1. Какво ни очаква с финансист като Симеон Дянков?

Мине се не мине, къде за авторитет, къде за да се прави на мъж и погъделичка комплексите си, Симеон Дянков напада президента – любимата боксова круша на хората от правителството на Борисов.

Симеон Дянков - вицепремиер и министър на финансите:

„Добре, че икономическата политика на България не се определя от президента, иначе досега да бяхме фалирали като Гърция... Аз гледам цифри, като видим цифрите и какво излиза, тогава си казваме. За минималната работна заплата така работихме, знаем, че правителството има възможност да вдигне от 240 на 270, в момента в който знаехме, казах на премиера. Отделно обаче темата, че трябва да мине през разговор в тристранния съвет. Вече съм получил мненията, говоря за минималната работна заплата, от всички синдикати и работодатели. Част от работодателинте имат притеснения, затова тепърва ще говорим и там. Та като направим анализа за пенсиите веднага ще съобщя..."

Всички сме чували как Бойко Борисов бил на закуска с американския президент Барак Обама и как там му бил представен Симеон Дянков. От кого, защо, по каква причина Дянков е бил нарочен за бъдещ министър на финансите в бъдещото правителство на Бойко Борисов – това Борисов не съобщава. Затова пък се впуска в суперлативи какъв страхотен икономист е Дянков, колко е известен, и какви постижения има в професионалната си биография!

Нито един от тези доводи не отговаря на истината. Преди няколко дни публикувах анализ за „разминаванията” в биографията на Симеон Дянков – разминавания между собствените му думи и реалността.

На 24 юни препечатах от в. 19min.bg разследване, които повдига завесата в биографията на Дянков – още в събота, на следващия ден, Дянков даде пространно интервю при Мартин Карбовски за себе си и повтори някои вече доказани неистини, като не пропусна случая да кокетничи и погъделичка суетата си:

Днес продължавам с изнасянето на фактите в биографията на Дянков....

На 7 юли 2009 година, преди да бъде съставен кабинетът „Борисов”, Симеон Дянков дава интервю в БНТ. Ето част от него, която касае биографията му:

Водещ: Няколко думи за вас. Гостували сте ни, но сега е моментът за тези, които все още не ви познават, широката аудитория, да кажем, че сте на 38 години, с две деца, жена ви е американка, завършил сте Ловешката езикова гимназия, били сте в УНСС, по-късно доктор по икономика от Мичиганския университет, работите за Световната банка от повече от 14 години, в момента главен икономист по финанси на Световната банка, директор на Научен център в Харвард. Казват, че сте класиран в Топ 100 на най-цитираните икономисти в света. Може би и това интервю ще добавим към цитатите при вас.

Симеон Дянков: Благодаря.

По-нататък ще се върна към този откъс от биографията на Дянков, която той приема и не коригира...

Издателят на 19 min.bg Борис Ангелов участва в предаването на Канал 3, „Неудобните” и съобщи следното:

„Много отдавна се говори за подвизите на Симеон Дянков в Щатите. Аз си трупам архив, и се свързват неща, които се получават много интересни във взаимовръзка. Малко хора знаят за програмата Doing Business, която е закрита малко след като той става вицепремиер на България. Малцина обаче знаят какво представлява тази програма – тя не е някакви анализи и прогнози, а тя е една чиста статистика. Тя изчислява колко документи трябва да има човек, за да открие бизнес в България или в други страни. Най-интересното е, като се види списъка с държавите – той започва с Грузия, Египет, Киргизия, Йемен – това са държави, които след Дянков, възникват революции по икономически причини. В Грузия и в момента има вълнения, в Йемен и в момента има вълнения – в тези държави безработицата е 2/3... той е работил не само по тази програма в Грузия, а е бил и съветник от името на Световната банка...

Също така е интересен екипът, с който той работи – това са няколко икономисти...

Официално ние знаем, че той е топикономист, всъщност класацията е за най-цитирани икономисти и той попада на 99-то място главно заради това, че е съавтор №3 на един американец от руски произход, Андрей Шейфлер, който е сред най-големите мозъци в света.

Проблемът е, че този човек е уволнен, отнета му е титлата на професор от Харвард, разследването трае много дълго – от 1996 до 2003 година. Започва го директорът на Института в който работи той, а директорът е Джефри Сакс, съветника на президента Петър Стоянов.

Американското правителство дава пари да се консултира руската приватизация през 90-те години и група учени, начело с Шлайфер започва да консултира тази приватизация и благодарение на информацията, която се събира при подготвяната приватизация, се купуват акции от различни компании, за които се знае, че ще се продават, и че ще има интерес на борсата към тях.

Американското правителство завежда дела срещу фирми и участници в тази група, които се оттървават накрая с огромни глоби.

Самият Шлайфер не се признава за виновен, но постига споразумение за 2 млн долара, неговата приятелка, или жена плаща също по спозазумение 1,5 млн, а самият Харвард плаща десетки милиони...”

В уикипедия за Шлейфер или другата транскрибция Шлайфер намирам:

Андрей Шлайфер

Нова кейнсианска икономика

Раждане 20 февруари 1961 (50-годишна възраст)

Националност руски американски

Институция Харвардския университет

Живот

Той е роден в Русия и емигрира в Рочестър, Ню Йорк, като тийнейджър през 1976 г...

...учи икономика, получава бакалавърска степен от Харвардския университет през 1982 г. и докторска степен от Масачузетския технологичен институт през 1986 година. Като първокурсник в Харвард, Шлайфер осъзнава, че не е призван да се занимава с математика...

...Той е работил в Министерството на икономиката, а в Харвардския университет от 1991 г. насам и е от 2001 до 2006 г., получава титла професор, която впоследствие му е отнета...

В работата си Шлайфер се фокусира най-вече върху финансовата икономика, където има принос в областта на поведенческите финанси.

...Шлайфер работи в съавторство с /Rafael La Porta, Симеон Дянков и Florencio Лопес de Silani/ са писали до голяма степен на корпоративното управление.
Дейност в Русия

В началото на 1990, Андрей Шлайфер е съветник Анатолий Чубайс, тогава заместник-премиер на Русия, който е един от инженерите на руската приватизация. През това време на Харвардския институт за международно развитие от Харвардския университет е възложено по договор с Американската агенция за международно развитие да съветва руското правителство.

Шлайфер е натоварена с установяване на фондовия пазар за Русия, че ще бъде от световна класа капиталов пазар. Това усилие става повод по-късно той е колективът му от учени да затънат в обвинения за корупция и работа в личен интерес.

По Закона за исковете, правителството на САЩ разследва близо 10 години и започва да съди университета в Харвард, Шлайфер, съпругата му Нанси Цимерман, асистентът му Джонатан Hay, и приятелката на асистента Hay /сега негова съпруга/ Елизабет Хеберт, с обвинения, че са закупили руски акции, докато те работят в страната по приватизацията й. Те са обвинени, че са нарушили договора на Харвард по този проект в Русия.

През 2001 г. федерален съд отхвърли всички обвинения срещу Цимерман и Хеберт. През юни 2004 г., друг федерален съд постановява, че Харвард е нарушил договора, но не е отговорен за щети в троен размер. Въпреки това Шлайфер и Hay следва да бъдат държани отговорни за високите щети и вреди /до $ 105 милиона/, в случай, че бъдат признати за виновни от журито.

През юни 2005 г., Харвард и Шлайфер обявиха, че са достигнали предварително споразумение с правителството на САЩ. На 3 август на същата година, Харвардският университет, Шлайфер и Министерството на правосъдието постигат споразумение, съгласно което на университетът плаща $ 26,5 милиона за уреждане на петгодишен съдебен процес. Шлайфер се споразумява за плащане на $ 2 милиона долара стойност на щетите, въпреки че той не признава вината си.

Фирма, собственост на съпругата му плаща $ 1,5 млн. по извънсъдебно споразумение.

Поведението на Шлайфер е разгледано от вътрешната комисия по етика в Харвард. През октомври 2006 г., в края на този този дългогодишен скандал, Шлайфер публикува изявление, от което става ясно, че той остава на работа в Харвард. Въпреки това, според „Бостън Глоуб”, той е бил лишен от титлата си на почетен професор по икономика

Този скандал е огромен, но въпреки скандала и позора събитията се стичат така, че Шлайфер прави със Симеон Дянков проекта Doing Business...

Във в. „Бостън Глоуб” пишат за скандала поредица от статии 1997-2006 г., една от авторите е Марчела Бомбардиери.

На 27. 09. 2000 г. година журналистът Патрик Хийли пише „САЩ съди четирима души от Харвард за заинтересовано участие в проект за приватизация в Русия”.


Хийли пише, че Андрей Шлайфер, професор по икономика в Харвард, и вторият в йерархията му, Джонатан Hay, правен експерт и също възпитаник на Харвард, изпратени като доверени съветници от името на американското правителство в Русия са злоупотребили от позициите си на високото ниво в проект по приватизация.

Адвокатът на Шлайфер Ърл Немсер заявил, че неговият клиент не е бил обвързан със забрана за участие в бъдещите инвестиции като участник в проекта, нито пък е възникнал конфликт на интереси, тъй като Шлайфер е технически консултант на проекта, а не негов служител.

Адвокатът на Шлайфер изтъкнал, че даже в отпуск, за да ръководи проекта, клиентът му си оставал служител на Харвард.

Всъщност пише Хийли, Шлайфер е работил като главен изследовател и ръководител на проекта по проекта на Русия, който е финансиран през 1992 г. и отново през 1995 г. по две споразумения за сътрудничество между Харвард и американското правителство. Тези договорености разпределяли отговорностите на всички партньори, по разликата в заплащането по договорите за услуги,  съгласно които получателите на хонорар са отговорни за изпълнението на условията по споразумението.

„Бостън Глоуб” е един от трите най-авторитетни вестници заедно с „Ню Йорк Таймс” и „Вашингтон поуст” – скандалът е както за Харвард, така и за американското правителство.

На 22 май, журналистът от „Бостън Глоуб”, Дейвид Маркус пише „Харвардски консултантски екип се разследва от прокурор за проект по приватизация в Русия”.

Участниците отричат спекула и да са извършили нарушения.

Харвардският институт за международно развитие е изправен пред скандал, който разтърси силно ведомството, след твърдение на правителството на САЩ, че двама най-добрите му служители са се възползвали от своите позиции като съветници на руското правителство, съобщи директорът на института.

Икономистът Джефри Сакс казва, че администрацията на университета е решена да направи промени в екипа от института, който помага на Русия с Проект за приватизация на държавните предприятия, която да ги направи атрактивни, както по линия на промени по основен ремонт на данъчната система и капиталовите пазари.

Изявлението на Сакс е в отговор на разследванията в „Бостън Глоуб” и „Уолстрийт Джърнал”, в които се твърди, че Американската агенция за международно развитие, или USAID, е спряла останалите $ 14 милиона по финансиране на проекта в Русия. Поръчано от USAID предварително разследване е установило, че Харвардският професор по икономика Андрей Шлайфер и генерален директор HIID в Москва, Джонатан Hay "са злоупотребили с доверието на правителството на САЩ чрез използване на лични отношения, с цел лична печалба."

„Харвард” освобождава двама свои съветници от проект в Русия” – това пише на 28-ми май, 1997 Дейвид Маркус от „Бостън Глоуб”.

„В опит да спре скандала във Вашингтон и Москва, Харвардският университет е отхвърлил двама ключови съветници, които са участвали в проект, който съветва руското правителство по бъдещата приватизация и извършването на пазарни реформи.

Харвардският институт за международно развитие е преустановил договорите си с Андрей Шлайфер, директор на проекта в Русия, и колегата му, Джонатан Hay, които са върнати от офисите в Москва. Това потвърди Джефри Сакс, директор на института, предаде АФП.

„Харвардски професор губи почетното звание заради нарушение на етиката” - Това написа на 14 октомври 2006 година в „Бостън Глоуб” Марсела Бомбардиери, като уточнява, че Шлайфер е запазил мандата си да остане в университета.

Харвардският икономист Андрей Шлайфер е лишен от почетната си титла след разследване дали той е нарушил етичните правила на университета, докато е консултирал руското правителство.

В студиото на Канал 3 Борис Ангелов поясни още как...

През 2011 година Симеон Дянков отива във фондация „Херитидж” и изнася лекция за България. В петък, на 24 юни „Хроники” пусна записа от тази лекция по линка, предоставен от сайта на Борис Ангелов. На записа се вижда как посланикът на България в САЩ, Елена Поптодорова дава думата на Симеон Дянков, който изнася едночасова лекция на странно лош английски

Коя е фондация „Харитидж”?

Фондация „Херитидж” провежда въпросната конференция в зала „Лемън”, подобно на „Лемън”, както се казваше банката, от която тръгна световната икономическа криза. Основана е по времето на първия президент на Щатите, свален заради скандал с подслушване /Уотъргейт – бел. Л. М./, но най- силна е по времето на президента Рейгън. Фондацията е нещо като мозъчен тръст, подкрепящ републиканците, издигнал президента Джордж Буш-младши.

Хора от фондацията са автори на концепциите за войните в Афганистан, Ангола, Комбоджа и Никарагуа. Повечето от тях са „платени” войни, покрай тях възникнаха скандали с и в ЦРУ, а гордост на фондация „Херитидж” е концепцията за войната в Ирак. Основен девиз на „Херитидж” е „Америка господства!” или „Америка ръководи”...

В лекцията във фондацията изнесена от Симеон Дянков на слушателите са поднесени данни, неверни за България и то на един недобър английски език. В речта на Дянков се казва как българското образование трябва да следва американския модел, той говори и за здравеопазването на България, въпреки че в момента Обама се опитва да върне стария български модел на здравеопазване и да се оттърве от този, който сега се лансира в страната ни.

Дянков изрича нещо уникално за висш чиновник в правителството на държава-членка на Европейския съюз, каквато е България – той заявява, че от 100 университета в света, 99 най-добри са американски! Нещо, което не само е невярно но и позорно необяснимо, тъй като в Европа също има авторитетни университети като Оксфорд, Кембридж, които той пропуска...

Програмата, по която работи той, се проваля. Работата по програма за регистрационен режим в някои страни изобщо не е атестат за Дянков, тъй като след него започват размирици, протести, бунтове – в Грузия е закрита Академията на науките от Дянков, забранен е Кодексът на труда...

Кое гарантира, че случилото се в страните, в които се хвали, че е работил Дянков няма да се повтори и в България?

Останалите публикации за скандалите в Харвард, подробности за фондация „Херитидж” и още за проекта на Световната банка, по който е работил Дянков ще бъдат публикувани на 28 юни...

 

Коментари 

 
+2 #2 Васил 2011-06-30 09:47
Дянков задължително трябва да бъде подведен под отговрност от следващото правителство което и да е то . Този човек е пълен идиот!!!
Цитиране
 
 
+3 #1 Васил 2011-06-29 19:29
Дянков е палячо -комик и комплексар който освен да разсмива хората разбиращи от финанси и икономика за друго не ставА ....лошото е обаче че е и ОПАСЕН ЗА ДЪРЖАВАТА И ЗА ХОРАТА ВЪТРЕ В НЕЯ . българинът сам си е виновен защото търпи на ръководни постове да са хора които в нормални държави щяха да са в лудницата .
Световната банка му казва какво да прави - момче за поръчки е - вкарва неолиберализмът в БГ който разори много държави и ги съсипа тотално. Дянков лично ще бъде отговорен заедно с М .ВЕЛЧЕВ за загубите които нанесоха на държавата и народа . ТЕЗИ ХОРЯ НЯМАТ СРАМ
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене