1. Да бе доживял Сергей Антонов краха на българската следа!

В дните около Христовото Възкресение, в няколко от европейските медии се появиха няколко публикации – на пръв поглед любопитни, а въсщност – не съвсем:

В италианският вестник “Република” излезе много интересна публикация, която с едно изречение разби окончателно всички митологеми досега:

ЦРУ изфабрикува българската следа;


А “Дейли Телеграф” написа: ЦРУ се опита да обвини България за покушението срещу папа Йоан Павел ІІ.

“Разкрития опровергават досегашните хипотези за атентата срещу Йоан Павел”. Това изречение на италианското издание обвини италианската съдебна система и ЦРУ, като разби на пух и  прах българската следа в атентата!

В навечерието на съобщението, че предстои папа Йоан Павел Втори ще бъде обявен за блажен на 1 май.

В навечерието на съобщението, че предстои папа Йоан Павел Втори ще бъде обявен за блажен на 1 май.

След като години наред четяхме:

Полското разузнаване знаело, че се подготвя атентат срещу Йоан Павел ІІ;

СССР стои зад опита за убийство на папата или Али Агджа твърди, че Ватиканът му наредил да убие папата се появи и поредната обновена версия за невинността на България и Сергей Антонов.

Нови документи и показания опровергават досегашните хипотези за атентата срещу папа Йоан Павел Втори, написа в обширно журналистическо разследване италианският всекидневник "Република".

"Атентата срещу Йоан-Павел II, крайната истина и тайната на трети куршум”, под това заглавие във в. “Република” категорично бе опровергана под перото на журналиста Марко Ансалди ширещата се досега версия за покушението срещу главата на римо-католическата църква!

Броят на стрелците, действителната самоличност на поръчителите на извършеното преди 30 години покушение срещу папа Йоан Павел Втори – разследването на Марко Ансалди е продължило 20 години и е проведено в шест държави,събрани са нови документи и свидетелски показания, които разбиват на пух и прак досега известните и тиражираните версии. Заключенията на Ансалди са, че няма други подбудители на атентата освен турската дясноекстремистка организация "Сивите вълци", които са и негови извършители, а "българската следа" е изфабрикувана от ЦРУ, стоящо в сянка зад тиражирането й.

Кои бяха вдъхновителите? Около този въпрос се върти вече 30 години нерешената загадка за покушението срещу Йоан Павел Втори на площад "Свети Петър" на 13 май 1981 година. 30 години е закъснението на появата на тази истина, че България е чиста – късно се появи, Сергей Антонов не дочака, но дъщеря му, сестра му – приятелите му, тази които го познаваха и ценяха – я дочакаха!

Ансалди го разследва, а италианският “Република” го написа:

“Отговорността не е нито на българите, нито на КГБ. Тя не е и на ЦРУ, а още по-малко на Ватикана, както твърдяха някои други хипотези. Вдъхновителите са самите извършители. Замисълът, планирането и осъществяването на атентата срещу Карол Войтила са на турските, ултранационалистически и проислямистки "Сиви вълци", които са противници на Запада и на църковния глава, който според тях го представлява”, се изтъква в разследването.

Ансалди обръща внимание върху нещо много любопитно - загадката около третия куршум, изстрелян срещу папата и останал в продължение на години във Ватикана, извън обсега на разследването на италианската магистратура, извън етапите в заговора на "Сивите вълци" и техните мотиви, както и извън на ролята на ЦРУ и американската администрация по това време, във фалшивата "българска следа" и на провала на италианското правосъдие да разкрие истината по време на следствието и на съдебните процеси.

И все пак...

"Ако Ватикана беше проговорил... Светият Отец, този блажен човек, ни скри дори куршума, който хората от охраната бяха намерили на пода на папския автомобил. Ние, съдиите, дълго време, години наред бяхме държани в неведение, въпреки че се касаеше за уникален и решаващ за следствието елемент. По-късно, по повод една от ранните годишнини от атентата, папата отиде в Португалия, за да постави куршума върху короната на Мадоната от Фатима", са цитираните спомени на съдията-следовател Иларио Мартела.

След първия процес по съкратената процедура /срещу атентатора Мехмет Али Агджа - бел. кор./ Иларио Мартела води второто следствие за може би най-сензационния терористичен акт на 20 век, заедно с убийството на Джон Фицджералд Кенеди в Далас. Това е уникален елемент, който би могъл да се превърне в решаващ за разследването, който днес възрастният магистрат си спомня редом с другите - не по-малко важни. Трите изстрела на площад "Свети Петър", а не само известните два, които улучиха папата - могат да допринесат за повдигане на завесата около мистерията с покушението срещу папа Йоан Павел Втори, пише Марко Ансалди в “Република”.

Третият куршум. Вероятно може да се тръгне оттук, от този трети куршум, от тази най-укривана подробност, от един от скритите детайли от вече приключилото разследване, за да се опитаме да възстановим механизма на събитията, довели до изстрелите на 13 май 1981 година.

Истината е, че нито следствието, нито двата съдебни процеса успяха да съберат достатъчно доказателства за разкриване на вдъхновителите на атентата, пише Марко Ансалди в “Република”. В навечерието на Великден стана ясно, че куршумът, положен върху короната на Мадоната от Фатима, е бил съхраняван във Ватикана до 1984 година и никога не е бил изследван от експерти на независимата магистратура. Точно този куршум може да разкрие доста неща, например, дали е бил изстрелян от самия Агджа или, ако не съответства на неговото оръжие, то той тогава е бил изстрелян от нечий друг пистолет, отбелязва изданието.

Съдия-следователят Иларио Мартела потвърждава, че този трети куршум, като липсващ елемент в следствените действия е в състояние да наведе на нови следи – разкрива в публикацията си в “Република” италианският журналист Марко Ансалди. Допълнителният /трети, и неизследван/ куршум може със сигурност да докаже присъствието на втори убиец, ако е изстрелян от друго оръжие, а не от това, от което са изстреляни първите два. Този факт обаче не се счита за нужно да бъде изследван от следователите Фернандо Импозимато и Розарио Фиоре. Чак след прецизното изследване на този липсващ елемент би могло с категоричност да се заключи дали става дума за бойна група и конспирация,  или за действия на един убиец.

Така, с липсата на този трети куршум, държан, неизвестно защо във Ватикана, е възможно да се срине тезата за самотен убиец, поддържана накрая от Али Агджа, който след 20 години в италиански затвор беше екстрадиран в Турция, след като беше възприета неговата версия, че е действал самостоятелно пише Ансалди.

Според журналиста, на база на “разрешените” досега заключения от самото разследване и съдебния процес, операцията за покушението е била замислена от атентатора и споделена с неговите съкилийници, още когато Йоан Павел Втори предприема официалното посещение в Турция от 28 до 30 ноември 1979 г.

Само четири дни преди това посещение, с помощта на "Сивите вълци" и на турски военнослужещи, е било организирано бягството от затвора Картал Малтепе на младия убиец Ахмед Али Агджа, който по това време лежи с обвинение в убийството на главния редактор на левия всекидневник "Милиет" Абди Ипекчи. Агджа изпраща на същия вестник “Миллиет” писмо със заплахата "Ще убия главата на християните".

Минава година и половина от изпращането на писмото, докато Агджа пристъпва към изпълнение на намеренията си в Рим – пише “Република”. - Помогна му фракцията, начело с лидера на младежката организация на "Сивите вълци" Абдулах Чатълъ, който е бил свързан както с политици от десноцентристки политически партии и с полицията в Турция.

Това се разбира след автомобилната катастрофа в Сусурлук през 1996 г., при която той загина и която предизвика колосален политически скандал с разкритията за връзки между организираната престъпност и държавни институции.

"Сивите вълци" бяха използвани от генералите за създаване на обществени безредици и извършване на убийства, довели до военния преврат на 12 септември 1980 г., след което бяха отритнати и преследвани за техните престъпления пише Ансалди.

Побягнаха в Германия, Франция и Австрия, където искаха да покажат на какво всъщност са способни за постигане на по-високи цели на международно ниво, тъй като бяха изпълнени с чувство за мъст не само към турските военни, за които смятаха, че са ги предали, но и към Запада въобще, защото не им оказваше поддръжка.

През периода 1980-81 г. обсъждат възможностите за атентати срещу видни личности в световната политика - кралицата на Англия, генералния секретар на ООН Курт Валдхайм, председателката на Европейския парламент Симон Вейл.

Папата, като набелязан обект на покушение олицетворява всичко, което противоречи на ултранационалистическите възгледи на "Сивите вълци".

"Замисълът /за убийство на папата/ бе на самия Али (Агджа) и този план разцепи нашата членска маса," признава сега бившият "сив вълк" Доган Йълдъръм.

Накрая планът е одобрен и финансиран от групата.

Няма вдъхновители отвън, защото "Сивите вълци" сами организират акцията

Няма и документация по въпроса, защото никога не е имало такава, с изключение на записките на атентатора. Проектът е в чисто криминален стил и е групов заключава италианският журналист.

Идеята ЦРУ е да се намеси година и половина след атентата, датира от края на 1982 г., и е подготвена от малка група на ЦРУ, която преценява, че трябва да лансира българската следа като фалшификат. Този проект за операция е подготвен от следните хора: в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон се обособява тесен кръг, начело с Майкъл Лейдън, същият анализатор, който през 2003 година ще измисли сделката с обогатения в Нигерия уран, продаван в Ирак, за да бъде използван от Буш-баща като мотив, за да нападне Саддам Хюсеин.

Т.е. този човек е виновен и за “българската” следа, която е фабрикувана по този начин в този кръг, и за така наречената ядрена следа по отношение на Саддам Хюсеин довела до инвазията на американско-британската коалиция през м. март 2003 година.

Под натиска на Държавния секретар на САЩ, генерала от запаса Александър Хейг, групата на Лейдън раздухва историята, с така наречената “българска следа”, не толкова, за да уязви София, колкото да отприщи обвинения срещу тогавашния Съветски съюз, който по това време се е разглеждал от администрацията на Рейгън като Империя на злото.

Малко отклонение в интерес на истината и професионалната етика

Ансалди не е първият, който стига до извода за съпричастност на ЦРУ в лансирането и раздухването на така наречената “българска следа”. Аз лично за първи път прочетох за тази версия от публикации на българската журналистка Алексения Димитрова и водещия на телевизионното предаване “Всяка неделя”, Кеворк Кеворкян. Версията, бе изказвана неведнъж от мен през годините, а и бе повторена с нова доказателства от разследвания и

Алексения Димитрова

от живеещата във Франция журналистка, Румяна Угърчинска в книга. Книга, която Италия досега отказва да публикува! И неочаквано тази версия за невинност и липса на съпричастност на българската държава в атентата бе потвърдена от един италиански колега и се появи във в. “Република”!

В годините версията за “създадена” изкуствено българска следа се лансираше и допълваше с нови и все по-фрапиращи факти и обстоятелства! Например, има обаче разлика в нюансите на разследването на Марко Ансалди и Румяна Угърчинска – за разлика от Угърчинска Ансалди отрича отговорността на Ватикана, докато Угърчинска я посочва аргументирано...

ЦРУ измисли българската следа и това вече е факт и то неоспорим.

Факт е и че “Сивите вълци” са извършителите също е неоспоримо, но турците едва ли са били сами в това покушение бе категорична във версията си Румяна Угърчинска.

“Не забравяйте, че това е публикация в Италия”, - обърна внимание Угърчинска в предаването на Велизар Енчев на 21 април. Даже фактът, че се дава гласност в Италия и вече голяма крачка напред!

Журналистката Румяна Угърчинска получи наградата “Черноризец Храбър” за книгата, написана от нея по разследване на така нареченото “участие” на България в атентата срещу папа Йон Павел Втори.

Но да продължа с публикациите в “Република” и Дейли мейл”

Нов и значим принос в разследването на Ансалди внасят архивите на ФРГ в Берлин, които през последните години събират и подреждат парче по парче, с помощта на най-модерни компютри и технологии остатъците от документи, унищожавани от комунистическите служители в драматичните часове на падането на Берлинската стена.

Операцията, според откритото в ЩАЗИ, започва в 17 часа и 19 минути и папата е улучен с три куршума, четем в протокол на Министерството на държавната сигурност /Ministerium fur Staatssicherheit – MfS/, известно като ЩАЗИ, или тайните служби на Източна Германия.

"Българската следа" е фалшификат. Тя е операция с късмет и голям успех, която и до днес поддържат някои политици и магистрати особено в Италия, но е изфабрикувана – пише Ансалди.

Ето още какво публикува “Република” дословно /тази част от превода е от сайта “Vesti”.bg – бел. Л. М./:

По много хитър начин се използва периодът, прекаран от атентатора в България през 1980 г. "Сивите вълци" със сигурност са пребивавали в София, но не за да изготвят (с местните власти) несъвместими за една фашистка група политически проекти, а по-скоро да въртят бизнес с оръжие и дрога с българите, както показаха смелите разследвания на турския журналист Угур Мумджу, взривен в колата си през 1993 г.

Тези разследвания бяха подети в Италия от съдията Карло Палермо.

Разузнаването на САЩ се възползва от журналистически материали на Клеър Стърлинг в "Рийдърс дайджест" и Ен Би Си, направлявани от шефа на резидентурата на ЦРУ в Анкара Пол Хенци.

Тези "разследвания" на американските медии през септември 1982 година бяха последвани от пътуване на съдията Иларио Мартела до Вашингтон през октомври същата година, за да разговаря с авторите на публикациите.

След неговото завръщане в Рим Агджа, който винаги е проявявал способността да надушва накъде духа вятърът и да прекроява версиите си, започва за първи път да говори за новата българска следа (протокол от разпита на 8 ноември 1982 г.), макар че изпада в

явни противоречия и вероятно е повлиян от италианските тайни служби

Неговите обвинения послужиха за изграждане на основите на тезата за участието на София в акцията срещу папата поляк, като подтекстът, така и останал недоказан, е за режисирана от Москва операция.

В Рим атентаторът сочи като свои съучастници българите Антонов, Айвазов и Василев. Първият от тях бе подсъдим в дълъг процес, по време на който в съдебната зала се видяха нажежени очни ставки със "Сивите вълци", които без угризения въвличаха него и България във водовъртежа на фантоматичен заговор.

Италианското правосъдие, което се провали напълно и беше силно критикувано в чужбина, защото въобще не успя да се концентрира върху истинските мотиви за атентата, а посвети времето си да отдава предпочитание на доказано нереалистични и неправдоподобни тези, се видя принудено през 1986 година да оправдае българите поради недостиг на доказателства.

Сега кореспондентът на "Вашингтон пост" Майкъл Добсън, който отразяваше процеса, споделя: "Много от представените в съда доказателства биха предизвикали смях в една американска съдебна зала".

Агджа, който писмено и устно размени с нас хиляди слова в продължение на 20 г., неотдавна се изпусна пред мен и пред турската журналистка Ясемин Ташкън, съавторка на книгата "Убийте папата", като заяви, че "атентатът не е сложен, както се смята, а всъщност е една елементарна история".

Историята е елементарна и праволинейна, защото замисълът за покушение срещу папата се заражда в неговата група на турските "Сиви вълци".

Усложненията настъпват по-късно и са изкуствено привнесени, когато разните тайни служби на засегнатите страни, в това число и Италия, започват да разбъркват картите, да обвиняват или да прикриват този или онзи в зависимост от техните изгоди.

Единствената група, която атентаторът винаги е прикривал са "Сивите вълци" и във всичките негови 107 до момента версии той никога не ги е предал, поради което те все още му помагат, финансират и подкрепят.

Междувременно "Сивите вълци" се разбиха на десетки групировки с различни наименования, но все още са представени в парламента в Анкара и омразата им към представителите на католицизма продължава и до днес, заключава "Република".

“Дейли Телеграф” излезе с подобна публикация под заглавие: ЦРУ се опита да обвини България за покушението срещу папа Йоан Павел ІІ.

Тук ще припомня, че през 2006 година пак същият “Дейли Телеграф” коментира поръчковите убийства в България и другото издание “Сънди телеграф” припомни убийството на Георги Марков и покушението срещу папа Йоан Павел Втори!

30 години България бе сочена с пръст, че организира убийства, но дочакахме да чуем от италиански и английски всекидневник, че България всъщност е невинна за атентата на площад “Свети Петър” срещу главата на римо-католическата църква!

“Дейли Телеграф” всъщност коментира издадената наскоро книга на италианския журналист Марко Ансалди и турската журналистка Ясемин Таскин “Убий папата. Истината за покушението на Йоан Павел Втори”, по която “Република” пусна материала за папата.

Според книгата Йоан Павел Втори е бил сериозно прострелян с четири куршума от близко разстояние. /Тук не мога да не спомена, че първоначално в полицията Агджа говори за два изстрела, което някои от свидетелите потвърждават в полицията, а други твърдят, че са чули повече изстрели. По-късно става ясно, че са ранени и две американски туристки, което вече увеличава броя на куршумите. Интервю с тези туристки направи журналистката Алексения Димитрова, но ще го пуснем за читателите на “Хроники” в продължението по темата – бел. Л. М./.

Въз основа на посещенията на Агджа в София, теорията, че българските тайни служби или дори руският Комитет за държавна сигурност (КГБ) стоят зад нападението, се появи около година и половина след инцидента и досега бе сред основните версии, но авторите на книгата напълно отхвърлят тези твърдения.

Българската връзка е създадена от ЦРУ – са категорични Марко Ансалди и Ясемин Ташкън.

Посещенията на Агджа в България според Ансалди се дължат по-скоро на разцвета на връзките между “Сивите вълци” и българската организирана престъпност, но това се е знаело от ЦРУ и е било ловко използвано за лансиране на българската следа в атентата срещу главата на римо-католическата църква.

Александър Хейг, тогавашен държавен секретар е поставил задача на ЦРУ да намери всичко, което “може да бъде използвано срещу комунистите”.

Според Ансалди, италианските тайни служби, в сътрудничество с ЦРУ са принудили Агджа докато е в затвора “да признае” за “българската връзка”.

Съдия Импозимато, пише Ансалди, цитиран от “Дейли Телеграф”, който е магирстрат ръководил разследването на атентата отхвърля новопоявилата се книга като “глупост”!

В интервю за полския вестник “Република” /”Rzeczpospolita”/ магистратът твърди, че комунистите са стояли зад атаката, тъй като са се опасявали от полския произход на папата и утвърждаването на полската опозиция в родината му под негово влияние.

Следва продължение

 

Коментари 

 
+2 #3 Zvezdelina Mileva 2011-04-28 20:03
Съмнявам се в "блаженството" на папа Йоан Павел ,зашото отиде в затвора да шушне с убиеца и да го глади бащински по главата,а за Антонов така и дума не обели,да не говорим,че смънка дори на българска земя за невинността на България и на Антонов.
Цитиране
 
 
+3 #2 Ник 2011-04-26 14:14
Доста от нещата в статията са дадени,като разбиращи се от само себе си,като резултатът е: виновни са "Сивите вълци".Личното ми мнение е,че СВ са виновни,почти колкото е виновен и прословутия и "силно"издирван Осама за 9/11.Слагам "почти",защото за разлика от него, при тях има известно действие-опита за убийство.Тук свършва истината!Засяга т се тези или онези,имащи отношение към нещата,но цялата истина,както е видно и от тази статия,няма да излезе наяве.Предполагам никога.Предполагам също,че ако някой я напише,ще получи инфаркт,да речем.
Цитиране
 
 
+2 #1 Zvezdelina Mileva 2011-04-26 13:50
Да живее истината!Лично за себе си никога не съм вярвала в наложената на времето версия.Животът на Сергей Антонов ,жестоко и без време погубен ,трябва да получи възмездие.Убедена съм,че всички виновни за това ще получат своето наказание.На стъпка след всеки мерзавец върви наказанието му.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене