Стратегията “Дянков” – уволнения, всичко за продан... на безценица

Кой ще бъде следващият премиер когато изберат сегашния за държавен глава - отговорът е Симеон Дянков.

Той е Неговата сянка. Ако премиерът е щастлив и Дянков се къпе в цветя и рози.

Ако министър-председателят реже лентички - Дянков държи единият край на лентичката!

Ако министър-председателят награждава "Футболист на годината" и Дянков е там - усмихва се, щастлив е заради Бойко Борисов и даже и той връчва някаква купа - да не е капо!
Бойко Борисов обича да казва "Това, което съм казал..", но всъщност той казва, това, което му казва Дянков.

Българският министър на финансите Симеон Дянков спешно пълни дупката в бюджета – къде с продажби на остатъчни държавни дялове в предприятия, къде с уволнения /НДК, НОИ/, къде със слагане на свои хора в ръководството на важни ведомства като Държавен фонд “Земеделие” например.

Как действа Симеон Дянков, за да пълни бюджета след като няма приходи:

  • Приватизация, независимо на каква цена;
  • Слагане на ръка на Фондовата борса;
  • уволнение на неудобни членове на  правителството /проф. Анна-Мария Борисова, заради греха й, че е заявила публично, че министерство на финансите не е изпълнило ангажимента си да изчисли клиничните пътеки – бел. Л. М./, както и на тези,
  • които стоят начело на добре подплатени с финанси институции /шефът на НОИ, Христина Митрева/;
  • държавен фонд “Земеделие” /смяна на цялото му ръководство с хора, верни на Симеон Дянков/;
  • уволнение на хора, които ще бъдат пречка на продажбата на държавна собственост/шефа на НДК, Христо Друмев/.

Другия вид ограбване а ла Дянков е даването на концесии на летищата Бургас, Варна и София/ за дълъг период от време.

Категоричен вид на ограбване от името на държавата е неизплащане на фирмите по изпълнени поръчки, по невърнато ДДС на фирми и от акцизи. Задържането на плащанията от държавата към фирмите, което е личен принос на Дянков задълбочи кризата в икономиката.

Приватизацията а ла Дянков и то на печеливши държавни активи не е нищо друго освен най-банален пладнешки обир. Извършва се в условия на криза, когато цените на активите са ниски, Дянков бърза за запълни дупката в бюджета и ще се продадат за жълти стотинки златни държавни активи /например имотите на дипломатическите мисии/.

Огласения списък от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол на 15 предприятия включва: остатъчния пакет акции на държавата в завод “Арсенал”, военното дружество “Терем”, Техноекспортстрой, Булгартабак холдинг, остатъчният пакет от акции на държавата в Електроразпределителните дружества, Българска роза, “Орбита”, и още, и още – и всичко това само за 240 милиона лева!

“Само Булгартабак струва много повече”, заяви депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова.

Целта на една приватизация е да направи предприятията по-конкурентноспособни, по-добри на пазара и все пак да запази едни социални ангажименти къв работещите в тях.

Целта на правителството на ГЕРБ е друга – тя е записана в Закона за държавния бюджет: не работи икономиката, няма приходи, контрабандата расте, няма приходи за социална дейност - и затова ще се продава, за да се осигури бюджетът.

ГЕРБ извършва приватизацията в грубо нарушение на Закона – има нарушение на Закона за Сребърния фонд, според който Закон, приходите от приватизацията се очаква да отидат в бюджета, за запълване на дупки, а не както е предвидено в Закона за Сребърния фонд – тези приходи да отидат в Сребърния фонд за пенсии и Пенсионния фонд.

Сребърният фонд бе оставен от предишното правителство с 1 млрд и 400 милиона лева.

На 26 април Франс прес написа “България поднови своите планове за приватизацията на “Булгартабак Холдинг АД” Очаква се всеки момент компанията да бъде продадена на “Бритиш Американ Тобако” /Какво означава: “Очаква се – нали това се прави в публичен конкурс, в търг, и предварително няма как да се знае кой ще спечели? – бел. Л. М./”.

Миналата година печалбата на “Булгартабак” е била 20 милиона лева, според нейния генерален директор, и тази печалба е влязла в държавната хазна.

Другата приватизационна сделка, която предстои да се осъществи заради пробития бюджет на Симеон Дянков и на Вазовските машиностроителни заводи /”Арсенал”/, което е едно скъпо предприятие, носило в милиарди долари всяка година на държавната хазна и не на последно място – това предприятие бе гордостта на военната българска промишленост.

Според остатъчния държавен дял в тези Вазовски заводи, в които работят 3 500 души, всяка година в хазната влизат чисти най-малко 15 милиона лева от производство на противотанкови установки, ракетни установки, артилерийски амуниции, ракети и много друга специална продукция.

“Министър Трайчо Трайков говори за цена на Булгартабак от 100 милиона, с което не съм съгласна – заяви в седмичната “Панорама” по БНТ, депутатът Корнелия Нинова. – Само сградният фонд и машините на Булгартабак холдинг струват 195 милиона. Без пазарния дял, без марките, малко повече има и по сметките на Булгартабак! Е, за каква приватизация говориме?”

И не на последно място по важност е, че в Плана за приватизация на ГЕРБ няма нито дума за социални ангажименти! Всичко в тази насока е оставено за след сделката, когато Договорът с бъдещите купувачи вече ще е подписан!

Казано по друг начин – твърде висока цена ще платят хората от предприятията, определени за приватизация, ще плати и българската икономика със загубата на печеливши предприятия, и всичко това е за някакви си 240 милиона /цена, която изобщо не е реална и е силно занижена/ на определения приватизационен пакет!

Вазовските машиностроителни заводи бяха приватизирани частично още при Иван Костов със схемата на известната работническо-мениджерска приватизация.

Готви се цялостна приватизация на Булгартабак холдинг и се дава на 30-годишна концесия летище София, което за 2008 година е отчело чиста печалба от 30 милиона лева.

За 30 години концесия, този, който ще вземе летището ще получи 900 милиона лева, при положение, че ще плати някъде към 30 на сто от бъдещата си печалба. А някой помисли ли за направената пътна отсечка към летището от държавата? Някой помисли ли за скъпия ремонт и новото летище, което също бе платено от държавата? И сега, когато трябва да се печели – летището се “подарява” на концесия и държавната хазна се лишава от приходите от печалбата, което досега е получавала държавата от летище “София”!

Държавата има остатъчни дялове в поне 800 предприятие. Така имаше дял в “Кремиковци”, за чията приватизация може да се каже само едно: по непрозрачна и срамна сделка с оглушителното мълчание на правителството не е имало. Купи я 26-годишен младеж, чийто родители и близки научиха от телевизионните новини, че техният син е купил “Кремиковци” за 316 милиона, и това беше човек, доскоро работил на заплата, живеещ под наем, с фирма, регистрирана месец преди сделката!

Разбира се, погледнато отгоре – всичко е законно, най-малкото защото в условията на търга липсваха клаузи за проверка на произход на парите, липсваха изисквания към купувача, за запазване на работните места. През цялото време на сделката се спрягаше името на една банка, която отказваше, че стои зад сделката и чак след приключването й, призна, че всъщност тя е купувачът!

Може ли някой да си представи, че в друга страна-членка на ЕС може банка да крие, че финансира сделка и купува “Кремиковци”?!

Държавното участие в “Кремиковци” не помогна за изплащането на дълговете към БДЖ, Булгаргаз, които също са държавни предприятия. Т. е. интересите на държавата не се следяха от неин представител при вземане на важни решения и насочване на разплащания на дългове.

Рено е държавно предприятие, но с добър мениджърски екип печели, докато в България – държавните предприятия се тласкат към загуба, за да може да бъдат приватизирани за жълти стотинки, независимо, че могат да носят печалби.

Показателен пример за това са военните заводи, които имат частни акционери, които печелят за тях, а държавата не прави нищо, за да си върне по-голям процент в тези печеливши предприятия и да ги развива и запази работните места.

Държавата има златна акция и в Лукойл, но някой да е чул това да повлияе на високата цена на горивата и заложената висока печалба за рафинерията?

Или приватизацията на Електроразпределителните дружества – държавата има дял в тях, който трябваше да се увеличи, а не да се продават, тъй като след продажбата държавата няма да има думата при определяне на цените на тока за крайния потребител.

Официално пазарният дял на Булгартабак е 20 на сто, а по отчетена печалба, той е около 1 процент. За трите месеца на 2011 година отчетената печалба на Булгартабак холдинг е 1,5 млн лева, а приходите им са 6,9 млн лева.

Цифри, върху които си струва да се замислим.

И така ако някой си мисли, че начело на българската държава е премиерът Бойко Борисов, то той много се лъже!

В нещастната ни държава управлява като министър на финансите, Симеон Дянков, човек, за когото сайтът “Хроники” е писал неведнъж или два пъти!

Той води за носа Борисов, той прави интриги, за да уволнява хора, които не му вършат работа, той унищожи наука, образование, здравеопазване.

Той блокира пари, сметки на съдебната система, на президента, на болници, на медици...

Той спря заплатите на държавните служители за ноември и декември миналата, 2010 година!

Той определя енергийната политика на правителството – а не Трайчо Трайков, не и Бойко Борисов!

Прокуратурата с месеци умуваше как да/не подведе под отговорност Симеон Дянков за издаване на държавна тайна, вместо кротко да му надене белезниците и го разпита!

Докато извиваше ръцете на граждани и фирми с неплатено ДДС, Дянков наблегна на командировките си с Ирина Велкова из страната, Европа и Китай. /Само екскурзията до Китай на Дянков и Велкова за която вдигнаха доста шум родните медии, като най-активен бе сайтът Bulgaria News, който  първи съобщи, че вицепремиерът и началничката на неговия кабинет в Министерски съвет от 12 до 15 септември са се разходили до Пекин, Тянжин и Шанхай на държавна сметка – бел. Л. М./.

Държавата - това е Дянков!

Засега Бойко Борисов има главно декоративни функции...

 

Коментари 

 
-2 #5 Иван Митев 2011-06-05 02:49
Правителството на ГЕРБ (подобно на предходните) е самообречено на политически провал.

Развитието на кризата не зависи от негови способности, а от съгласието му да работи с грешно държавно финансово управление.

При запазване на тази държавна финансова слабост - правителството колкото повече работи - толкова по-лоши резултати ще получи.

Прилагането на идеи на "НЕОЛИБЕРАЛИЗМЪТ " може да съдейства или временно да възпрепятства наличие на криза.

Идеите на "НЕОЛИБЕРАЛИЗМЪТ " не са причина за криза, а са теоретична последица от преценка на реалност, при наличие на конкретна "Грешка на Джон Лоу".

„Грешка на Джон Лоу” означава – По инициатива на Джон Лоу създадена грешка – ползване на „Незлатни пари”, при запазен начин на държавно финансово управление от време със “Златни пари”.

Неутрализиранет о на представената катастрофална управленска непълноценност е възможно чрез подобрено с „Модел Ресурси М” държавно финансово управление.
Цитиране
 
 
+1 #4 Vasil 2011-05-27 17:06
Дянков е момче за поръчки - това , което изпълнява е да съсипе държавата и българския народ като доразпорададе всичко , което е държавна соибственост и се окраде . абсолютен лъжец и пълен некадърник . Българино , българино стига са спал......
Цитиране
 
 
+4 #3 KOSTA.MF 2011-05-19 19:18
скоро ще доиде денят в които ще се потърси съдебна отговорност за вси4ки тези неправомерни деиствия,както от б.б. така и от настоиникът му с.д.
Цитиране
 
 
+5 #2 stance 2011-05-19 05:41
Борисов сам знаеше за себе си, че не е способен да управлява, и самата му мисъл, че може му играе лоша шега.Подменяне на вота е това дето ни натресе тоя комплексар с претенции за финансист. Е добре направи го, и какво сега - не може да се усети как е впримчен от тоя. Че байо, като не можеш да прецениш хората - за какъв чеп ставаш? Трябва така да ни управлява, че да не се интересуваме от политика.Явно не ставаш.Създаваш ни работа да те критикуваме!?! Не желая да ме управляват лумпени, няма значение какви са.Да ни разделят на там някакви сини, червени , лилави. Искрено се дивя на омразата в коментарите в някои сайтове показваща първичните инстинкти на пишещите. Явно сме в беда, жертви на хитреци. А хитър човек това значи - прост човек.Няма да призовавам никой да се събужда.Имат си глави - да мислят. Не да ги носят за украса.
Цитиране
 
 
+7 #1 Zvezdelina Mileva 2011-05-18 15:54
Като гледаш тези човеци на снимките им,започва да те тормозят,да те сучат едни съмнения,едни въпроси относно здравословното състояние на тези от снимките.А те УПРАВЛЯВАТ държавата,разпо лагат с живота и здравето на българите.Българи!!! Стига летаргичен сън !!!
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене