Бареков заслужи бонбонче!

Гоненията срещу лекарите – репресии или музика за слуха на вътрешния министър Цветан Цветанов?

Директорът на болница "Шейново" подаде оставка. Решението е взето по настояване на премиера Бойко Борисов. А мотивът - да се запази авторитетът на болницата след случая с починалата 35-годишна родилка Надежда Узунова.

Каква е поуката от това събитие, както питаха едно време в букварите: поуката е, че виновен-невинен, щом се говори, среща с Бойко Борисов и летиш!

Отнася се за всички български граждани освен за самия Борисов, Дянков и други по-„елитни” гербери.

След настъпилата смърт на родилката събитията се развиха така:

  • В началото беше отказано плащане за избор на екип, което отпадна като невярно;
  • След това се пусна версията за разтакаването на бъдещата майка, като никъде /освен в БНТ/не се спомена, че жената е била увещавана да остане в болницата!
  • След това дойдоха приказките на самия министър, с обвинения, без готово заключение и без основание;
  • Обади се и столичната кметица Фандъкова с искане при вина да има уволнения;
  • Най-накрая директорът на болницата бе извикан на среща при Богопремиера Борисов и излезе от срещата уволнен!

Окончателното становище на експерти за случая ще бъде готово след седмица, но това явно няма значение за страна като България...

Междувременно на никого не направи впечатление, че решението за уволнение/оставка се взема след среща с Борисов!

На никого не направи впечатление и друго, че жената е била увещавана, но лекарката е направила ОГРОМНАТА грешка – да не я накара да се подпише, че си отива!

Никой не се извини за версията за искани пари, никой не се извини за вменяване на вина предварително – за много неща в този трагичен случай никой не се извини!

Власт и придворни медии заблудиха гражданството кой, колко и за какво е виновен?

Присъди и обвинения преди заключението на експерти за родилката в Шейново заваляха като порой в медиите. Вездесъщият Бареков получи видения – за загинали и за себепрозрението, че е най-незаменим водещ в родината!

В един хор журналисти от различни медии говореха, с информация, получена само от едната страна в случая в АГ „Шейново”.

Дано е доволен вътрешният министър Цветан Цветанов, който едва ли вдява, че следовници на неговия челен опит се борят да ни върнат в мрачните години на Сталинистките репресии, когато лекари са били обвинявани, съдени, заточвани в лагери...

Да си припомним разговора с Цветанов в последното предаване „На 4 очи”:

Водещ: А чували ли сте версията, че всъщност сте лош човек, че обичате да подслушвате, да следите, да причинявате беди?

Цветан Цветанов: Нека да не бъркаме личните качества със служебните професионални качества.

.............................................

Водещ: ...Аз мога да се сетя, какво се случи с горнооряховския случай, там набедените лекари за убийство.

Цветан Цветанов: Какво се случи?

Водещ: Какво се случи, доказа ли се нещо?

Цветан Цветанов: Вие знаете ли, че за горнооряховските лекари в момента тече съдебен процес.

Водещ: А имате ли достатъчно доказателства, които да устоят?

Цветан Цветанов: Говоря по стар случай. И това, което аз никога не съм отправял обвинения към лекарите. Просто, имаше една конкретна ситуация. Имаше данни, за които се смяташе, че тези хора са съпричастни към това, че не са спасили един човешки живот. Защото, госпожо Ризова.

Водещ: Въпросът е във вашите доказателства.

Цветан Цветанов: Момент.

Водещ: Виновни ли са само съдиите, че не могат да открият достатъчно доказателства?

Цветан Цветанов: Вижте, винаги можем да намерим виновност и в единия, и в другия. В правораздаването...

Нито дума за виновност, че е обвинил от трибуната на парламента лекари в убийство на бебе!

Нито дума за това, че „убийството” се е оказало аборт на мъртвороден плод”!

Лекарите са виновни – за старо дело, важното е да са виновни и ги съдят! Това е Символ верпуюто на Цветан Цветанов!

И на това Символ Верую пригласят цяла рота журналисти от различни медии! Толкова ли е страшно да се каже истината, да се търси истината, да се признае вина за невярно обвинение?

Явно е и страшно и неприемливо!

Най-поучително в случая е интервюто на пловдивчанинът Николай Бареков с министъра на здравеопазването Стефан Константинов, който извади калъчката и я размаха, за да се хареса на управниците. Ето го това интервю, което публикувам със съкращения:

Никой не обърна внимание на следното: в новините на bTV от четвъртък показаха репортаж, който опроверга всички напъни на репортери да се правят на медици:

„Смъртта на 35-годишната Надежда Узунова няма връзка с родовата дейност. Отхвърлена бе и тезата за грешна интубация, която е записана в заключението на съдебна медицина.

„Това, което лекарите по това време на нощта са правили, е било адекватно. Не приемам предварителни такива сведения, особено ако са дадени от съдебен лекар, каквито чух снощи. Това е незаконно”, заяви Цветан Райчинов, председател на БЛС.

„Тази жена е интубирана, провеждана е дихателна реанимация, тоест дишана е с апарат и след 18 минути е извадено бебето. Ако тръбата беше в хранопровода, е невъзможно бебето да бъде живо”, допълни проф. Милан Миланов.

Вездесъщият Бареков и министъра на здравеопазването


Министърът: Не бива да прибързваме със заключенията, те ще станат ясни...

Бареков:... Нейните роднини твърдят убедени от своя страна, че тя не просто не е била убеждавана, тя просто не е била допусната в болницата. Жената е отишла с нагласата да легне и да ражда...

Министърът: ...Логиката е, човек търси лекарска помощ, отива в болницата и изпълнява това, което са му казали. Точно поради тази причина изключително важно е да се водят и документите. Звучи малко административно, може би...

Бареков: ...Възможно ли е да е допусната още една огромна... бих я нарекъл „престъпна грешка” при смъртта на новороденото дете, то вчера почина. Оказва се, според наши данни, наше вътрешно разследване на ТВ7, че над час не е имало втори екип, който да поеме детето, то просто е било... ей така захвърлено встрани и е нормално това дете да получи тези вътрешни увреждания. То може би не е могло да поеме и първа глътка въздух?

Министърът: ... Въпросът сега дали е захвърлено бебето, дали е чакано... да не използваме такива. Със сигурност не е захвърлено, със сигурност не е оставено без грижи. Вероятно когато е започнала самата операция тя е била в клинична смърт, това води до намаляване на кислорода на бебето и явно то е било в увредено състояние още в момента, когато се е извадило. Но всичкото това нещо нека да бъде доказано, документирано с мнение от различни страни...

Бареков: ... Ако ние не се бяхме задействали като медия която беше потърсена от роднините, ако премиерът Борисов не беше гледал предаването може би по случайност, ако вие не се бяхте включили в нашия ефир и не бяхте поели личен ангажимент да следите този случай, за мен... имаме вече няколко такива случаи на прикрити случаи дори в София, просто защото всички отказват да говорят, включително и самите роднини биват под някаква форма заплашвани. Да не ви кажа за случая с това момиче Дияна, което почина преди месец, че там нещата тръгнаха да се изясняват благодарение само на натиска, който роднините упражняваха, включително... не и на съпруга, но това е друга тема.

Министърът: ... Може ли само да ви кажа, повярвайте много преди да гледам вашето предаване аз бях информиран за случая... Самият министър-председател гледайки предаването, той също знаеше за тези неща, следи ги...

Бареков: ... Ако това е вярно, че майката е била мъртва от час и половина и детето е било в утробата и, какво се случва?

Министърът: ... Моментално ще ви кажа, че това няма как да бъде вярно, защото за час и половина при мъртва майка и бебе, то може да живее определени минути и кислородът ще му стигне.

Бареков: ... Може би и десет минути детето да е било в мъртвата майка, явно са се оказали фатални...

Министърът: ... Най-неправилното нещо ще е точно в този момент на силна скръб за роднините аз да седна и да говоря каквото и да е медицински за този случай. Хората няма да ме разберат. За тях е непонятно и за всеки нормален човек е...

... мога да ви кажа наистина, такива неща се случват навсякъде, не е вярно, че сме в Третия свят, ... примерно във Франция, проучване за майчината смъртност, проучване върху 65 умрели родилки, поради причина само на бременността, какво е довело до това, което показва, че тези неща ги има.

Бареков:... Тя твърди, че в констатация номер 14 от патаанатомичната експертиза се установява, че не е била почистена... с една дума плацентата от матката на родилката и това е довело до нейната смърт. Това може ли да е вярно от медицинска гледна точка? Лекарска немарливост?

Министърът: ... Жената, мисля че там проблеми нямаме с операцията, която е направена с цезеровото сечение. Там са намерени под микроскоп определени тъкани, абсолютно нормално и на всяка жена, четиридесет дена след раждането ще се намират подобни неща. Тежка чревна инфекция, това е истината. Но, пак, ако погледнем системата как функционира, може да си направим някои изводи. Защото жената в...нещо, което се пропуска, че на 15-ти октомври в 7 часа вечерта, в 19 часа, тя колабира, става й лошо. Жената е с повръщане, има разстройство. На следващия ден тези неща продължават, кръвната и картина не е хубава, високи левкоцити...

........................

Бареков: Тази повторяемост в случаите, доктор Константинов, не показва ли престъпна лекарска небрежност в болница Шейново?  Две родилки по един и същи начин? И двете със симптоми, които очевидно не са характерни за една бременност, и двете ги пращат в къщи.

Министърът: Нека да оставим думата „престъпно” за съда.

Бареков: Аз употребявам думата, защото съм гражданин, да речем...

Министърът: ... Аз ви казвам да бъдем честни. Защото, упреква се всъщност болница Шейново за това, че е направена операцията, забравена е плацента, оттам тръгнала инфекция... Аз ви казвам, че според всичко,  което го  пише в доклада не е така. Операцията си е направена, секциото е завършено, многократно след това е гледана от седем-осем гинеколози от различни болници, всеки казва, че няма гинекологичен проблем. Така че, това е истината. Започва една тежка чревна инфекция.

...........................................

...Понеже вие казахте навсякъде е въртяна и са искани пари. Не е вярно, в Инфекциозна болница след като отива след два дена със Спешна помощ, с линейка я карат по спешност, те виждат тежкото състояние, виждат, че не могат да се справят. Пращат я в „Пирогов”. В „Пирогов” я лекуват, стигат до някакво ниво, явява се бъбречно усложнение. Пращат я в „Александровска”. Колегите бяха много притеснени, тя беше още жива жената, викат: -Какво правим, имаме много тежък случай? Така че, страшно много хора са се включили там, но има...

... Ние изпреварихме събитията..., Нали сме телевизия, искаме да бъдем максимално коректни...

Премиерът ни гледа, аз съм гражданин, да речем...

Е, Бареков, да не казвамеоще, че си гражданин, тъй като се държиш като амбициозна, комплексирана провинциалистка, дошла в столицата...

Едно извинявайте, можеше да кажеш за всички обвинения към лекарите, които министър Константинов се измори да опровергава! Но къде ти!

Пази си здравето, Бареков, да не ти се наложи да влизаш в болница при лекарите, които въртя на шиш с недоказани обвинения няколко дни!

След всичко чуто и казано дотук не може да не признаем: Бареков заслужи бонбонче! не го забравяйте, господа от ГЕРБ!

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене