1. Правителството проваля тотално енергетиката – министър Трайков оцелява!

Преди броени месеци сайтът „Хроники" предупреди, че правителството на Бойко Борисов няма да пусне нито един от българско-руските енергийни проекти. Стъпка по стъпка това вече се осъществява: американската „Уестингхаус” се намеси в атомната ни енергетика, изкуствено се задържа проектът „Бургас-Александруполис”, вместо да се финализират процедурите по „Южен поток” България беше вкарана в проекта „Набуко”, което е далеч по-скъпо от участието в „Южен поток” и накрая, като за капак – проектът „Белене” беше замразен, въпреки реалната угроза от плащане на неустойки!

Всички тези събития бяха „гарнирани” с източване на милиони евро от държавата, подписване на ненужни договори за допълнителни плащания – също за милиони и възлагане на ненужни оценки и експертизи и най-накрая: подписване на договор, осигуряващ опасно замърсяване на природата на поне ¼ от територията на страната и реално опасност от предизвикване на земетресения.

АЕЦ „Белене”

Надявам се, че прокуратурата ще започне да арестува по тема “Белене”, за да спрат да говорят - заяви край Добрич премиерът Бойко Борисов, предаде кореспондентът на радио “Фокус” – Варна. Това ще се случи, за да се спре да се говори от определени кръгове у нас на тема АЕЦ “Козлодуй” и “Белене”, уточни Борисов. По неговите думи има в страната безотговорни политици, които “излизат, бърборят, без да отчитат първо абсолютно мърлявата си работа”, дори министър-председателят уточни, че е по-точно да се каже, че тези политици “нищо не са направили, освен да изхарчат половин милиард да разчистят площадката, сиреч да откраднат пари през тях”

“Крайно време е вече да има и обвинени”, заключи премиерът, защото са минали две години откакто материалите са дадени на прокуратурата.

Кого трябва да обвинят, кого трябва да арестуват – това премиерът Борисов не уточни, въпреки че се подразбира, че има в предвид опозицията. По този повод ще припомня на Борисов едно неотдавнашно питане в парламента, което той и останалите от ГЕРБ разчитат да остане неизвестно.

Не зная точно колко са похарчени от правителствата на Симеон Сакскобургготски и Тройната коалиция за „гьола” „Белене”, както нарича Борисов площадката, но зная, че за две години управление, правителството на ГЕРБ е похарчило 296 милиона евро. Това е видно от стенограмата на едно парламентарно питане:

Освен тези 296 млн. евро на проект, който правителството нееднократно заяви, че няма намерение да осъществи, а наскоро и замрази до изборите, бе подписан договор с една банка за оценка на проекта и неговата пазарна ефективност – договор в десетки милиони евро – 2 млн за услугата и 1 процент върху определената цена на проекта „Белене” от въпросната банка! Това грубо казано приближава сумата от 80 млн евро!

Но за коя и каква банка става дума...

Банката е HSBC и за нея се чу за последно, покрай някакви скандали:

Първи скандал

Бунт в банка HSBC назря около възнагражденията на управителите на годишното общо събрание, след като нейният нов директор призна, че представянето на банката не е добро, пише в. „Индипендънт”.

Почти 20% от акционерите гласуваха срещу доклада за възнагражденията в HSBC. Акционерите засипаха директора Дъглас Флинт с въпроси относно заплатите на високопоставените служители, финансовото представяне и връзките на банката с Либия.

В рамките на събранието Флинт призна, че общата акционерна доходност на банката през последните години е била не само разочароваща, но и неадекватна.

През последните 5 години банката почти не е генерирала доходност, като в същото време акциите й са спаднали с 25%, обяснява изданието.

Оттук следва един-единствен извод: най-бедната страна в Европейския съюз ще спонсорира банка, която за последните пет години не е генерирала никакви доходи?

Пита се кой лобира за тази банка и взе комисионната от договора? Спрягаше се името на царедвореца Владимир Каролев – ако е така, прокуратурата следва час по-скоро да се самосезира!

Втори скандал

Изданието The Ecologist написа на 14 юни във вторник:

HSBC замесена в “мръсно финансиране“ на енергийни проекти

В “неетични, неекологични и разрушителни“ проекти са инвестирали и вложили средства три банки: “Барклис“, HSBC и “Роял банк ъф Скотланд“ разкри изданието.


Трите финансови институции са едни от най-големите банки във Великобритания с общ капитал около 200 млрд. паунда и 190 млн. клиенти по целия свят. Банките са остро критикувани в изданието за участието им в едни от най-унищожителните за природата енергийни проекти в най-различни държави през последните 10 години.

Когато става въпрос за финансово участие, е определено трудно да се проследи спецификата на паричните инвестиции на банката.

Енергийният бизнес е един от най-печелившите в света и съответно – надежден и атрактивен предпочитан клиент от банките. Проектите в тази област, вариращи от извличане на петрол от катранените пясъци в Канада до хидроенергойни каскади в Чилийски Патагония – разчитат предимно на банково финансиране. Банките обаче не се афишират като кредитори на конкретен проект, а по-скоро помощта им е прикрита под формата на синдикирани и корпоративни заеми, отпускани от банков консорциум и други, посочва изданието.

HSBC беше избрана през 2010 г. за консултант на българската държава в оценката на проекта за строеж за АЕЦ “Белене“, припомня The Ecologist. Има твърдения за корупция в тръжната процедура по проекта пише изданието.

АЕЦ “Белене“ се свързва със съмнения за корупция при провеждането на обществените поръчки, а неназовани източници – противници на централата и развитието на атомната енергия, твърдят, че са получавали смъртни заплахи и са били принудени да се оттеглят.

HSBC е банката, която е издала облигации на петролната компания “Тотал“, добила печална известност със строителството на газопровод от южния бряг на Бирма до Тайланд, чието изграждане е охранявано от бирманското правителство и е свързано с унищожаването на земите и погазването на човешките права на една от най-големите малцинствени групи – карените. HSBC финансира и “Архипелаго Рисорсес“, оператор на индонезийската златна мина Тока Тиндунг, чиято дейност замърсява подпочвените води в региона, наврежда на рибарската и туристическата индустрия и заплашва близките природни резервати и застрашени видове. Във финансирането на мината участва също и банка “Барклис“.

“Роял банк ъф Скотланд“ (РБС) доскоро бе известна като “петролната и газова банка“, но в последните години гледа да се дистанцира от сектора на конвенционалните горива, поне на повърхността. Директни заеми за проекти за възобновяеми енергийни източници й дават основание да напише на сайта си “От 2006 насам осигуряваме повече финансиране за ветроенергийни проекти, отколкото за всеки друг тип енергийни проекти“. Въпреки това чрез корпоративни заеми банката е въвлечена в проекти за въглищни централи на стойност милиарди лири, в това число 13 млрд. паунда след като получи държавна помощ от 45.5 млрд. паунда от английското правителство през 2008 г. Британските данъкоплатци сега притежават 80% от банката.

HSBC

Европейската енергийна компания Endesa и чилийското дружество Colbún са в основата на осъществяването  за постигане на съвместен проект за изграждане на пет водноелектрически язовири в чилийска Патагония от 2008 г. насам. Язовирите ще изместят семейства, да нарушат средства за препитание и разрушат туризма, заливайки също така развъдник и земеделски земи.

На 2450 километра от мястото на проекта остава само линия от 12 метра широк коридор през гори и общности, които поддържат висока степен на биологично разнообразие, включително застрашен вид елен.

HSBC е гарантирала, а също така участва с управлявани акции или облигации на стойност £ 122 240 през 2010 г. по експлоатацията на златна мина в Индонезия. Хвостохранилища от шест открити рудника са отговорни за замърсяване на подпочвените води, като разрушават и обричат на унищожение местните риболов и туризъм. Те представляват опасност за близките природни резервати и защитени видове.

През 2009 г. HSBC даде корпоративни заеми на консорциум от четири индийски и южнокорейски енергийни компании, воден от южнокорейския индустриален гигант Daewoo International за серия от природни платформи за добив на газ в Бенгалския залив край бреговете Бирма.

Друг проект на банка HSBC е свързан с газопровод в Бирма и дружество PetroChina, дъщерно на китайската National Petroleum Corporation /CNPC/. Банката има акции в китайскака петролно-банкова корпорация на стойност £ 162 000 000. Експерти са съобщили за изданието The Ecologist, че ОВОЗ на проекта е спорна, тъй като тръбите на газопровода минават пресичат деликатни екологично райони и спорната откъм сигурност област Мианмар, където се е прибягнало към използване на военни на Бирма за защита, което пък довело до принудително преместване на хора и селища от района, използване на сексуално насилие над местното население, и най-скандалното: конфискация на земята, за проекта.

„Работим много активно с всички, които предлагат технологии и работят в посока за проекта за ядрена енергия, доставка на ядрено гориво, изграждане на хранилище за отработено ядрено гориво. Подписахме с най-голямата френска компания „Арева”, ще се подпише и с „Уестингхаус”, каза Борисов.

Как се развиха нещата с подписания договор с „Арева” и как се стигна до подписването с „Уестингхаус”:

Ан Лавержон бе сменена от поста си на шеф в „Арева” след като мандатът й изтече, а с „Уестингхаус” българските правителствени чиновници положиха подписи след като в Уикилийкс излезе публикация, основана на грами от посланика на САЩ Джон Байърли за мутренското минало на Бойко Борисов!

Това се случи в парламента и в пленарна зала бе посланикът на САЩ Джеймс Уорлик, който бе дошъл лично да проконтролира, че Борисов ще обещае да подпише с „Уестингхаус” и с „Шеврон” за добив на шистов газ!

Как завърши засега сагата „Белене”...

На 24 юни във връзка с изявление и твърдения на министър Трайчо Трайков, че е уведомил писмено руската страна за замразяване на преговорите по проекта „Белене”, шефът на "Росатом" съобщи, че не са получавали такова писмо от България

Седмица по-рано Трайчо Трайков съобщи, че България ще поиска ново замразяване на преговорите за три месеца след 30 юни, за да има време консултантът - британската банка HSBС, да приключи с експертизите си. В началото на месеца министърът каза също така, че са поставени нови условия на руския изпълнител "Атомстройекспорт", свързани с безопасността на централата, с "банкируемост" на проект и др.

"Ние не сме получавали от българите такова предложение", заяви Кириенко пред журналисти в отговор на въпрос дошло ли е искането за замразяване на преговорите, предаде РИА Новости.

Според последното допълнително споразумение НЕК и руският изпълнител "Атомстройекспорт" трябваше на 1 юли т. г. да подпишат окончателен договор за изграждането на централата. По-рано този месец обаче руският министър на енергетиката Сергей Шматко съобщи, че Русия ще даде на България още два-три месеца за приключване на преговорите по основния договор за строежа на централата.

Като теглим чертата какъв е изводът: банка, която пет години не е генерирала приходи и е уличена от печата във Великобритания за участие в мръсни сделки по енергийни проекти ще бъде СПОНСОРИРАНА от българското правителство по едно абсолютно ненужно проучване и оценка на „Белене”.

В същото време правителството кой знае защо за две години в управлението на страната е изплатило по „гьола” „Белене” 296 млн. евро! Същият проект „Белене”, който бе замразен!

Следва продължение

 

Коментари 

 
+1 #1 Ник 2011-06-29 08:45
И после,няма пари!При тази корупция и безотговорност, как да има? Но и наистина,няма кой да им потърси сметка,няма и да му дадат.Всички са в един кюп,гледат си интереса-личен,корпорати вен и държавен,който за съжаление не съвпада с нашия личен и държавен!
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене