Симеон Дянков – Апокалипсис сега

Защо министър Дянков се зарадва на парламентарната ваканция

На 11 октомври т. г.  министърът на финансите Симеон Дянков даде фундаментално интервю за това колко е добре пенсиите да са мизерно малки, за това защо няма да има 13 заплата за държавните чиновници, за бъдещия бюджет и други подобни теми. Дянков не скри радостта си, че парламентът е във ваканция в навечерието на изборите, но защо – ето основната причина:

В предаването на bTV „Тази сутрин” с водещи Анна Цолова и Виктор Николаев, Дянков сподели радостта си така:

Симеон Дянков: Не, просто защото остават още две седмици работа и... искам да си свършим работата.

Водещ: Вие казахте - ваканция. А депутатите в мирно време прекратиха работата си на заседанията.... Питам ви не като политика, а като човек финансист. Аз като не ходя на работа заплата не получавам. Кажете си личното мнение съвсем откровено. Има ли в мирно време... май, че няма такъв случай, освен при бомбардировки, в немирно време, да прекрати работа парламентът и да си получават възнагражденията?

Симеон Дянков: Тук може би моят отговор ще ви изненада. Аз смятам, че не само е редно, а е добре те да са по родните си места, да са по-близко до избирателите, да разбират какви са темите там. В последните няколко седмици в парламента се ходеше... и аз като ходех на парламентарен контрол, задаваха се въпроси, при които отговорът не само, че е явен, но трибуната се използваше просто за предизборни изказвания. Според мен, вместо това да се прави, по-добре е те да са по местата, по които са ги избрали хората и поне да разберат какви са техните нужди. Аз бях един от хората, които се зарадваха като стана това. Излишно е, в момента да се прави предизборна кампания от парламента. Не е той за това.

В края на 2010 година, след ожесточени дебати по § 27 от Закона за държавния бюджет за 2011 г. правителството на Бойко Борисов прехвърли 1 млрд. 400 млн. лв. от сметките на Националната здравноосигурителна каса в централния бюджет. Един милиард и 400 милиона лева, пари, събрани от българските граждани за здраве. Пари, които с едно гласуване на мнозинството в тази зала, с едно натискане на копчето, смениха своето предназначение – от ангажимента да бъдат използвани за здраве към неопределения ангажимент да бъдат използвани за всякакви други цели, които прецените за целесъобразни, или казано накратко: да пълнят дупките в бюджета.

Тогава срещу този акт се обявиха синдикалните и работодателските организации, скочи съсловието на лекарите и на заетите в здравната система, реагира опозицията, остро възразиха пациентските организации и българските граждани. Тогава този акт беше наречен с различни имена: „национализация”, „експроприятия”, „одържавяване”, „кражба”, „пладнешки обир”.

Този 1,4 млрд лева все още не е ясно защо не взет, за какво е бил изхарчен – ето историята:

Сагата от Дянковите изпълнения започна на 29 юли, петък, когато той трябваше да отговаря на парламентарен контрол на питане от народните представители Мая Манолова, Хасан Адемов, Янаки Стоилов и Нигяр Джафер относно прехвърлени 1 млрд. 400 млн. лв. от Националната здравноосигурителна каса към фискалния резерв.

1 милиард и 400 милиона лева пари за здраве бяха пренасочени към фискалния резерв, за да му излязат сметките на господина Дянкова.  В същото време закриха болници, парите за лекарства не стигаха, особено за раковоболни и пациенти с трансплантация, апаратурата за лъчелечение често се разваля и раково болни прекъсват процедурите и чакат ремонта да свърши!

Какво направи Дянков с тези ПРИСВОЕНИ ПАРИ, докато болни се гърчат поради безпаричие и липса на медикаменти? Как така се получи парите за здраве да стоят на сметки във фискалния резерв, а да умират живи хора, лишени от възможност за лечение? Ето какво каза Дянков на зададения въпрос:

Дянков говори отвлечени неща – за сметките, като се опитва да убеди депутатите в нещотвърде несъстоятелно: че парите за здраве са част от фискалния резерв, независимо къде са депозирани – дали във фискалния резерв или в републиканския бюджет! Говори за единен държавен бюджет, за централен резерв, но така и не отговаря на въпроса за какво е похарчил парите от здравни осигуровки на гражданите...

На 31 август отново е поставен този въпрос – от същите народни представители. – за прехвърлени 1,4 млрд. лв. от Националната здравноосигурителна каса към фискалния резерв! Както и за какво са изхарчени.

Разискванията по темата са насрочени за 2 септември, но междувременно Дянков е написал писмо на председателя на парламента Цецка Цачева, че няма как да присъства на дебатите по проблема, тъй като бил в...отпуск!

А, да припомня – разискванията са били предварително обявени и насрочени!

Изводът е, че Дянков, който не е отговорил първия път на въпроса за какво са били изхарчени 1, 4 млрд от Резерва на Здравната каса, - шикалкави и бяга от дебатите!

Междувременно 61 народни представители от Парламентарната група на Коалиция за България и Парламентарната група на Движението за права и свободи са внесли предложения за разисквания по питането заедно с Проект за решение.

Предложението за разисквания по питането и Проектът за решение са раздадени на народните представители.

Ето как бе дебатиран проблемът в парламента, в отсъствието на министъра на финансите, Симеон Дянков:

На третия път, на 9 септември, отпочиналият Дянков се подиграва открито с депутатите като дава отговора от 29 юли, и не отговаря за какво е изхарчил 1,4 млрд лева пари за здраве!

Той умело жонглира с думите от трибуната на парламента, като смесва умишлено резерва на Здравната каса, който е с определено предназначение с парите от фискалния резерв:

С. Дянков: Резервът на Здравната каса е част от фискалния резерв и винаги е бил такъв, независимо дали е депозиран по сметки на Здравната каса, или по сметки на републиканския бюджет. Нашето правителство използва фискалния резерв единствено и само за финансиране в рамките на разчетите по Закона за държавния бюджет.

Понеже изпълнението на Бюджет 2011 г. върви по план, то е в сила и за предвидения праг за фискалния резерв. Следователно резервът на Здравната каса като неизменна част от фискалния резерв си е там, с други думи, парите са непокътнати и не са използвани за други нужди.

В тези изсипани думи без особен смисъл и съдържание от вицепремиера Дянков, са изречени няколко неистини: резервът на Здравната каса са парите на българите за здраве и те не могат да се ползват изсипани във фискалния резерв на общо основание, защото така се губят следите на милиард и 400 милиона лева от осигурителни вноски!

Най-добра илюстрация на казаното от Дянков е съдържащото се в стенограмата, от прочитането на която всеки може да си направи своя извод.

Изводът на „Хроники” е, че Дянков ни счита за малоумни и смята, че като смеси парите от фискалния резерв и тези от Резерва на Здравната каса ще може да прикрие това, което вероятно прикрива!

Като смесва парите от Резерва на НЗОК с тези от фискалния резерв Дянков твърди нещо абсурдно, че парите си били там, но кои пари, къде, как различава парите от фискалния резерв и парите, изсипани от Резерва на здравната каса?!

Подобно обяснение е обида на що годе интелигентния българин, който чинно си внася здравните осигуровки и след като докато се появи Дянков на небосклона на министерския съвет двете сметки са били отделно – то това е било преценено и уредено по законов път!

Парите за здраве – за здраве и парите от фискалния резерв за нуждите на Бюджета за съответната година!

Цялата тази Дянкова приумица бе посрещната на нож от парламентарната опозиция и единственото което предложи Дянков бе – шикалкавене, отлагане на отговора, отсъствие от дебат по темата и изсипване на несъстоятелни обяснения от трибуната на Народното събрание!

На 9 септември парламентът задължи Дянков да се отчете и даде обяснение къде са отишли парите от Резерва на Здравната каса, както и каква е причината той да прави превод на Министерство на здравеопазването със сума от над 300 милиона!

Във връзка с разискванията по питането от народните представители Мая Манолова, Хасан Адемов, Янаки Стоилов и Нигяр Джафер към заместник министър-председателя и министър на финансите Симеон Дянков относно прехвърлени 1,4 млрд. лв. от Националната здравноосигурителна каса към фискалния резерв.

Народното събрание на основание чл. 90, ал. 2 от Конституцията на Република България, чл. 92, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание

РЕШИ:

1. Възлага на заместник министър-председателя и министър на финансите Симеон Дянков в едномесечен срок да информира Народното събрание за размера и структурата на фискалния резерв към полугодието на 2011 г.

2. Възлага на заместник министър-председателя и министър на финансите Симеон Дянков в едномесечен срок да информира Народното събрание за изпълнението на § 27 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2011 г.”

Едномесечният срок мина – Дянков не отговори и показа, че депутатите не могат да го задължат с нищо, даже и да се позовават на Конституцията и Правилника на парламента!

Експерти финансисти коментираха за „Хроники”, че с комбинациите с парите на Резерва на Здравната каса Дянков прехвърли Резерва на Националната здравноосигурителна каса, събиран от предишни управления, неизвестно защо. Вероятно тази противозаконова стъпка бе продиктувана от неговата безпомощност да събере заложените и необходими приходи, които да напълнят консолидирания бюджет, резерва и осигурителните фондове, в частност Здравната каса.

Вицепремиерът Дянков действа безогледно арогантно с комбинацията по прехвърлянето на Резерва на Здравната каса във фискалния резерв, тъй като наруши важен обществен договор – хората да си плащат здравни осигуровки целево, за тази цел, и те да отиват за здравни услуги, ползвани от същите тези хора!

Дянков не обясни и отговаря ли на истината, че с прехвърлените пари от Резерва на Здравната каса и парите от Сребърния фонд, той с усилия поддържа на някакъв санитарен минимум фискалния резерв на страната.

Цели две години ние слушахме и четяхме по различни медии как Дянков твърди, че тези пари трябва да носят доходност и могат да се сложат в банки, да носят приходи!

Заместник-министър и временно председател на Управителния съвет на Националната здравноосигурителна каса бе заявил: „Резервът на Националната здравноосигурителна каса, натрупан до края на годината, ще даде възможност за финансиране на дефицитите на консолидираната фискална програма в следващите години... : „Много по-изгодно ни е да ползваме тези пари вместо заем, защото един заем ще бъде оскъпен”.

Това бе заявено от шеф на Управителния съвет на Здравната каса, който трябва да управлява тези целеви средства за здравни услуги?!

За сведение на читателите – и зам.-министърът и министърът му се разхождат на свобода и никой от Прокуратурата не намира за нужно да ги разпита!

Да ги разпита за нарушаване на следното: Резервът на Националната здравноосигурителна каса е заложен и замислен като гарант за стабилността на Касата, а не на фискалния резерв или на държавата въобще. Здравната каса и средствата са заложени, оставени там за бъдещи промени по здравноосигурителната система. Тези средства принадлежат на Здравната каса и не могат да се изразходват за нищо друго, а единствено за здравноосигурителни плащания.

След като Касата повече не разполага с резерв, очевидно или управляващото мнозинство окончателно се отказва от каквито и да е реформи, или има други концепции за реформи, които не изискват финансови средства?

Опит за финал

След като Дянков посегна на парите от Резерва на Здравната каса, в страната се провежда небивала продажба на безценица на държавни активи – въпросът е: какво следва оттук нататък:

Да се вземат парите от Сребърния фонд, да се посегне на парите на пенсионно-осигурителните дружества – пари, също така събирани целево през годините, или както бе обявено – да се закрие Държавият резерв и да се направи Бюджет за следващата 2012 година, като се разчита на европейски оперативни програми?

В навечерието на приемането на Бюджет 2012, в предаването „Неделя 150" на БНР, д-р Константин Тренчев резна в движения крилцата на Симеон Дянков с малко думи: „Според мен, просто човекът /Симеон Дянков/ никога не е работил на терен, не е правил бюджет и прави глупости. Дали това е под нечии чужди внушения или просто толкова си може, е дискусионен въпрос. В крайна сметка нас ни интересува крайният ефект, а той за съжаление е трагичен".

Ще припомня, че Българският лекарски съюз внесе сигнал до главния прокурор Борис Велчев, в който се настоява за образуване на проверка във връзка с изчезналите  от бюджета на НЗОК за 2009 г. 319 млн.лв.

Публикувам текста за сигнала от електронната страница на БЛС, за да стане ясно на читателите на „Хроники” за какво иде реч.

БЛС СЕЗИРА ПРОКУРАТУРАТА ЗА ИЗЧЕЗНАЛИТЕ ПАРИ ОТ НЗОК

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Българският лекарски съюз внесе сигнал до главния прокурор Борис Велчев, в който се настоява за образуване на проверка във връзка с изчезналите  от бюджета на НЗОК за 2009 г. 319 млн.лв.

Уведомявам Ви,  че от средствата за  здравно  осигуряване, събирани от НАП от граждани и юридически лица, липсва  приблизителната  сума от 319 млн. лева.  Тези   задължителни   вноски   би   следвало   да  са  част  от бюджета  на  Националната  здравноосигурителна  каса (НЗОК)  за  2009 г., но не фигурират там.  Същите    са   отклонени     неправомерно    и    не  са използвани    за   заплащане    на    здравни     грижи,    каквото   е    тяхното предназначение. – се казва в сигнала, подписан от председателя на БЛС д-р Цв. Райчинов. Според съсловната организация, незаконното  поведение  на  длъжностни  лица  от  Министерство  на финансите, респ.  на  длъжностни  лица  от  НЗОК е  в  грубо противоречие с   чл. 22   от   Закона   за   здравното   осигуряване,   който   предвижда,  че бюджетът  на  НЗОК е основен финансов план за набиране и разходване на паричните средства на задължителното здравно осигуряване и е отделен от държавния бюджет.

Както беше оповестено в публичното пространство, БЛС постави  въпроса за  съдбата на посочените 319 млн. лв.  многократно    на  различни  срещи,  с  най-отговорни    длъжностни     лица   от    Министерството   на   финансите,   Министерството   на   здравеопазването   и    НЗОК.  Задоволителен отговор не се получи от нито едно ведомство. Мълчанието на трите институции и посочените  като незаконни  действия, мотивираха  Управителният   съвет   на   Български   лекарски   съюз  да  се обърнем  с   молба   към   главния прокурор, за  да  бъде възложена съответната   проверка. Правните аргументи се свързват  с  евентуално  престъпление  по  служба – превишаване  на  власт  и  права по смисъла  на  чл. 282  от  Наказателния  кодекс.

Превишаване на власт и права по смисъла на член 282 от Наказателния кодекс – колко пъти, за какво ли не Дянков пренебрегна Конституцията и си вършеше какво ли не на своя глава вече повече от половин мандат!

Кога ще започне Главният прокурор да съблюдава спазването на законността в държавата, като започне например от следното:

Легализирал ли е дипломата си за висше образование Симеон Дянков идвайки в страната, както го изисква законът – да не се озовем един ден с рецидив на случая „Калина” , но не за крита бременност, а за точния му образователен ценз?

 

Коментари 

 
+4 #2 Недялко Шаллиев 2011-11-08 12:42
Госпожо Манолова, не само лицето Дянков си "развява коня", а и всички останали наглеци-управленци - та нима и последните избори не им потвърдиха официално подкрепата на повечето български граждани?! Донякъде се успокоявам от този тъжен за мен факт чрез думи на Волтер - "Който не обича свободата и истината, може да стане могъщ човек, но велик - никога.". Жалкото е, че болшинството от "българското стадо" продължава да оценява прояви на "неприкрито могъщество(?)", а не - на величие от страна на чобаните си.
Цитиране
 
 
+10 #1 НЕ ВИ ЛИ ПИСНА 2011-11-07 20:10
Питали радио Ереван какво мисли за българският финансов министър ....
Радиото отговорило:
- МНОГО ОПАСЕН ЗА ДЪРЖАВАТА КОМИК !!!!

Защо този народ търпи да го управляват подобна сволач ???? с такива на власт няма как да не сме най-бедните и потънали в европа!!!
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене