И магаре да бе тропало с копито - пак щяха да приемат бюджета му

Какво се случи на 17 ноември в българския парламент: след шестчасови дебати,  депутатите приеха Бюджет 2012 на първо четене с гимнастически похвати на съгласие. Обсъждането премина без участието на по-голямата част от министрите.

Премиерът за пореден път не уважи парламента!

Истината е, че независимите депутати и тези от РЗС на Яне Янев спасиха приемането на Бюджета за 2012 на първо четене. Със 127 гласа „за” и 82 гласа „против” мнозинството наложи един от най-противосоциалните бюджети, приемани през последните 20 години!

ГЕРБ отново заложиха на популизма за лошата финансова криза в Европа и света и колко е стабилна България, като прокараха тихомълком и увеличение на възрастта за пенсия с една година от 1 януари 2012.

„Вероятността за рецесия в Европа е голяма – „авторитетно” заяви от трибуната Симеон Дянков, въпреки че това го съобщи преди няколко дни еврокомисарят Оли Рен. – Всички очаквания за 2012 година са променени в посока надолу – изми си ръцете финансовия министър с евронесгодите. – В тази прогноза, ЕК е благосклонна към България, нашият очакван ръст е реализиран на 3, 7 процента за 2012 на 2, 2 процента... по който показател страната ни се нарежда на пето място в Европа...”

Т. е. какво каза Дянков, препредавайки мнението на Брюксел за българите: „Мрете, но с добри показатели и така ще бъдете за пример!”

Позиция, твърде изгодна както за Дянков, така и за премиера му Бойко Борисов: „ЕС да ни харесват, а колко ще си отидат от глад, безработица, самоубийства и липса на лечение – няма значение! Важното е Вашингтон и Брюксел да ни харесват и да са доволни от нас!”

„Когато през септември министри подписват, правителството подписва Споразумение със земеделски производители за това какви са ангажиментите на държавата към тях, за 500 милиона лева, а месец по-късно – естествено след изборите, министърът на финансите заявява: „Аз се отказвам от това Споразумение, от моя подпис – за каква политика можем да говорим?!” – попита от трибуната Станишев, но никой не намери за нужно да се засрами и му даде отговор.

Янев и депутатите му подкрепиха Бюджета, въпреки че преди изборите беше тръгнал да уволнява Бойко Борисов!

„Каква е алтернативата и кой би могъл да бъде носител на тази алтернатива особено в условията на разрастващата се тежка финансова криза в Европа” – развика се от трибуната Янев.

Бюджет 2012 беше приет с приоритетно финансиране на силовите министерства, въпреки обратните твърдения на управляващите, че ще предпочетат да дадат пари за образование и здраве!

За първи път откакто ГЕРБ е на власт всички парламентарни групи извън партия ГЕРБ се обявиха против този Бюджет!

Очаквано, но не и законосъобразно, ръководството на парламента в лицето на Цецка Цачева и мнозинството от депутатите от ГЕРБ си уредиха първото четене на Бюджет 2012 да се гледа при пълно информационно затъмнение и при закрити врати!

Нечуван скандал, който, също очаквано не бе отразен в официозните медии на ГЕРБ, тези на издателя Пеевски!

Преди дни Евростат публикува заключение, че българската икономика се намира в изключително тежко състояние, въпреки хвалбите на Симеон Дянков!

Социалистите обявиха, чрез председателя на социалната комисия в парламента Драгомир Стойнев, че по никакъв начин няма да приемат Бюджета на Националната осигурителна каса и Бюджета на Република България за 2012 година, който бе внесен от министъра на финансите Симеон Дянков, след одобрение от правителството.

Драгомир Стойнов заяви, че „в този бюджет, за пръв път, по безпрецедентен начин, се отнемат социални права от всички групи – говорим за хората с увреждания, говорим за безработните, хората в предпенсионна възраст, за майките, родителите с деца, за пенсионерите.  Нито една група няма да спечели от този бюджет! Напротив, пенсионерите ще бъдат най-ощетените, защото те отново ще трябва да платят кризата. Покупателната им способност ще намалее, за три години тя е намаляла с 27 процента.”, каза още Стойнов.

От БСП подчертаха, че и тази година няма да има повишение на пенсиите или поне индексация на пенсиите и предложиха на премиера да живее един месец със средна пенсия.

Какво друго скандално разкри Драгомир Стойнев:

„Второ, което бих искал да споделя с вас е, че се развенчава митът за добра пенсионна реформа, спомняте си много добре как министър-председателят обикаляше всички студиа и показваше една графика и казваше: „....виждате ли отсега нататък пенсионната реформа ще подобри живота на пенсионерите....” Нещо повече – тази пенсионна реформа не само, че е провалена, но по никакъв начин няма да доведе до увеличаване на пенсиите, до финансова стабилност на пенсионната система, и до намаляване на зависимостта на пенсионната система от държавния бюджет.

Спирайки се на пенсионерите – и тази година, за трета поредна година няма да има осъвременяване на пенсиите, швейцарското правило няма да важи, също така няма да има осъвременяване на пенсиите спрямо инфлацията. Нещо повече, запазва се и нивото на минималната пенсия – 138, 06 лева, и предлагам министър-председателят да поживее един месец с пенсионер, за да разбере как той преживява с 138, 06 стотинки.

Второто, което прави впечатление – политиката относно майките и родителите с деца – обезщетението за отглеждане на дете остава 240 лева, при положение, че имаме скок на минималната работна заплата на 280 лева, и при положение, че уж очакваме тя да се вдигне на 290 лева – знаете вече никой не вярва в обещанията на това правителство. Но къде е проблемът, проблемът е, че преди две седмици правителството прие линия на бедност 260 лева! Това означава, че българските деца отсега трябва да свикват с недохранването, мизерията и бедността.

Другото, което прави впечатление е, че без да са консултирани социалните партньори се вдига стажът в сектор „Сигурност” с две години! Само че не знам дали министърът на вътрешните работи е запознат, или той не е запознат, защото той бе зает с предизборната кампания, но аз имах среща със синдикатите от сектор „Сигурност”, които ми заявиха в прав текст, че вече има 7000 човека, които са навършили този стаж за пенсиониране! Т. е. ако бъде въведено това положение от 1 януари 2012 година, тези 7 000 човека веднага ще се пенсионират!

Това означава, дами и господа, че тъй като те ще се пенсионират по сега действащото законодателство и ще получат по сега действащото законодателство, че веднага някой тряБа да осигури приблизително 200 милиона лева за министерството на вътрешните работи.

За безработицата в този Бюджет вече никой не вярва на министъра на труда и социалната политика. Нещо повече, има противоречие в това, което се представя от НОИ, които говорят за намаляване на осигурените лица, и за намаляване на приходите от осигуровки, и  в същото време министърът говори как безработицата от 9, 4 процента ще стигне 9 процента!

Дамо че питам аз – в тези девет процента влизат ли тези 2000 човека, които ще бъдат съкратени ожт БДЖ, влиза ли общинската администрация, която трябва да бъде съкратена с 15 процента, както нареди г-н финансовият министър - ако иска обищнската администрация да получава помощ от държавата! Не разбира се, която ясно означава, че няма да има пари за безработица за всички, които остават на пазара на труда!

Но най-страшното е, че пенсионната реформа отново зависи от държавата! Трансферът в държавния бюджет да покрие приходите, които не са събрани – нараства! Трансферът нараства до 527 милиона и достига космическите 1, 900 милиона лева, което ясно, че бъдещата пенсия замиси от правителството! Че се руши доверието в държавното обществено осигуряване! Вече никой не знае каква пенсия ще получава в бъдеще и хората си задават въпроса „Защо е нужно да плащаме осигуровки?”

Нещо повече, ние сме категорично против този държавен бюджет, защото той се съсредоточава единствено върху РАЗХОДНАТА си част!

Не за да се оптимизират разходи, което са неефективни, а се отнемат социални права, намаляват се разходите и никой не мисли за увеличаване на приходите!

Многократно, със законодателни инициативи ние сме настоявали да увеличаване на максималния осигурителен доход!

Защо го правим – крайно време е и богатите хора са бъдат съпричастни с кризата. Време е този, който получава по-висока заплата, да плаща и по-високи осигуровки! Не може вече четири години максималният осигурителен доход да бъде равен на 2000 лева!

По това наше искане вече имаме и подкрепата на синдикатите, от ГЕРБ все още не могат да го приемат и прехвърлят отговорността и тежестта върху най-слабите..

Отново бедният човек трябва да поеме тежестта на кризата, отново бедният човек трябва да плаща цената на кризата, а богатият човек него никой не го закача! Защо?, Защо, питам аз, защо с лека ръка се отказваме от 100 милиона още в Бюджета на Общественото осигуряване?

Преди две години още ние предложихме увеличаване на вноската за фонд „Безработица”, виждам, че и сидникатите са подели тази тема, но тогава, ако ни слушаха управляващите – нямаше да се стигне дотук!

Това са приблизително 160 милиона лева, които ги отхвърляме така, с лека ръка! Вярно е, послушаха ни за удължаване на трудовия живот, именно за този бонус, който се дава от 3 на 4 процента – така, че хората след като навършат пенсионна възраст – да остават на работа!

За съжаление, това е хубава мярка, но в тази криза тя няма да действа по една съвсем проста причина – първото, което е ВИСОКА БЕЗРАБОТИЦА!

Няма конкретна политика, от страна направителството, финансово обоснована, която да увеличава парите за активни мерки за пазара на труда!

Ние продължаваме да разчитаме на европейските средства, които, в този бюджет 500 милиона – не могат да бъдат усвоени!

...да се вдигне четири пъти усвояемостта – това няма как да стане! Парите от ЕС, за пореден път се опитваме да обясним на министъра на труда – не могат да заместят националното финансиране!

Парите от ЕС подпомагат националното финансиране, защото там се действа на проектен принцип – за съжаление нямаме разбиране по тази тема.

Безработните хора се увеличават, бедността и мизерията са чест гост във всяко българско домакинство, за децата никой не мисли, при положение, че имаме демографски проблем, дечографски срив!

За пенсионерите отдавна се знаеше, че са лош човешки материал /тук Стойнев припомня едно изказване на Бойко Борисов в Чикаго/, всеки трети млад човек е без бъдеще в тая страна и не виждам къде е социалната политика на това правителство!

Между другото в Конституцията е записано, а и вие знаете, че България е социална държава! Крайно време е с политикатаи с мерките, които имаме да докажем, че България е социална държава!

Правителството – разбирам, че са некомпетентни да събират приходи, важното е бизнесът да бъде отговорен, относно плащането на осигуровки! Не може те с лека ръка да казват – дайте да вдигаме възрастта и стажа и така решаваме проблема на пенсионната система!

Вдигането на стажа и възрастта не е решило проблема в нито една държава-членка на ЕС! Нека работодателите да кажат как изпълняват своите ангажименти към обществото, така че да намалее сивият сектор! Някой задава ли този въпрос на работодателите – никой!

Важното е, че има едни бедни хорица – тях можем да ги мъчиме, да ги товариме, да им увеличаваме данъците – и в крайна сметка – едни и същи хора са виновни за кризата, едни и същи хора са потърпевши от кризата!

Не може със здравеопазването да се работи, да се действа на пазарен принцип! Ние искаме качествено здравеопазване – всички искаме да знаем защо си плащаме осигуровките за здравеопазване, искаме по-добър достъп – този бюджет не отговаря на нашите изисквания!

Оше повече, че знаете – бяха откраднати парите на Здравната каса, и това, което аз знам, че се обсъжда вече в Министерство на финансите – е как да се платят „облигациите на Милен Велчев” и от сега ще ви кажа: отговорът е като се открадне Сребърният фонд!  Защото Сребърният фанд изцяло покрива разходната част на тези облигации.

Сребърният фонд нали щеше да се инвестира в някакви ценни книжа.. да сте чули нещо по този въпрос? ...Сребърният фонд ,който беше съдздаден от предишното правителство и който има 1, 700 млрд, за да подпомага пенсионната система, евентуално, защото се надявам да не се случи – ще бъдат използвани за плащане на падежа на облигациите следващата година.

Имам информация, че това се дебатира във тесен кръг във финансовото министерство...”

Ако се повиши националният осигурителен доход на толкова, колкото получават Искра Фидосова и Цецка Цачева, те ще започнат да получават с 400 лева по-малка заплата! – направи съобщение и депутатът Антон Кутев.

Ситият на гладния не вярва.

Защо не избирем шведският модел – парламентът да има един държавен автомобил – за председателя.

Защо не сме като Гърция – църквата да е държавна, а имотите й и банковите й сметки в страната и чужбина да отидат в хазната, за спасението на България?

Защо българските политици не са държавници, защо за пореден път имаме правителство, създадено заради егото и комплексите на един самовлюбен, не достатъчно образован икономически и финансово човек?

Вместо Дянков да отговори на питанията на депутати от опозицията къде са парите от Резерва на Здравната каса, той вече крои планове да обсеби и Сребърния фонд?!

Настоявам депутатите да приемат лична наказателна отговорност за министри и държавни служители, които с недалновидните си действия са нанесли щети и разруха на държавата!

Изразът „колективна отговорност няма” да отпадне и отговорността за решения и прокарване на определена политика да се персонифицира!

Първи в списъка от сега поставям Симеон Дянков!

 

Коментари 

 
0 #3 гражданин 2011-11-25 13:23
Много моля, кажете ми защо е в САЩ и на кого се отчита? Искам да знам! За Сорос ли става въпрос?
Цитиране
 
 
0 #2 joran 2011-11-18 19:36
Кво трябва да се чудиме?
Всичко е ясно. Имаме си Яне - днес каже едно утре точно обратното, а народа е казал - букова дъска; хората са го преценили и затова му са такива големи рейтийгите.
Имане и "Независими", ама тяхната независимост е "зависима" - да си изскарат манадатчето , а народа избител - той за тях е нищо , защото те факто листата ги е вкарала у парламету а не избирателите.
Така , че важното е да си искарат мандадо , а към края да се присламчат към някоя листа , било ГЕРБ или ... и пак у парлумету.
Е Българино събай си попарата , туй искахме това и получихме!!!!
Ха на здраве за парламенту!
Цитиране
 
 
+4 #1 advanced 2011-11-18 14:10
Госпожа Манолова,

Всеки ден преглеждам вашия блог и това е единственият начин да оцелея във вихъра на тази вопиюща некомпетентност и арогантна простащина на всички нива. Благодаря Ви.

Този бюджет, пенсионната реформа, и всички останали хълцания на този психопат могат да се нарекат сумарно: геноцид. Това е наградата за целия български народ, благодарение на тези 25% лумпенизирани същества, които гласуваха за ГЕРБ.
Искам да Ви попитам: Знаете ли защо психопатът Дянков, персона-нон-грата в Световната банка и Грузия, е в момента в Съединените щати и на кого се отчита там?
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене