1. Защо няма да гласуваме за ГЕРБ

Решението по Пакта Евро плюс – еднолично

и противоконституционнно бе взето от Бойко Борисов!

Управляват ни хора неграмотни и неквалифицирани!

Попитали едно дете: кой чете новините по телевизията?

то отговорило: Бойко Борисов.

Той е като Фигаро - и тук, и тук, и тук - навсякъде:

В ръцете на какви хора е държавата? Какво се случва, къде ни тласкат, накъде водят икономиката и какво ни очаква? Компетентни ли са политиците ни, или са послушни и съгласни само с Брюксел – темата на тази поредица има за цел да даде отговори на горните въпроси.

Вкарването еднолично на страната ни в Пакта Евро +, бясната и неизгодна разпродажба на печеливши предприятия, за да може Симеон Дянков да запълни дупката от няколко милиарда в бюджетния дефицит, евтината приватизация на печеливши държавни имоти, на Вазовските заводи, на Електроразпределителните дружества, довеждането на фалит на десетки хиляди земеделци... Това е малка част от случващото се в страната, което все повече ни загробва и води към дъното!

Пакта Евро+ - начало с Борисов, Костов и Дянков

Премиерът Бойко Борисов отиде в парламента, за да съобщи на депутатите за решението по Пакта Евро +. Той бе придружен от министрите Симеон Дянков и Николай Младенов – единият, който разпродава държавата и не се интересува от това какви беди ще ни докара това влизане в Пакта, а другият – известен с това, че хал хабер си няма от икономика. Както и самият премиер, който си позволи да говори на границата на лъжата, а именно, че Пактът не ограничавал ръста на доходите, като “пропусна” да припомни, че именно той замрази пенсиите и заплатите до 2013 година!

Другият смехотворен аргумент на Борисов бе, че щом 23 страни членки на ЕС подкрепят Пакта Евро+, то и ние не трябва да изоставаме!?! Ето дословно думите на Борисов от трибуната на парламента:

“Цялата ни воля за влизането в Еврозоната е налице..., но за да бъдеме в нея, ние просто трябва да участваме в Пакта Евро+ - заяви Борисов пред депутатите, аргумент, който е далеч от истината. – В противен случай ние, както и вие, ще научаваме от медиите какво се случва на тези сбирки, на тези съвети, или на тези срещи и по никакъв начин не бихме могли да отстоиме точно тези позиции, които ясно и точно заявихме. А-а-а, за данъците мисля, че ясно и точно казах, че това си остана и в продължение трябва да Ви кажа г-н Костов, а-а-а – заслугата на министър Дянков тука е много голяма... Два месеца заедно със словашкия си колега... и именно ние държахме до последно, това да влезе в текста при председателя Рампой, беше относно данъчната политика да остане национален приоритет. Така че в това отношение той /Симеон Дянков – бел. Л. М./ проведе една истинска битка, виждате и от моите отговори и това, което казаха, че не става въпрос да се дават пари тази година, не става въпрос изобщо да са поети предварително каквито и да било ангажименти, просто без да бъдеме там... по-простичко ще го обясня, както и колегата Шопов каза с по думи прости, а-а, всички ние се бориме да влеземе в парламента, защото в парламента, се прават законите, тук се прави политиката, тук се отстояват исканията на избирателите. Партиите, които са извън парламента – каква политика правят? Кой говори – кой ше ги чуе? Или в края на краищата как ще извоюват своите позиции в една парламентарна република? Същото касае и Евро+, ако не сме там, няма а-а-а как да водиме тази битка и да отстояваме своите позициите...”

“Принципът по който Синята коалиция е готова да подкрепи Евро+ е следният: България в Еврозоната – отговори Иван Костов. – България в Еврозоната, като страна-членка на Еврозоната, преимуществата си, които България ще получи от членството си в Еврозоната, основно се изразяват в намаляване на ограниченията, които има по отношение на монетарната система и банковата политика, на Централната банка, рефинансирането на банките, и помощта в това отношение, не е помощ, а това е възможността за рефинансиране от Европейската централна банка. Въпросът за тази цел не подлежи на коментар при нас, и ние бихме искали да видим една политика, устремена на членство в Еврозоната, и гарантираща, че ще влезем в Еврозоната, а не политика за прилагане на критерии, извън тези, които България трябва да изпълни, за да влезе в предварителния механизъм за въвеждането на еврото.”

“Господин Костов, г-н Имамов, г-н Орешарски, - започна своето експозе министърът на финансите Симеон Дянков, който първоначално бе против влизането на България в Пакта Евро+, - задоха подобни въпроси, а именно, свързали ли сме нашето решение за влизане в Пакта Евро+, с искане от наша страна, формално или неформално, за влизане в чакалнята на Еврозоната. Отговорът е “не”, ние не сме поставили този тип условия по време на нашите разговори с европейските ни партньори, главно защото аз не смятам като част от правителството, че беше уместно на този етап да поставяме такива условия. Смятам, че е редно ние първо да си свършим работата, след което да убедим всички наши партньори, че всичко, което от нас зависи е свършено и вече остава, както Вие коректно казахте, г-н Костов, политическото решение това да стане. Каква е тази работа?

Знаете, че в началото на нашия мандат, аз направих обиколка и в Брюксел, и с шефа на Европейската централна банка, с тогавашния комисар, с новия комисар по финансовите политики и с почти всички тогавашни мои колеги, финансови министри, за това, че България иска да влезе в ЯРЕМ2 колкото може по-бързо. Тогава съветите бяха следните: първо, направете така, че да минете през кризата, без да стане това, което стана с някои от вашите съседки. С други думи – гледайте дефицита, гледайте по какъв начин вие се справяте с вашия дълг. Тук съм радостен да кажа, че и с голяма ваша подкрепа, вие, които подкрепяхте нашите бюджети през това време – България е една от отличничките в Европейския съюз. Втория най-нисък дълг след Естония, след Скандинавските страни и Люксембург, най-ниския дефицит за 2010 година...”.

Лъжи, общи приказки, абсолютна незаинтересованост за съдбата и оцеляването на поколения българи – това ни бе демонстрирано по темата за вкарването на страната ни в Пакта Евро+, тема, по която подробно, мнението на експерти ще коментираме и по-нататък в тази поредица.

Ако приемем за чиста монета това изявление на Дянков, как така сме втори, след Естония, Скандинавските страни и Люксембург – май цифрите нещо не му се получават... но така е с всичко, което този самоопределил се като добър финансист смята, прави и говори.

Предадох дословно думите на Борисов, Костов и Дянков от трибуната на парламента, за да стане ясно, че политиците ни говорят, говорят, смисълът по някое време изчезва, губи се, а най вече се хвърлят в пространството нищо незначещи и без всякаква причина и смисъл да бъдат казани фрази...

Дянков обиколил Брюксел – това какво е, туризъм, разходка или думи, хвърлени от трибуната на парламента, за да се каже нещо!

С горчивина трябва да заключа, че нито един от тези политици не дава пукната пара за България, кризата, в която е затънала и как ще се развива! Те са си надживели на масрафа, осигурявайки охолство на себе си, близките си и приятелите си!

Колцина от българските гражадани са наясно какви ги творят всеки божи ден политиците от ГЕРБ в правителството, парламента и в Брюксел – малко са.

Нито бюджетният ни дефицит е най-нисък, нито дългът ни - съшитите с бели конци измислици на Дянков ще бъдат на тъмно до време!

Ето как отговори на въпроса за състоянието на фискалния резерв на депутат Корнелия Нинова министърът на финансите Симеон Дянков:

Това че Борисов няма представа от икономика и финанси е ясно като две и две. В края на март той коментира, че пускането на метрото ще реши проблема с цените на горивата, защото той вървяло на ток! 25 процента щял да намалее трафикът и така щели да се намалят цените на горивата:

“Догодина, в началото на годината се надявам, два месеца предсрочно  да пуснеме метрото, във всичките му диаметри. Мисля, че това ше бъде един голям подарък за хората догодина. По наши изчисления, мининум 25 процента ще намалее трафика, цените на горивата няма да им влияят защото то /метрото/ върви на ток, така че другите нека да им обещават каквото си искат – аз им показвам това, което правиме, и то, ускорено, точно, за милиарди усвоени от Европейския съюз, и са финансирани от държавата, и Столична община...”

Херман ван Ромпой, президент на ЕС, /до избирането му един неизвестен чиновник в ЕС и доста безличен при това/, обясни, че с присъединяването си България става гарант първоначално с 3 млрд евро, а в последствие с 6 млрд евро, суми, които за страната ни са 1, 6 от брутния вътрешен продукт на страната. Една от най-бедните държави в ЕС ще влезе с това Решение на премиера в една от поредните чакални за Еврозоната, макар че бяхеме вече елиминирани от една чакалня за Еврозоната вече!

Ще се наложи да внесем в следващите 13 години 300 милиона евро, и ще поемем следните задължения или казно по-различно, изисквания към подписалите този Пакт:

  • Да хармонизираме своята данъчна политика с данъчната политика на останалите държави, членки на Евро+;
  • Ще обвържем заплатите с производителността на труда / страната ни е с една от най-ниските производителности на труда спрямо останалите страни-членки/ - обвързването на заплащането с производителността на труда ще е ново сваляне на жизнения стандарт на българите;
  • Пенсиите ще се обвързват със средната продължителност на живота;
  • Ние като държава ще спасяваме държави като Гърция, Испания, Португалия. Гарантираните от държавата ни милиарди евро с подписването за влизане в Пакта Евро+, ни поставят в ролята на длъжници на държави от Еврозоната, които не могат да се справят с икономическата си и фанансова криза.

В този Пакт отказаха да влязат: Великобритания, която както е известно не прие еврото за своя валута, както и Унгария, Чехия и Швеция. Да сте чули нещата в тези държави да не вървят?

Тук му е мястото да спомена, че при приемането на еврото в богати държави като Франция, Италия, Австрия – цените рязко скочиха от 30 до 60 на сто и това предизвика немалко трусове.

За какво ни говори тогава премиерът в парламента! Деца ли сме или малоумни, та си позволи да ни пуска на пързалката?

Рязко падане на социалния стандарт на българите, тотално, до граничещо с мизерия обедняване, закриване на икономиката и промишлеността на държавата, разпродажба на останалите предприятия, които са все пак печеливши – това е само върхът на всичко, което се случва далеч от ушите и очите на хората... Ето защо даваме възможност да се запознаят с думите и делата на управниците от ГЕРБ, които не се различават от стореното от предишни правителства...

А ето едно още по-любопитно изказване на премиера Борисов за инвестициите и икономическото бъдеще на страната, направено на  10 май, когато министър – председателят Бойко Борисов и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков откриха конференция за представяне на секторна стратегия за привличане на инвестиции в България. Тук е изказването на Борисов, което говори много за неговата представа за финанси, социална сфера и икономика, то следва след думите на Трайков. Чуйте файла, а казаното от Борисов можете да прочетете тук, свален като текст:

Борисов: “Няколко седмици ние обективно работиме по пакта за финансова стабилност. Започвам оттам, защото министър Трайков няколко пъти каза, че това, което ние обсъждаме в момента и което сме ви поканили да обсъдиме ние, и търсейки консенсус най вече от парламента и съответно от нашите партньори в Европейския съюз, това е как да подредиме така държавата, че да не се криеме зад истините – 20 години държавата оцеляваше... Приватизирахме това, което беше направено до 89-а година, тум-таме нещо ново, бум на строителството, което 85 на сто от инвестициите идваха в София, или пък на Черноморието, което вследствие на това, вече не е така привлекателно, както на нас ни се иска. Затова започнах с Пакта за финансова стабилност. Работиме много в него, защото той гарантира, че България ще е финансово стабилна и дисциплинирана държава. Тема, която в следващите години, в ЕС, водеща, единствена и на базата на нея ще се оценява. Това мога да ви го гарантирам. Защото всички държави, които като слаби ученици допуснаха да харчат повече отколкото произвеждат, или да се разполагат по-широко, отколкото заслужават на базата на своята икономика, съответно сега търсят помощ, и всички ние сега трябва да се солидаризираме и да търсиме пари да оправят техните бакии. Затова Пактът за финасова стабилност е изключително важен и в него ние виждаме първия гарант за една стабилна държава..../не се разбира добре от записа на Канал3/.

... как ще достигнеме този растеж за който ние всички говориме – политолози, социолози, неправителствени организации, политици – всички говориме. Откъде ще дойде този растеж? ... парите няма да дойдат нито от приватизирането на мобилните оператори, нито от моловете, нито от електроразпределителните дружества, нито от ВиК, защото ние трябва да имаме стратегия от какво България ще печели. Тази година за радост в земеделието, с което между другото, ние сме платили репарациите от войната – само със земеделие, само със селскостопанска продукция тогава, имаме над един милиард повече приходи от вноса и износа.

Следващите години човечеството няма да се ... нито за петрол, нито за газ, нито за енергия, като няма петрол – ще ходиш пеша, като няма енергия – ще си палиш свещ, но ако няма храна и вода – ще умреш. България е един прекрасен рай за ...нашият петрол, това са храните, и минералните извори – над 600 извора. Да не говориме, че злато тече в реките, и изтича си просто в реките.

А Африка, това което става в Северна Африка, в арабския свят, последните 22 години, ние всички просто сме свидетели на това, което става в България, а и не само в България, а и другите, бивши социалистически страни, колко години, при положение, че имаше политическа воля на Европа да ни събере, имаше мониторинга на Европа да ни помогне, и за финансиране, и с политика, и с практика, 22 години още не можееме да влеземе в ритъм! А Африка, а останалия арабски свят – дали по-бързо ще влезат? Има рязка нужда от храни, има рязка нужда от вода, а ние имаме огромни пустеещи територии. Аз много се радвам, за това изследвания Трайков, за това че то дава по регион, и то много много точно, като критерии, население, какво се прави в момента, кои компании са там, каква е възможността, по население, по пол, по възраст, фактически едно изключително добро помагало, в момента, в който го сложите на страницата на министерството, за инвеститори.

Тогава вече един инвеститор знае, че България има най-ниските данъци в ЕС, знае какво има като възможности, и има държава, която дава своите приоритети. Щото на нас не ни трябват инвестиции на всяка цена, и всеки, който дойде и каже “Искам да инвестирам”, ние да кажеме “Добре дошъл”, защото няма друг!

Ние имаме огромни лоши практики, може би най-лошите в ЕС, на попаднали на инвеститор.

Ъ-ъ-, даже с колеги, когато сме се шегували – даже на поробителите когато сме попаднали. Ние...в това отношение – най-лошата практика!

Доволен съм много, че на базата на това изследване, на базата на тази програма, вече няма да се провят безброй Кръгли маси, на които всеки да хвърля някаква идея, да обяснява, как за три дена 6 милиарда ще изкараме тука...

На базата на това научно изследване, на базата на това, че е направено по един изключително грамотен начин, ние, заедно с колегите в парламента, можеме да кажеме, в следващите страни, И на базата на това, да си заявиме своите приоритети в ЕС! На базата на това да предупреждаваме ЕС какво би се случило в региона в дадена сфера, защото Трайчо даде, ъ-ъ-ъ, Трайков, ъ-ъ, примера с Чепеларе, фабриката, че ще произвеждаме над един милион чифта ски, и сме най-големия производител на ски в света. Ма, колко писти имаме, за да ги караме тези ски, дали има сто километра – не знам. Австрия има над 20 000 километра скиписти. И те затова говарят за туристически .., ние говорим за ски писти – няколко.

Ще ли правиме в тази посока нещо, или не? Надявам се да имаме отговор...

Няма да правиме ядрена енергия! А ако след 6 години Турция излезе със своите шест реактора? А ние с 800 лева от слънчевата енергия? Каква индустрия ще правиме колеги? ЕК ще ли ни защити, ако ние кажеме не на ядрената енергия! Че и съседите ни ли няма да направят ядрени централи? Тогава ще питам каква ще е конкурентноспособността на българската и турската икономика. Тогава ще питам... вече ще бъдеме бити с камъни и няма да има кой да ни пита, за да ни чуе отговора...

Защо сега Пакта например с Австрия – над 80 процента от реките са вкарани в производство на електроенергия...

Защо налетяхме с всички сила на слънцето и вятъра, при положение, че имаме огромни възможности да произвеждаме от реките си електроенергия. Ами нали тя също е ВИ – възобновяеми източници? Нали тя е най-екологично чиста, ами нали тя е много по-ценна отколкото вятър и слънце?

Нали си е тука, в нас, наши фирми, наши работници? Наш бетон, наши работници ще ги правят? Няма да внасяме батерии от Китай – с цялото си уважение към тях?

Ама виждате как на по пет-шест години държавата се лашка от една в друга посока, и, за да угодиме на който е силния на деня, и който ни каже - това нас ни интересува. И в края на краищата, българският потребител почва да плаща. На водомера, на електромера, на слушалката...

Това ли искаме ние? Не. Тази стратегия и това, което искаме от това министерство е да ни каже как ще расте брутният вътрешен продукт, как ще се развива икономиката и как ще генерила пари – за пенсии, и за заплати. Те идват пенсиите, заплатите ей от този продукт, който трябва да се даде от държавата!

Така че, похвала за това, което сте направили, на практика искам да го видя сега как ще стане!

За хала ни били виновни африканците и Япония!

Същият ден в парламента Симеон Дянков отговори на двама депутати и за състоянишето на икономиката и финансите в страната:

За пенсиите и заплатите ...

“От икономическия растеж идват парите за пенсии и заплати - каза Борисов. - Много искаме да ги вдигнем. До средата на юни ще знаем с какви възможности разполагаме”, заяви премиерът. Той добави, че ако разчетите не позволяват тази възможност, пенсии и заплати няма да се вдигат.

Днес вдигаме пенсиите, утре – не ги вдигаме до 2011 година, днес вдигаме пенсии и заплати с еднократна сума , утре – няма никакво вдигане – това са игричките на които подлага правителството най-бедната част от населението, която заедно с цифрата на безработните прави над два милиона!

/Следва продължение/

 

Коментари 

 
0 #1 Одитор 2011-10-06 11:18
Не знам вече ми се струва че всичко е един фарс, дори това което стана в Катуница.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене