили невинни хора. Да внимават и когато си играят с такива игри, да не убият хора".

Той съобщи, че тази сутрин е говорил с вътрешния министър Цветан Цветанов и с председателя на ДАНС Цветлин Йовчев, като им е казал, че от това дали ще бъдат задържани извършителите на този акт, зависи оценката, която ще им даде.

Премиерът отказа да защити журналистите от „Галерия“, като каза, че ако им бъде сложена охрана, те щели да кажат, че ги следи. Той директно обвини ръководството на „Галерия“, че си е самовзривило редакцията, като заяви: „Никой освен тези хора няма интерес от този взрив“.

Борисов каза още: "Един ден, когато се разкрият тези случаи, съм убеден, че тези хора ще са същите, които стоят зад нападението на Огнян Стефанов и които през 1997 година взривиха мой близък точно в деня, когато Богомил Бонев провеждаше една от успешните си акции". Премиерът не уточни за какво точно говори, но на 27 март 1997 г. беше взривен джипът на дългогодишната му приятелка Цветелина Бориславова.

Той обяви, че не е притеснен за това какъв сигнал пред Европа е експлозията пред неудобен на властта вестник.

Борисов направи скандалното си изказване в присъствието на европейския комисар по здравеопазването Джон Дали, към когото се обърна с думите: „Извинявам се, г-н комисар, че ви занимаваме с тези неща, но след 20 години преход, това е, което заварихме".

Премиерът каза още: „За всички в Европа е ясно каква държава заварихме, с каква организирана престъпност, и какво направихме през последните месеци. Това, че е предприет верен път, дразни някои хора“.”

Баба ми, която беше мъдра жена казваше: “Чуй го какво говори, защото съди по себе си”!

Премиерът Бойко Борисов е говорил тази сутрин с вътрешния министър Цветан Цветанов и с председателя на ДАНС Цветлин Йовчев и им е казал, че от това - дали ще бъдат задържани извършителите на този акт, зависи оценката, която Борисов ще им даде

Взривът от тази сутрин не е срещу вестник „Галерия”, а е акт срещу държавата. Това каза в кулоарите на Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, отъждействявайки неизвестно по каква причина вестника с държавата. Красимир Велчев добави, че не разполага с информация по случая, информира Агенция “Фокус”.

"Такъв акт много трудно ще бъде разкрит, защото е направен от професионалисти. Този път не е просто някой да се е ядосал на вестника и да е сложил взрива", каза Велчев. Според него този акт е организиран и то много добре.

“Това е терористичен акт. По логиката на управлението на Бойко Борисов, вътрешният министър Цветан Цветанов трябваше да е първият човек, отишъл там”. Така съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов коментира пред журналисти избухналия взрив в столицата тази сутрин.

Същевременно Костов, чиято партия се събира в телефонна кабина издаде и притеснинието си от възможността правителството да се разклати:

„Това е изключително лош момент за правителството и изглежда като продължение на атаката срещу правителството с други средства. Тези, които ще спечелят от разрушаването на авторитета на това правителство, и убедеността на европейците, че то е в състояние да контролира и да се справи с престъпността, ще бъдат силно обезсърчени”.

Внезапно заобичалите правителството на ГЕРБ депутати от ДПС побързаха да се изкажат в тон с премиера, като заявиха: “Ние нямаме намерение да експлоатираме този случай политически.”

“Искам да знам какво се случва в държавата. Вчера беше запален домът на бившия шеф на ДАНС – Петко Сертов. Днес, бомба срещу голям вестник, без значение какъв е той. Да, опозиционен.. Питам, кога ще бъде бомбата на „Позитано”? Това коментира пред журналисти депутатът от ПГ на Коалиция за България Кирил Добрев, във връзка с взрива в София тази сутрин, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

„Въпросът ми е - в кои години се връщаме, в годините на мутрите, когато Бойко беше охранител, или в годините, когато беше главен секретар на МВР?

Коментар на сайта “Хроники”:

Атентат за сплашване или опит за убийство, роден от някакъв налудничав мутренски план е взривът на редакцията на в. "Галерия"?

Опит да се попречи на вестника да публикува бъдещия си брой?

Обслужващият ДПС и Дилян Пеевски така наречен журналист Николай Бареков заяви от екрана на тв7: “Става въпрос за обикновена провокация на издателите на “Галерия”!

Срам и позор – журналист да обвинява пострадали от взрив журналисти в провокация!, за да се хареса на властта!

Намери се журналистка, която по време на пресконференцията на в. Галерия” попита: “Смятате ли, че Алексей Петров е свързан с взрива?”

Малоумно показателно за равнището на професията журналист – в деня, в който се навършва една година от зрелищния арест на Алексей Петров, той да “ознаменува” събитието с взрив на редакция!

Няма журналист, който да е в състояние да взриви редакцията си, няма журналист, който да организира да бъде пребит негов колега, както се чу обвинение, часове след взрива срещу “Галерия” за побоя над Огнян Стефанов, извършен преди време.

Няма журналисти, които да организират взрив в дома на бивш шеф на Агенцията за национална сигурност...

Журналистите критикуват властта, но това не са атентати, а тяхна професионална задача.

В аферата “Уотъргейт”, двама журналисти от в. “Вашингтон поуст”също критикуваха президента Никсън, но той никога не ги обвини в престъпни деяния! А Никсън бе свързан с една война и много големи политически и икономически интереси...

На никого от Белия дом не му мина през ума, по време на аферата “Уотъргейт” да поставя взрив пред редакцията на “Вашингтон поуст” и да го задейства! А след това да обвини журналистите в конспирация!

Ако бе поставен взрив пред къщата в село Шума на Цветанов, то тогава със сигурност щеше да е ясно, че има самоорганизиране на взрив, за да се започне саморазправа с опоненти на вътрешния министър! Без да има и най-малки съмнения по това!

Изказванията на Иван Костов показаха, че опитът му да запази статуквото на властта може да доведат и до бъдещо индивидуално негово членство в парламента, където ще показва, че и “Сам воинът е воин”.

Спомням си, че пред дома на Костов в Драгалевци също имаше взрив, но тогава предвидливо пострада оградата, а рейтингът му не мръдна изобщо!

Когато един премиер си позволи да каже за потърпевшите журналисти от “Галерия”:

„Никой освен тези хора няма интерес от този взрив“, с което косвено обвини работещите в “Галерия”, чиято редакция бе току що взривена, то той автоматично се превръща в бивш премиер и това е началото на края на пътя му във властта.

Когато един премиер си позволи да каже, че по “По никакъв начин няма да се занимаваме с такива ченгеджийски номерца.” – то той пак гледа към края на пътя си на премиер.

До сутринта на взрива смятах, че разумът ще надделее и министърът на вътрешните работи ще си отиде от кабинета “Борисов” – в името на изчистването от властта на интригите, нечестните комбинации, лъжите и стъкмистиките за някаква борба с организираната престъпност.

Уви, премиерът не е дозрял за раздяла с този вреден за управлението му човек и е на път да се повторят мъките по отстраняването на Румяна Желева, Калина Илиева и прочие провали на управлението на ГЕРБ.

Накъде отива управлението на режима на ГЕРБ?

 

Коментари 

 
0 #1 звезделина милева 2011-02-10 22:45
Моят отговор е: към все повече страдания на българския народ,към все по-голямо затъване на държавата,към все по-голяма изолация на България в Европа и в целия свят.За съжаление не се вижда светлина в тунела,наречен ГЕРБ.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене