Мегаскандал около Дянков в САЩ

Публикува се със съгласието на 19 мin.bg
Спомняте ли си как бе представян Симеон Дянков, когато се появи в България? Като топикономист според някаква световна класация. Няколко месеца по-късно най-богатият българин Васил Божков, който си беше направил труда да провери поредната задокеанска звезда /след Жорж Ганчев и др./, обяви, че ранглистата всъщност е за най-цитирани икономисти и се прави от скромния университет в Кънектикът, САЩ.

Кой ни го натресе Данков, кой го препоръча или пробута на Бойко Борисов?
В новия си брой седмичникът Супер 19’ разкри нещо още по-интересно: Финансовият министър попада в нея като съавтор №3 на Андрей Шлайфер. Той е от руски произход и е смятан за обещаваща надежда на науката. Заради интереса към трудовете му, и нашето момче, което асистира на звездата, намира място в Most-Cited Scientists in Economics & Business.


Освен че пишат заедно, Дянков и Андрей Шлайфер имат и съвместна дейност. Те през 2003 г. създават проекта Правене на бизнес (Doing Business Report), който има за цел да проучва състоянието на свободния пазар в страните със силна държавна регулация. Явно двамата, казано по-просто, имат вземане-даване. Що за птица обаче е Шлейфър, който е партньор на Дянков?
Американското правителство съди Харвард, Шлайфер, съпругата на Шлайфер Нанси Цимерман, асистента на Шлайфер Джонатан Хей, и приятелката на Хей (вече негова съпруга) Елизабет Хърбърт, защото тези лица са купили руски акции и ДЦК, докато са работили по приватизацията на страната, което е създало възможност за нарушение на договора на Харвард с USAID.

През юни 2004 г. федерален съдия отсъжда, че Харвард е нарушил договора, но не е отговорен за тройни щети. Но, че Шлайфер и Хей могат да бъдат подведени под отговорност за тройни щети (до 105 милиона долара), ако бъдат признати за виновни. През юни 2005 г. Харвард и Шлайфер обявиха, че са достигнали до пробно споразумение с правителството на САЩ. На 3-и август същата година университетът Харвард, Шлайфер и Министерството на правосъдието достигат до споразумение, според което университетът плаща 26,5 милиона щ.д. За прекратяване на 5-годишния съдебен процес.

Шлайфер плаща 2 милиона долара щети, макар той да не признава, че е направил нещо нередно. Фирма, собственост на съпругата му, преди това плаща други 1,5 милиона долара в извънсъдебно споразумение.

Управлението на Шлайфер е разгледано от вътрешния етичен комитет на Харвард. През октомври 2006 г. при приключването на този преглед, Шлайфер разпространи изявление, от което дава ясно да се разбере, че той остава в преподавателското тяло на университета. Въпреки това, според вестник Бостън глоуб той е лишен от почетната титла професор по икономика на името на Уипъл В. Н. Джоунс.

Заради спекуланта спряха програмата му с Дянков в Световната банка
Doing Business, по която сегашното вице на Бойко награди за постижения финансовия министър на Станишев – Пламен Орешарски, е паднала на мушката на институцията след скандала около Шлайфер. Дали поради закрила от влиятелната Кристалина Георгиева или по друга причина, Дянков успява да запази работата си до изборите в България от 2009 г., след като преди това предвидливо е представен като едва ли не гений на Бойко Борисов. Малко след заминаването му за родината, програмата на доказания, но непризнал си ментарджия Шлайфер и на наш Дянков е закрита.

Вместо да бъде безработен мъж на жена си в Америка обаче, той е трудоустроен като вицепремиер в България. Резултатите от тази алабалистика 2 години по-късно са уморен бизнес, стопена средна класа и руиниране на народната любов към Бойко Борисов и ГЕРБ.

Изумително е колко лош английски език говори финансовия министър Симеон Дянков!
Произношението му може да се мери с това на Стоичков...
Ето как говори Дянков във фондация Heritage, където бе уреден от посланик Поптодорова да чете лекция за икономическата свобода в България! Чуйте файла, към който ни насочи колегата Борис Ангелов от изданието 19 минути, издание, което разкри много неизвестни факти за "кариерата " на българския министър на финансите! В следващите дни ще продължим да публикуваме част от тези разкрития, намерели място във влиятелния "Бостън Глоуб", но останали непознати на българската аудитория.

Съкращаване на данъчните ставки! Намаляване на държавните разходи! Премахването на бариерите за инвестиция! Насърчаване на предприемачеството! Това размаха Симеон Дянков на слушателите си на лекцията в тази фондация!

Как българските политици насърчават икономическата свобода и работят за създаването на бизнессреда, която да привлича инвестиции?

Защо България напредва в правилната посока, докато толкова много страни в Европа се отдалечават от икономическата свобода?

Икономическата свобода е доказаният път към бърз растеж и повече просперитет...

Най-добра икономическа свобода в Европейския район сред други 43 държави от Стария континент - ако някой слушаше какви ги говори Дянков - би се хванал за главата!

Още за скандалите в Харвардския университет, още за "ефекта", който имаше работата на Симеон Дянков по проекта Doing Business, както и неизвестни факти от "професионалната кариера" на настоящия министър на финансите - четете в следващите дни.

Какво представлява програмата Doing Business - защо в държавите, където я приложи Дянков започнаха революции и протести - в следващите дни.

 

Коментари 

 
+8 #5 Васил 2011-07-02 09:01
жалък глупак . Ще ни съсипе- може ли 20 години да седиш в Америка и да не се научиш добре да говориш английски - КРЕТЕН.
да не говорим ,че пълен турист не рабзира нищо от иконмика и от финанси - КАЗВАТ МУ КАКВО ДА ПРАВИ ОТ СВЕТОВНАТА БАНКА - КАК ДА НИ РАЗОРЯТ .Подставено лице - МАРИОЕНТКА
Цитиране
 
 
+7 #4 феодален старец 2011-06-27 14:11
Закъсала държава! Продънена хазна!
И кой ли ще оправи таз глупава страна,
щом всеки смахнат правник - ерзац специалист
минава за държавник, дори за финансист?
Разпъната държава - ограбена страна,
с закони, ред и право - без никаква цена.
И куц, и сляп, и блъснат - известно е това -
се учи тук да бръсне народната глава.
В Дермен дере* завършил с успех университет,
във София се връща велик капацитет,
и само тъй, от скромност, не става президент,
а само прост министър в критичния момент.
Един учил финанси при някой дърт лихвар,
но се родил със шанс и изскача секретар,
а друг видял на кино Париж или Берлин
и ето го - заминал за дипломат във Рим!
Но в тези дни размирни един достоен мъж -
държавният ни бирник - се шляе в шир и длъж
и толкова обича народа обеднял,
че щедро му съблича и сетния парцал!..
Цитиране
 
 
0 #3 Тенев 2011-06-27 04:44
Изобщо не съм фен на Дянков и на простотиите му, но ми се струва, че претенциите към английския му са малко пресилени. Е, не е на нивото на Поптодорова, но Ицката Стоичков (ай, цвай, драй - дрън!) и след още два живота, няма да го достигне. Така че, от това неуместно сравнение има опасност да се загуби доверието към материала като цяло. А той е много интересен!
Цитиране
 
 
+3 #2 Нане Вутев 2011-06-25 15:31
Чудесно написано, но къде го скандала? Няколко ...чета, между които и нашето, краднали американски държавни пари. Сиво ежедневие. За това в САЩ няма да ги вкарат в затвора, освен ако не са крали от съплеменниците си, като Берни Мадоф. Че IQ-то на Симончо е къде 50-60, се вижда и с просто око и ако не беше прочутата хуцпа, и чеп за зеле не ставаше. Напуснал ВИИ поради слаб успех, въпреки леля-доцентка в катедрата по политикономия на социализма и настояща комисарка по бедствията и авариите.
Бостън все още е крепост на католицизма, затуй далаверката е изплувала.
Целата Банкя чекаме продължението. На Боко че му го пущиме по радиоточката, оти не мое да чете.
Цитиране
 
 
+7 #1 Vi7 2011-06-24 18:31
Чух речта на господин Дянков в Heritage Foundation. Лошо, лошо жалък ид..т. Защо се случват тези неща и винаги става така в България?

I heard Mr.Djankov speach at the Foundation Heritage. Poor, poor pathetic idiot. Why these things are ALWAYS happening in BG?
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене