Ваше Превъзходителство, многоуважаемий Бойко Борисов, кой ще се погрижи за моряците ни в Гърция?

Собственикът на кораба „Ина” Георги Мишков все още не е платил гаранцията на шестимата български моряци, които бяха задържани на 23 юни. Те са обвинени, че незаконно се навлезли в чужди териториални води с нерегламентиран товар на борда – 3000 мастербокса цигари.

Ако гаранцията не бъде платена до 7 юли те ще бъдат върнати обратно в затвора. Корабът е собственост на Варненската фирма „Ростов транспорт”  и е регистрирана в Лондон. Шестимата българи все още са в град Нафлио, на 150 километра от град Атина. Заради липсата на пари обаче са били изхвърлени от пансиона, в който са били до вчера, 5 юли. Спешно се нуждаят и от лекарства. В момента получават храна от българско семейство, което живее там.

- Никой не ги поглежда! - почти разплакана обясни пред репортер на БНТ Станка Василева, една от близките на моряците.

Капитанът на кораба Валентин Вуртуяков и помощник-капитанът все още са в затвора.

Помощник-капитанът, който е 67-годишен не е известно как е, дали е жив, каква му е съдбата, в кой затвор се намира – нищо не се знае за него – обясни една от близките на арестуваните и пуснати под гаранция моряци.

Както вече Национална телевизия СКАТ показа в репортаж от Гърция и сайтът „Хроники” писа, корабособственикът обещавал, че ще внесе гаранцията, но до този момент не го е направил.

Мишков е излъгал, на 29 юни, че гаранцията е платена и от тогава се крие от близките и не отговаря на мобилния си телефон.

Моряците твърдят, че дори не са подозирали за незаконния товар на борда.

Близките нееднократно се обърнаха към българските власти с молба за помощ, защото ако не бъде платена гаранцията до 7 юли, моряците ще влязат в затвора и делата ще се точат с години!

В същото време, докато Цветан Цветанов подаряваше пистолет на прокурора Роман Василев за празника на полицията, Негово Превъзходителство, многоуважаемият Бойко Борисов отиде да рита на футболното игрище!

Там той участва в бенефисния мач на футболната легенда Начко Михайлов. От стадион "Локомотив" официозният ТВ7 включи на живо Петрина Василева.

Още преди началото на пряката връзка, премиерът беше успял да отбележи гол, а по време на живото включване, той добави към актива на отбора си още един.

Видяхме и някои от най-запомнящите се изказвания на Бойко Борисов от първата половина на  неговия мандат.

Репортерката обясни, че Негово Превъзходителство вкарал един гол е се очаквало да вкара още голове, а освен това бил известен с чувството си за хумор!

Запомнете това име – Петрина Василева, о, Santa semplicitas! Оставям някой по-чел от Петрина да й го преведе! Четвъртата власт се преобрази в Четвърта сласт!

Вижте и чуйте видеото и ще разберете какво се случва с редовно изнасилваната ни журналистика!

Политиката е кратка форма на безчестието, Петрина, въпреки че официално тя е създадена да служи на всеобщото благо!

На кое точно благо служиш, Петрина, след като устните ти лепнат от репортажа на живо за мача с Негово Превъзходителство, многоуважаемият Бойко Борисов?

На кое общество показа, че служи той в подборката от негови „шеги”, които излъчи официозната телевизия ТВ7?

По-дебелашко, опростачване на изразните средства в така наречения управленски елит не бях чувала!

Но да се върна към съдбата на българските моряци, които чакат българската държава да им покаже, че са нейни граждани...

Говорителката на външно министерство Весела Чернева не обясни какво прави България по казуса със задържаните шестима български моряци на гръцкото пристанище Елефсина. Вместо отговор и загриженост, Чернева прочете сводка от новините за това какво, кога и как се е случило в южната ни съседка!

Чернева изреди как българският консул бил във връзка с българските моряци, корабособственика и  гръцките власти, но случаят бил от компетентност на Агенция Морска администрация.

Моряците са в хотел и са им преведени пари за храна и за вода – измрънка набързо Чернева, като че ли преводите са били от Външно министерство, което две седмици не си е помръднало пръста, а не от близките на моряците!

Георги Александров от телевизия СКАТ даде думата на Атанас Стойчев от Моряшкия професионален синдикат. Стойчев обясни, че фирмата корабособственик „Ростов транспорт” е рисков работодател, тъй като не изплащала заплати, определяла ниски възнаграждения, наемала стари ненадеждни кораби.

Договорите, които се сключвали с моряците не им осигурявали никаква сигурност при инцидент, тъй като в тях липсвали подобни клаузи.

Ще припомня, че корабособственикът Георги Мишков предупредил моряците от екипажа, че товарът, който пренасял е важна държавна поръчка, зая което би следвало да отговарят Георги Мишков и капитана, а моряците следва да бъдат освободени.

До този момент обаче, две седмици след ареста на екипажа, никой в България не е потърсил корабособственика за обяснения за инцидента, който хвърля тъмно петно върху репутацията на страната ни.

Не се чу и МВР-министърът Цветан Цветанов да даде обяснение какво върши неговото полицейско аташе в Гърция и защо до този момент не е влязло във връзка с моряците и гърцките власти за изясняване на случая.

Консулът, за когото говорителката Чернева заяви, че бил във връзка с моряците две седмици не им е виждал очите, а се намира на час и половина път до мястото, където са българите!

Близките нямат никаква връзка с консула, официално управниците от ГЕРБ не дават обяснение и защо корабособственикът се толерира след като е злепоставил страната ни.

Контрабандата си е контрабанда – дали е по държавна поръчка, или е частна далавера – тя се наказва по едни и същи текстове от Наказателния кодекс на Гърция.

Мълчанието две седмици на Цветанов, нежеланието на министъра на външните работи Николай Младенов да разреши случая и помогне на сънародниците ни, липсата на какъвто и да било интерес от страна на Негово Превъзходителство Бойко Борисов навежда на мисълта, че има някакво участие на високопоставени интереси в тази история.

Ако беше чисто криминално деяние на хора, които нямат нищо общо с властта – досега Цветанов да бе арестувал корабособственика, за това, че е създал ситуация в ЕС да продължат да приемат България като страна, с добре развита контрабанда.

Документите на българите са заключени в Пирея и те не могат да напускат сградата,  за да не ги арестуват!

Българите бяха задържани на кораба  „Ина” и отведени в затвора по фланелки,  джапанки и били отведени с белезници, като останали пет дни в затвора – без адвокат и лекар, оставени на произвола на оцеляването. Телефоните са им били отнети, не са били предупредени да си вземат необходими лекарства, ако употребяват такива. Проблемът със задържането на моряците не е единствено на Морска администрация, както си изми ръцете ведомството, ръководено от сина на шифровчика, човекът на Сорос и Световната банка – Николай Младенов.

Шестте моряци са български граждани и българската държава им дължи грижи и помощ, когато са на чужда територия и възникне такъв случай.

Документите на кораба са били изнесени от плавателния съд още докато моряците са били натоварени на една лодка и са били изпратени вероятно в Атина.

Българите са били обвинени в контрабанда на цигари, изпълнение на поръчка – която две седмици не е известно чия е.

Засега са налице единствено твърденията на корабособственика, че ставало дума за „важна държавна поръчка” , както и указанията му да си мълчат.

Самият корабособственик не е задържан в България, не е разпитан от българските власти за случая, спокойно си се разхожда на свобода и сек рие, за да не плати гаранцията на моряците.

Гръцките власти не са уведомили българските власти за случая – поне официално, тъй като две седмици никой от двете министерства – МВР и МВнР не е дал знак, че е получил уведомление.

Моряците ни са оставени на произвола на съдбата – без осигурен адвокат, без преводач, без консул, без полицейско аташе.

Пита се: защо получават заплати тогава консулът и полицейското аташе в Гърция?

Защо получават заплати двамата министри – Цветанов и Младенов?

Защо премиерът не даде знак, че е чул какво се случва с шест наши сънародници, а разхожда доста понаедрялото си тяло из футболното игрище и си прави лично шоу? А това вече е гавра със съдбата на шестима българи и близките им!

Пита се: какъв е регламентът премиерът да се трогне и вземе мерки за българи зад граница, нуждаещи се от помощ, какви трябва да са те, за да накара Негово Превъзходителство двамата министри да си свършат работата?

Какви трябва да са те, за да се помогне час по скоро, за да не се озоват моряците ни в затвора, или да им прати фалкона да ги прибере?

Те не са Христо Мутафчиев, те не са откриване на пречиствателна станция, или пътуване до Долна Митрополия – те са шестима живи българи, станали жертва на гръцката бюрокрация и българската безхаберност на две министерства!

Плащате си данъците, братя българи – за да си литка Негово Превъзходителство Бойко Борисов из родината с фалкона, двойно подсигурен от кортеж по земя!

Плащайте си, за да сте сигурни, че управниците на Негово Превъзходителство няма да си зръднат пръста за вас, в каквато и беда, или кризисна ситуация  да попаднете!

Един български лекар, обвинен в шпионаж в Либия, с доста неясна репутация бе освободен с усилията на външно министерство, но шестима моряци, тръгнали на предпенсионна възраст да заработят за насъщния – не заслужават благоволението на Негово Превъзходителство и министрите му!

Задържаният в Беларус Димитър Кенаров, работещ на свободна практика за американски медии бе удостоен с изпратена Нота от българското Външно министерство до Външното министерство на Беларус, а моряците ни, не достигнаха до тази Височайша чест – освободителят на шпиони да нареди да се погрижат за тях!

И накрая ще обърна внимание върху още един факт: Изпълнителна агенция „Морска администрация”, която е към Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията също мълчи за моряците две седмици.

Министърът на транспорта Ивайло Московски не е дал и знак, че случващото се в Гърция с нашите сънародници го вълнува.

При опит за справка защо говорителката на Външно министерство Весела Чернева си измива ръцете с насочване на журналистите към ИА „Морска администрация” – отговорът от министерство на транспорта бе:

В регистъра са само кораби, плаващи под български флаг! Т. е. няма как Морска администрация да върши работата на Външно министерство, тъй като в случая със задържаните български моряци корабът плава под чужд флаг, регистриран е в Лондон и моряците и товара би следвало да са грижа на МВР и Външно министерство!

Външно министерство – защото моряците са български граждани, изпаднали в беда зад граница;

И МВР - защото иде реч за контрабанда, което е тежко престъпление и касае най вече министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

А той две седмици се спотайва и си организира някакви акции с имена, вместо да нареди да бъде привикан корабособственика на разпит за контрабандата, излагаща България!

Цветанов, който много си пада да го играе говорител на ведомството, което ръководи е крайно време да съобщи:

- Кой е собственик на товара, представен от корабособственика Георги Мишков като „важна държавна поръчка”;

-  Кой е товарил и кой е крайният получател на 3000-те мастербокса цигари;

- Има ли нещо общо правителството в този товар, та го представят за „важна държавна поръчка”?

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене