Ех Ивайло, ех Московски – кога стана министър, кога се превърна в Лъжлив Съби?!

Често упрекват ГЕРБ, че нямала професионално подготвени кадри да заемат високи постове в изпълнителната власт, но това не е коректно. Кадровата скамейка на ГЕРБ не е къса – там непрекъснато се попълват вакантни места на мичуринския принцип: избираш една що-годе добре изглеждаща тиква, присаждаш й вярност и обич към Вожда и се пръква диня-мичуринка – поредният висш държавен служител...

В петък на 19 август, в края на седмицата видях пресконференцията по подписването на Договора на РВД с Главбoлгарстрой за изграждане на кула на летище София. На пресконференцията пред тв камерите се бяха наредили министърът на транспорта Ивайло Московски, зам.-министърът на транспорта Камен Кичев, генералният директор на РВД Диян Динев и главния изпълнителен директор на „Главболгарстрой" АД Павел Калистратов.

Вестниците излязоха със заглавия:

Летище София с нова кула до десет месеца

Проектът се финансира изцяло със средства на Държавното предприятие "Ръководство на въздушното движение" (РВД), а проектът ще се реализира от "Главболгарстрой" АД.

Главният изпълнителен директор на “Главболгарстрой” АД Павел Калистратов и генералният директор на ДП РВД Диян Динев подписаха договора за работното проектиране и строителство на новата кула. Тя ще се намира западно от сградата на Терминал 2, южно от перона за самолети. Ще има и паркинг за служебни автомобили с 24 паркоместа.

Кулата ще бъде с височина 50 метра, а разгърната застроена площ е над 2400 кв. метра. Новата кула ще осигурява видимост на 360 градуса. Общата стойност на проекта е 14 813 030 лева, като новата кула трябва да бъде издигната за по-малко от десет месеца. От нея ще се осъществява управлението на въздушното движение и контрола на наземното движение в района на летището. Диспечерите ще имат пълна видимост над летището, за да направляват кацащите и излитащи самолети.


На тази пресконференция се чуха безброй опашати лъжи, които сайтът „Хроники” ще опровергае /документално/:

И така кой и кога започна да говори на границата на лъжата за дълго отлагания строеж на кула на летище "София"?

Ивайло Московски – той зае тихомълком мястото на бившия транспортен министър, Александър Цветков, по-известен в гилдията като Сашо Икаруса, за когото РВД беше трън в очите с това, че тогавашния ръководител на предприятието не позволи то да бъде източено, и в същото време декларираше по медиите, че „шефът на РВД вземал 4 пъти повече от него”!  Важно е да се отбележи, че Министърът на транспорта е този, който подписва договора за управление на ген. Директор на ДП РВД и с подписа си определя заплатата му. И няколко месеца по-късно, точно той да наддава вой из медиите, че заплатата на ръководител полети е била прекалено висока...

Като че ли е все едно да отговаряш за софийските икаруси и за ръководство на въздушното движение!

Но Цветков си отиде по реда, каква е причината за уволнението му даже премиерът Бойко Борисов не съобщи защо го маха /от което съдим за сериозността й – бел. Л. М./ и, забележете, на негово място, Борисов назначи заместникът му – Ивайло Московски, този, който отговаряше и все още отговаря за усвояването на европейските средства по ОП „Транспорт”!

В парламента избухна скандал при смяната на Цветков с Московски и от казаното от депутатите научихме, че провалилият се зам.-министър е вече...министър на транспорта!

Новоназначеният Московски, побърза да обясни, че Цветков си отива заради мудното усвояване на средствата от ЕС, с което прехвърли отговорността от болната глава на „здравата”.

ЕК проверява дали държавата “подпомага” банката на ДПС –възможни са санкции

Историята с тази смяна бе толкова мътна, че даже Борисов не отиде в Народното събрание, а възложи задачата със смяната на вицепремиера Симеон Дянков! Това е същият Симеон Дянков, който си позволи да отмъкне в противоречие на разпоредбите на Евроконтрол над 170 милиона от РВД с измислени, преправени законови разпоредби, и същият Дянков, който нахъси Борисов срещу заплатите на авиодиспечерите!

И така как Ивайло Московски стана министър на транспорта

В 9,15 сутринта, вицепремиерът Симеон Дянков обясняваше на депутатите, че тъй като премиерът се намира извън страната, на официално посещение в Полша и „аз изпълнявам неговите функции” – т. е. докато Борисов липсва, той, самият Дянков поемайки НЕГОВИТЕ функции ще анонсира смените!?

На което депутатът социалист Петър Курумбашев попита: „Откога БАН е в Полша?!”

Тук управниците пуснаха две лъжи: първо премиерът бе в страната по време на това изявление и, второ – Борисов замина много по-късно за Полша и не на официално, а на работно посещение според правителствения пресцентър!

Трябва ли да питам: остави ли Борисов писмена заповед, че Дянков поема функциите му, както се прави в нормалните държави? Според мен – едва ли, нека не забравяме, че всичко в това управление си е чиста проба импровизация!

Три часа след тази изцепка на Дянков, Бойко Борисов все още беше в страната...

Циркът със смените бе нещо невиждано досега в родната история на политическия живот – за кой ли път бе налице демонстрация на арогантност от страна на премиера и вицето му Дянков.

В същината на този парламентарен цирк не бяха увъртанията и лъжите на Симеон Дянков от трибуната на парламента, а разигралия се след това дебат на тема: бива ли го за министър на транспорта Ивайло Московски или не става.

И така: Ивайло Московски проваля усвояването на европейски срества по ОП „Транспорт” и това е основание да го повишат в министър на транспорта! Депутатката Плугчиева цитира дословно цифрите по провала на Московски, както се вижда от стенограмата!

Но да започна с лъжите, които не се посвени да изрече Ивайло Московски на въпросната пресконференция за бъдещата кула на летище София”:

„Явно ми се пада на мене да се опитваме, така, да ускоряваме забавени неща, идеята за самата кула е стартирана като проект 2006 година, за съжаление оттогава са минали пет години. Самата кула е необходима заради разширението, което се направи на летище София... Има идея да се тръгне към нова полоса на летището, тази кула ще покрива и нея. Пет години, странно защо и за мене, са се забавили нещата. Разбира се, благодаря в случая на ръководството на дружеството, последните месеци се положиха доста усилия, ускориха се процесите на процедурата... И нека тази кула бъде символ на добрата работа на ръководство на въздушното движение...”

Вече почти две години Московски е зам.-министър на транспорта, а в момента и министър на транспорта. Освен това от юли 2010г. е бил назначен от министър Александър Цветков и за член на Одитния комитет на ДП „РВД” (заповед ПД-97/28.06.2010 г.).

Въпросът е защо Московски повече от година не поставя въпроса защо се бави изграждането на Кулата на летище „София”, като заместник министър и като член на одитния комитет на държавното предприятие, за което получава съответното възнаграждение. Е, как две години от цитираните от него самия пет, не е успял да разбере и самият той да сигнализира за забавянето на този първостепенен по важност проект за РВД?!

А успял ли е да разбере и другите сериозни проблеми стоящи пред предприятието, в частност: слабото изпълнение на плана за капиталови вложения през 2010 г., дори и след неговото минимизиране по разпореждане на новия генерален директор Диян Динев през месец юли 2010г.? Очевидно не, след като с лекота ръсеше похвали на пресконференцията на 19 август, за сегашното ръководство на РВД:

Разбира се, благодаря в случая на ръководството на дружеството, последните месеци се положиха доста усилия, ускориха се процесите на процедурата... И нека тази кула бъде символ на добрата работа на ръководство на въздушното движение...”

Да не би да е бил заключен някъде и ключът хвърлен неизвестно къде?

Да припомним и биографията, която изчита от трибуната на парламента Симеон Дянков, и в която пише черно на бяло, че Московски лъже, като се стреми да прехвърли вината на забавянето на строежа на кулата на всеки друг, но той да излезе чист от тази история!

Ето цитата: От 2009 г. заема поста заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Ръководител е на управляващия орган на Оперативна програма „Транспорт” и национален секретар на България за ТРАСЕКА. Член е на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, на Одитния комитет на Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение”.

Батаците в ОП „Транспорт” и усвояването на евросредствата се виждат в стенограмата от заседанието на парламента по време на представянето му.

Извода от изложените факти е един: колкото повече е оплескал нещата, толкова по-високо изхвърча Московски.

Кой постави на светло въпроса за липсващата кула на летище София?

В поредицата от публикации: „РВД - поредното очакване за настъпване на давност” в сайта ХРОНИКИ през 2006 година, бяха изнесени данни за Безстопанствеността на хора от управлението на РВД Цветан Дилов и Емануил Радев, но резултатът бе: парламентарни питания и никакви промени.

Хронологията по изграждане на кулата на летище „София” има две страни:

  • Кой, кога какво е направил като генерален директор и
  • Кой кога и как е пречил за да тръгне проектът като строителство.

Сухите цифри показват следното:

Проектът „Изграждане на нова Летищна контролна кула – София с прилежащата инфраструктура към нея” стартира с решението по т.5 от дневния ред на заседание на Управителния съвет (УС) на ДП „РВД”, проведено на 16.06.2006 г. (Протокол №13/16.06.2006 г.), с което се възлага на Генералния директор на ДП „РВД” да предприеме необходимите действия за подготовката, организацията и изпълнението в най-кратки срокове на дейностите, свързани с проектирането, изграждането, оборудването и пускането в експлоатация на Летищна контролна кула на летище София по реда и при условията на чл. 53, предложение второ от ЗГВ.

На 30 март 2006 г. Държавното предприятие “Ръководство на въздушното движение” получава от правителството безвъзмездно част от имот, за да изгради нова летищна контролна кула...

В изпълнение на това решение, със Заповед №406/26.06.2006 г. на Генералния директор е назначен Експертен технически съвет (ЕТС) със задача да изготви Техническо задание за изграждане на летищна контролна кула (ЛКК)-София. В последствие, със Заповед № РД-23-587/01.06.2007 г. на Генералния директор е назначена Работна, която да актуализира “Tехническо задание за изграждане на нова Летищна контролна кула – София”, изготвено на основание Заповед №406/26.06.06г. на Генералния директор на ДП РВД;

На 31 Август 2006 г. Летище София въвежда в експлоатация нова писта за излитане и кацане; Новата писта е изместена североизточно и практически от сегашната кула няма пълна видимост към летателното поле и маневрената площ – т. е. има зони, в които няма пряка видимост;

На 4 октомври 2007 г., на заседание на Министерския съвет, новата летищна контролна кула София e определенa за обект с национално значение.

Работната група актуализира техническото задание и изготвя Конкурсна програма за придобиване на идеен проект за изграждане на „Нова летищна контролна кула с прилежаща инфраструктура към нея”. Програмата е разгледана в УС на ДП „РВД” (Протокол №15/20.11.2007г.) и след съгласуването й с дирекция „Контрол на търговските дружества” в Министерство на транспорта, Главна дирекция „Гражданска въздухоплавател на администрация” (ГД „ГВА”), Съюза на архитектите в България, Камарата на архитектите в България и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, с Решение №РД-12-117/07.05.2008 г. на Генералния директор е открита процедура за провеждане на конкурс за придобиване на идеен проект за изграждане на „Нова летищна контролна кула с прилежаща инфраструктура към нея”. Въз основа на резултатите от заключителния протокол на Журито за оценка и класиране на проектите, с Решение №РД-12-208/05.08.2008 г. на Генералния директор за изпълнител на обществената поръчка е определена фирма „Архитектоника студио” ООД, с която е подписан договор № 276/15.09.2008 година. След приемане от ЕТС, изработеният идеен инвестиционен проект е съгласуван със Столична дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, Столична Районна инспекция за опазване и контрол на общественото здраве /СРИОКОЗ/ и „Летище София” ЕАД.

Паралелно с подготовката и провеждането на конкурса, Работната група изготвя документация за провеждане на открита процедура за избор на Консултант по смисъла на чл. 166, ал.1 от Закона за устройство на територията. В изпълнение на решение на УС на ДП „РВД” /Протокол №10/11.07.2008г./ е открита и проведена процедура за избор на Консултант и е сключен Договор № 296/01.10.2008 г. с фирма „Микс консулт” ООД, гр. Пловдив.

В изпълнение на решение на УС на ДП „РВД” /Протокол №13/31.10.2008г./ е проведено договаряне и сключен договор №12/27.01.2009 г. с фирма „Архитектоника студио” ООД за изработване на технически инвестиционен проект. Изготвеният технически проект е разгледан и приет от назначения ЕТС и след съгласуване с Главна дирекция „Пожарна безопасност и спасяване”, СРИОКОЗ и „Летище София” ЕАД, с писмо изх. № 04-11-6/02.10.2009 г. е изпратен в Министерство на регионалното развитие и благоустройство за съгласуване, одобрение и издаване на разрешение за строеж.

След провеждане на малка обществена поръчка е сключен договор № 195/02.06.2009 г. с "АТ ИНЖЕНЕРИНГ 2000" ООД, гр. София за изграждане на ограда и изваждане на терена за бъдещата кула извън охраняемата зона на летище София. Това има за цел да даде възможност на строителя да започне работа по изграждането на обекта непосредствено след подписване на договора.

За осигуряване на авторски надзор по време на изпълнение на строителството, съгласно изискванията на нормативната база е проведено договаряне и сключен договор №359/28.10.2009 г. с „Архитектоника студио” ООД.

Работната група изготвя и проект на документация за провеждане на открита процедура за избор на изпълнител за работно проектиране и строителство на кулата, която през м. април 2009 г. е представена за съгласуване в Министерство на транспорта и в УС на ДП „РВД”.

В изпълнение на Решение № 1 на УС на ДП „РВД” по т.4 от Протокол №4/24.04.2009 г., Работна група, назначена със Заповед на Генералния директор, преработва проекта на документация за провеждане на открита процедура за възлагане на поръчка с предмет: „Изграждане на нова Летищна контролна кула – София с прилежащата инфраструктура към нея”. При преработката на документацията Работната група се съобразява и с препоръката, посочена в писмо №10-52-59/22.04.2009 г. на Министерство на транспорта за избягване на дублирането между критерии за подбор и показатели за оценка на офертите.

Преработената документация с писмо изх. №04-10-237/03.09.2009 г. е изпратена отново за съгласуване в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, откъдето с тяхно писмо №10-52-131/05.11.2009 г. изискват документацията за провеждане на открита процедура за избор на строител да се разгледа от новия Управителен съвет на ДП „РВД”.

Много важен момент, който сочи кой кога и как иска да тръгне проектът и кой кога и как пречи той да се осъществи:

На 20 октомври 2009 г. министър Александър Цветков, възлага управлението на ДП РВД на Георги Ангелов, като освобождава от длъжността генерален дирекстор, Емануил Радев.

На 27.11.2009 г. документацията за участие в откритата процедура за възлагане на поръчка с предмет: „Изграждане на нова Летищна контролна кула – София с прилежащата инфраструктура към нея” е предоставена на Председателя на УС с предложение от Ген. директор на РВД, точката да бъде включена в дневния ред на заседанието на УС на ДП РВД на 27.11.2009 г. Същата е включена като т. 3. По време на заседанието, по предложение на председателя на УС, разглеждането на точката е отложено за следващото заседание.

На 07.12.2009 г., документацията отново е внесена за разглеждане пак като т. 3 в дневния ред на заседанието. По време на заседанието, по предложение на председателя на УС, разглеждането на точката отново е отложено за следващото заседание.

На 06.01.2010 г. от Министерството на регионалното развитие и благоустройство е издадено разрешение за строеж №3/06.01.2010 г. на обект „Нова летищна кула с прилежаща инфраструктура към нея";

На 12 февруари 2010 г. МРРБ уведомява, че в законоустановения 14-дневен срок не са постъпили жалби срещу съобщението за издаденото разрешение за строеж.

По нататък, въпреки предложенията на ген. директор на РВД, темата не е била утвърждавана за включване в дневния ред на заседанията от Председателя на УС.

Протоколите от УС, в периода от избирането на Георги Ангелов за генерален директор на ДП „РВД” до освобождаването му в края на юни 2010 /за което „Хроники” също писа http://lubamanolova.info/razledvania/2010/1613-ruski-turisti-tova-lyato-samo-prez-kriv-makaron-/ сочат, че точката за строежа на кулата е отлаганa, и най-накрая спира да влиза в дневния ред на заседанията.

Дневният ред на тези заседания се одобрява от министъра на транспорта - в случая, Александър Цветков.

На 22 юни 2010 година е избран нов генерален директор на РВД - Диян Динев, а предишният - Георги Ангелов е освободен … по факса.

В интервю пред в. Стандарт от 04.01.2011 г. ген. Директор Динев за първи път съобщава, че: „Документацията за обществената поръчка в момента е гласувана от Управителен съвет и предстои съгласуването й в Министерството на транспорта”. Всъщност Документацията е „разгледана и приета” от УС и е изпратена за съгласуване в министерството през м. декември 2010 г.

Така, една година, изпълнена с тотално безхаберие се изтъркулва безметежно! И нито министърът Александър Цветков, нито ресорният зам. министър Камен Кичев, а още по-малко тогавашният зам. министърът и член на Одитния комитет на РВД и сегашен транспортен министър Ивайло Московски ги е било еня за безопасността на полетите и тежката работа на авиодиспечерите от кулата.

На 22 февруари 2011 г. e открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Изграждане на нова Летищна контролна кула - София с прилежащата инфраструктура към нея" при условията на чл. 53, ал. 10, изречение първо, хипотеза втора от Закона за гражданското въздухоплаване.

На 09 май 2011 г. Започва работа Комисията по разглеждане и оценка на подадените от кандидатите тръжни документи.

На 19 юли 2011 г. приключва процедурата за избор на изпълнител на работното проектиране и строителството на новата летищна контролна кула на Летище „София".

--------------------

Да повторим, за да не вземе някой утре да започне да си измисля несъстояли се събития: цялото цитирано по-горе отлагане и не включване на темата за изграждане на кулата на летище "София" се случва в Управителния съвет на ДП „РВД”, чийто дневен ред, съгласно издадено устно разпореждане, се одобрява от министъра на транспорта по предложение на председателя на УС на ДП РВД. Министър на транспорта от 27 юли 2009 година е Александър Цветков и той е човекът, който назначава и освобождава председателя на УС на ДП РВД.

С негова заповед е назначен заместника му Ивайло Московски за член на Одитния комитет на ДП РВД, за да не прави нищо, освен да си получава възнаграждението, което не е малко!

И да не си помисли някой, че Александър Цветков го уволниха със съобщението, че сам си е дал оставката по "лични причини" заради безобразията, които е осигурявал да се случват в РВД?

Като в добрата стара детска песничка: „Едната ръка мие другата...”

 

Коментари 

 
+6 #4 veshin 2011-08-24 08:49
Поне да спрат да дават този Деян Динев по телевизията, че е срам и позор за реномето на такава организация като РВД с неграмотността и некадърността си. Но за съжаление предишният директор Г. Ангелов,въпреки компетентността си, скъпо заплати за принципността си да отстоява позиции в интерес на РВД.Това да е за урок на всички в "хубавата" ни държава !
Цитиране
 
 
+2 #3 Недялко Шаллиев 2011-08-23 16:44
Госпожо Манолова, какво да се пише и говори? Някаи нямат срам и достойнство и ежедневно, неуловимо за тях, го показват. Има едно наблюдение на Фридрих Ницше - "Съвременният човек страда от отслабване на личността." - струва ми се, че забелязаната тогава тенденция, днес продължава да е валидна, още повече за днешните ни упраЖНяващи. Правилно, често напомняте, че някои не могат да осъзнаят, че човек може да бъде и умен. Просто си спомних и тази немоя мисъл - "На много нули им се струва, че са елипсата, по която се върти светът.".
Цитиране
 
 
+6 #2 РП 2011-08-23 10:04
Г-жо Манолова, в РВД ръководството се тупа по гърдите, че едва ли не на тях се дължи успешното подписване на договора с ГБС. От написаното излиза, че само са били послушковци и кукли на конци в ръцете на министърa. А през това време ние опъваме каиша и се мъчим със скапаните камери, уж да виждане невидимите части от перона.
Цитиране
 
 
+8 #1 Мичурин 2011-08-22 15:39
Какво има за чудене?. Не са се разбрали ГербОВЦИТЕ, чия фирма да лапне поръчката и затова са тупкали топката. Бас ловя, че Икаруса е мислил да дръпне леко килимчето и да си нагласи тлъста комисионна, но Боко Тиквата го прецака и спечели ГБС. А те пък, като Му кихнат ще спечелят още някои ЛОТ. Навързали са се като свински черва. Кой ще ти мисли за разни безопасности?
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене