Кадафи е мъртъв! Убит или починал? Да живее ... кой?

Само ден след като държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън направи неочаквано посещение в Триполи и заяви: „Надяваме се, че Кадафи в най-скоро време ще бъде заловен или убит, за да не се страхувате повече от него” - полковникът е мъртъв!

„Надяваме се, че той в най-скоро време ще бъде заловен или убит, за да не се страхувате повече от него”, заяви ръководителят на американската дипломация в обръщение към местни студенти.

Катарският телевизионен канал „Ал Джазира” излъчи видеокадри, на които се вижда все още живият Муамар Кадафи, обкръжен от бойци на либийския Преходен национален съвет, предаде РИА Новости.
На кадрите се вижда, че лицето на сваления 69-годишен бивш лидер на страната е изцапано с кръв и той се опитва да се съпротивлява на заловилите го хора, докато някой го удря с пистолет по главата. Този видеозапис потвърждава, че Кадафи все още е бил жив, когато е попаднал в плен на бойците на официалните власти.

На 20 октомври по обяд, информационните агенции съобщиха, че след падането на последната крепост на либийския лидер Кадафи, град Сирт, той е бил заловен, тежко ранен в двата крака. Новината бе разпространена от агенция Ройтерс.

Малко по-късно бе съобщено от Националния преходен съвет пред euronews, че Муамар Кадафи е мъртъв, а тялото му е било откарано в Мисрата!

Според представител на ПНС Кадафи е починал от раните си по време на залавянето. Служител на НАТО е заявил, че организацията в момента се опитва да потвърди смъртта:

"Ясно е, че случилото се е много важно развитие на събитията, което ще отнеме време, за да бъде потвърдено. Ако информацията за смъртта на Кадафи е вярна, то това наистина е исторически ден за народа на Либия. "

Един служител на НПС е съобщил за euronews, че Кадафи е бил ударен в крака и главата, докато се е опитвал да избяга с конвой, който е бил атакуван от самолети на НАТО.

Новините за залавянето и последвалата смърт на полковник Кадафи се е появила веднага след като станало ясно, че началникът на въоръжените сили на Кадафи, Абу Бакр Юнис също е бил убит в атаката, а неговият бивш говорител Муса Ибрахим, е бил заловен.

Кадафи взе властта в Либия през 1969 г., припомня euronews, но той беше свален в Априлското въстание февруари срещу четиридесетилетното му управление.

Медията припомня също така, че Международният наказателен съд през юни издаде заповед за арест на Кадафи и сина му Сейф ал Ислам, чието местонахождение все още е неизвестно.

Часове по-късно Sky News съобщи, че синът на Кадафи, Сейф ал Ислам е все още на свобода в южната част на либийската пустиня.

Бившият либийски лидер Муамар Кадафи е заловен и тежко ранен, съобщават от Преходния национален съвет/ПНС/ на Либия, предаде АФП.

„Той е заловен. Кадафи е тежко ранен, но все още диша”, посочи представителят на новите либийски власти Мохамед Леит.

Междувременно министърът на отбраната на Муамар Кадафи – Абу Бакр Юнис, е бил убит в конвоя, при сраженията за град Сирт.

„Кадафи е убит близо до родния му град Сирт” – съобщи и в. Telegraph, като оставя съмнение за начина по който е настъпила смъртта на полковника.

Според в. Telegraph един от бойците е крещял: „Край на Кадафи! Ние отмъстихме, нека върви в Ада!”

Държавният департамент на САЩ съобщи, че не може да потвърди, че сваленият либийски лидер Муамар Кадафи е заловен и ранен, предаде агенция Ройтерс.

„За момента не можем да потвърдим медийните информации”, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Бет Госелин.

Агенция Франс прес разпространи фотография, на която се предполага, че е раненият либийски лидер Муамар Кадафи. Снимката е направена с мобилен телефон по време на задържането на Кадафи в Сирт.

Сенаторът от Републиканската партия, Джон Маккейн е заявил по повод новината: „Смъртта на Кадафи бе краят на първата фаза на революцията в Либия”, и призовал за по-тесни връзки между Вашингтон и Триполи.

Telegraph съобщава и за смъртта досега на по-известни личности, свързани с вече бившия либийски лидер Кадафи: Мутасим Кадафи, пети син полковника, е намерен мъртъв в Сирт, според АФП и кореспондента за Близкия Изток на телевизия Al-Hurra – Ричард Спенсър, Муса Ибрахим, говорител на Кадафи, Ахмед Ибрахим, братовчед на Кадафи и съветник, и Абу Бакр Юнис, бивш министър на отбраната: убит, както бе потвърдено вече в конвоя на Кадафи.

Убитият син на Кадафи, Мутасим, бе съветник на баща си по националната сигурност. Негова снимка с днешния държавен секретар Хилъри Клинтън бе придобила особено популярност напоследък в така наречената дипломация на Джамахирията.

Репортерът на Telegraph Бен Фармър дълго време се водеше за единственият западен журналист, който проникна в сайта на Кадафи, и потвърди смъртта и залавянето на много близки до полковника сътрудници.

Боец на ПНС, свидетелства, че е видял, залавянето на Кадафи разказва Sky News. „Той го удари с обувката си” /една от най-тежките обиди в ислямската вяра/, пояснява боецът, след което завършва, че полковникът е бил прострелян веднъж в главата и по веднъж на всеки крак.

„Ако Кадафи е мъртъв, се решава проблемът със съдебния процес, но ние никога не може да научим истината за Локърби и други престъпления”, пише за Telegraph коментаторът Даниел Ноулс.

От НАТО официално е било потвърдено, че негови самолети са бомбардирали конвоя около 8.30 местно време.

Близката до Кадафи телевизия Ал-Libiya отрече той да е бил заловен или мъртъв, като нарече твърденията на представители на ПНС и НАТО неоснователни.

Други, близки до полковника тв канали също отричат новините за смъртта му, цитирани от в. Telegraph.

Бойци на ПНС са съобщили, че са видели тежко ранения Кадафи, който кървял силно в униформа в цвят каки и тюрбан.

Съобщено бе от ПНС, че либийската телевизия ще покаже по-късно снимки на мъртвия Кадафи.

Сваленият либийски лидер Муамар Кадафи е заловен и ранен в двата крака, предаде ВВС, позовавайки се на представителя на Националния преходен съвет на Либия Абдел Маджид.

Кадафи е бил задържан в родния си град Сирт, докато частите на новите либийски власти установиха пълен контрол над Сирт.

Кореспондентът на ВВС в Сирт Габриел Гейтхаус съобщи следното:

Говори с човек, който каза, че докато са го пленили, Кадафи размахвал златен пистолет...”

Според ВВС, самолети на НАТО са бомбардирали конвой, в който са пътували Кадафи и негови приближени.

20-годишният Мохамед, войник от силите на Преходния национален съвет на Либия (ПНС), е съобщил, че е участвал в залавянето на сваления либийски лидер Муамар Кадфи в град Сирт, предаде Би Би Си.

Кадафи се е укривал че е открил Кадафи да се укрива в тръба в Сирт. Когато Мохамед се обърнал към него, полковникът казал просто: „Не стреляй”.

По последни данни полковникът е мъртъв и е бил застрелян в главата.

От британското министерство на отбраната съобщиха, че не са разполагали с предварителна информация, че полк. Муамар Кадафи се е намирал в бомбардирания от НАТО конвой, предаде ВВС.

Въздушният удар на НАТО доведе до залавянето и смъртта на сваления либийски лидер.

„Той /конвоят/ беше избран за мишена въз основа на това, че беше последният конвой с поддръжници на режима, напускащ Сирт”, заяви говорител на британското министерство. В удара не са участвали бойни самолети на британските ВВС, а само разузнавателни машини.

Сваленият либийски лидер Муамар Кадафи е убит и тялото му е откарано в град Мисрата, е потвърдил говорителят на Преходния национален съвет на Либия, Абдула Берасали пред телевизия Sky News.

Кадафи е мъртъв, абсолютно мъртъв. Той е прострелян в двата крака и в главата”, заяви Берасали.

Според полевия командир Абдел Басет Харун Кадафи е убит при въздушен удар на НАТО.

Представител на ПНС е заявил: „Кадафи срещна съдбата си... Ние съобщаваме на света, че Кадафи е убит от ръцете на революцията... Това е исторически момент Това е краят на тиранията и диктатурата...

„Бъдещето на Муамар Кадафи трябва да бъде решено от народа на Либия”, смята руският президент Дмитрий Медведев, предаде Интерфакс.

„Разчитаме, че в Либия ще настъпи мир и всички, които управляват държавата, могат да постигнат споразумение за конфигурацията на властта. Що се отнася лично до съдбата на Кадафи, то тя трябва да бъде решена от либийския народ”, заяви Медведев по време на пресконференция в Москва.

Холандският премиер Марк Руте потвърди слуховете, че сваленият либийски лидер Муамар Кадафи е пленен, като същевременно подкрепяща режима либийска телевизия отхвърля информацията, съобщава АФП.

„Съобщенията, размножавани от лакеите на НАТО за пленяването или смъртта на брата-лидер Муамар Кадафи, нямат основание”, съобщи телевизия „Ал Либия”. Според съобщението на медията Кадафи е „в добро здраве”.

Часове след вестта за залавянето му ранен, новината за смъртта му все още не бе потвърдена официално. Въпреки това от ЕС дойде следната информация:  „Новините, че Кадафи е загинал в акция в Сирт означават още и край на „репресиите, които либийския народ е понасял твърде дълго”, заяви Ван Ромпой в съвместно изявление с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Американският държавен секретар Хилари Клинтън заяви, че не може да потвърди или отхвърли информацията за смъртта на бившия либийски лидер Муамар Кадафи, но ако това е вярно, то тя би въздъхнала с облекчение, защото още едно препятствие е преодоляно, написа в. Guardian, който потвърди, че полковникът е мъртъв.

Изданието показва и видео със залавянето на Кадафи от бойците на ПНС.

Арабската телевизия Al Jazeera е излъчила кадри, които според медията показват как тялото на убития полковник Муамар Кадафи бива влачено по земята, предаде ВВС.

„Кадафи е мъртъв, абсолютно мъртъв. Той е прострелян в двата крака и в главата”, заяви говорителят на Преходния национален съвет на Либия, Абдула Берасали Берасали.

Според него бившият либийски лидер е бил прострелян при опит да избяга от град Сирт.

Информацията за това как точно е загинал Муамар Кадафи обаче остава  противоречива – часове след залавянето му.

Първата страница на Al Jazeera.

Според полевия командир Абделбасет Харун Кадафи е убит при въздушен удар на НАТО.

Други източници съобщават, че Кадафи е бил застрелян от снайперист.

Все още информацията за смъртта на сваления либийски лидер не е потвърдена официално. Очаква се съвсем скоро ръководителят на Преходния национален съвет на Либия Мустафа Абдел Джалил да направи официално изявление.

Към края на деня на 20 октомври все още се чакаше официалното изявление на Представител на ПНС.

През това време лекар, работещ в болницата в Мисрата съобщил, че бившият либийски лидер Муамар Кадафи е бил прострелян в главата и в стомаха  и е починал от огнестрелни рани. Това бе съобщено от болницата, където е било закарано мъртвото тяло на полковника. Новината бе съобщена от телевизия Al Jazeera.

Според лекаря, тялото на Кадафи в момента е в морга в Мисрата, на около 200 км източно от Триполи.

Все още не е известно къде ще бъде погребан Муамар Кадафи.

Починал или убит – това е един от въпросите, който едва ли ще получи своя отговор скоро. Отговор няма да получим и за истината за самолетната катастрофа в Локърби.

В реч пред стените на Белия дом американският президент Барак Обама посочи, че ликвидирането на Кадафи оправдава колективните военни действия на западните страни и подчерта, че сега либийците имат шанс да се превърнат в една „демократична и толерантна нация”.

Доколко това ще се случи, след като тези, които започнаха военният конфликт в Джамахирията са в дълбока финансова и икономическа криза. Да не говорим за САЩ, държавата с най-висок дълг в размер на над 13 трилиона, откъдето тръгна световната криза, което вече години не може да бъде овладяна.

Все още за част от международните експерти, участието на авиацията на НАТО в събитията Либия е твърде спорно, съгласно действащото международно право.

Да се бомбардира конвой, в който има и цивилни е меко казано извън всякакви норми на нормално поведение, в нарушение на член 2 от Устава на ООН, който гласи:

2. Да развива приятелски отношения между народите, основани на зачитане принципа на равноправието и самоопределението на народите, както и да предприема други подходящи мерки за укрепване на световния мир.

В този смисъл действията на авиацията на НАТО са престъпление, тъй като за бомбардировките на тази авиация не е достатъчна единствено приетата Резолюция на ООН, а и мандат, даден от Съвета за сигурност за въпросните действия в Либия на самолетите на Алианса.
Такъв мандат от Съвета за сигурност не беше даден за Ирак, такъв мандат за агресивна намеса на НАТО на сръбско-косовската граница също липсва!

 

Коментари 

 
+7 #1 zvezdelina mileva 2011-10-20 18:12
Този свят,с кървясали очи,одървавени ръце,болни от жестокост мозъци,крачи с бързи стъпки към гибелта си.Никога не ме е радвала нечия смърт,нечие мъчение,нечии неудачи,нечии несгоди.Омразата ражда единствено омраза,злорадст вото ражда двойно по-ехидно злорадство.Тежко и горко на човечество,обла дано от животински страсти.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене