Кой и защо спретна скандала с рафинерията „Лукойл – Нефтохим?

* Ще премахне ли отнемането на лиценза монопола на рафинерията? * Какво остана зад кулисите * Кой се държа некоректно в спора на рафинерията с държавата и си игра игрички * Каква е вината на Валентин Златев пред Вагит Алекперов

Тангото с рафинерията Лукойл-Нефтохим започна! Две напред – една назад. Единственото, което не се чува е възпламеняващата музика на Карлос Гардел – един от най- популярните композитори, изпълнители и създатели на енигматичния танц.

Как се стигна до тангото с рафинерията и какво предстои да се случи:

 • Софийският административен съд спря на 1 август предварителното изпълнение на решенията на шефа на Агенция „Митници" Ваньо Танов, с които бе отнет лицензът на "Лукойл Нефотхим", съобщиха от съда. Двете определения по жалби на „Лукойл" подлежат на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването им на страните, съобщиха от съда.

Съдът е преценил, че са налице достатъчно доказателства, че предварителното изпълнение ще причини на компанията значителна или трудно поправима вреда. Този извод съдът е направил, след като е съобразил обстоятелството, че жалбоподателят е лицензиран складодържател и по отношение на него е приложим режимът на отложено плащане на акциз. Съобразил е също така и обстоятелството, че са сключени договори с „Холдинг БДЖ" ЕАД и „Столичен транспорт" ЕАД, по силата на които „Лукойл" е доставчик на дизелово гориво. Представено е и писмо от „Бългериан Авиейшън Груп", от което е видно, че не съществуват алтернативни източници за доставка на авиационни горива.

От „Лукойл” коментираха пред в. „Класа”, че решението на съда дава пълно право рафинерията да възстанови работата си незабавно.

„Лукойл” е в положение, каквото е било и преди съдебното решение, бе тезата на Ваньо Танов от 1 август. Има отмяна на решение от съда, което не е влязло в сила, тъй като производството е двуинстанционно и ще влезе в сила, когато се произнесе Върховният административен съд, твърди Танов.

 • Агенция Митници от своя страна съобщи, че ще обжалва решението на Софийския административен съд по казуса „Лукойл". Това каза пред Дарик няколко часа по-късно директорът й Ваньо Танов.
 • Очаква се спорът по казуса „Лукойл-Нефтохим окончателно да бъде решен в края на август!

Тук ще припомня, че Софийският административен съд спря предварителното изпълнение на решението на шефа на митниците Ваньо Танов за отнемане на лиценза на „Лукойл Нефтохим Бургас". Агенция „Митници" отне лицензите за управление на данъчни складове на бургаската рафинерия и пристанище Росенец на 26 юли. Рафинерията спря работа.

 • На 2 август, на следващия ден, Танов явно „преспал” и „премислил” бе обърнал позицията си на 180 градуса и в интервю за bTV заяви: „Днес може би към 9 часа на нас ще ни бъде връчено официално решението на Софийски градски съд. И при това положение от „Лукойл” може да излизат горива по начина, по който са излизали и преди това...” Т. е., както запита водещият Виктор Николаев: „Връща се старото положение, така ли е?... Вчера може би прибързано сте коментирали. Казахте, че не се отпечатва складът и че се продължава блокираната работа на рафинерията. Значи към тази сутрин избистряме тезата. Всичко се връща, както си е било преди?

Ваньо Танов: Да. Вчера коментирах, че ние ще обжалваме това решение и още днес ще внесем в по-горната инстанция нашата жалба.

Водещ: Как си го обяснявате, ген. Танов? Дали имаше някакви пропуски, били те от юридическо естество, или съдът, според вас, играе някаква игра, различна от интересите на хазната?

Ваньо Танов: Моето мнение е, че няма никакви пропуски по отношение на законността на акта, който съм издал. В случая по-скоро съдът взема решение, според мен, по целесъобразност или политическо решение, не по законосъобразност. Но все пак има и горна инстанция, така че нека да изчакаме.

Водещ: Политическо решение и решение по целесъобразност, а не по законосъобразност – това означава, че...

Ваньо Танов: Да. Поне от това, което четем в определението на съда.

Водещ: Притеснявате ли се, че заради това решение е възможно министър-председателят да се отдръпне по някакъв начин, съхранявайки своята репутация и най-грубо казано да си позамие ръцете с това, че е послушал вас? Петте срещи, за които спомена – че е послушал министър Дянков, включително и министър Трайков и да останете самотни в тази битка, която си позволихте да започнете.

Ваньо Танов: Какво значи сме си позволили да започнем битка?

Водещ: Никой не смееше да направи това, което сторихте вие с „Лукойл”. Това значи.

Да повторим най-важното, казано от Танов на 2 август: От момента, в който ние получим официално решението на съда и тече обжалването на предварителното решение до гледането на делото по същество, „Лукойл" ще работи все едно, че има лиценз.

"Аз мисля, че държавата ще победи. На "Лукойл им е ясно, че няма как да спечелят това дело, ако не са изпълнили закона", допълни Ваньо Танов.

Бързам да цитирам Ваньо Танов, за да не чуем утре обратното – пак от неговите уста и след това да се мине на варианта: „Бият Паниковски!”, най-малкото, защото все някой ще го отнесе...

Шефът на Националната агенция по приходите, Красимир Стефанов също бе предпазлив на 2 август сутринта – досущ като колегата си Танов. Ето какво сподели той по Нова телевизия в разговор в предаването „Здравей, България!” с водещия Евгени Генчев:

Водещ: Чухте разговора с шефа на „Митниците” – Ваньо Танов. Да Ви питам, как според Вас, след като няма измервателни уреди, те нали са затова там тези измервателни уреди – за да мерят. Ей така ръчно седят митничари на входа и на изхода и мерят.

Красимир Стефанов: Аз не смятам, че трябва да коментирам теми, които са извън моята компетенция. Това изцяло е в компетенцията на Агенция „Митници”, така че и аз следя развоя.

Водещ: Но все пак, от работата на Агенция „Митници”, от работата на „Лукойл” зависи и Вашата дейност, нали така? Какво влиза и какво не влиза?

Красимир Стефанов: Да. Това, което мога да кажа е, че безспорно групата „Лукойл” е най-големият данъкоплатец в България, но това не ги поставя над закона, така че мисля, че...

Водещ: Как така е най-големият данъкоплатец в България „Лукойл”?

Красимир Стефанов: Групата „Лукойл” е най-големият данъкоплатец. След като стана проблемът с лиценза, аз възложих на моите анализатори да направят една бърза сметка за първите шест месеца какво е внесла цялата група. Това, което ми казаха е, че 13 на сто от общите приходи на НАП и Агенция „Митници” ги внася групата „Лукойл”. Затова казвам, че безспорно е най-големият данъкоплатец, но...

Водещ: Това като сума каква е?

Красимир Стефанов: Това със сигурност е над милиард. Но пак искам да кажа, че това в никакъв случай не ги поставя над закона, така че мисля, че държавата в момента е в правото си.

Водещ: Т.е. законът, от една страна, и да се лишим от един милиард за следващите шест месеца от друга страна, според Вас трябва да изберем закона, така ли?

Красимир Стефанов: Аз не смятам, че ще бъдем лишени от тези приходи, защото по принцип пазарната ниша не търпи празноти, така че нека да видим, нека да мине поне един месец и да видим.

Танов – Стефанов, Стефанов – Танов – редуването продължава в стъпките на танго – лошата рафинерия се оказва най-големия данъкоплатец и рафинерията, която ще продължи да работи, все едно, че има лиценз!

Самият Танов се „разходи” в трите телевизии с национален обхват – едва ли по лична инициатива и казаното на 1 август бе изтрито от паметта му, а именно, че  Лукойл няма да може да работи поне докато не мине обжалването в съда.

След 10 часа позицията на Танов беше:

„Може да излиза гориво от "Лукойл" по начина, по който е излизало преди.”

"Може би съдът е взел решението си по целесъобразност или това е политическо решение", коментира шефът на Агенция "Митници".

Но да запитаме: кой е този, който отстоява да се спазват законите в България – не е ли съдът?

В утрото на 2 август, в картинката липсваше единствено Симеон Дянков – основният виновник на ситуацията с Лукойл-Нефтохим, този, който подложи динената кора на летища, други министри от кабинета, на премиера и на постъпленията в бюджета. Същият, който твърдеше, че рафинерията няма да заработи скоро!

Океан от лъжи и глупости...

"Надявам се, че рафинерията ще постъпи отговорно, особено за авиогоривото, защото с другите продукти, мисля, че ще се оправим, защото рано или късно те пак ще си имат лиценз - това е най-голямото българско предприятие и се надявам да не тръгнат на война с държавата, истински ги съветвам", каза в едно от интервютата си премиерът, който все още не е разбрал, че рафинерията е холандска и руска компания, която руският „Лукойл” от Москва контролира. И още, че рафинерията Лукойл Нефтохим в Бургас е с много акционери, но не и българска!

Тогава кой и как да му се сърди на Бойко Борисов, че макар и на този висок пост не разбира, че поамериканченото българче Дянков си играе свои игрички, като където седне и стане говори на границата на лъжата!

На 27 юли премиерът Бойко Борисов заяви, че финансовият министър Симеон Дянков ще има среща с ръководството на „Лукойл", където ще бъде дадена последна възможност за евентуален график, за да може в следващите два месеца рафинерията да изпълни изискванията на закона. Срещата, насрочена за 10 часа, не се състоя.

Това бе същата среща, на която, както научихме впоследствие, Дянков броеше мухите и поиска пак да се видят на следващата сутрин, с ясното съзнание, че той няма да отиде!

Въпросът е: знаел ли е Борисов, че Дянков няма никакво намерение да се оправят нещата с хората от рафинерията според резултатите от предишни разговори с водена стенограма, протокол, график, или не.

Ако Борисов е знаел, че Дянков ще се държи арогантно – то това означава, че Борисов го подкрепя или най-малкото няма нищо против подобно поведение.

Ако Борисов не е знаел какви игри върти Дянков – никой не чу той да му е вдигнал не жълт картон, а мерника...

Тук свидетелите мълчат.

Агенция "Митници" констатирала, че износът на "Лукойл Нефтохим" и "Лукойл България" е нараснал с 50 на сто – съобщи агенция „Фокус” малко преди отнемането на лиценза.

Отново въпрос: как Агенция „Митници” е изчислила нарастването на износа, ако не го е измерила – не е ясно.

Както не е ясно и как са внасяни данъци и акцизи от „Лукойл”, след като според Дянков липсват уреди за измерване.

Големи търговци отвън могат да покрият евентуален недостиг на горива в България – заяви пред за Агенция „Фокус” Димитър Минчев, член на Управителния съвет на Националната асоциация по биогорива в България.

Остава да научим и кой ще прибере част от комисионните за увеличения внос на чужди компании в България, сред които е и румънската Ромпетрол.

Ще запитам както  го прави Трайчо Трайков: не ходи ли в Румъния Дянков с премиера Борисов да „откриват” някакво предприятие, което се оказа, че работело два месеца преди „откриването”!?

Това ли е сигурността на бизнесклимата в България, която осигуряват Борисов и Дянков?

„Не отговаря на истината, че „Лукойл” нарушава закона в България, че умишлено и осъзнато не е направил нищо, за да приведе производствените площадки според изискванията” - заяви генералният директор на „Лукойл България” Валентин Златев на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По думите на Златев – компанията е поставена в невъзможност да изпълни изискванията на Наредба номер 3 в едногодишен срок. Около 400 точки за отчет трябва да има само в завода.

„Извършена е огромна част от дейностите по привеждане по площадките съгласно изискванията на наредбата.

На днешна дата „Лукойл” е оборудван с всички необходими измервателни уреди и системи за отчет, така досега митниците са контролирали всеки грам, който влиза и излиза от завода”, каза Златев.

За почти 11-те години пребиваване в България групата компании „Лукойл” са били най-големият данъкоплатец в страната, най-големият експортьор и най-големият инвеститор, заяви още Златев. За този период групата компании е внесла в държавния бюджет 21.33 млрд. лева данъци, а инвестициите са в размер на 2.35 млрд. долара.

От компанията заявиха, че имат всички необходими уреди за отчитане, но съгласно Наредба 3 става въпрос за допълнителни уреди, които са в процес на монтиране.

На въпрос как ще коментира изказването на шефа на „Лукойл" Валентин Златев, че 600 милиона лева няма да влязат в бюджета за времето, в което рафинерията няма да работи министърът на финансите Дянков не пожела да отговаря на повече въпроси, тъй като бързал за спортно събитие в новата Спортна зала, където щели да се съберат с премиера Бойко Борисов.

Пред журналисти финансовият министър отхвърли твърденията, че затварянето на рафинерията ще ощети държавата с 6 млн. лева от акциз. „Това не е вярно, това са глупости", отсече вицепремиерът.

Дянков бе категоричен, че има запаси от всички видове горива, така че криза няма да настъпи нито с бензина, нито със самолетното гориво. „Има достатъчно за самолети, има достатъчно битум, има достатъчно бензин, има достатъчно за абсолютно всичко", каза той.

„Лукойл” подсигурява 40 на сто от вътрешния пазар на горива в България – как се запълва подобна празнина с внос? Как се заместват количествата авиогориво от единствения производител на Балканите - с внос и съвети за междинно кацане за зареждане на самолети от разчинните авиокомпании?

Криза няма, заяви Симеон Дянков, само че морските летища започнаха да търсят решение за самолетното гориво. По нареждане на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски беше създаден щаб за действие, който извърши анализ на наличните количества гориво в дружествата от системата на министерството, съобщиха от пресцентъра на МТИТС.

Горивата, които "Холдинг БДЖ" ЕАД използва се доставят 100 процента от "Лукойл". БДЖ има резерви за около една седмица. Създадена е необходимата организация и по законите на българската държава ще бъдат намерени алтернативни доставчици, чрез борсови сделки, поради форсмажорни обстоятелства, за да не се нарушат клаузите по 5-годишния договор с "Лукойл", сключен миналата година.

Пристанищата в страната имат достатъчно налични горива. Те имат възможност да осигурят от други доставчици необходимите им количества горива за изпълнение на ежедневните им дейности.

Единствената компания, която доставя горива на авиокомпаниите, кацащи на летище София е "Лукойл Ейвиейшън България" ЕООД. В случай на извънредни обстоятелства авиационните компании могат да извършат танкиране /зареждане на по-големи количества от летището, от което излитат/, за да осигурят полета си до следващата дестинация, уточниха от МТИТС.

„Криза няма” – чухме от министъра на финансите – затова ли членове на правителството взеха на подпис /на коляно/ решение за отблокиране на Държавния резерв.

Същият ден, в който Дянков „пропусна” насрочената от него среща с представители на Лукойл-Нефтохим, той пропусна участието си в конференция за образованието, където трябваше да открие Кръгла маса в Министерството на образованието на тема: Образователната политика за българските училища зад граница.

В същото време от рафинерията съобщиха, че са одобрили заем от 11,5 млн. долара, с който да се купи необходимата апаратура. „Част от тези средства вече са изразходени за проекти, оборудването е избрано и част от него вече е в складовете на "Лукойл". В най-близко време започва и монтирането," поясни председателят на Управителния съвет Сергей Андронов.

„Нямаше смисъл да се срещаме”, заяви финансовият министър Симеон Дянков по повод отменената среща с изпълнителния директор на "Лукойл" – България и член на Надзорния съвет на Лукойл Нефтохим, Валентин Златев.

Въпросът е: като е нямало смисъл защо самият Дянков е отложил срещата, която сам е насрочил?

Ако приемем, че първата причина за спирането на рафинерия Лукойл България са декларациите на министър Симеон Дянков, че рафинерията няма да работи докато не си преведе съоръженията в съзвучие със закона! На 1 и 2 август – това твърдение на Дянков се разклати и се разби на пух и прах...

Втора причина да бъде уличен Дянков в тенденциозност по спиране на рафинерията

Един месец след отнемане на лиценза компанията няма право да подаде молба за нов, а и нови разрешителни могат да се издадат само след монтиране на специалните измервателни уреди. Т. е. Дянков е наясно, че проектиране, поръчване, доставки и монтиране на измервателни уреди в рафинерията ще отнеме много време. За сравнение - в Италия на рафинерия за същата процедура са били дадени пет години!

Под предлог, че се бори за законност - Дянков прикрива, че не иска рафинерията да работи!

Министър Дянков не иска рафинерията да работи, тъй като рафинерията има връзка с Русия, а за това дават червени точки господарите му отвъд океана.

От: „Лицензът е отнет...”, „...той няма да бъде върнат, докато рафинерията не влезе в изрядност...”, до „...рафинерията няма да работи...” – той е борец за спазване на Закона, той е борец за защита на националните интереси, той е ... За Симеон Дянков ли говорим? Същият, който, когато не нарушава основния закон в страната - Конституцията, си измисля илюзорни похвали от Брюксел? Същият, който... но за това друг път.

За Дянков няма други министри – той е Министърът в кабинета, той е Вицепремиерът в кабинета, що се отнася до другия вицепремиер Цветан Цветанов, Дянков си го сгази, ей така, в движение, когато другият вицепремиер Цветан Цветанов изрази различно мнение и си позволи да запита защо не е обсъдено все пак решението за отнемане на лиценза преди да бъде взето.

Само заради този въпрос Дянков си позволи да каже, че мнението на Цветанов „не е меродавно, не е важно“!

С развален словоред и липса на смислови от гледна точка на логиката изрази Дянков обясни следното като не пропусна да демонстрира типичната си провинциална фамилиарност с колегите от правителството:

„Доставките вече са организирани – Това е работа на Московски и на Трайчо. Вчера си говорихме дълго по темата. Имаме пълни уверения, че имаме достатъчно бензин, имаме за 160 дни бензин в Държавния резерв, за това обаче въобще няма да е необходимо, защото няколко компании вече са преориентирали бензин към България, така че от днес вече почват да влизат и допълнителни доставки, ако са необходими.

Вчера излезе темата дали ще имаме достатъчно за самолетитеее гориво – имаме достатъчно, в Държавния реверв има за около един месец, вчера проверяваха от ъъъ на Трайчо Трайков екипа, оказа се, че също е въпрос на два-три дни да се преориентират доставки от други страни. Така че нито е ...в колите на гражданите, нито за БДЖ, нито в летищата имаме тема.

Но за всеки случай говорихме вчера с министър Трайков и вече сме тръгнали по процедурата, така че да имаме възможност веднага да реагираме, ако това е необходимо...”

Министърът на финансите Симеон Дянков допълни, че е важен законът, лицензът е отнет и той няма да бъде върнат, докато рафинерията не „влезе в изрядност". По думите му от компанията са имали над 15 месеца. „Ако са искали, са щели да го направят, явно не са смятали, че ще изпълняват закона. А сега са разбрали, че държавата и законът са над която и да било фирма и съм убеден, че в най-кратки срокове ще го направят. Иначе просто няма да работи рафинерията", допълни финансовият министър.

На въпрос дали трябва да се очакват по-високи цени на горивата, Дянков бе лаконичен, че ще покаже пазарът.

И понеже няма криза: министърът на икономиката Трайчо Трайков оглави Кризисен щаб.

Пак заради липсата на криза, както ни увери Дянков, освободиха от Държавния резерв самолетно гориво за седмица – без да сме във война!

След като пред парламента в петък вицепремиерът Симеон Дянков декларира пред депутатите, че няма да се стигне до отблокирането на горива от Държавния резерв, където има запас за 160 дни, защото някои фирми вече са преориентирали бензин към България, последва вземане на решение за отблокиране на Резерва на подпис от министри, и той бе отлокиран!

На 30 юли в „Лукойл Нефтохим” Бургас бе получена заповед за разблокиране на количества авиационно гориво от Държавния резерв, съхранявани в складовете на предприятието, съобщиха от неговата пресслужба.

Всички възложени за съхраняване и опазване количества са в наличност и дружеството незабавно пристъпва към подготовка и провеждане на всички предвидени от закона процедури, за да стигне горивото максимално бързо до българските летища, се посочва в съобщението.

Късно вечерта на 29 юли, в петък беше взето решение за освобождаване на самолетно гориво за едноседмично потребление от Държавния резерв. Информацията съобщи министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, който не пропусна да прояви арогантността, типична за министри от кабинета „Борисов” и подхвърли, че „на книга количествата керосин от Държавния резерв ги имало, а дали са в наличност!...

По този повод компанията съобщи, че количествата от Държавния резерв СА В НАЛИЧНОСТ!

Трайчо Трайков естествено не се извини, а още по-малко пък се почувства неудобно от подмятането!

Едни си играят – други – плащат!

За в. “Труд” Любомир Панковски, член на управителния съвет на Българската асоциация на туристическите агенции /БАТА/ и управител на “Алма тур” обясни: „Само нашата туристическа компания има ангажимент към близо 60 000 туристи до края на сезона. Все пак сега е краят на юли, а в България активният сезон и резервациите са до средата на октомври”, допълни той.

Според него дори авиокомпаниите да пренасочат самолетите си за зареждане с гориво в Румъния, загубите за страната ни ще са големи.

На въпрос какъв полезен ход има туристическият бранш в този случай, Панковски коментира: “Ние не можем да кажем “не” на решението на правителството и на спазването на закона. Но при предприемането на такава процедура се засягат не само едни чисто бизнес отношения, а всички по веригата: наши и чужди авиокомпании, български и чужди туристи - рекламации - имиджът ни пред света. Мащабът е голям!”

Няма съмнение, че Симеон Дянков играе ва банк с руската рафинерия – като използва случая да покаже мускули!

"Лукойл Нефтохим" ще спре работа в близките 20-30 часа. За рестарт на производството ще са необходими около месец и половина и близо 7 млн. лв.", обясни на специална пресконференция шефът на компанията Валентин Златев.

Според Златев всички са били наясно, че сроковете за монтиране на измервателните устройства са физически невъзможни за "Нефтохим", и затова митниците и "ЛУКойл" са съгласували специален график до края на годината.

"Има стенограма от този разговор, съвместен протокол, с който те ни дават фиксирани срокове - 15 август, 15 септември, 15 октомври до 31 декември тази година, в които ние, под техен контрол, ще успеем да завършим започната работа. Нямам никаква представа какво се е случило в 10 ч. на 21 юли, когато след тази договореност генерал Танов е подписал заповедта и я е изпратил по пощата. Ние я получихме на 26 юли в 17.30 вечерта. Имахме среща с вицепремиера Дянков, на която установихме, че този въпрос е чужд за него. Той искаше да чуе мнението на митниците и нашето мнение. Решението беше отложено и неговите указания бяха за нова среща днес в 10 ч. За съжаление тази среща днес ни беше отказана по неясни за нас причини", оплака се Златев.

„Който иска – може да ме намери на новия стадион” – пуберитетно бодряшки обясни Дянков пред твкамерите, с типичната си провинциална непринуденост. - „Няма какво да си кажем с тях. /С Лукойл-Нефтохим – бел. Л. М./. Просто трябва да спазят буквата на закона. Искахме да ни уведомят в какъв срок ще инсталират необходимата техника. Те казаха, че това няма как да стане, и просто няма за какво да си говорим", посочи вицепремиерът.

По-късно Симеон Дянков обясни, че срещата с "Лукойл" е отменена като ненужна, защото лицензът на компанията вече е отнет и няма връщане назад.

Ако градираме събитията редът е следният:

 • На 21 юли разговор на митници с „Лукойл – Нефтохим” със стенограма, съвместен протокол, график с фиксирани срокове, които рафинерията трябва да изпълнява под контрола на митниците;
 • Въпреки разговорите, протокола, графика – шефът на митници Танов подписва на 26 юли заповед за отнемане на лиценза на рафинерията;
 • Насрочена среща на Лукойл – Нефтохим за 27 юли, на която Дянков гледа в тавана и брои мухите, демонстрирайки, че разговорът не го интересува;
 • Насрочва се следваща среща пак с Дянков за следващия ден, 28 юли, от която Дянков бяга на новия стадион и се прави на интересен.
 • От рафинерията дават пресконференция на 28 юли , на която обясняват за разговорите, графика и протокола за поставяне на измервателните устройства.
 • В петък, на 29 юли Дянков заявява в парламента, че от Лукойл Нефтохим не са над закона и, че едва ли скоро ще тръгнат да работят!

Следват двете Определения на съда от 1 август и след тях отмятането на шефа на Митници Ваньо Танов от позицията, че Лукойл няма да работи...

Ще премахне ли отнемането на лиценза монопола на рафинерията?

Едва ли – в самия договор монополизмът е заложен от договарянето на сделката...

Каква е вината на Валентин Златев пред Вагит Алекперов?

Според източници от Москва – единствената вина в случая на Валентин Златев е в твърдението му, че е приятел с настоящия български премиер – нещо, което руските партньори са приели за негов плюс.

 • Нито Златев, нито Алекперов са допускали, че в България ще се появи борец срещу руското икономическо присъствие като Симеон Дянков;
 • Нито Златев, нито Алекперов са допускали, че в устрема си да премахне всичко руско в България, Дянков ще пренебрегне проведена среща с договорености, Протокол и график и ще прати своя подчинен генерал Ваньо Танов да затваря рафинерията! И то при положение, че на Балканите Лукойл Нефтохим е единственият производител на самолетно гориво за района!

Кой бе коректен и кой – не тепърва ще излиза наяве, особено след като е известно, че много от събитията от затварянето на рафинерията останаха зад кулисите!

Мнозина реагираха първосигнално – и от политици, и от медии, близки до управляващите.

Не бяха малко и тези, които заговориха за оставка на Валентин Златев, за това, че той е свързан с рафинерията и едновременно с това е приятел на премиера, с когото играели карти! А истината е, че Златев е начело на веригата бензиностанции "Лукойл България" и е един от членовете на Надзорния съвет на рафинерията! Т. е. връзката му с рафинерията е много по-малка от тази с веригата бензиностанции, които могат да внасят гориво и пак да работят!

Кой всъщност спретна скандала?

Без спор – министърът на финансите Симеон Дянков, който реши да натири заради топлата връзка с Москва целият печеливш бизнес на рафинерията!

Пред някои той застана в ролята на Юнака, който се бори с Ламята /както би се изразила Искра Фидосова/Лукойл, едва ли не, заради буквата на закона!

Вятър и мъгла – един от най-постоянно нарушаващите закона тръгна на битка за спазването му! Кой ще повярва на този слаб сценарий, съшит с бели конци?

В битката за надмощие пред Бойко Борисов Дянков реши да игнорира другия вицепремиер Цветан Цветанов с едно авантюристично "преборване" на рафинерия Лукойл!

В продължението ще научите:

 • Защо се поведе тази битка – заради предизборен имидж, или в името на тоталното прогонване на гиганта ЛУкойл Нефтохим от страната;
 • Дали историята с Лукойл Нефтохим не е посредствен римейк на една история от края на миналия век – прогонването на Илия Павлов от Кремиковци?
 • Съсипване и обезценяване на металургичния гигант положиха старта на началото на края на Илия Павлов тогава – независимо, че той пусна доменна пещ, за да върне на работа няколко хиляди души...
 • Дали пък в разигралия се римейк не се цели обезценяване на рафинерията, подобно на обезценяването на „Кремиковци” на времето?

Обезценяване и последващо слагане на ръка върху собствеността на рафинерията – това ли е крайната цел на Дянков и учители?

Само че тук не бива да се греши – един металургичен комбинат не е точно една рафинерия, та съсипването й да се случи бързо и по ноти.

 

Коментари 

 
0 #11 kosta.mf 2011-08-03 17:28
DA GI UVOLNIM ZA DA ZAPAZIM TOVA KOETO E OSTANALO OT RODINATA NI!!!!!!
Цитиране
 
 
0 #10 kosta.mf 2011-08-03 17:25
ВА4Е Е СЪВСЕМ ЯСНО ЗА КОГО РАБОТИ ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО С МИНИСТРИ СЪБРАНИ ОТ КОЛ И ВЪЖЕ ПО КРЪСТОВИЩАТА И ПРАТЕНИ ОТ 4УЖДИ КОРПОРАЦИИ С ЕДНИ4КАТА ЦЕЛ ДА СЪСИПВАТ НАШАТА ИКОНОМИКА. с.дянков -от световната банка,т. траиков от ЕВН, р. плевненлиев също, цв.цв.американското цру.б.б също, Единствено уорлик работи за интересите на държавата/сащ/
Цитиране
 
 
0 #9 НЕКА УВОЛНИМ ДЯНКОВ 2011-08-03 17:09
ако искате да знаете какво ще се случи ще ви кажа в аванс - още атаки срещу ЛУКОЙЛ от всевъзможни правителствени агенции - заяждаще се за глупости за да се опитат да му пречат на работата - под разни измислени предтекстове и измислени причини !!! НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ТОВА КОЕТО СЕ ЛАНСИРА ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО - ВСИЧКО Е ЛЪЖА !!! Ще се атакува също Софийския университет - по различни начини или чрез измислени обвинения или чрез намаляване на бюджета му ( даже вече му го намалиха май ). целта е закриването му за да може образованието да стане частно и да се плаща яко както и да се промиват мозъци . няма да се строи и АЕЦ БЕЛЕНЕ - заради руските интереси . следете вного внимателно ако има някъде нещо руско - ще бъде атаКувано от американските неолиберални протежета - Дянков , Трайков , мЛАДЕНОВ и СИЕ .....
Цитиране
 
 
0 #8 НЕКА УВОЛНИМ ДЯНКОВ 2011-08-03 17:08
ако искате да знаете какво ще се случи ще ви кажа в аванс - още атаки срещу ЛУКОЙЛ от всевъзможни правителствени агенции - заяждаще се за глупости за да се опитат да му пречат на работата - под разни измислени предтекстове и измислени причини !!! НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ТОВА КОЕТО СЕ ЛАНСИРА ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО - ВСИЧКО Е ЛЪЖА !!! Ще се атакува също Софийския университет - по различни начини или чрез измислени обвинения или чрез намаляване на бюджета му ( даже вече му го намалиха май ). целта е занриването му зяа да може образованието да стане частно и да се плаща яко както и да се промиват мозъци . няма да се строи и АЕЦ БЕЛЕНЕ - заради руските интереси . следете вного внимателно ако има някъде нещо руско - ще бъде атаКувано от американските неолиберални протежета - Дянков , Трайков , мЛАДЕНОВ и СИЕ .....
Цитиране
 
 
-1 #7 НЕКА УВОЛНИМ ДЯНКОВ 2011-08-03 16:52
как реши че ЛУКОЙЛ е собственост на Ротшилд???? моля говорете с аргументи !!!
Цитиране
 
 
-1 #6 Име 2011-08-03 13:17
Мнооого приказки, а никой не ще да мисли!
Я си помислете дали не свършиха наличните паи на правителството и как най-бързо и безболезнено да се снабди с кеш? Ами, като разблокира резерва. Вместо да отиват парите в Лукойл и Дянков да чака чак следващия месец акциза и ДДС-то сега, като изкара резерва на пазара ще вземе на момента цялата цена.
Е, вярно, че някога ще трябва да търси пари да попълва наново резерва, ама кой казва, че това не е бомба за следващото правителство?
Цитиране
 
 
0 #5 zac 2011-08-03 10:25
до лъжлив Съби
Има доста резон във Вашите твърдения.
Важното е да запазим това и още малкото останали предприяти които функционират.Но ще ни е необходима силна/реална/ икономика-да възраждаме стари предприятия/някогашната ни гордост пред света/.
И преди всичко-необходими са ни пазари.Алтернативите не са много:
Таможенный союз/частично БРИКС/или прогресиращата обективно турска икономика /експортните ни приходи в тази посока нарастват/.Дали ще можем и към двете потенциални зони да се "пришием" някак си-Това вече е голям въпрос.ЕС е преди всичко немски проект и просто Германия и германският свят може да си го преформатират както си решат. С цел да запазят работните си места .Южна Европа е с неясно бъдеще- севернте концерни така и не позволиха на южняците да развият промишленност/няма как "пазарна икономика"/,особено на инвестиционни стоки.Очакват ни "интересни" времена, а у нас политиците си живеят в друго измерение.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене