2. Дал – теория на конспирацията?

Заместникът на лидера на ДПС се натиска да свали Доган с младотурски преврат

Продължение от 27 март

Крити ли бяха досиета, фабрикуваха ли се документи за принадлежност към бившата Държавна сигурност, унищожена ли бе част от архивите на бившата ДС?

В първа част на тази публикация стана дума:

  • за свидетелства на добре запознати високопоставени служители от специалните служби и депутати за това, че в началото на така наречения демократичен преход са били унищожавани документи от архива на бившата Държавна сигурност;
  • за фабрикуване на документи за принадлежност на български граждани пък ДС;
  • за това, че са прочиствани документи от архива на ДС, а автентични документи за принадлежност на някои български граждани са били скрити,за да не излезе никога, или поне докато е необходимо, че са били хора на ДС.

Гореизброените, според мен  със сигурност организирани мероприятия позволиха да се рекетират хора от политиката във всички мандати на правителства и парламенти.

В същото време манипулирани документи на бившата ДС изваждаха “непослушните” от коловозите на властта и така невидим, но категорично и реално съществуващ център в сянка дърпаше конците на всичко, което се случваше в България – и в законодателството, и в изпълнителната и в съдебната власт.

Защо се спирам върху тези процеси – причината е невярното твърдение на члена на Комисията за досиетата Екатерина Бончева, че документи на бившата ДС не са били унищожавани! Това твърдение Бончева огласи на първата сбирка на групата от Фейсбук – “Приятели на Касим Дал”. Не коментирам каква работа имаше там Бончева и дали й се плаща заплата от държавата, за да създава алиби на един бивш политик в момент, когато е тръгнал да се пребоядисва...

Ще започна втората част от тази мътна история с припомнянето на факта, че Касим Дал, този когото изключиха от ДПС, Касим Дал – този, който влезе с името на ДПС в парламента, но след като загърби доскорошните си партийци остана в парламента – този Касим Дал бе най-близкият и доверен човек на лидера на ДПС, Ахмед Доган.

Името на Касим Дал неофициално се спрягаше години наред за наследник на вече твърде неудобния за Анкара Ахмед Доган. Касим Дал бе чест "събеседник" на висши ченгета в Анкара и твърде близък със Саид Юсуф, който е осъществявал оперативната координация между турските специални служби и ДПС. Същият Юсуф безнаказано шета в Родопите и в т.нар. смесени райони у нас.

Биографията му е твърде любопитна. При едни от последните парламентарните избори в Турция той бе в депутатската листа на неофашистката Партия на националистическото действие, начело с Бахчели. Юсуф е известен в Анкара като кадрови служител на разузнавателната централа МИТ, официално е назначен и за експерт при държавния министър на Турция, който пряко отговаря за работата с т. нар. външни турци. В антибългарската игра на Юсуф и шефовете на ДПС участват също така бившият началник на сигурността в Истанбул Неджет Мензир, и скандално известният бивш министър на вътрешните работи и приятел на Доган Мехмед, Агар. Непосредствената им връзка с ДПС осъществява именно заместник-председателят на Движението за права и свободи, Касим Дал.

Саид Юсуф е несменяем експерт за България и при държавните министри Айваз Гьокдемир, професор Ахат Андиджан и проф. Абдулхалюк Чай. Години наред е и в състава на т.нар. Координационен съвет за работа с "външните турци" към Министерския съвет.

Най-показателният случай, свързан с името и битието на Касим Дал бе

Смъртта на Ахмед Емин

бившият началник на кабинета на Доган. Името на Касим Дал бе споменавано около смъртта на Ахмед Емин! Като за начало ще припомня, че неизяснената смърт на този млад човек настъпи в деня, когато Касим Дал е празнувал рождения си ден!

Не вярвам в случайностите. Не съм и привърженичка на параноята, когато става дума за политика, национална сигурност и борба за власт в политическа сила.

Две събития след това погребение озадачават и оставиха много въпросителни.

Първото събитие е свързано с версията, появила се след трагедията в дома на Доган, а тя бе, че Касим Дал бил в доста обтегнати отношения с лидера на ДПС и даже имало забрана да се появява в сараите на "Беловодски път"! Защо и какво би могло да обтегне отношенията между Доган и Дал - никой от централата на ДПС не поясни. Депутатите в парламента също мълчаха. По този въпрос запазиха мълчание и самите Дал и Доган, с което потвърдиха, че нещо в отношенията им не е било наред.

Второто нещо, което направи впечатление бе, че Касим Дал за разлика от лидера си Ахмед Доган отиде на погребението на Ахмед Емин, даже поднесе своите съболезнования на родителите и близките на застреляния Емин.

На самото погребение Дал избухна срещу журналистите, като ги нарече "лешояди", нещо твърде нетипично за него, мълчаливецът от няколко парламентарни мандата бяха и избухването, и неприкритата ярост.

Дал видимо бе изнервен от нещо сериозно. Първосигнално би било да се предположи, че това е смъртта на Емин, но от тази смърт почти цялото обкръжение на върховете на ДПС бе малко или много стресирано и въпреки това никой не стигна дотам да избухва и обижда журналистите, наричайки ги с подобни обидни квалификации.

По-достоверно звучи предположението, че нещо около смъртта на Емин  бе объркало очакванията на Касим Дал и оттам дойде и необуздания гняв...

Каква връзка бе направена между мъртвия Ахмед Емин и Касил Дал – вторият човек след Доган в партията ДПС?

На 17 срещу 18 октомври 2008 година бе разпространена най-неочаквано новината, че началникът на кабинета на лидера на ДПС, Ахмед Емин е намерен мъртъв в така наречените Боянски сараи, домът, който обитаваше Доган. Като причина за смъртта бе съобщена "прострелване и огнестрелна рана в главата”.

Няколко часа след новината, една агенция "Delta news" разпространи, че трагедията се е разиграла пред цялата върхушка на ДПС по време на парти за рождения ден на депутата Касим Дал, което е било в сараите на Доган. Непотвърдена информация гласеше, Емин се е застрелял с личното си оръжие, или както уточни МВР "лично, законно притежавано оръжие".

Непосредствено преди да си проехти изстреля и куршумът да се завие в главата на Ахмед Емин, Емин е разговарял по мобилния си телефон с Касим Дал, съобщи сайтът afera.bg позовавайки се на свои източници. Същите довериха, че Касим Дал е бил в течение с делата на самоубилият се шеф на политическия кабинет на Доган.

Вътрешно-партийният конфликт в ДПС се е разгарял в навечерието на смъртта на Емин. Източници на afera.bg, свързани с разследването на смъртта на Ахмед Емин довериха, че в последните минути на живота си “дясната ръка” на Доган е разговарял дълго по мобилния си телефон с Касим Дал.

Дал е бил в течение на делата на Ахмед Емин и е бил един от най-доверените хора на Емин.

Същите източници твърдят, че голяма част от фактологични документи, с които разполагал Касим Дали били изключително важни за разследването.

Според непотвърдена информация Ахмед Емин е имал намерение да напусне ДПС, раздиран от ситуацията вътре в партията и лабилната му псхика не е издържала на напъна.

В навечерието на смъртта на Ахмед Емин, битката между лобитата на Касим Дал и Ахмед Доган вече навлязла в остра фаза, въпреки че във видимото обществено пространство се запазвал добрия тон. Служители в централата на ДПС обясниха, че Касим Дал дори търсел защита както на себе си, така и на семейството си.

"Нас ни интересува причината за смъртта" - заяви веднага главният секретар на МВР Павлин Димитров, въпреки, че за медиците, извършили аутопсията "причина за смъртта без спор е огнестрелна рана" - според едни - в главата, според други - в слепоочието. Часове след трагедията експерти коментираха, че "склоняването към самоубийство" също е престъпление...

Часове след случилото се стана ясно, че полицаите работят и по друга версия - че Ахмед Емин е бил убит. Излезе информация от БГНЕС, че дясната ръка на Доган е имал тежък разговор с него по-рано през деня, като се позова на свои източници. От МВР побързаха да уточнят, че не е намерено предсмъртно писмо...

Предварителните, хвърлени в публичното пространство съобщения създадоха на трагичния случай един ореол на загадъчна смърт, която едва ли ще бъде разкрита!

"Става въпрос за самоубийство" категоричен бе Павлин Димитров много преди да са приключили процесуално-следствените действия, много преди да са готови експертизите, преди да са разпитани свидетелите, много преди, преди преди... Два дни по-късно в сакото на простреляния Емин бе "намерено" предсмъртно писмо, което също бе приписано на починалия преди да се извърши графологична експертиза.

Запознати с начина на хода на рутинни процесуално-следствени действия поясниха за сайта "Хроники", че при събличане на починалия преди аутопсията се прави опис на вещите му и те се предеват на следствените органи. Т. е. ако е имало предсмъртно писмо, то би следвало то да е намерено веднага след като тялото е било закарано в Съдебна медицина и предадено на патолого-анатомите...

Според едни медии, началникът на кабинета на Ахмед Доган е бил прострелян в един от коридорите на сградата, според други - в така наречената приземна част на една от сградите т. е. мазето.

"Шефът на кабинета на Ахмед Доган бе открит прострелян на стълбите към мазето на прословутия имот на ДПС в Бояна, в ритуална поза" обяви и в. "24 часа".

"От МВР съобщават, че са разпитани всички присъствали на мястото на инцидента" цитираха медии след трагедията.

Никой не се запита: какво правят присъстващи на самоубийство? Гледат? Чакат, или не пречат, изненадани от случващото се?

48 часа след трагедията, разиграла се в Бояна редица политици дадоха своето становище по случилото се. Днес публикувам едно от интересните - това на

Бившият Главен секретар на МВР Бойко Борисов пред re:tv.

"... Аз научих, понеже видях колегата Цветанов в това предаване в "Панорама", на Канал 1 и там включиха директно главния секретар на МВР Павлин Димитров... и аз изумях, защото Павлин Димитров е един от малкото полицаи професионалисти, които останаха в МВР, един от малкото, които е наясно, един от малкото, който е правил огледи, от малкото, който разбира. И когато чух това, което каза той, разбрах, че там има тежък натиск върху него, макар че съм убеден, че той ще го отрече.

Не може да определиш един труп, че се е убил и самоубил, без да минат балистичните експертизи, без да се направят аутопсии. Не може да кажеш, че няма значение мястото, където е извършено произшествието.

Аз за първи път чувам полицай, който да има труп и той да каже, че местопроизшествието да няма значение. Значи все едно за него е, че този труп дали се намира на Централна гара или в сградата на "Беловодски път" е едно и също...”

Никой не повярва на версията за самоубийство

"Смъртта на Амхед Емин, началник на кабинета на лидера на ДПС Ахмед Доган може да е политическо убийство", това заяви за Дарик кметът на родното му село Козица Хасан Хайрула. Той беше категоричен, че всички от родното му място, които го познават, не вярват Ахмед Емин да се е самоубил. Ето какво още каза кметът на село Козица:

"Просто не вярваме, целият му живот, цялото му възпитание, цялото му поведение като човек досега, тази доброта, която имаше, това добродушие, това отношение с хората ни кара не само мен, всичките, които го познават да мислят, че този човек няма да си посегне.

- Като казвате тази доброта, кой тогава би могъл да му посегне?

Това са неща, които не мога да кажа, не аз, никой не може да го каже, никой не може да го твърди това нещо.

- Но, според вас, по скоро е убит?

Така мислим, но какво всъщност е станало не можем да кажем, не можем да го твърдим, има органи, има следствие, прокуратура, които нека да си видят нещата, а не прибързано да се казва, че той се е самоубил, това е най-лесното.

- Как си обяснявате, че това се е случило и той е намерен мъртъв в така наречените "Боянски сараи"?

Убиецът може да влезе навсякъде, това няма проблем - дали ще е пред ЦУМ, дали ще е в сараите, убиецът влиза навсякъде”.

Погребението на Емин – този лош политически театър

В родното село на Емин хората очакваха отговори как така силно вярващ, баща на три деца, мюсюлманин посяга на живота си в разцвета на силите и кариерата си...

Поведението на Ахмед Доган, на Емел Етем, на Касим Дал след тази смърт беше странно и нелепо. Доган и Етем оставиха горчив привкус с нелепите си коментари и отсъствие от погребението на Емин, докато Касим Дал от една страна демонстрира колко е близо до народа, а от друга, си позволи да направи скандал на журналисти и то когато цялото село на Емин бе излязло да го изпрати в последния му път! Само някой, който НЕ е наясно с житейската психология на хората от село, би се хванал на версията, че техният съселянин се е самоубил. По тази причина и съселяните на Емин няма да простят на Доган, че не дойде и не изпрати, него, който 10 години му беше верен в последния му земен път.

Бащата на Емин също като кмета се усъмни в достоверността на тезата, че синът му доброволно е посегнал на живота си, като обяви, че Емин си е служел с лявата ръка, което противоречало на фактите по прострелването.

"С очите си да видя, няма да повярвам, че се е самоубил", каза от своя страна Мехмед Сюлейман, вуйчо на Емин. Според него само "тези горе" знаят какво се е случило. Цялото село бе потресено от случилото се. "Всички са много привързани към него и много го уважават. Никой не вярва, че се е самоубил. Всички мислят, че става въпрос за убийство", каза кметът на селото Хасан Мустафа.

Мъжете, близки на Емин, които го подготвили за погребалния ритуал видели, че входящата рана на Ахмед е отляво. "Мястото обаче е достъпно и за пистолет държан с дясна, и с лява ръка. Това не изключва възможността оръжието да е било хванато от чужда ръка", заяви пред DeltaNews шефът на моргата доц. Станислав Христов. Всъщност няма логика един решен да се пресели в отвъдното човек да избере да се простреля с дясна ръка от другата страна на слепоочието си...

В деня на смъртта на Емин някои медии написаха, че Касим Дал е празнувал рождения си ден в сараите, но други бързо опровергаха тази информация с уточнението, че Дал не стъпвал в сараите поради разногласия с Доган, и празника си чествал в сградата на ДПС. Според запознати от ДПС, на Касим Дал се е гледало като кандидатът за лидер, който може би ще смени Доган един ден...

Мълчаливият в парламента Дал се оказа начело на властови център в Движението. Той, който беше и в основата на реорганизацията на специалните служби, реорганизация, която ги досъсипа тотално.

Има ли връзка между Ахмед Емин, смъртта му и специалните служби?

Говоря за същите специални служби – и бивши, и настоящи, и Касим Дал, който от едните спецслужби е бил разследван и пратен в затвора след присъда за действия срещу националната сигурност. А по другите, по-новите спецслужби, Дал първоначално искаше и работеше в посока да се разсекретят досиетата на хора с принадлежност към Държавна сигурност, след което прокара Закон, който тотално разби специалните служби на страната като закри контраразузнаването.

Тук изникват много въпроси: защо един строителен техник лично прояви такъв нездрав интерес към досиета и специални служби? Дали заради присъдата и заради времето, прекарано в затвора?

Дали заради интересите на чуждото турско разузнаване, или воден от вътрешни фактори в сянка?

Какво водеше Касим Дал в тази битка със спецслужбите и хората от тях: единствено от лични мотиви на отмъщение и възмездие?

Но тогава идва въпросът: кой и как така му разреши да оправя лични сметки с досиета, бивши хора от ДС и му повери реорганизация на националните специални служби? Нима беше толкова компетентен, вещ и професионално квалифициран в тази област? Или бе използван и употребен за гореизброените цели от вътреши и външни фактори и сили?

Защо се спирам толкова подробно на тези незададени въпроси: причините за това са три –

от една страна е твърдението на Екатерина Бончева, изречено на 27 март от трибуната в НДК, че Касим Дал никога не е имал принадлежност към бившата Държавна сигурност;

от втора - заради омерзението с което говори Дал за това, че лидерът му в ДПС Ахмед Доган е бил в бившата ДС, а той, видите ли научил чак през 2010 година, въпреки че години преди това, както знаем, се борил за разкриване на досиета и реорганизиране на специалните служби;

и от трета страна – заради сериозното замесване на смъртта на Ахмед Емин със служби за сигурност, внедрени къртици в ДПС и твърдение, че е бил направен опит за убийството на Ахмед Доган!

За всичко това свидетелства един неслучаен човек!

Мохамед Реджеб в интервю за това дали е имало сценарий за убийството на лидера на ДПС

Специалните служби са следили началника на кабинета на Ахмед Доган, Ахмед Емин. Самият Емин е бил обект на разработка, но не като агент, а "по сериозни подозрения". Това заяви в пространно интервю Мехмед Реджеб, бивш началник на кабинета на лидера на ДПС, Ахмед Доган.

Реджеб каза още: “И като обект на разработка и следене от страна на специалните служби, през 2000-а година, в Комисията за разкриване на документите на бившата ДС и бившето разузнавателно управление на Генералния щаб, лично Емин вижда документи от 1990-а, в които се цитира неговото име, и как негов приятел, колега пише не доноси, а определени материали за него...”

Реджеб уточни, че Емин е имал пълномощно да посещава тази Комисия, дадено му от шефа Ахмед Доган.

Получава се парадокс: обект на разработка на специалните служби за следене по сериозни подозрения, чете и се запознава с документи на Държавна сигурност в Комисия по досиетата! Логично следват въпросите:

-          наясно ли е бил самият Доган за положението на Емин, и че той е бил обект на разработка;

-          наясно ли са били спецслужбите, следили Емин, че той е получил достъп до досиета и докъде му е бил разрешен този достъп?

Емин е бил разработван от 1990 като лидер на ДПС в Търговище. Към деня на смъртта му, Касим Исмаил Дал бе човекът, който преставляваше Централният съвет на ДПС в Търговище. Същият Касим Дал, който направи скандал на журналистите на погребението на Ахмед Емин, като си изпусна нервите и ги нарече "лешояди".

На да се върнем към интервюто на Мехмед Реджеб, този път в предаването на Нова телевизия "Здравей, България!":

"... Както г-н Андреев вчера в едно друго студио каза, доказателство, значи всички членове на комисията видяха, до '96-а година висш функционер на ДПС работи за българските тайни служби. Не става въпрос за Държавна сигурност, значи до '96-а година той получава хонорар. Това ние го разбрахме в самата Комисия, благодарение на т. нар. мотивиран доклад на ген. Атанасов."

/Реджеб има в предвид Методи Андреев, председател на една друга Комисия за досиета, който също проявява активност след смъртта на Емин и нейни хора дават няколко интервюта в различни медии след трагедията. - бел. Л. М./.

"Доган е бил на косъм от смъртта"

Това скандално твърдение на Реджеб бе съпътствано от редица други факти:

Висш функционер на ДПС е работил за българските тайни служби до 1996-а година.

Да се спрем на тази фраза на Реджеб. Тя не е изречена случайно, а в разговор по темата "Смъртта на Ахмед Емин", когато Реджеб коментира трагедията с внушението, че в него има и следа и връзка към специалните служби.

Веднъж, заради факта, че са разработили Емин и са го следили. И втори път, за да стане ясно, че около тази смърт има сериозни моменти: единият от които е, че

Доган е трябвало да бъде убит,

вторият е, че според Реджеб, ДАНС "знаят всичко за тази смърт", и трети път, че самият Емин е бил наясно кой в ДПС донася за него.

С всички тези факти е бил запознат и лидерът на ДПС, Ахмед Доган, същият, който е "бил на косъм от смъртта".

Чрез Емин, лидерът на ДПС е знаел кой в ДПС е бил агент и кой - доносник. За това, че по неговия началник на кабинета е имало "сериозно разработки на спецслужбите" - вероятно Доган също е бил наясно.

Вероятно - Мехмед Реджеб не казва как е било...

Утре – краят и още за внедрения човек на ДС за когото всички мълчат

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене