2. Какво ни очаква с финансист като Дянков

Продължение от 27 юни

Той се подиграва с българите

Пияна ли беше Кристалина Георгиева, или бе придобила временно умопомрачение, когато на 9 май т. т. в студиото на Нова телевизия и предаването „Здравей, България!” заяви, че няма причина заплатите на българите да не станат 2 500 евро!

Ето тази част от разговора с еврокомисар Георгиева:

Водещ: Достоен член ли сме на Европейския съюз?

Кристалина Георгиева: Категорично ние сме достоен член на Европейския съюз. Ние сме млада демокрация, ние сме по-малко опитен член. Ние имаме да довършваме важни реформи. Но нашето поведение в европейското семейство е достойно за уважение. Да погледнем какво се случи след най-голямата криза след Втората световна война. Много от по-зрелите икономики се оказаха притиснати от бремето на висока задлъжнялост. Докато България, в резултат на поведение, което е заслуга на няколко последователни правителства и е заслуга и на това правителство, запази макроикономическа стабилност. Когато казвам на колеги, че нашия външен дълг е под 15% от брутния вътрешен продукт...

Водещ: Те се учудват, ахват.

Кристалина Георгиева: ... те се учудват. Разбира се, че ахват. И това какво значи? Че ние допринасяме за нашата собствена стабилност, ние допринасяме за стабилността на Европа. Към днешна дата, това е вероятно най-важната цел за Европа.

Водещ: Да, обаче това не ги храни хората в България, госпожо Георгиева. Ето те казват – аз ще се почувствам истински европеец, когато заплатата и в България стане 2 000 евро или стане 2 500 евро.

Кристалина Георгиева: И няма причина да не стане. Ние имаме...

Водещ: Кога?

Кристалина Георгиева: Ние имаме сравнителни предимства, които естествено, могат да позволят на българина да живее по-добре, отколкото живее днес. Аз ги разбирам хората. Това, че има макроикономическа стабилност или едва-едва връзва двата края не го топли.

По време на това посещение на Кристалина Георгиева премиерът Борисов не се видя с нея пред тв камерите. Да не отварям дума, че вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков изобщо зачезна и не се чу да са се виждали или говорили...

В първата част от това разследване стана дума за това, че лицето Дянков се и другарувал с лоши другари по една не толкова ефективна програма и най-баш другарчето му, Андрей Шлайфер бил с отнета титла професор р Харвардския университет заради разследване от страна на американското правителство и нарушаване на етичните правила и норми по време на осъществяването на проект за приватизация на държавни предприятия в Русия.

Освен това стана ясно, че правителството на САЩ е съдило Харвард във федерален съд през 2000 г. с аргумента, че двете длъжностни лица от университета - Андрей Шлайфер и Джонатан Hay, са използвали влиятелните си позиции като съветници към руското правителство, за да направят свои инвестиции в пазара на ценни книжа на Русия и петролната индустрия – действие, което представлява нарушение на федералните разбирания за конфликт на интереси.

След като американското правителство е прекратило проекта на Харвард през 1997 г., по гореизложените причини, прокурори са потвърдили, че в отношенията между американските и руските служители и институции, създадени по проекта, е било загубено създаденото първоначално взаимно доверие. Харвард уволнява Hay, а Шлайфер /другарчето на Симеон Дянков/ загубва почетната титла професор в икономическия отдел.

Като следствие на действията на тези двама Остапбендеровци, федералното правителство анулира и прекратява проекта, тъй като щетите от хистрините им са били чувствителни както в морално, така и във финансово изражение. Един от разследващите прокурори – Дъглас Уудлок поисква и налагане на санкция в най-висок размер за двамата от Харвард.

Та именно с единия от двамата харвардци, опозорили американското правителство тръгва да работи Симеон Дянков по проекта на Световната банка Doing Business.

Според неговите твърдения – едва завършил бакалавър през 1995 година, Дянков започва работа в Световната банка по този проект и работи в над 100 държави: Афганистан, Азербайджан, Бразилия, Колумбия, Египет, Грузия, Казахстан, Киргизката република, Македония, Молдова, Парагвай, Словакия, Словения и Йемен.

Да сте чули някоя от тези държави да просперира икономически? Няма и да чуете – там, където мине Симеон Дянков, трева не никне.

Заедно със скандалния Андрей Шлайфер, Дянков твърди, че е създал доклада по този проект, както и съвместните изследвания по него. Официално, от първоначалното публикуване на Доклада той е бил цитиран в 19 000 медии и има над 150 000 продадени копия.

Като разделим 100-те държави на продадените копия – остават някакви си 150 на страна, което не е кой знае какво постижение.

А като разделим държавите и икономистите с които работи Световната банка, както и икономическите издания в тези държави – медиите с цитатите също не са кой знае какво. Но Дянков, който е пробивен като момче от провинцията, което се е озовало зад граница – замаян от въздуха на научните общности, пришива цитатите към името си, въпреки, че е трети съавтор на Доклада по проекта Doing Business.

Факт и то неоспорим е, че след като Дянков е преминал с проекта през цитираните по-горе държави – в тях трайно се е настанила безработицата, нищетата и мизерията, убита е била икономиката, а социалните придобивки са били изтрити от политиката на всяко едно правителство, където е пребивавал Симеон Дянков! Накратко казано, след реформиране на икономиките и финансите на страните, имали печалната участ да станат обект на опитите на самозвания и саморекламиращ се като добър финансист Дянков - избухват редица метежи в тези държави и нито една от тях все още не се е съвзела – да не говорим дали изобщо ще стъпят скоро на крака.

А на какво е научил разследвания над 10 години Андрей Шлайфер Симеон Дянков – оставям на читателите на „Хроники” сами да си отговорят.

Другият неизвестен биографичен момент от „кариерата” на Симеон Дянков е попадането му във The Heritage Foundation /фондация Херитидж/ и речта, която той държи там, реч, която няма нищо общо с истината за финансовото състояние на България.

Въпросната фондация Херитидж има водеща роля в консервативните политически и икономически среди по време на президентството на Роналд Рейгън. Тя продължава да има значително влияние в САЩ публично се намесва в политиката, и се счита за една от най-влиятелните консервативни организации за научни изследвания в Съединените щати.

Характерна е с усилията си да "формулира и насърчава  консервативни обществени политически идеологии, основани на принципите на свободното предприемачество, ограничената намеса на правителството, индивидуалната свобода, традиционните американски ценности и силна национална отбрана.

The Heritage Foundation е основана през 1973 г. Във връзка с отиграване на недоволството на гражданите на САЩ спрямо личността и политиката на Ричард Никсън, с оглед постигане на либерален консенсус и предпазливо влияние на съществуващите мозъчни тръстове. Двама от основателите на фондацията са имали амбицията да създадат организация, която ще осигурява политици с кратки, необходими за момента изяви и действия.

През периода 1980 и началото на 1990 г. Heritage Foundation е ключов архитект и защитник на "Рейгъновата доктрина", според която, правителството на САЩ е поддържало антикомунистическите съпротивителните движения в такива държави като Афганистан, Ангола, Камбоджа и Никарагуа и то по време на периода на Студената война.

Една от целите на въпросната фондация е била да прогнозира и насочва, използвайки чужди анализатори, бунтовнически сили и дисиденти в държави от Източния блок и редица съветски републики за своите стремежи.

Фондацията е инструментът, който е внушил убеждението на  президента Роналд Рейгън, че бившият Съветски съюз е "империя на злото" и че целта не е просто тя да бъде ограничена, а по-скоро е преследвана за реализация външнополитическата цел да бъде унищожена.

Фондацията и намеренията на нейните създатели са били да играе ключова роля в изграждането на подкрепа за плановете на Рейгън за изграждане на балистичен противоракетен щит, известен като "Инициативата за стратегическа отбрана", или по-популярното, "Междузвездни войни".

Хора на Херитидж прокарват в американското законодателство отмяната на поправка, която дава възможност за намеса на антиправителствени полувоенни формирования в Ангола от американска страна.

В края на Студената война, влиянието на Херитидж продължава да бъде чувствително и авторитетно в международните събития - тя в голяма степен подкрепя президента Джордж У. Буш и външната политика, която води, включително и окупацията на Ирак.

Та в тази фондация е уреден да изнесе лекция Симеон Дянков – мероприятие твърде странно на фона на сегашното управление на демократа Барак Обама, на когото разчита правителството на Бойко Борисов.

Други подвизи на Дянков...

  • Той не се интересува какво се случва с фискалния резерв, стига премиерът Борисов да е доволен.

Премиерът Бойко Борисов заяви на 20 юни, че правителството харчи пари от резерва, за да не спира изпълнението на проекти по европейските програми, но после щяло да ги възстанови. Коментарът му бе провокиран от изказване на лидера на “Коалиция за България“ Сергей Станишев от миналата седмица, че ГЕРБ е намалил фискалния резерв от 8.2 млрд. лева на 4.5 млрд. лева за две години.

Самата Европейска комисия критикува в края на март бавния темп на разплащане на големите инфраструктурни проекти по европейските програми. Забележката бе отправена към регионалния министър Росен Плевнелиев по повод проекта за магистрала “Тракия“, но той прехвърли топката към финансовия министър Симеон Дянков. Оказа се, че заявките за плащане от страна на ЕК се подавали от разплащателния фонд към Министерство на финансите, а процедурата отнемала около 6 месеца!

В същото време Европейската комисия спря финансирането на 124 проекта в Румъния от регионалната и национална пътна инфраструктура за близо 850 милиона евро, съобщи БНР.

Обектите са в южната и източната част на страната. Мотивите за прекратяване на финансирането са свързани с нередности при организиране на търговете, неизрядна и непълна документация, неспазване на утвърдените от еврозаконодателството нормативи и срокове.

Кое ни гарантира, че ЕК няма да намери повод да спре и парите, които очакваме, за да попълним фискалния резерв?

Нищо.

В парламента вносители на вот на недоверие за политиката, която води Симеон Дянков казаха:

Какво отговори Симеон Дянков на критиците си:

Така нагло и недопустимо се държа Дянков, той копира поведението на премиера си, а депутатите от ГЕРБ показаха, че идеологическата им закваска е една и съща.

Дянков се подигра с българския парламент, подигра се с българите, подигра се с мизерията, безработицата и оцеляването, в които са принудени да живеят българите!

Подобно нещо не може да се случи в нито една държава: вижте гръцкият министър на финансите Ев. Венизелос. Той стои в парламента и бърше потно чело заради недоволството на гърците, които са на улицата вече месеци!

Против какви мерки стачкуват гърците, с хала на които ни плашат – ще цитирам само едни от тях:

Увеличава се необлагаемият лимит от доход за всяко дете:

♦ 2,000 евро за дете (беше 1500)

♦ 4,000 евро за две деца (беше 3000)

♦ 11,500 хил. евро (е 12,500)

♦ 2,500 евро за всяко следващо дете (беше 2000).

В България сърцата на младите се свиват когато очакват дете – свиват се от мисълта дали ще бъдат изхвърлени на улицата като безработни, или ще си броят стотинките, за да има дрехи и храна за бъдещото дете!

Въвежда се данък солидарност, който ще засегне много големите заплати, както и доходите на милионерите.

Намалява се прага на необлагаемият минимум от 12 000 евро – на 8 000 евро.

Повече за Гърция ще прочетете в някой от следващите дни...

Вярно е, че някои от нас, българите се ласкаят да наричат гърците мързеливи, но те, протестиращите са с плакати на които пише: „Тихо, да не събудим българите!”

Колцина разбраха, че не се вдигат вдовишките пенсии, а добавките към тях – т. е. чак на есен правителството ще подхвърли някакви жалки левчета.
Да не говорим, че такива минимални заплати като българските няма и в африканските държави!

На излизане от преговорите с Тристранката президентът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев каза две знаменателни фрази, които се „удавиха” в потока от "правилни" новини:

Първа фраза

„Не са добре нещата, не са добре нещата – даже са много зле”.

Втора фраза

„Вие виждате, че за министър Дянков, всеки лев в чужд джоб за него е лична обида!”

Дянков продължава да се подиграва с българите, той върви като сянка след премиера и го следва навсякъде – в Созопол го снима, да му крепи поредната лентичка, докато той я реже...

Това, което Дянков говори за финансовата стабилност на държавата е невярно и зловещо като перспектива. Въпреки всички съвети да не пипа Конституцията – той прокара във Временна комисия своя налудничав Пакт за стабилност...

Но и това предстои да обясним подробно по-нататък...

В заключение трябва да кажа: Дянков не е вреден, той е много опасен за държавата ни и това, което той днес прави, утре ще ни открие дъното, където ще бъдем принудени да се ударим в мизерия и нищета.

 

Коментари 

 
+2 #2 Васил 2011-07-02 13:58
Дянков е МНОГО , МНОГО ОПАСЕН ТУРИСТ И АСПИРАНТ , който типично за българския провинциален манталитет има един тон комплески..... мисля все пак че някой ден ЛИЧНО ЩЕ ОТГОВАРЯ ЗА ГЛУПОСТИТЕ И ПОРАЗИИТЕ КОИТО ТВОРИ И ЗА ГЕНОЦИДА СПРЯМО БЪЛГ. НАРОД . лично ще бъде търсен за това , което твори в момента .... жалък комплескиран некадърник . ОТ КЪДЕ СИ НАМИРАТ ВСЕ ТАКИВА ХОРА В ТАЯ ДЪРЖАВА НЕ МИ Е ЯСНО
Цитиране
 
 
+3 #1 Zvezdelina Mileva 2011-06-30 21:29
Какъв коментар може да направи разумния,след всичко казано толкова ясно и правдиво.Остава само да се поклониш на автора.Отново -БРАВО!!!
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене