Опасен ли е министърът на финансите за държавата?

Сайтът News.bg съобщи, на 9 юни, как повече от час президентът Георги Първанов и финансовият министър Симеон Дянков са обсъждали къде е мястото на Пакта за финансова стабилност.

Държавният глава е изразил мнение, че мястото на Пакта не е в Конституцията, а в устройствения закон за държавния бюджет. Осен това той заявил пред финансист номер едно, че е голям привърженик на финансовата стабилност на държавата.

Припомняме, че срещата в президентството се състоя по молба на финансовия министър, за да запознае държавния глава с пакта...

След срещата Симеон Дянков посочи, че може да се доизчистят някои идеи, предложени от него в пакта. Пактът за финансова стабилност е необходим, категорично заяви Дянков и допълни, че е склонен да отложи разглеждането на пакта за след изборите, за да е сигурен, че бурните предизборни страсти няма да повлияят на пакта.

News.bg съобщи и че час след като финансовият министър Дянков бе при президента Първанов, държавният глава е приел и делегация на БСП.

Социалистите категорично са заявили пред Първанов своята позиция против Пакта за финансова стабилност... Пактът е против нормалната логика правителството да се избира с „50 плюс 1" процента, а след това да му се налага допълнително ограничение по основни параметри на политиката, смята Георги Кадиев.

По думите му няма европейски регламент, който да налага подобни конституционни промени... Кадиев смята, че с предложения Пакт за финансова стабилност Дянков прави опит да се разпише като човек, който е променил Конституцията на България.

На днешното заседание на Министерския съвет, 9 юни, не е било обсъждано предложението за повишаване на минималната работна заплата от 240 на 270 лева.

Финансовият министър Дянков обясни, че преди да бъде одобрено от кабинета, увеличението трябва да влезе в Тристранния съвет. Това ще стане следващата седмица. Скокът на най-ниските заплати с 15  на сто ще струва на бюджета близо 20 милиона лева до края на годината. Той е опит да се компенсира инфлацията, а също и покачването на някои основни цени на хранителни продукти и на горивата от началото на годината.

Неяснотатата около индексацията на пенсиите остава - все още не е сигурно дали ще има пари за всички.

Опасен ли е Симеон Дянков за държавата? Това попита в предаването „Дискусионно студио” журналистът Велизар Енчев на 8 юни.

Седмици наред Симеон Дянков облъчва българските пенсионери и други граждани с какви ли не приказки. Поведение, достойно за да бъде пратен на медицинска комисия, която да провери психологическия му статус, тъй като е министър на финансите и в ръцете му са икономиката, финансите, туризмът, транспорта, енергетиката, и по-късно прибавените задължения за българите в чужбина и Държавния архив!

Първо беше казано на гражданството, че бъдат увеличени всички пенсии, след това беше уточнено, че увеличението на пенсиите ще засегне само най-ниско платените български пенсионери, след това беше казано, че няма да има увеличение на пенсиите, а ще има само пенсионна добавка, сега има нови три варианта и тези варианта изглеждат така:

Вариант №1 – увеличават се пенсиите с от 10 до 45 лева, като най-голяма ще е добавката за най-ниските пенсии. Този вариант вероятно ще отпадне, защото срещу него е самият Симеон Дянков!

Вариант №2 -  да се помисли за по-сериозна индексация, но само за най-бедните пенсионери. Така за всичките около 2 милиона и 200 000 пенсионери в България може да се окаже, че пари – няма, а има пари само за 500 000 пенсионери, чийто пенсии са между 115 и 170 лева. Този вариант е под въпрос...

Вариант №3 – той е може би най-възможен: това е увеличението да се сметне по така нареченото швейцарско правило, към половината от годишната инфлация за 2010 година да се прибави 1,2 от ръста на средния осигурителен доход и при него, пенсиите за всички ще се увеличат с под три процента, което означава пенсиите да се увеличат с 4-5 лева. И този вариант бил от най-реалистичните, тъй като този вариант бил подкрепян от синдикатите – така поне пише днес / 8 юни – бел. Л. М./в. „24 часа”, който се позовава на много достоверни източници.

След изброените варианти, се налага на предупредя, че както вървят нещата министър Тотю Младенов може да отнесе поредната вина за Дянковата некадърност...

Съгласно Кодекса за социално осигуряване, член 100,

Осъвременяване на пенсиите

Чл. 100. (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2001 г., изм. - ДВ, бр. 112 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 104 от 2005 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, се осъвременяват ежегодно от 1 юли с решение на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт с процент, равен на сбора от 50 на сто от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от индекса на потребителските цени през предходната календарна година.

Т. е. всяка година според този член 100, на 1 юли, пенсиите се осъвременяват и това се извършва ежегодно, а не защото Дянков е решил, заедно с премиера Борисов да го направи сега, а не на есен, когато щяло да се изтълкува като предизборен популизъм!

Борисов беше раздразнен от изявите на други политически лидери по темата за вдигането на минималната работна заплата и подчерта, че още от месеци включително и пред медиите е казвал, че ще иска от вицепремиера през юни разчети за минималната работна заплата и пенсиите. Според него е било ясно, че тази тема ще бъде на дневен ред.

Но тази тема е на дневен ред, не защото Борисов и Дянков са го решили, а защото е записано в Кодекса за социално осигуряване!

Е, кой тогава иска да се прави на известен и да го показват по телевизията?

Дянков се е объркал и приема българите за нискоинтелигентни и като хора, които са неграмотни, не четат и той може да си ги върти на пръста! Но дали е така?

Централна емисия на БНТ от 8 юни „По света и у нас”, Симеон Дянков:

„Диференцирана добавка на пенсиите – това е дискриминация!”

Не е дискриминация да се оцелява със 130 спрямо тези които вземат пенсии от 500 и 700 лева? И какво дискриминация точно „бори” Дянков с партенката за дискриминация и еднаква добавка за всички пенсионери? Става дума за достойни старини, за онзи период от живота на българите, когато те се приравнени като статус и всички са в пенсия.

А сега вижте и четете какво каза за министъра на финансите Симеон Дянков проф. Рачо Петров при разговора си с Велизар Енчев в „Дискусионно студио” на Национална телевизия СКАТ:

„Господин Дянков се държи арогантно с българските избиратели, при това забравяйки, че той, самият не е депутат... запознах се с някои материали и идеи на г-н Дянков в миналоседмичната „Панорама” и други – разпространени след това... се наложи да се запозная с въпроса кой, в крайна сметка е господин Дянков....

Няма нито един закон, нито един член, нито една точка, която да регламентира образованието на министър, т. е. на тези, които участват в изпълнителната власт на България. Оказва се, че можеш да бъдеш дори министър-председател без да имаш дори висше образование ... да не говорим за по—далече защото мога да представя съвсем конкренти примери... Тогава се наложи да видя кой в крайна сметка е господин Дянков... какво в крайна сметка се появява в Интернет за г-н Дянков... и се сблъсках с неща, които дори за елементарната математика представляват скандал.

Г-н Дянков е завършил, по това, което самият той, или някой, който много го обича, е завършил през 89-та година езикова гимназия в Ловеч. Между някои от материалите той е роден на 13 юли в София, според други – е роден в Ловеч. Завършил е нормално езиково училище 1989-та година и е попаднал във ВИИ „Карл Маркс”, с написаното вътре – най-добрата оценка в България... за приемните изпити... за времето, влизащите във ВИИ „Карл Маркс” са освободени от военна служба за вреимето, в които следват във висшето учебно заведение... г-н Дянков в 1990 заминава във Виена и влиза във Виенския институт, но след един семестър година напуска Виенския институт и отива в Свободния университет в Берлин. Там издържа до 1990 година, след което отива в Питсбърг, където, за да се получи първата степен от следването, /според сайта на университета в Питсбърг/, трябва да имате 8 години, или четири семестъра в университета в Питсбърг. Това означава, че ако сте дошли в 1991 година, 1995 година вие сте завършили по регламента със степен „бакалавър”... За да бъдете мастърс /магистър/, защото без мастърс не можете да бъдете „доктор”, така, както Дянков се представя в сайта /на министерство на финансите – бел. Л. М./ – трябва да изкарате още четири семестъра, или още две години в университета. Т. е. елементарната математика показва, че вие трябва да следвате 6 години и в 1997 година вие бихте завършили съсс званието „мастърс”, и да можете да станете евентуално за година – година и половина „доктор”.

Дянков е записал, че е „доктор” в два университета – в Мичиганския и в университета в Питсбърг.

Тогава как тогава Дянков през 1995 година вече е на работа в Световната банка, като какъв? Никъде поне в материалите не се показва за какво става въпрос... работил ли е г-н Дянков в Световната банка – да, работил е и е освободен поради лоши показатели, по време на опитите, за да бъдат преструктурирани, респективно, подобрени възможностите на държави от Африка, в това число и в Източна Европа, говоря за Грузия. Заповедта е абсолютна реалност и е освободен от това ...

Как ще влезе през 1995 година в Световната банка, с какъв ценз ще влезе, освен ако не е заемал някаква друга, техническа длъжност?

Това е елементарна математика – роден е през юли 70 година, значи през 1995 година е бил 25-годишен, и макар че по всички показатели изглежда като че ли е гений, засега, практически това не се потвърждава...

...въпросът, който се тълкува поначало..., г-н Дянков е работил отдела, ..., много се извинявам, някои хора в България сериозно забравят, че в обикновената практика, заместник-началниците на отдели се водят като вицепрезиденти, в случая – някакъв заместник-началник на отдел, и няма нищо общо с вицепрезидент на банката.

Междувпрочем, банката, Световната се управлява от Борд, който зависи от размера на участието в капитала в банката, и той се управлява от Съединените щати, Германия, Япония, Русия, ...също така, и така нататъка...

... господин Дянков се е ангажирал и е бил, с цялата тази ангажираност в Световната банка, за преустройство на икономиките на страните, които преминават в пазарна икономика. При това са били определени критерии, въз основа на които, съответните страни и в Африка е трябвало да се оценяват до каква степен са подходящи, за да се направи тази, или друга реформа. Резултатите са ...ясни, скоро имаше големи неприятности в Грузия за това, че те не могат да държат повече този президент, който донесе страшно главоболия на Грузия.

Да оставим тези неща: въпросът е един, от един друг аспект, и тука в нашата Конституция има сериозен пропуск. За да кандидатствате за президент в България, трябва да сте били в последните години жител на България, да сте живели в България. Сега питам обаче съвсем друго нещо – какво би трябвало да се направи за тези, които нямат един час работа в България, не познават в никакъв случай икономиката на страната, и не могат по никакъв начин да направят, каквито и да е изводи добре ли е, развива ли се, какво става с тази икономика.

Тук се откроява и един друг елемент, който за съжаление е много важен, но никой не обръща внимание. Ако разгледаме държавата България като едно предприятие, всяко предприятие има един директор.., технически директор,...един технолог, и разбира се и счетоводител. Извинявам се, аз имам зад себе си 40 години производствена практика и не знам случай, в който главният счетоводител да определя начина и действие на фабриката, или на което и да е предприятие, с което да бъде така, че то да е ефективно и резултатно, като се определя преди всичко от производствена номенклатура, от качество на произвежданата продукция и така нататъка. Т. е. той получава финансови резултати, които трябва съответно да осчетоводи и осигури съответните ресурси и така нататъка.

За съжаление г-н Дянков няма и хабер от понятие, той не е работил и един час в производствено предприятие, и изобщо в някаква икономическа единица. Световната банка използва, така да се каже, теоретическата му подготовка... но аз пак обръщам внимание..., ако всичко се движеше така розово, в момента САЩ нямаше да имат 14 хиляди милиарда, повтарям, 14 хиляди милиарда държавен дълг!

Ако всичко беше блестящо и без проблеми, в САЩ нямаше да има нужда в 2008 година, и 2009-та година Барак Обама, като президент на САЩ да се намесва, и да иска включването на държавата за спасяването на предприятията, които щяха да падат по линията на доминото...”

Дянков обича да казва, че е поклонник на неолиберализма, на разрушителната икономика...

Веднъж ли премиерът и след него министър Дянков нарушиха Конституцията?

Проф. Рачо Петров обясни следното: според Основния закон, сключването на международни договори, при които се изисква изменение на Конституцията, трябва да да бъде предшествано от промени, гласувани в парламента. При полагането на подпис върху искането на влизане в Пакта за евро+, такова „влизане” и „гласуване” в зала – нямаше!

Кого ползва следващият Пакт, наречен Пакт за финансова стабилност, който ще наложи промени в Конституцията и е лично съчинение на министър Симеон Дянков?

В това „съчинение” се повтарят редица договори и вече действащи документи, които диктуват европейските правила и сега представляват задължение на европейската общност./Маастрихстките ограничения, свързани за влизане в Еврозоната и редица други подобни. /бел. Л. М./.

В европейската общност – ЕО, е забранено нормативно държавите да имат по-голям дефицит от три процента. Една Германия, една от най-могъщите икономически, държави в ЕО, дефицитът не е слязъл никога под нивото 3,9 процента, заради това, защото и германците имат редица проблеми с банките и финансовите институции, които имат в момента 2 хиляди милиарда държавен дълг и ако не се беше намесила държавата, щеше да се срути цялата финансова система. В Германия беше прието ограничение за увеличаване на дълга на страната, тъй като той практически достигна граница, която е недопустима по-нататъка да тежи върху врата на данъкоплатците, разбира се и на бъдещите поколения.

В Пакта за финасова стабилност на Дянков има един, съвършено некоректно посочен елемент. В ЕО ДДС представлява една величина, която за всяка една от страните, съобразно определени правила, които тя за себе си е намерила за целесъобразни, е въвела различен данък добавена стойност за различните продукти. Единствено в България и в още една-две страни този данък е еднакъв за всички видове продукти. Представяте ли си с този еднакъв размер на ДДС да обремените както храната за животни, така и детската храна...

В този момент, когато говорят за пенсиите, а хората нямат с какво да преживяват, не им е все едно 6 или 8 на сто е ДДС върху храната, или 20 процента, както е сега... Не е все едно дали храната и стоки от първа необходимост са обложени с 20 на сто, а всеки ден например не се купува автомобил, и там не е от такова значение размера на ДДС...

Защо Симеон Дянков толкова държи и настоява да се приеме Пакта за финансова стабилност? Каква е причината?

Какво не е известно на гражданството за Дянков?

Проф. Рачо Петров, уважаван български икономист отвори „Кутията на Пандора” пред журналиста Велизар Енчев: „Един семестър в Питсбърг е 7 500 долара, за да бъде обезпечена хотелска база, храни и за таксата в университета. 8 семестъра по 7, 500 правят 60 000 долара. Още седем семестъра, за да се стигне до докторска титла правят над 100 00 долара".

Кой спонсорира това пребиваване на Дянков в Питсбърг и откъде са идвали тези пари – в многобройните взаимнопротиворечащи си биографии, Дянков не обелва и дума за това. Споменаха се фондации на г-н Кокалис, фондация „Знаме на мира” на Людмила Живкова /покойният Иван Славков казваше приживе за Дянков: Абе, този е наше момче!”, имайки в предвид, че съпругата му е подпомогнала Дянков чрез фондацията си да замине само след един семестър в ВИИ „Карл Маркс”, и отложена военна служба, заради приема там, за Виенския университет! – бел. Л. М./.

Конституцията трябва да изисква не пет години, че е живял в България някой, който иска да се кандидатира за президент например, а ясно и точно да каже дали е работил в България. В това отношение има пропуски.

Държавната ни икономика и финанси нямат нужда от туристи, с езикови познания, нямат нужда от аспиранти, които нямат понятие от спецификата на българската икономика и финанси, да идват тук и да си правят експерименти, нещо като лабораторни експерименти върху стопанството ни, защото това един ден ще има много тежки последици и скъпо ще се плаща от гражданите.

Един младеж от провинцията през 1989 година, на 18 години, когато няма понятие от случващото се в страната, намира начин да избегне казармата, с кандидатстване в икономически институт, изтрайва един семестър в него и заминава, уреден с височайши протекции на член от фамилия Живкови за чужбина, като престоява по една година във Виенския, и една година в Свободния университет в Западен Берлин /тогава/, се озовава в Америка, в Питсбърг, където вече учи четири години, спонсориран, неизвестно от къде и от кого.

Какво знае той за българската икономика и финанси след доста противоречивата си „професионална” биография, завръщайки се след 20 години, още по-неизвестно от кого предложен на бъдещия премиер, който ще бъде издигнат от американците – той не знае НИЩО! Той не идва, за да работи в полза на финансите и икономиката на страната – той идва да избива провинциалните си комплекси и да експериментира каквото му хрумне на българска почва!

Кой ще отговаря и ще потърси наказателна отговорност на Симеон Дянков след пребиваването му в правителството на ГЕРБ за хаоса, бъркотиите и щетите в икономиката и финансите на България?

Кой ще си поиска „възвръщаемост” на инвестициите, вложени в четиригодишното обучение на Дянков, от кого е зависим той, в чия зависимост ни поставя и нас, българските граждани със своята некомпетентност?

Страната ни се намира на последно място на БВП и в твърде незавидно състояние днес, когато половината мандат на Дянков е изтекъл.

Човек, който е учил да прави дребни счетоводни сметки няма понятие и не се интересува от развитие на пазарна икономика, за да се изправи държавата ни на крака.

Кой инвеститор ще се хвърли да пилее пари в страна, където министри от правителството нямат представа от приоритети за създаване на пазарноориентиран продукт, конкурентен за външния пазар. Инвеститорите избягаха и даже не се обръщат да погледнат назад, защото техните посленици в София са чули и следили изявленията на Дянков по различни телевизии и по различни поводи:

„Неговият прапрадядо Михо Минков-Гълъба е бил търговец от чорбаджйски род и депутат в Първото велико народно събрание, заседавало, веднага след приемането на Търновската конституция от Учредителното събрание, по избирането на български княз” – Уикипедия.

Кой се интересува и какво общо има прапрадядо му на Дянков с неговата професионална компетентност днес – никой не се интересува и този факт, ако е достоверен, нищо общо с това, което прави днес праправнукът му.

Много е важно, че при кандидатстването си в ВИИ, Дянков изкарал най-високи оценки на приемния изпит за цялата страна и за това е вписано в биографията му!

В интервю за в. "168 часа" от 8-14 януари 2010 г. Дянков казва: „Искам да уточня, че не живея в представителната част на Бояна и сам си плащам за всичко - храна, обслужване, пране, гледачки. Всичко.“ Е тогава, къде живее този гений, може би в мазето на Боянския комплекс?

Сайтът „Хроники” е готов да публикува на първата си страница квитанции и фактури за един месец на Дянков за: храна, ток, парно, вода, гледачка, наем.

Из биографията на Дянков в Уикипедия:

„През 1991 г. заминава за Питсбърг, където защитава докторска степен по международни търговски и финансови отношения в Университета в Питсбърг. По-късно получава степен „доктор на икономическите науки“ от Мичиганския университет.

Питаме: кога и как се случват тези чудеса по дати, тъй като в Питсбърг Дянков е учил четири години, достатъчмно за да стане бакалавър, а за докторат, се изискват още три години до магистър и след това се работи по докторска дисертация.

Питаме кога, къде и какви теми е защитил Симено Дянков за:

Магистър, за доктор в Питсбърг, и за доктор в Мичиган.

Нали, според биографията му от 1995 е на работа в Световната банка, а за четири години най-много да се стигнал до бакалавър!

В България всичко минава за истина, освен истината

Ето част от едно разследване на „Хроники”:

На запитване във връзка с гражданството на Симеон Дянков, от Министерство на финансите отговарят на в. „Струма” и сп. „Правен свят” следното:

http://www.asengenov.com/2009/09/blog-post_22.html

Уважаеми господа,

По повод публикуваното във в. “Струма” /стр. 1, 03.08.2009 г./ мнение на г-н Антон Сираков за гражданството на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дяков и в дух на колегиалност, ви предоставям позицията на Министерството на финансите.

Г-н Симеон Дянков е български гражданин, който през годините на служба в Световната банка е бил с дипломатически статут. Както без съмнение знаете, Световната банка е международна финансова институция, в която работят и сътрудничат експерти от цял свят, а нейният централен офис е разположен във Вашингтон, САЩ.

Проверка в Устава на ООН, Конвенцията за привилегиите и имунитетите на специализираните организации, както и член 57 от Устава на ООН показа, че Симеон Дянков би следвало да е имал функционален имунитет, който се дава за мандат на служители, докато са на трудов договор с организацията /в случая Световната банка – бел. Л. М./. Освен това има и друг вариант за даване на еднократен функционален имунитет на лице, то се прави във връзка с дадено събитие.

Експерт по международно право поясни, че американците не признават приравняване на функционалния имунитет с дипломатическия.

От всичко изложено дотук става ясно, че Дянков няма как да е имал дипломатически имунитет, а е имал, докато е бил на трудов договор в Световната банка, само функционален имунитет.

Някой брои ли колко лъжи изскочиха досега, около житието на Симеон Дянков?

Дано денят 9 юни се запомни с това, че съчинението на министъра на финансите ще отиде към домашен архив - за спомен как е искал да променя Конституция на държавата ни.

 

 

Коментари 

 
0 #1 Недялко Шаллиев 2011-06-09 17:37
Госпожо Манолова, най-важното е, че и финансовите договорености от Маастрихт (като задължителни за изпълнение обнародвани международни договори за държавите-членки на ЕС) нямат някаква нужда да се преповтарят в нечия конституция - съгласно чл.5 на нашата те имат приоритет пред вътрешното национално право. Всичко останало са глупости и празни приказки на несъстояли се политици!
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене