Върнаха 13 посланици скандално и незаконно

“Връщаме посланиците, защото президентът не се съобрази с решението на правителството за тяхното отзоваване. Тези посланици са загубили нашето доверие тъй като са имали принадлежност към Държавна сигурност!” – обясни новината министърът на въшните работи, Николай Младенов.

Във връзка с кой конституционен текст президентът на Република България трябва да се съобразява и изпълнява решението на едно

Министър николай Младенов

правителство – това така и не стана ясно. Лошото е, че мъглата във връзка с правомощията на президента и липсата на лустрация в българското законодателство все още се стеле в главата на това номенклатурно дете и син на шифровчик, Николай Младенов!

Не знам кой светъл ум от чиновническата кохорта юристи към правителството е сътворил Решенията на Министерския съвет за президента, към които са прикрепени Проектоуказ и мотиви към всяко от тях, но ако човек зачете в мотивите ще установи, че те са написани в противоречие с Решенията на Конституционния съд по текстове за лустрация, а като характер на мотивите – те си представляват един перфектен чиновнически донос срещу всеки посланик и консул на България!

Преди време сайтът “Хроники” пусна едно интервю на вицепремиера Цветанов, в което той с една партийна непосредственост разкри как ако президентът първанов подпише Указите за посланиците ще изпадне сам в неудобно положение, тъй като е подписал укази за отзоваване на хора, с принадлежност към Държавна сигурност, а сам той също бил такъв! И логично, според Цветанов било, след това действие държавният глава да си отиде доброволно от поста президент?!?

Както е лошо, че Младенов хем твърди, че баща му е дипломат от кариерата, което изобщо не отговаря на истината, хем е тръгнал на болшивишки бой с хората, които са разузнавали в полза на държавата ни.

Представете си, че ако нито един дипломат в света не се занимаваше с разузнаване и изпращане на грами до държавата си, което е рутинна практика, днес нямаше да го има Джулиан Асандж и неговият WikiLeaks!

Нямаше да четем указанията, които Хилъри Клинтън е спускала към посланика на САЩ в София, нямаше да четем докладите на Пардю, Сатън и прочие американски дипломати за страната ни...

На 3 май, говорителката на Министерство на външните работи, Весела Чернева съобщи, че 13 български посланици са върнати в България с еднопосочен билет и заповеди за служебно пътуване. До изтичане на мандата на тези посланици, задълженията им предстояло да поемат временно изпълняващи длъжността служители, които се намират в самите посолства или от България щели да изпратят заместници.

"За съжаление, досега не виждаме някаква политическа воля за промяна на това състояние на нещата, което не е добро нито за българската дипломатическа служба, нито за държавата като цяло. Следващите стъпки оттук-нататък са изцяло в прерогативите на министъра на външните работи, който заяви своята воля до края на годината под една или друга форма тази страница да бъде затворена, каза още говорителят на МВнР ", коментира Чернева.

Връщането на посланиците може да се приеме от всяка една държава като недружелюбен жест – коментира за “Хроники” дипломат от кариерата.  Да не говорим, че в посолството на една страна като Китай, досега имаше само един служител, който изпълняваше професионалните задължения на различни длъжности, и след като този служител е върнат – остава да му хлопнат кепенците на това посолство.

Тепърва ще се внасят и приемат поправки на Закона за дипломатическата служба, което ГЕРБ вероятно ще обвърже с лустрация спрямо дипломатите, с принадлежност към Държавна сигурност, а това на практика означава, че ще бъде пренебрегнато решението на Конституционния съд по този въпрос. Досегашните опити за ограничаване на назначения на кадрите на ДС в други закони вече паднаха в Конституционния съд, припомниха юристи. А друга причина да се оправдаят репресиите от страна на правителството и по-точно на вицепремиера Цветан Цветанов и външния министър Николай Младенов над тези дипломати - няма.

Не коментирам смешните изявления на новоболшевиките от властта, които твърдят за дипломатите, че са принадлежали към репресивната ДС!

Българските дипломати ги разиграват и връщат в родината днес – а днес реално в публичния мир на държавата ни – няма институция Държавна сигурност! Тогава кого репресират българските дипломати, към кого прилагат или са прилагали репресии – няма отговор.

С какви хватки кабинетът “Борисов” тръгна да се бори срещу българските дипломати? След като държавният глава недвусмислено заяви, че няма да отзовава посланици заради партийния сърбеж на управниците ни, от ГЕРБ предприеха обходен маньовър. В последната седмица на 2010 година, на свое заседание Министерският съвет прие изменение на Наредбата за командировъчните средства при задграничен мандат. С промените, ограниченията по отношение размера на командировъчните пари при задграничен мандат се запазват до края на 2011 г. Предвижда се също така достигането на пълния процент от предвидените в Наредбата дневни командировъчни средства, получавани от служителите, дългосрочно командировани в задграничните представителства на България, да стане от 1 януари 2012 г., а не от 1 януари 2011 г. В сайта на правителството по това правителствено решение е записано, че приемането на постановлението се налага предвид силно ограничения бюджет на Министерството на външните работи за 2011 г.

След това заседание на кабинета, на президента бяха изпратени безброй решения на правителството, с които се предлагаше на президента Георги Първанов да отзове много от посланиците и консулите ни. Първанов не подписа указите и това вбеси ГЕРБ-аджиите!

Според подготвените промени в МВнР, се предвиждало въвеждането на система на кариерно развитие, която да включва и т. нар "бърза писта" за изявени млади дипломати.

Комисията по досиетата откри данни за съпричастност към бившите служби за 35 от сегашните български посланици и постоянни представители, съобщи Чернева, като че ли управниците сега са научили за това, че българските послиници се водят към спецслужбите.

Решението за отзоваването им бе взето от правителството в края на декември, а през януари парламентът гласува и специална декларация. Въпреки това до този момент нито един от въпросните дипломати не реши да се съобрази с волята на изпълнителната и законодателната власт, а данъкоплатците продължават да издържат и посланиците, и семействата им, недоволстват от ведомството на външния министър Младенов.

Ръководството на ведомството планира до края на годината да върне всички осветени от Комисията по досиетата посланици в България със заповеди със служебно пътуване до България. Вече е факт връщането на първата група от 13 посланици. На техните места ще бъдат определени временно управляващи българските мисии. За тях не се изисква указ на Първанов, който вече обяви, че не приема отзоваването на свързаните с ДС посланици.

Някои от временно управляващите ще бъдат новоизпратени дипломати, на други места поста ще поемат хора, вече работещи в съответните мисии.

Схемата с временно управляващите бе осъществена първо от военния министър Аню Ангелов, който заобиколи държавния глава Георги Първанов за избора на шеф на военното разузнаване. Той назначи цивилно лице за изпълняващ длъжността директор на служба, за което не се изисква указ на президента.

В първата група в България със заповед за служебно пътуване в България се върнаха посланиците в Сараево, Атина, Букурещ, Тбилиси, Белград, Пекин, Стокхолм, Вилнюс, Берлин, Скопие и Минск, както и постоянните представители в Париж (ЮНЕСКО) и Ню Йорк (ООН).

Предположението на “Хроники” е, че останалите, които ще бъдат върнати ще са именно посланиците и консулите, цитирани в Решенията на Министерския съвет.

На гражданството бе подхвърлен кокал, че от тази операция Външно министерство очаква да генерира и средства, тъй като с връщането си посланиците нямало да получават командировъчни. Очаквало се да бъдат спестени над 400 000 лева до края на годината.

Средната годишна издръжка на един български посланик излиза 65 000 евро или 127 128 лв. В тази сума влизат командировъчни за посланика, командировъчни за неработещ съпруг или съпруга и дете до 18 годишна възраст, медицински разходи за тричленно семейство и годишен наем. Най-голям процент от общия разход са командировъчните – 63 процента.

Външният министър Николай Младенов преди време бе обявил, че в срок до 14 март ще представи нови предложения за посланици, но до момента не го е направил. В края на миналия месец вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов обяви, че след като ГЕРБ спечели тазгодишните президентски избори, новият държавен глава ще отзове всички посланици. ГЕРБ губи търпение да се разправи с посланиците...

Тук ще припомня, че след интервю на държавния глава за национална телевизия, Младенов коментира във Фейсбук: "Добре че има гоце на тоя свят, че бръкна в устата на лъва да извади слънцето, което свети за нас, за Европа, за Америка, за целия свят".

Фраза, която показва непреодолими комплекси от миналото...

На 4 май външният министър отново започна да сипе словесни “бисери”...

Сериозното предизвикателство, което си поставя ръководството на Външно министерство, е да се заложат законови ограничения пред посланически назначения на кадри с принадлежност към бившата Държавна сигурност.

"Предпочитам млади и неопитни, които ще си натрупат опит, отколкото хора, които са натрупали опита си в академията на Комитета за государствена безопасност на Съветския съюз", заяви Младенов.

Ако от всяко дърво ставаше свирка – защо Младенов не отиде в езиковите училища и да вземе ученици с добро владеене на поне два-три езика, да ги назначи за дипломати?

Но да погледнем сериозно на проблема, който създаде ГЕРБ в дипломацията: нали никой от правителството и Външно министерство не е вярвал, че държавният глава ще се хване на въдицата за саморазправа с дипломатите ни, или?

И още нещо - ще се заведат десетки дела срещу държавата, които ще отидат в Страсбург, където дипломатите ще спечелят немалки суми. Кой ще плаща за тези неминуеми присъди на Страсбург - Николай Младенов ли, Цветан Цветанов или пак данъкоплатците...

Докога мандатът в изпълнителната власт на поредните партийци ще минава като обучение в ПУЦ, Рабфак и прочие?

Докога ще плащаме за безумията на поредните управници?

Не говоря за резила, който оставят чиновниците он ГЕРБ в посолствата по света - той не се измерва с думи.

Доживяхме турската преса да пише, че България й е пратила шпиони! ГЕРБ унизи посланиците ни, а чуждите държави унизиха нас, гражданите на тази страна.

Затова ли плащаме заплата на Младенов? затова ли плащаме заплата и то немалка на Цветанов?

 

 

 

Коментари 

 
0 #1 Николова 2011-05-05 19:45
Няма държава в света с толкова продажници!!!С толкова неграмотно правителство,с такъв слаб министър на Външно!Няма държава в света,в която каквото й да е правителство да не уважава Президента на държавата,пък бил той агент или не, на ДС!!!Позор!!!Те зи некадърници да прочетат малко, не само да "ритат топки",защото НЯМА държава в света,която да е изкарала на показ разузнавачите си!!!Явно сегашните "управници",работят в полза на други държави!Продажн и негодници!!!
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене