Дянков, пари за трансплантирани, БАН и деца с редки заболявания има в парламента

Около 3,6 милиона на месец са партийните субсидии, които се превеждат от бюджета на парламента, за  парламентарно представените политически сили. За сравнение, с двумесечна партийна субсидия, депутатите биха подкрепили силно орязяния бюджет на БАН.

С едномесечната партийна субсидия може да се закупи нов апарат за лъчетерапия, тъй като наличният в Онкологията непрекъснато са разваля и чака да бъде ремонтиран.

От вчера е ясно, че българските граждани с трансплантирани органи са изправени пред угрозата да отхвърлят присадения орган и да умрат!

Ето какво съобщи на 2 ноември bTV:

Трансплантираните у нас или трябва да чакат за лекарство, или си плащат

Нова стресова ситуация за пациентите с присадени органи. От този месец те трябва или доплащат животоподдържащите си лекарства или да чакат поне месец, за да получат протокол за нов медикамент-генерик.

От 5 месеца Орлин Ангелов е с присаден бъбрек. За да не бъде отхвърлен органът, мъжът приема т.нар. имуносупресори. За продължи безплатната терапия, трябва или да смени лекарствата, или да доплаща разликата в цената. За всяко едно от тях - по около 100 лева.

Според него хората, които са трансплантирани срещат доста финансови трудности. Не малка част от тях са с ТЕЛК решение и трудно си намират работа, а разходите по лечението и поддържането на добро състояние са значителни.

От този месец след решение на Комисията по позитивния лекарствен списък в листата са включени генерици на имуносупресорите. Те са по-евтини. Според здравното министерство, така се спестят пари. Касата трябва да покрива изцяло само тези лекарства. Но така на практика досегашните протоколи се оказват невалидни.

„Пациентът има протокол, отива в аптеката, но там му казват друго е лекарството. Той трябва да се върне отново с набора изследвания, в диспансера, оттам специалистите да започнат изписването на нов протокол, което ще отнеме месец. Този месец тези, които нямат пари, ще останат без лекарства”, каза Иван Димитров, Асоциация на пациентите с бъбречни заболявания.

Новите медикаменти досега не са прилагани на трансплантирани пациенти у нас. Лекари предупреждават за възможни рискове. Европейската практика е смяната на лекарства да става само по медицински показания.

„Когато оригинал бъде заменен с генерик, се повишава честота на остро отхвърляне на органа с 27%. Това означава, че всеки 3 е възможно да се получи”, коментира доц. Емил Паскалев, нефролог.

Пред здравното министерство лекарите настояват да се спазват европейските правила. Предстои изготвяне на нови алгоритми. За проблема е информиран и премиерът.

Във форума bg-mama.com четем:

Майка съм на дете с муковисцидоза -едно рядко и тежко заболяване. По пътя си в борбата с институциите разбрах,че повечето хора с редки болести срещаме едни и същи проблеми. Сблъскваме се ежедневно с трудните доставки на лекарства,срещаме се често с тромавата машина на бюрокрацията, обикновенно имаме едни и същи неуспешни контакти с хора от МЗ и от ЗК. Нека помислим как да обединим усилията си  и поне да смажем малко тая трудно движеща се "машина" на българското здравеопазване.

Друга майка пише:

И аз съм за .Също имам син с рядко генетично заболяване Прогресивна мускулна дистрофия .Можеби нямат и броя на пръстите на ръцете хората който са запознати с нашето заболяване в България .Не се прави нищо за разлика от другите държави за нашите момченца, поради което продължителноста на живота в България  на нашите момчета е на половин отколкото в другите държави.

От нас искат само данъци такси и какво ли не но когато се наложи да се направи нещо за живот и здраве -  държавата няма пари .

Нека бъдем единни в оща кауза за децата за да победим !!!!

Моето момиче е със синдром денди-уокър. Много е тежко в семеиството, въпреки че имаме две здрави деца.

За нея казаха д-ри от София че ще живее до три месечна възраст, а вече е на три години. Сега ни казват вече, че е въпрос на време, колко още ще е с нас.

Как да живееш с тази мисъл и в страх от утрешния ден?

Здравейте! Аз съм майка на дете с ПМД Дюшен. Подкрепям инициативата повече чета отколкото пиша за което се извинявам, но още ходя и на работа и не ми остава време учител съм в ДГ.

За огромно съжаление малко се прави и знае за проблемите на нашите деца повече инфо имаме ние родителите. А пък да не говорим за държавната политика - обещават ни се много и неща и нищо. Сина ми е на 8 години и вече сме в инвалидна количка.

Тичам за рампи да се поставят и т. н.

Здравейте! Синът ми е със синдрома на wolf hirschhorn. Казва се Веселин. На 10 години е. Това е тежко и рядко срещано генетично заболяване. Трудно наддава на тегло. В момента тежи 8.000кг. От 7 години се храни с гастростома. Спринцовките за хранене не се плащатот касата. Ако поискам нещо от социални грижи ме питат какви са ни доходите, но не питат какви са ни разходите.

Въобще не ги е грижа за болестта на детето. СРАМОТА!

Спирам дотук с цитатите на тези майки, защото е жестоко да се изоставят от държавата сами да се справят с проблема на заболяванията на децата си! Деца, които не са оставени в Дом за медико-социални грижи, а се гледат с неимоверните усилия на цялото семейство!

Само, който не се е сблъскал с такъв проблем, не знае каква тегоба е да гледаш всяка минута детето си с мисълта кога ще си отиде от този свят! Да го гледаш с пълното съзнание, че няма да порасне...

А децата с Даун, децата аутисти и още и още страдащи от хронични, генетични заболявания създания?

Кюстендилският гинеколог, който прегърна поста на министър на здравеопазването знае ли, че в редица европейски държави, лечението на тези деца е безплатно?

А министърът на финансите, който прехвърли 400 млн лева от бюджета за здраве от 2010 в 2011 – защо ни заблуждава, че дава най-много пари за здраве, като даже не е покрил тези 400 милиона. Да не отварям дума, че освен това прехвърли и Резерва на Здравната каса в неизвестно какви други сметки, и още по-неизвестно с каква цел?

Нима Дянков не знае, не е чувал какво е да си родител на дете с хронично заболяване?

Какво ме интересува, че току що избраният за президент Росен Плевнелиев още преди да е положил клетва ни удави в словесен поток как първият му указ ще е за посланиците!

Изобщо не ме интересува този човек, макар и намиращ се в такава институция, след като ни навира някакви лигаво сантиментални признания как искал „децата му да тичат боси по тревата”!

А болните деца – те да не би да са второ качество, бе Плевнелиев!

А раковоболните, а трансплантираните – те нямат ли право на живот, или въпреки, че трансплантациите са ги спасили – днес са изправени пред угрозата да отхвърлят новия орган и да напуснат този свят!

Това не е ли по-важно от демонстрациите на хвалби, заклинания и логорея?

В миналия парламент двама депутати – Стела Банкова и Минчо Христов внесоха Проект за изменение на Закона за политическите партии, като промените касаеха точно партийните субсидии. Днес тези депутати не са в парламента, защото са като бели врани на партийните хрантутници от политическата класа.

Ето какво бе произнесено в Народното събрание по проблема:

ТРИСТА ЧЕТИРИДЕСЕТ И ОСМО ЗАСЕДАНИЕ

София, сряда, 19 март 2008 г.

Открито в 9,05 ч.

 

Председателствали: председателят Георги Пирински и заместник-председателите Любен Корнезов и Юнал Лютфи

Секретари: Метин Сюлейманов и Светослав Спасов


ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ (звъни): Имаме необходимия кворум. Откривам днешното пленарно заседание.

================================

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Следва предложение за включване в дневния ред на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за политическите партии, внесен от народните представители Минчо Христов и Стела Банкова.

Госпожо Банкова, можете да аргументирате вашето предложение.

СТЕЛА БАНКОВА (независим): Благодаря Ви, господин председател.

Ще ангажирам вниманието ви с предложение, което е направено на 18 април 2007 г.

Колеги, с изменението на Закона за политическите партии предлагаме партиите да не получават държавна субсидия. Неразумно и неморално е държавата да налива десетки милиони левове в партийните каси.

В същото време няма пари за животоспасяващи лекарства, за по-високи пенсии и заплати, няма пари за болниците и Спешната медицинска помощ.

В същото време България, като член на Европейския съюз, не може и не желае да лекува своите болни дечица, защото за тях няма пари, защото първа грижа на управляващите е да се осигурят десетките милиони за партийните каси.

В подобен кризисен момент парламентът не бива да става съучастник, давайки възможност за партийно печалбарство! Партиите трябва да основават своята дейност на общи идеи и ценности, а не на парични постъпления от държавата.

С чувство на неудобство трябва да припомня, че преди време тук, в пленарната зала, станахме свидетели на срамна сцена, при която депутати от Партия „Атака” едва ли не стигнаха до физическа саморазправа, защото не могат да поделят партийната субсидия.

Длъжна съм да съобщя на колегите, че съм изпратила писмо до финансовия министър господин Орешарски, с което декларирам, че не желая нито стотинка от тази партийна субсидия.

Уважаеми колеги, призовавам към вашата социална чувствителност, моля и ви призовавам в този тежък момент да надмогнем партийните си интереси! Нека да допуснем това предложение за дебат в залата. Благодаря ви.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Уважаеми народни представители, следва да ви съобщя, че по този законопроект – за политическите партии, има предложения от народните представители Йордан Величков, Станчо Тодоров и Йордан Бакалов. Така че ако се включи в дневния ред предложението на госпожа Стела Банкова, по силата на нашия правилник и тези законопроекти ще бъдат включени като точки в дневния ред.

Моля, гласувайте предложението на народния представител Стела Банкова за включване в седмичната програма на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за политическите партии.

Гласували 132 народни представители: за 12, против 84, въздържали се 36.

Съжалявам, че имената на гласувалите отхвърляне на това предложение не излизат в сайта на парламента, защото българските граждани трябва да ги знаят и помнят.

Стела Банкова и Минчо Христов се отказаха с писмо до Пламен Орешарски от партийната субсидия, която се полага за тях самите – но това бе капка в морето.

За това колко е драматично приемането на Бюджет 2012 от правителството бе пусната и Стенограмата от заседанието на Министерския съвет:

Из стенограмата от заседанието на МС на 31 октомври:

Партията е в подем - заяви малко късно, чак след втория тур лидерът на БСП, Сергей Станишев.
Ние сме втора политическа сила, със самочувствието, че вече има алтернатива на ГЕРБ!
Не може да има компромис или сделки...Те действат като мутренска групировка... Убеден съм, че за случилото се на изборите Цветанов е в дъното, а Борисов е наясно!

Станахме свидетели, как най-после Станишев се ядоса ....
"Очевиден е опитът да се разбие лявото пространство... прави се опит да се удари БСП отвън...
Досега БСП не е подлагала на съмнение избори, но този път не можем да си затворим очите, че това бяха най-лошо проведените избори, най-манипулираните... най-важното е случилото се да не остане безнаказано...
Аз знам как се правиха тези избори в Смолян, в Перник, във Велико Търново, в Лом, в Пловдив, за София, защото говорих с нашите кандидати там...

Станишев обяви, че искането на оставката му в този момент е саботаж!
В същото време той отново не успя да отчете, че излъченият от БСП Георги Първанов изкара два мандата, избран и двата пъти с гласовете на над 2 милиона избиратели!
Какво щеше да загуби Станишев, ако го изрече, признае, оцени?
Какво щеше да загуби самият Първанов, който от доста време мълчи - въпреки драматичните избори, въпреки одобрения от правителството Бюджет за следващата 2012 година, който е Бюджет на мизерията и бавния геноцид!
Единственото, което Първанов счете за нужно да каже в тези дни бе, да поздрави следващия държавен глава - Росен Плевнелиев!
Защо тръгвам към темата за отчета на БСП от изборите точно сега?
Причината е одобрения от правителството на ГЕРБ бюджет и липсващите пари за БАН, за лечение на деца с редки заболявания, за изоставените от държавата над 800 граждани с трансплантации!
Партията е в подем - нали така каза Станишев?
В такъв случай, защо депутатите от БСП не намалят или се откажат поне временно от партийната субсидия и дадат пример, че са близо до своите привърженици?
Едно е да се говори, друго е да действаш адекватно, трето и четвърто е да бъдеш съпричастен с тегобите и мизерията, в която са принудени да оцеляват тези, които са те избрали с гласа си...
Така че, нека продължи подемът на партията с отказа от партийните субсидии по около 18 000 на месец за депутат!
Освен това именно БСП е партията, която може да покаже на Дянков къде има пари за изоставените от държавата болни и учени.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене