Защо Плевнелиев не иска да се показват данъчни декларации

На 14 октомври РЗС представи данни за извършени сериозни данъчни и осигурителни престъпления от кандидата на ГЕРБ за президент Росен Плевнелиев. В резултат – нито една медия не отрази казаното на тази пресконференция и вторият ефект беше, че цитираният от РЗс, кандидат на управляващата партия ГЕРБ – росен Плевнелиев запази гробно мълчание е не счете за нужно да опровергае изнесеното. Това е причината сайтът „Хроники” да даде гласност на чутото и раздадените документи.

На първия телевизионен дебат между кандидатите за президент Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин, Калфин извади папка с данъчните си декларации и я представи. Ето какво си казаха двамата:

Ивайло Калфин: ... За мен президентът има достатъчно много функции. Само, че преди да започнем с тези функции, много папки се размахват, този път ви нося една за мен. Това са моите данъчни декларации за последните 10 години. Един президент би трябвало да бъде, според мен, ясен в държавата си. Бих призовал и господин Плевнелиев да представи своите и на фирмите, които има, за да видим как сме си изпълнявали дълга към държавата.

Водещ: Имате нещо предвид, може би?

Ивайло Калфин: Не, нямам нищо предвид, мисля че...

Водещ: Щото в политиката знаете как е – питаш ли нещо, знаеш отговора.

Ивайло Калфин: Във всяка една държава, освен конституционното изискване за 5 години живот в България, според мен, е важно да знаем какво ни е било отношението към държавата и данъците са един от важните изрази в това отношение.

Водещ: Благодаря ви. Само, че папката е червена, мисля че се видя. Господин Плевнелиев, същия въпрос, вече има и въпрос от страна на господин Калфин, така че два въпроса се събраха.

Росен Плевнелиев: Да. Господин Калфин е на път да загуби този дебат по един, бих казал, известен начин, затова нека да ви припомня, че дебатите и президентските избори в България никога не са печелени с папки, а те са печелени с ясни ангажименти и послания към хората. Моите данъчни декларации са публични в две държави – в Германия и в България, и приключвам с това.

Ивайло Калфин: Не може да приключвате, нека да бъдат...

Плевналиев „изпусна” една държава, в която също би следвало да е платил данъци – Гърция, където той си е купил къща...

И за да не говорим напразно, ето какво чухме в петък от лидера на РЗС Яне Янев – данни и факти, които НИКОЙ от предизборния щаб на ГЕРБ не опроверга:

Нарушенията, видни от декларациите на Плевнелиев пред СП, които РЗС разпространи, а една електронна агенция отпечата:

От Декларациите на Росен Плевнелиев пред Сметната палата стават видни серия от съществени нарушения. Всички позовавания са достъпни на сайта на Сметната палата, а цитираните от РЗС бяха раздадени на журналистите на пресконференцията на 14 октомври:

1. През май 2010 г. декларира (т. 1.6.) доход от дивидент от 5 000 лв. – от какво „дивидент”, като уж вече не участва във фирми от 2009 г.?

2. През юли 2009 г. декларира (т. 3) МПС джип Ауди Q 7, придобит през 2009 г., а през май 2010 г. го декларира като придобит през 2007 г.?!! Едното от двете е декларация с невярно съдържание, да не говорим за цената на придобиване (35 000 лв.), поне 2-3 пъти под пазарната в този момент – тогава това е нов модел!

3. През юли 2009 г. декларира, че през 2007 г. е придобил къща на Халкидики в Гърция за 1 369 000 лв. и още 4 къщи, придобити 2008-2009 г. за общо над 2 млн. лева – или общо 3 400 000 лв. средства, за които имаме данни, че не са платени данъци – искаме ревизия от НАП.

4. През юли 2009 г. при избирането му за министър през юли 2009 г. декларира (т. 6), че няма „налични парични средства”?!!

5. През май 2010 г. декларира (в същата т. 6) „налични парични средства” в размер над 1 млн. и 800 000 лева. Произходът на тези средства е посочен като „връщане на допълнителна парична вноска” – от къде, след като е „прекратил участието си” във всички дружества през 2009 г.? Искаме да се направи ревизия от НАП за тези средства, както и от кои дружества са тези „връщания” и дали в тези дружествата това е надлежно осчетоводено и обложено?

6. През май 2010 г. декларира (т. 6.4.) „налични парични средства” в размер на близо 90 млн. лева. Макар да е очевидна грешка (става дума за 90 000 лв.), това е невярно деклариране, което не е поправено!

7. Дори като отминем „грешката”, там декларира (т. 6) „налични парични средства” в общ размер 1 766 000 лв. – „връщания от допълнителна парична вноска” – дали са декларирани пред НАП и необложени?!

8. В декларацията от юли 2009 г. обаче (т. 8) посочва като „вземания” близо 2 млн. лева (1 956 000) – „връщане на дадена парична вноска в дружеството”. Това или са две различни суми, необложени по отделно с данъци, или е невярно деклариране! И този смисъл престъпление по член 313 а от Наказателния кодекс.

9. Ако през юли 2009 г. това са „бъдещи вземания”, а през май 2010 г. са „налични парични средства” (т. 6.), различни от „банкови влогове/депозити, които са отделна точка в декларацията (каквито не декларира, че има), излиза, че е държал в брой у дома близо 2 млн. лева… Което е очевиден абсурд!

10. В същото време и през 2009, и през 2010 г. декларира (т. 10), че не притежава ценни книжа или акции?!

11. През юли 2009 г. декларира (т. 7) „банкови влогове/депозити” в общ размер 218 000 лв.

12. Но през май 2010 г. декларира (т. 7), че няма нито един влог/депозит в банка, нито полагаеми вземания? Нито той, нито съпругата му? Какво се случи с влоговете от юли 2009 г.?

13. През април 2011 г. вече декларира (т. 7) влог/депозит на съпругата си в размер на 76 000 лв.

14. През април 2011 г. декларира (т. 13), че през 2010 г. няма нито лев доходи извън заплатата си като министър? Но през май 2010 г. декларира за 2009 г. (т. 13) 150 000 лв. от „други доходи”, при това повечето от „други трудови правоотношения” – а като министър той няма право на такива!

15. През май 2010 г. декларира (т. 12), че е прехвърлил (както е бил длъжен) дяловете си в търговските дружества. Но: това не са всичките му дялове, според регистрите, а за 2009 г. участва и в други дружества. Посочва, че прехвърля дялове само в 4 дружества, а той има различни видове участие в 16 различни дружества!

16. Второ: в що за компании и търговски дружества е участвал – и то с доходи за милиони! – след като прехвърля/продава 5 % от фирма „Резиденшъл парк” струват 250 лв.?! А това е комплекс с множество луксозни жилищни сгради! Прехвърля 30 % от компанията „Ирис инженеринг” струват 170 лв.?! Т.е. цялата компания е с капиталова стойност 560 лв.?!! Не хиляди, не милиони!

17. Декларацията за 2009 г. е подадена на 21 май 2010 г., а срокът за това за всеки български гражданин е 30 април?!! Т.е. той е в условията на „неподадена дължима декларация пред СП”, което е тежко нарушение! За такова нарушение се предвижда висока глоба – но такава не е наложена.

РЗС представиха и анализ на документите на фирмите на Росен Плевнелиев, пък откъдето излязоха серия от осигурителни и данъчни престъпления.

Според  данните за фирмата „Линднер България” /от предоставената на Нова телевизия папка/ има много явни факти за укриване на данъци и осигуровки твърдят от РЗС

  • с. 21 – Милка, хигиенист – с 350 лв. заплата, а Петър, общ работник, с. 43 – на 180 лв.?!! И такива примери за общи работници и кофражисти на 180 лв. заплата са десетки, което е под минималната работна заплата62! Кой работник в строителството някога е работил за минимална работна заплата? Това е класическата схема за укриване на данъци и осигуровки!
  • По същото време други общи работници – при които очевидно не е минал номерът да подпишат фиктивни трудови договори с минимални заплати, са със заплати от 450 лв. – като Иван – с. 178.
  • Същият Петър, явно изразил недоволство, на следващата година вече е с договор, пак за общ работник, но вече за 450 лв. (с. 12)
  • с. 65-68 кофражисти и охранители – с по 180 лв. заплата?!!
  • И в същото време шокиращо високи заплати на други лица – неестествени нито за дейността, нито за времето – строителни техници с по 2 000 лв. заплата? Инженер-технолог Слави Стойчев е с 4 800 лв. заплата – колкото Президента на Републиката! (с. 299). Същият има общо 5 различни трудови договора за една и съща длъжност и застъпващи се периоди?!
  • Редица от служителите имат по няколко договора едновременно – напр. Таня Генчева Иванова (с. 193-195), която в периода 2004-2009 г. има действащи едновременно 7 трудови договора за различни длъжности в една и съща фирма! Всеки с отделни възнаграждения по 1 250 лв.
  • И така с по няколко договора едновременно – които очевидно не са преназначавания в рамките на фирмата – са много служители – напр. Христо Колев (с. 199), Владя Чаушева (с. 200), Росица Василева (201), Албена Георгиева (203) и т.н.
  • Общо близо над 2/3 от служителите на фирмата са с по няколко трудови договора, почти няма човек, който да не е преназначаван на различна длъжност или с по няколко договора за една и съща длъжност!!!
  • Напр. Диана Гергинова – юристконсулт: първия договор прекратен и на следващия ден (27 май 2009 г.) е сключен нов за същата длъжност (с. 321)?

И това са общо 420 страници документи, които искаме да бъдат подложени на щателна данъчна и осигурителна ревизия!

“Обадиха ни се много работници на Плевнелиев, които казаха, че ако бъдат защитени от държавата, ще свидетелстват. Не само че не са осигурявани, забележете, но когато са освободени, за последните шест месеца не са получили нито една стотинка. Това са хора от Симитли, Благоевград, Разлог, Банско, Гоце Делчев, Хаджидимово и Сатовча. Готови са всички те да свидетелстват как са измамени по изключително вулгарен начин”, – каза още на пресконференцията Яне Янев.

Янев каза също, че имат хора в Германия, които в момента пребивават там и са готови всичко това да го кажат както пред българските, така и пред немските компетентни власти.

“Ще сезираме група депутати от германския Бундестаг, които да зададат конкретен въпрос на канцлера Ангела Меркел – тя когато попутпваше по рамото Росен Плевнелиев, имала ли е информация кой потупва по рамото или се е доверила на внушенията на Бойко Борисов”, – категоричен бе Янев.

Ето линк към видео от пресконференцията на РЗС, на която бяха извадени скандалните данни:

http://www.novini.bg/video/999-%D1%80%D0%B7%D1%81-%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2-%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB-%D0%BA%D1%83%D0%BF-%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D1%83%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B8-%D0%B2-%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F.html

Защо Плевнелиев бяга от дебат за скандалните данни, които се появиха за него:

Кандидатът за президент на РЗС, Атанас Семов представи данните, декларирани от Росен Плевнелиев пред Сметната палата. Според тях:

през май 2010-та година Плевнелиев декларира 5 хил. лв доход от дивидент, след като вече не би следвало да участва във фирми като министър;

през юли 2009 г. кандидатът на ГЕРБ за държавен глава декларира джип Ауди Q 7, придобит през 2009 г., а през май 2010 г. го декларира като придобит през 2007 г. Едната от двете е декларация с невярно съдържание;

през юли 2009 г. декларира /І.1.5./, че през 2007 г. е придобил къща на Халкидики в Гърция за 1 369 000 лв. и още 4 къщи, придобити 2008-2009 г. за общо над 2 млн. лева – или общо 3 400 000 лв;

За тези 3.4 млн. лв РЗС твърди, че не са платени данъци.

през май 2010 г. Плевнелиев декларира "налични парични средства" в размер над 1 млн. и 800 000 лева. Произходът на тези средства е от "връщане на допълнителна парична вноска";

От РЗС питат от къде, след като е "прекратил участието си" във всички дружества през 2009 г. Те искат да се направи ревизия от НАП за тези средства, както и от кои дружества са тези "връщания" и дали в тези дружествата е надлежно осчетоводено, обложено и с платени осигуровки.

Подобни данъчни нарушения изпълват списъка до 17, цитирани по-горе.

На пресконференцията Янев разкри, че Росен Плевнелиев е бил дарител на ОДС и кандидат-президент на Симеон Саксокобургготски.

Емил Василев, адвокат и депутат съобщи, че в края на мандата, правителството на Сакскобургготски му е "подарило" 14 млн. лв. и обясни механизма за това.

„На 8 юли 2005 година между Република България от една страна и Бизнес парк ЕООД от друга, на основание на член 20 от Закона за инвестициите е сключен договор според който държавата се задължава да подпомогне и финансира изграждането на елементи от техническата инфраструктура – пътна, водоснабдителна и канализационна на обща стойност 13 млн 649 хиляди и осемстотин лева необходима за реализацията на инвестиционния проект Бизнес парк – София.

„Всъщност държавата е подарила през 2005 година тези 14 млн лева на Росен Плевнелиев – заяви Емил Василев. – Договорът е сключен от правителството на Симеон Сакскобургготски... по някаква причина Симеон Сакскобургготски е решил да подари на Росен Плевнелиев. Този договор е бил обжалван от „Софийска вода”, тъй като е възникнал спор между „Софийска вода” и Столична община какво ще се случи с ползването на канализационната и водоснабдителната инфраструктура на Бизнес парка, порадзи което и Върховният административен съд се е произнесъл по този казус със свое решение №5 771 от 7 юни 2007 година, по административно дело № 9 753 от 2006 година в петчленен състав. Констатирано е, че на 4 октомври 2005 година Комисията за защита на конкуренцията е проучила този казус и е взела решение, според което предоставянето на средствата на стойност 13 млн 649 800 лева – в това число пътна инфраструктура 7 млн 546 634 лева и водоснабдителна инфрастрактура на стойност 6 103 166 лева, необходима за реализацията на инвестиционен проект Бизнес парк – София, което косвено поражда правни последици и за „Софийска вода” АД, не преставлява държавна помощ, в смисъла на закона, единствено при наличието на две обстоятелства:

Първо. В тримесечен срок на водоснабдителните и канализационни съоръжения да бъде подписан анекс към концесионния договор между „Софийска вода” и Столична община за уреждане на отношенията по собствеността и ползването на тази инфраструктура, и също така

В тримесечен срок на влизане в сила на решението на ВАС да бъде сключен Анекс на договора между Република България от една страна и Бизнес парк – София, от друга страна....”

Към настоящия момент заключи Емил Василев – на нас не ни е известно да са били сключени анекси както към договора между Столична община и „Софийска вода”, както и анекс, който да е бил подписан от страна на Република България и Бизнес парк София. ... На този етап ние твърдим, че има осъществена държавна помощ в размер на 14 милиона...”

Изнесеното по-горе обяснява защо отличникът от Гоце Делчев, отличникът от правителството росен Плевнелиев се подразни от данъчните декларации на опонента си Ивайло Калфин.

А дали НАП ще провери данните, които са от Сметната палата - може и да ги провери. Същедственото в случая е това, че каквото и да излезе най накрая Прокуратурата ще откаже за образува досъдебно производство по цитираните и оповестени от РЗС документи. както стори това след скандала с тримата общински съветници и цитираното предложение за подкуп от 500 000 евро.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене