3. Човекът на Анкара, Касим Дал – лидерският фалстарт?

Какво още се крие зад “възхода” на Дал?

Кое дава сили на Касил Дал, доскорошният заместник на лидера на ДПС, Ахмед Доган да се отлъчи от ръководството на Движението? Дали това е лична приумица и добре премерен ход, предизвикан от международната обстановка в Европа, Балканите и Северна Африка и позицията на Турция в тези събития?

Тези, които следят внимателно случващото се в Либия станаха свидетели как Турция бе тази, която извиваше ръцете на Франция в НАТО цели десет дни, А както е известно Франция бе тази, която претендираше за ръководна роля в либийската офанзива и ударите срещу Муамар Кадафи.

В един от последните дни на месец март, 29 март, външният министър на Турция Ахмед Давутоглу извоюва, Турция да се наложи НАТО да поеме командването на операцията, което предстоеше да се случи.

Франция бе елиминирана, а в тази дипломатическа офанзива, както стана ясно малко-по-късно - Турция е имала подкрепа на много високо политическо равнище от България – нещо, по което управляващите запазиха мълчание!

Случайно или по традиция Турция се изправи срещу Франция?

Ден по-рано пред Давутоглу да произнесе своята голяма реч, в Турция mисателят Орхан Памук бе признат за виновен в оскърбление на турския народ от съда в истанбулския район Шишли, заради негово изявление, че в Турция са били убити милион арменци и 30 хил. кюрди, но това не вълнува никого. Думите на писателя бяха публикувани в цюрихския вестник “Тагес Анцайгер“ и това бе използвано от петима души, които заведоха иск срещу писателя още през 2005 г.

Според съда, лауреатът на Нобеловата награда за литература Орхан Памук трябва да плати глоба от 6 хил. турски лири или 3.8 хил. долара на жалбоподателите...

В същото време е известно, че Франция прие Закон, с който призна арменския геноцид, и който направи възможно лишаването от свобода при отричане на геноцида срещу арменците.

Твърдението на арменската държава за проведен геноцид над арменците в Османската империя е прието и от международната общност в лицето на ООН и Европейския парламент.

Геноцидът над арменския народ е признат от парламентите на Аржентина, Белгия, Венецуела, Холандия, Гърция, Италия, Канада, Кипър, Ливан, Литва, Полша, Русия, Словакия, Уругвай, Франция, Швейцария и Швеция, както и от 40 щата на САЩ.

Българското Народно събрание отхвърли декларация за осъждането на арменския геноцид, а в София, докато Бойко Борисов /днешният български премиер/бе кмет, Столична община гласува, против приемането на избиването на арменците в Османската империя за геноцид. За разлика от столицата, общини като Бургас, Пловдив, Стара Загора, Лясковец, приеха геноцида над арменците и ни на-малко не се смутиха от критиките на Ердоган, който по време на официлната си визита в България си позволи да разкритикува тези общини. А това, откъдето и да го погледне човек си е вмешателство във вътрешните работи и волята на народа.

Точно преди година, Турция отзова посланика си Зергюн Корутюрк от Швеция и отмени посещение на премиера Реджеп Ердоган в скандинавската страна. Това стана, след като с драматичен вот в четвъртък вечер шведският парламент призна геноцида над арменците от 1915 година.

И на фона на тези отношения, Касим Дал реши за възкръсне от пепелта и да се самообяви за лидер на ДПС! Естествено една от причините за това негово действие е и посещението на турския премиер Ердоган минатала година в средата на месец октомври, когато гостът знаково отказа да се срещне с лидера на ДПС, но прие Касим Дал! Някои анализатори изтълкуваха това поведение на Ердоган като знак от Турция, кой да наследи Ахмед Доган!

Този факт от посещението на Ердоган бе изтъкнат от Касим Дал през януари тази година, когато той реши да се отлъчи от ръководството на ДПС!

Но да се върна към един “пропуснат” от международните журналисти в българския печат факт, за който единствен съобщи анализаторът на национална телевизия СКАТ, Велизар Енчев: това бе фактът за Давутоглу и речта, която той произнесе по случай 100 годишнината на една турска екстремистка организация “Турски огнища”, по време на която Давутоглу категорично и открито заяви, че в следващите десетилетия Турция ще има водеща роля не само на Балканите, където според официална Анкара е традиционна турска територия за геополитическо, културно и етническо влияние, но ще има решаващо стратегическо, военно-политическо влияние в Либия, в африканските държави и в събитията в Близкия изток?!

Давутоглу припомни в речта си и за нападението на Италия преди 100 години над Османската империя, когато бе отнета територията на двете провинции Киренайка и Триполитания /всъщност територията на днешна Либия в така наречената Триполитанска война – бел. Л. М./, като свърза това нападение със сегашното над Либия! Според турския външен министър случващото се сега било един вид реванш спрямо Европа, която преди век е отнела тази територия от Османската империя!

За Давутоглу, случващото се сега е един вид завръщането на старата Османска империя в своите бивши африкански владения!

“Турците трябва да бъдат доловни от факта, че вече имат водеща роля във военната операция – /централният щаб на командването на НАТО се намира в Измир/, Турция ще участва във военноморската блокада и ще вероятно ще получи правото да управлява пристанището и летището в град Бенгази – седалището на бунтовниците срещу режима на Кадафи!

Турският дипломат №1 припомни в тази реч и за Балканската и Междусъюзническата война, като изтъкна, че в Междусъюзническата война Анкара също получи своя реванш, тъй като победите от Балканската война бяха обезсмислени след Междусъюзническата.

Важното, което Давутоглу изтъкна във въпросната реч бе, че сега Турция се връщала в люлката на бившата империя в Близкия изток и изкуствената стена, която “ни разделяше от Сирия, Иран и Кавказ постепенно ще пада” ...

Т. е. Турция не крие, че е предприела поход в Близкия изток и на Балканите на фона на липсата на ясна стратегия в действията на Коалицията на желаещите!

В дните от седемгодишнината от приема на България в НАТО – геополитическите амбиции и събития предприеха определено непредсказуема посока. Още преди да се намеси НАТО и да поеме командването, изпълнението на резолюцията на ООН придоби доста уродлив вид...

На фона на тези обстановка, проблемът с националната сигурност стана отново актуален, въпреки нежеланието на управляващите да го забележат и признаят. Досега управляващите ни внушават непрекъснато колко може да сме спокойни за националната си сигурност, тъй като евроатлантическите ни партньори и Доктрината за колективната отбрана ни гарантират неприкосновеност на териториалните граници, гарантират ни суверенитет!

Тези дни вестник “Джерусалим пост” публикува интервю с израелския посланик в САЩ, д-р Майкъл Орен, в което той отбеляза, че промяната на ориентацията на Турция по посока към Ориента, е събитие с историческо измерение.

И другото, върху което обърна внимание Орен бе, че политиката на Белия дом спрямо Турция се забелязва голяма промяна.

Колкото и да е парадоксално, в момента в Близкия Изток Турция е единственият съюзник!

В края на юни м. г. Турция отмени 21 военни споразумения с Израел! Израел правилно прецени кой разполага с повече военна мощ – Иран, който се следи под лупа заради ядрените си разработки от много държави, или Турция, която разполага с най-голямата и модерно въоръжена армия, трета по големина в света. В предаването на Национална телевизия СКАТ с водещ Велизар Енчев, полковник Ангел Тюфекчиев припомни, че турската армия е по-голяма от армиите на Великобритания, Германия и Франция, взети заедно!

Но тази преценка на ИЗраел е временна, както повечето неща в политиката напоследък – един ден нищо чудно Иран и Турция да се обединят и като военна мощ ще бъдат вече един много опасен фактор както за Близкия изток, така и за Европа!

Есента предстоят избори в Турция. Първото пътуване на Обама бе в тази страна, а това бе и е твърде показателно, тъй като именно Турция е военно-политически фактор за района на Евразия, но в тази част.

Турция направи смешна Франция с агресивната си външна политика при спора в НАТО, като със самочувствие тропна по масата и постави редица условия!

В 21 век едни външен министър като Давутоглу си позволи да напомни миналото и отнемането от Италия на нейните земи преди 100 години! Нито Обама, нито Аштън, нито който и да било друг си позволи да направи забележка на този агресивен турски външен министър!

Така, както никой не смее да укори Турция за отношението й към кюрдите, където официалната власт не се държи по-различно от един Кадафи към това многомилионно население!

Слепи или наивни са българските политици, които смятат, че демонстрирайки приятелство към Турция печелят спокойствие и сигурност?

Подобна недалновидност е в състояние да нанесе големи поражения на националната ни сигурност, но в никакъв случай няма да спечелим овации от Израел или от САЩ!

Като потвърждение на случващото се и опасенията на обявената като намерение подкрепа на България за членство на Турция в Европейския съюз е скандалният договор, за който писа на 4 април Диян Моркин във в. “Сега”. За какво иде реч?
”Министерството на отбраната подготвя договор, с който изтребителите на Турция ще влизат без предупреждение във въздушното пространство на страната ни. Документът ще трябва да бъде гласуван от Министерския съвет. България вече постигна такава договорка с Гърция да пази небето ни от терористични атаки по програмата Air Policing пише Моркин в “Сега”. - ... Военни експерти коментираха, че това е първата крачка към обединяване на военната мощ на държавите от региона, за която се говори отдавна... Военният министър Аню Ангелов пък обясни наскоро, че където техниката и оръжието са скъпи, трябва да се търси обединение на няколко армии....”.

Едно е съюзническо сътрудничество, второ е членство в ЕС, а съвсем различно е една държава да пази своя суверенитет! И Турция, и Франция са членове на НАТО, но това не попречи на официална Анкара да тропне по масата и постави условия командването на съюзническите войски на Алианса да бъде поето от НАТО, а Франция да отстъпи назад!

И в Турция, и в България предстоят избори – разликата е в старта на управляващите за този вот: Ердоган консолидира държавата, полека-лека изменя светския й характер, като я тласка към ислямизма, докато българският премиер Бойко Борисов играе някакви игрички, които очевидно са непонятни даже и за него самия, но действа против националната сигурност, суверенитета на страната ни, и даже е готов да приеме Доклад, с който небето на България да се отвори за военните самолети на Турция!

Но да се върна към избрания момент, и защо точно сега Касим Дал да даде оферта за участие в изборите:

 

Тайнственият плик с восъчен печат

След като Ахмед Емин бе намерен мъртъв, в студиото на Нова телевизия, Мехмед Реджеб, бившият началник на кабинета на Доган, обясни:

"И в един плик г-н Методи Андреев, вчера го обясни подробно, бившето НСС /контраразузнаването/ пише мотивиран доклад, за да не се разкрие самоличността, примерно да кажем на г-н Реджеб или на г-н Иванов, и вътре, в това досие, в една папка, ние видяхме един плик е червен печат с восък. Освен че ген. Атанасов пише от '90-а година този функционер какъв е до '96-а година, той моли нашата комисия, поради съображения за националната сигурност, да не разкриваме еди какво си име."

  • Кой е този човек от ДПС, за когото генерал Атанас Атанасов, днес съратник на Иван Костов моли да се мълчи и не се разкрива самоличността му?
  • Как разкриването на неговото име е могло да застраши националната сигурност?

За първи път гражданството научи, че Реджеб е уведомил своевременно Ахмед Доган за тайнствения плик и за съществуването на агент, висш функционер в ДПС, за когото не трябва да се разкрива нищо! Реджеб съветва Доган да говори с Националната служба за сигурност /НСС/.

Реджеб предполага, че Доган е провел разговора за агента от ДПС, висш функционер на специалните служби...Но само предполага.

Защо Реджеб извади точно тази история с тайнствения плик, запечатан с червен восък по време на разговора след смъртта на Емин? Причината за това е, че според Мехмед Реджеб въпросният висш ДПС-функционер е работил и по Ахмед Емин за спецслужбите.

От всичко казано дотук – трябва ли да си мислим, че този тайнствен и толкова важен агент на спецслужбите е шантажирал по някакъв начин Ахмед Емин?

Това е въпросът, но това би могло да бъде и отговорът на много въпроси.

Да не би в смъртта на Емин да е бил намесен фактът, че той е бил разработван от специалните служби? Разработван заради самия него, или разработван заради Ахмед Доган и всичко, които Доган върши и се случва в ДПС?

Къде се е намирал този агент на ДПС в деня на смъртта на Емин - в сараите, или на рождения ден на Касим Дал? Сами ли са били Доган и Емин в сараите, когато куршумът се забива в главата на Емин?

Научил ли е Доган кой е агентът на спецслужбите в ДПС?

Изпълнява ли съвета на Реджеб лидерът на ДПС да говори с НСС за битността на своя висш функционер, чиято самоличност е била скрита? И да е говорил, в което се съмнявам силно, едва ли някой в НСС би престъпил волята на генерал Атанасов и би разкрил самоличността на този агент и едновременно с това, много висш фунционер на ДПС, който явно е трябвало да остане засекретен.

Според Реджеб, генерал Атанасов свързвал неразкриването на самоличността на агента от ДПС с висши интереси на националната сигурност? А това вече звучи доста сериозно...

..............................................................

В един момент обаче Реджеб казва "работел уж за националната сигурност". Уж. Казва го неслучайно. Чуват го над два милиона зрители. Чува го и Който трябва.

Факта с разработката на Емин и следенето му, и другият факт - с добре прикрития агент на специалните служби от висшето ръководство на ДПС не са отделени един от друг те са свързани. Въпросът е как и чрез кои лица и събития: минали, настоящи и бъдещи.

Агентът, твърди Мехмед Реджеб е имал отношение към разработката на Емин. А смъртта на Емин е свързана с факта, че е бил обект на разработка. И всичко това се завърта около Ахмед Доган - като в центрофуга. Бясно, човек не може да различи в бързината на въртенето кой кой е, къде е, с кого е, против кого е - какво се случва точно. Като резултат от това бясно въртене на събития и обстоятелства в един момент излита мъртвия Емин и то в дома на Ахмед Доган. А довереният човек на Доган - Мехмед Реджеб твърди в интервю, че убитият е трябвало да бъде Доган, тъй като е бил "на косъм от смъртта"!

Доган е трябвало да бъде убит, но Доган е бил много и добре охраняван, заради съществуваща опасност за живота му. Резултатът е - намерения мъртъв Ахмед Емин в дома на Доган. Застрелян се оказва Емин, а не Доган.

Свидетели твърдят, че двамата не се срещнали този ден - даже Емин чакал Доган. Дали е така?

Емин е погребан, скандалът е голям и дълго ще държи влага на лидера на ДПС. А в същото време някакъв дълбоко скрит, заради националната сигурност агент във върхушката на ДПС продължава да си работи като агент. Или не продължава? Но във всички случаи остава неосветен – заради бъдещето може би – своето лично бъдеще, бъдещето си в политиката, или?

Всъщност тук му е мястото да запитаме – не дойде ли мигът, в който този дълбоко засекретен агент на НСС да бъде осветен и използван в политиката?

ДАНС е наясно със смъртта на Емин

каза Межмед Реджеб. Това може да означава само едно - ако ДАНС е наясно със смъртта на Емин то тогава, че никога няма да узнаем истината за тази смърт. Такива са правилата.

Но ако ДАНС е наясно със смъртта на Емин, това означава и друго, че тази смърт не е резултат на лични проблеми и депресия. Каквото и да е - няма да го научим никога. Нещо ще ни подхвърлят от Прокуратурата - и толкова. Правилата са такива, когато спецслужбите са наясно с нечия смърт и когато мъртвият е бил обект на разработка.

Цялата комисия на Методи Андреев и самият Атанас Атанасов са знаели според Мехмед Реджеб, че в ДПС има много скрит агент, който продължава да работи за спецслужбите, но никой не е посмял да даде и един знак, кой би могло да бъде той. Въпрос на национална сигурност било. Така че, и ние не искаме да се нарушава сигурността на страната и ще оставим тази следа.

Атанасов - мълчи. Методи Андреев - мълчи. Членовете на Комисията "Андреев" - мълчат. Всъщност никой от тях не знае за кого иде реч, но мълчат. Известно става само, че добре скритият агент в ДПС е работил и по Емин. По намерения мъртъв Емин. И че този свръхсекретен агент има псевдоним "Морски".

Смъртта на Емин и изчезването на Доган

Разработването на Емин от спецслужбите и отношението на агента "Морски" в тази разработка е възможната причина да са го тласнали да посегне на себе си. Това е тезата на Реджеб, това излиза като логическа връзка и от обясненията му в студиото на Нова телевизия.

Тогава къде е тук застрашеният живот на Доган и как се връзва с фактите убеждението, че Доган е трябвало да бъде убит в деня, когато е намерен мъртъв Ахмед Емин? Застрелян в главата, на входа на банята. Твърде наобичайно и неудобно място за самоубийство межу другото, според експерти.

Да не отварям дума, че човек, който обикновено си служи с лявата ръка, твърде необяснимо и неудобно би се застрелял в дясното слепоочие!

"ДАНС знаят истината за смъртта на Емин" е убеден Реджеб, даже го повтаря няколко пъти. Но ДАНС мълчат. Дали разработката на даден човек умира с него? Вероятно не, ако е заплетена с друга разработка, на дълбоко засекретен действащ агент и тя продължава. Особено, ако нещата с агента все още са актуални и са свързани с националната сигурност.

Остава да се запитаме тогава: дали Емин умря в името на националната сигурност? Дали животът на Ахмед Доган е бил и продължава да бъде застрашен и от какво конкретно? Свързана ли е заплахата за живота на Ахмед Доган с националната сигурност по един или друг начин?

Дали смъртта на Емин не остави жив Доган? Защото наведнъж два трупа от посока на мандатоносителя биха дошли в повече...

Дали ще се изясни някога тази смърт?

Едва ли. Както няма да се изясни в близките десетилетия и кой е агентът "Морски" и как е работил за националната сигурност във върховете на ДПС. Още повече, че той продължава да работи, според твърденията на самия Мехмед Реджеб.

Времето и интереси от сферата на националната сигурност ще покрият със забрава Емин и трагичният му край. От всичко казано дотук от различни функционери в ДПС мога спокойно да направя заключението, че смъртта на Емин в сарая, обитаван от Ахмед Доган не е акт на лична воля, а сложно стекли се трагични обстоятелства. Подтикването към самоубийство за трагичния край на този млад мъж е една от възможните версии, но далеч не единствената.

Сигурно обаче е друго: причина за изчезването на лидера на ДПС от публичното пространство е и тази смърт. От нея започна обратното броене за лидера на ДПС в политиката. Направени бяха опити за оневиняване на Доган, за дистанцирането му от тази смърт, за хвърляне на вината единствено върху Емин, но опитите се провалиха и Доган бе принуден да изчезне.

Ако една от причините за трагедията с Емин е била да се елиминира по някакъв начин Доган като лидер - то може да се приеме, че е осъществена.

В същото време, когато се елиминира политик от такъв калибър, то задължително хората, замесени в това е трябвало да имат резервен вариант за лидер, който да оглави ДПС. След няколко години стана ясно, че аспирации за поста на доган е имал Касим Дал.

След смъртта на Емин

Трябва да се изясни какво се случва в ДПС - заяви един депутат в парламента. Всъщност то си беше ясно. В ДПС бе налице подмолна борба за власт, която показа, че предстои "смяна на караула".

Не казвам, че ДАНС са си поставяли за задача някога промяна в политическите процеси в държавата – но от всичко събрано дотук, трябва да си мислим, че агент във върхушката на ДПС е продължавал да работи в името на интересите на националната сигурност. Все пак е поел ангажимент за това и освен това неговата самоличност е била пазена като най-дълбока тайна години наред.

Тогава кой е по-силният в ДПС -лидерът Ахмед Доган или въпросният агент "Морски"?

Дали има истина в горните редове? Фактът, че всички вкупом млъкнаха при споменаването на псевдонима на агент "Морски" - и генерал Атанас Атанасов, и Методи Андреев, и Осман Октай, и Гюнер Тахир и всички отворковци, които се бяха заели със задачата да ни разказват истории от ДПС, за да ни разсейват след смъртта на Ахмед Емин. Този факт на всеобщо настъпило мълчание говори достатъчно ясно, че има истина в изложеното по-горе.

Какво се промени в ДПС след смъртта на Ехмед Емин? Елементарно е:

В ДПС не се тревожеха за това, че Ахмед Емин бе намерен мъртъв в сараите, а защото бе намерен мъртъв и то там.

От мига, в който си отиде Емин, започна обратното летоброене на лидерството на Доган.

Дълбоко засекретеният агент от ДПС така си и остана тайна, а няколко години по-късно един от заместниците на Доган, Касим Дал, най-близкият до него, този, който въпреки битността си на строителен техник се занима в парламента със Закони за досиета и националната сигурност.

Освен това Дал е човекът на Турция в България и то в момент, когато официална Анкара диктува и е фактор както в Близкия изток, така и в Европа, и НАТО.

Стартът му към лидерството бе неуспешен – засега...

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене