Кой да държи Разузнаването - /не/патриотични игри

Защо Борисов прибира интелигентни разведки за лично ползване?

Още в началото на 2012 година бе съобщено от информационните агенции, че делото, което трябваше да провери, кой е изнесъл специалните разузнавателни средства с подслушаните разговори между генерал Ваньо Танов и премиера Бойко Борисов – е прекратено.

Извършител, както се оказа - няма. Прекратяването на делото се очакваше, тъй като прокуратурата проверяваше не кой и какво е говорил, а кой е изнесъл записаните разговори.


Така остана на заден план същността на скандала – искането на премиера Борисов от шефа на ГД „Митници” Ваньо Танов да спре митническа проверка срещу фабрика, притежавана от вече покойния Михаил Михов, която произвежда незаконно алкохол. По време на разговора се чува ясно как Борисов нарежда на Танов да изведе митничарите от фабриката с аргумента, че е поел ангажимент.
От своя страна Танов казва на тогавашния си заместник Антоний Странджев, че ако изпълни заповедта на Борисов, ще наруши закона.  

Бойко БорисовТези разговори бяха оповестени на пресконференция на в. „Галерия” и хартиен носител бе разпространен в много медии.
След изтичането на записите в публичното пространство Борисов побърза да обяви, че те са фалшиви, а прокуратурата ги даде за експертиза на БАН. И до момента от академията не са в състояние да кажат дали в записите има монтирани думи написа сайтът Гласове.
За сметка на това една от най-авторитетните френски лаборатории, „Липсадон”  чиито експертизи се признават за доказателства във френските съдилища, установи, че записите са напълно автентични. Въпреки това прокуратурата не предприе никакви действия по случая с обяснението, че няма кой да изготви експертизата за автентичността на записите.

Цирк на няколко сцени едновременно

Цветан Цветанов, вътрешен министърЦяла седмица страната се тресеше от скандали за полицейски произвол, а министърът на вътрешните работи си позволи да се кара на депутатите и да прави скандал в парламента, че някакви си народни представители му търсят сметка и отговорност за полицейския произвол!

Изумени, всички български граждани чуха как Цветан Цветанов се държа арогантно, въпреки че от него се очакваше най-малко да си посипе главата с пепел!
За първи път от началото на мандата вътрешният министър крещя и се кара от парламентарната трибуна, като че ли той няма нищо общо с това, което се случва в МВР и заема някакъв друг пост в държавата!

Кой е този Някой от върха на властта, който забърква скандалите

СРС-ета имаше, налице бе и изнасянето им.
На СРС-етата се чуваха скандални разговори тях, но нещата се сведоха по извечния въпрос: Кое е първо - кокошката или яйцето?

За властта се оказа, че е без значение как един премиер дава указания, несъвместими със служебните му задължения!


За властта се оказа, че един премиер може да говори всичко и да му се случи - нищо!
Говорим за властта в Република България и нейният премиер Бойко Борисов.

Кой имаше интерес да бъде злепоставен премиерът
- президентът? Че той все още беше в мандата си?
Държавна сигурност - нея отдавна вече я нямаше в публичното пространство - физически и юридически.
Така нареченият Трактор - /Цветанов обича да говори за лицата с прякори - дефект близък по комплексите му да се прави и представя на професионален полицай.-бел. Л.М./.
Този така наречен Трактор, или Алексей Петров беше силно извън играта и нямаше никаква реална възможност да се върне бързо и легитимно в нея.

Някой дискредитира държавата
и всичко започна в мига, в който премиерът Бойко Борисов се обърна публично срещу шефа на Държавната агенция за национална сигурност, Цветлин Йовчев, като го обвини в липса на професионализъм!
Кое бе дискредитиращото - разговорите на премиера с шефа на Митниците, или разговорите на премиера с шефа на митниците?
Дискредитацията бе отнесена силно встрани към шефа на Специалните служби, но не от премиера. на него някой му го внуши...
Само шест часа след като министър-председателят стовари върху Йовчев тежки грехове за липса на професионализъм - той подаде оставка!

Как се стигна до тази скандал,
който би бил критичен за стабилността на  властта във всяка демократична държава – ето кратка хронология на събитията преди случилото се:
  • Специални разузнавателни средства, записи на телефонни разговори в най-високите етажи на властта се оказаха в пресата, но не записи за времето и кога ще вали, а записи, от които се чу ясно как самият премиер иска протекции за някакъв бизнесмен от шефа на агенция митници, и друг разговор, от който ясно се чу, че пак премиерът настоява негов футболен партньор да бъде преместен на работа, на терминал 2 на летището!
Тези свои желания премиерът коментира без око да му мигне с обяснение,
че това са битовизми, че едва ли не е естествено да се искат протекции данъчни и митничари да бъдат изведени от бирена фабрика, тъй като негов човек му се обадил и оплакал, че му се пречи!
След тези обяснения, и след като всички от Доверения кръг на премиера започнаха да повтарят като аутисти, че записите били манипулирани, в ход бе акция да се внуши на обществото, че въпросните скандални разговори са едва ли не фалшифицирани!
След това се пусна внушение, че същественото било кой ги е изнесъл и дал на журналистите, а не дали има намеса в тях, нито пък дали чутото от записите е скандално и злепоставящо за най-високопоставени хора в изпълнителната власт!

Някой дискредитира премиера с огласяването на тези записи и това не бяха журналистите!
Гръмна българската преса, гърмеше и европейската за скандалните записи, но не защото бяха шокирани кой, кога, и как е изнесъл, и предал записите на журналисти, а заради съдържанието им!
Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пътуваше до САЩ и оттам идваха писма с висока оценка на “неговата” борба с престъпността!

В мига, в който излязоха записите на телефонните разговори, Цветанов обяви, че президентът Георги Първанов, човекът с много "титли" Алексей Петров и влиятелни фигури от бившата Държавна сигурност /ДС/ стоят зад атаките срещу правителството като потвърди, че  разпространените записи от телефонни разговори са част от един общ сценарий.

"Без съмнение, бившата Държавна сигурност. Без съмнение можем да приобщим всичко това, което се изговори в публичното пространство; това, което се каза от много политици, бивши, настоящи и политолози, които казаха, че има връзка между Гоце и Трактора. Това са неща, които за всички почти са известни".
Така вицепремиерът отговори на въпроса кои са сценаристите на заговора по бутането на правителството.
Такъв заговор нямаше, но от височината на поста си, той, МВР-министърът можеше да си позволи да говори всичко! Нямаше що годе интелигентен човек, който да се усъмни в думите му!

Та след като наводни медийното пространство с конкретно споменати лица като виновници, Цветанов не сметна за нужно да докаже обвинителните си твърдения и така се стигна до обвиненията на премиера, че шефът на ДАНС бил най-големият виновник за резила с подслушваните телефонни разговори!

Кой може да разпореди да бъде подслушван шефът на такава голяма и важна служба, като митниците, ген. Ваньо Танов?

Това става по заявка на съответната служба. Получава се съответното разрешение от съдията, и едва тогава министърът разпорежда включването на специалните разузнавателни средства. Само че, за да се стигне до такива специални разузнавателни средства, безспорно е, че трябва сигналът да касае много тежко престъпление, престъпление, което предвижда над пет години лишаване от свобода, и преди това задължително този сигнал да е проверен с всички възможни способи и средства, които изключват специалните разузнавателни средства. Неслучайно те се наричат специални, защото наистина се прилагат само в краен случай.

Нареждането се случило на някакво съвещание, където министър Цветанов е разпоредил подслушване. Съвещание в доста широк кръг от хора...
По повод информацията, че в Софийската градска прокуратура няма производство срещу началника на митниците Ваньо Танов и не е правено искане от страна на прокуратурата за неговото подслушване, Цветанов заяви, че няма да коментира, докато не се изясни източникът на информацията, представена в публичното пространство.

“В Софийската градска прокуратура /СГП/ не е постъпвало искане за подслушване на директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов”
, съобщи градският прокурор на София, Николай Кокинов.
Вътрешният министър Цветан Цветанов не потвърди информацията, че огласените записи са от специални разузнавателни средства.
“Вероятно са "пробили" телефона на Ваньо Танов и записите са манипулирани”, каза премиерът Борисов и допълни, че без съдийско разрешение и прокурорска заповед, абсолютно по никого не се работи.
“Дисциплинарна отговорност по случая с изтеклите записи и телефонни разговори може да се търси след като приключи разследването на Прокуратурата. Тогава може да се коментира и случаят”. Това каза вътрешният министър Цветан Цветанов пред журналисти.
Е, разследването приключи – какво ще се коментира и как ще се търси дисциплинарна отговорност и от кого.
Изявление на Цветанов бе направено две седмици преди оставката на шефа на ДАНС...

„Събраните данни от Специалните разузнавателни средства /СРС/ могат да се използват за политически цели - се казва в Доклада на парламентарната подкомисия за контрол на СРС-тата по повод скандала с подслушването на шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов.
В доклада са констатирани редица нарушения при подслушването, за които според членовете на комисията носят отговорност изпълнителите на закона – преките ръководители на сектора за сигурност. В доклада се казва, че подслушването може да започне без достатъчно основания, достъпът до придобитото от СРС е доста разширен, незаконосъобразно оперативните работници могат да преценяват какво да филтрират, а защитата срещу изтичане на информация е недостатъчна, отбеляза в коментар сайтът Медияпул.

Документът бе подписан от четирима членове – председателя Явор Нотев ("Атака"), Веселин Методиев /"Синята коалиция"/, Михаил Миков /БСП/ и Христо Бисеров /ДПС/. С особено мнение се е подписал депутътът от ГЕРБ Димитър Лазаров, който е изразил категорично несъгласие с 5 от 11-те извода.

16 февруари 2011, място – предаването на bTV “Тази сутрин”,
в което министър-председателят се включи по телефона на живо:

Водещ: Каква е съдбата тогава на Цветлин Йовчев – шефа на ДАНС – все пак някой трябва да понесе отговорност за този, меко казано, непрофесионално поведение, както казахте?
Бойко Борисов: Аз му го казах в очите, така че или трябва да ми предложат някакви варианти, по който това няма да се повтаря...
Водещ: Възможно ли е да смените шефа на ДАНС?
Бойко Борисов: Да, възможно е, разбира се. Ако те не могат да защитят сигурността, ако не могат да защитят информацията, която имат в ДАНС, то тогава тази служба генерира проблеми със сигурността, а не спокойствие, защото не може завчера след комисията в парламента, те да кажат, че взривът пред вестник „Галерия” не е работа на ДАНС. А те от къде знаят дали това не е терористичен акт? Дали е криминално деяние? Каквото и да е, има версии.


Шест часа след това изявление на премиера, председателят на ДАНС, Цветлин Йовчев подаде оставка именно във връзка с думите на Бойко Борисов, като оставката е била занесена и депозирана в Деловодството, от куриер на ДАНС.

Ето мотивите, които съдържа тази оставка:

„Мотивите ми за подаване на настоящата молба за предсрочно прекратяване пълномощията ми на председател на Държавна агенция „Национална сигурност” при Министерски съвет на Република България са:
•    оценката ви като министър-председател на Република България за цялостната дейност на ръководената от мен Държавна агенция „Национална сигурност”;
•    неколкократно изразеното недоверие към мен като председател на ДАНС;
•    неоправдаване на очакванията ви по отношение на това кои следва да бъдат приоритетите и какво конкретно следва да върши агенцията, съгласно действащия в момента Закон за ДАНС”.


Премиерът Борисов обвини в телевизионно предаване Цветлин Йовчев в липса на професионализъм по скандала със СРС-та, Йовчев изпрати шест часа по-късно оставката си до министър-председателя по куриер!
Датата бе 16 февруари, на 17 – министър-председателят направи публично изявление, че приема тази оставка и обяви, че създава към самия себе си в Министерски съвет, структура за борба с корупцията, в която да бъде назначен бившият шеф на ДАНС, Петко Сертов! Сертов бе човекът, за когото от ГЕРБ твърдяха, че е човек на нарочения за капо ди тути капи Алексей Петров. Сертов, за когото се твърдеше, че е за затвора и че е бил отстранен с идването на ГЕРБ на власт заради недоверието на партньорските спецслужби!
Точно този Петко Сертов получи доверието на премиера да се бори с корупцията по висшите етажи на властта като работи в структура, с аналитични, но не и оперативни функции, в някакъв център към премиера!

Изтичането на информация е основната причина,

заради която премиерът Бойко Борисов е разписал депозираната оставка на шефа на ДАНС Цветлин Йовчев пуснаха като новина медии, близки до властта.

“...тези, които ме познават знаят, че при мен депозира ли се оставка, няма как да не я приема – обясни на пресконференция в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов на журналистите. - Така че той има един единствен изход подобна оставка. Аз и вчера публично го казах и днес на господин Йовчев, а и не само днес. На ръководството на ДАНС, не може така безотговорно да се допусне изтичане на информация, и най-вече тази информация да не отива към надлежните органи - заявителите, прокуратурата или който и да било...”
Всъщност  Борисов изпадна в противоречие със себе си, в края на миналата седмица, като извика на разговор Главният секретар на МВР, Калин Георгиев, заради това, че е подал оставка.
Случаят отново бе - неподкрепени с нищо обвинения от страна на Борисов и оставка!
“Оставката на Цветлин Йовчев е акт на една старомодна почтеност, тъй като той е достоен човек”. Това каза главният прокурор Борис Велчев пред журналисти преди поредното заседание на Висшия съдебен съвет. По отношение на досъдебното производство за изтеклите СРС-та, главният прокурор каза, че е рано да се правят изводи.
Главният прокурор каза, че е рано да се правят изводи, а обвинение в липса на професионализъм, оставка и приемането й логично се ли случват СЛЕД направени изводи за изтекли СРС-та?
Защо шефът на ДАНС си тръгна?
Защо бе изваден бившият шеф на ДАНС, Петко Сертов за употреба?

Сълзи и нови приятели

Преди гореизброените събития, лидерът на партия РЗС Яне Янев, почти разплакан обяви, че вероятно ще се оттегли от политиката. Видимо беше много уплашен...
"Аз съм единствената опозиция", обяви Янев, което не бе точно така, тъй като той и партията му РЗС единствени подкрепиха Борисов в отстраняването на шефа на ДАНС Цветлин Йовчев! Т. е. колкото и да не му се иска на премиера Борисов – той и РЗС тръгнаха в една посока, рамо до рамо още тогава и циркът с билбордове „Ще уволня Бойко Борисов" бе ненужна пародия.

Невероятен политически консенсус за професионализма на Цветлин Йовчев:

“Изведнъж за всичко се оказва виновна ДАНС и нейният председател поема отговорността и подава оставка. Това е много тежък удар въобще върху сектора на сигурността, без това недотам стабилен през последните месеци и последствията от този удар ще се чувстват години
. Това каза за Агенция „Фокус” депутатът от Коалиция за България Румен Петков относно оставката на председателя на ДАНС Цветлин Йовчев. Според Петков - Йовчев е много честен и почтен човек, с много силно развито чувство за държава и държавност и един от най-подготвените професионалисти в сектора.
„За мен е необяснимо защо така агресивно министър-председателят защити тази сутрин незащитимото. Без всякакво основание, без всякакви аргументи, той обвини за изтичането на информацията ДАНС, което е неприемливо. Такава употреба на служба не е имало в последните десет години...
“Премиерът Бойко Борисов и Цветлин Йовчев трябва да обмислят добре тази оставка и да преценят как може тя да бъде оттеглена” - каза пред Агенция „Фокус” лидерът на „Атака” Волен Сидеров, който е и член на Комисията за контрол на ДАНС.
“Явно премиерът си търси виновник за всички скандали, които станаха, явно най-лесно му е да жертва шефа на ДАНС" каза съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров, относно оставката на председателя на ДАНС Цветлин Йовчев.
Даже предшественикът на Цветлин Йовчев Петко Сертов заяви, че се надява премиерът да не приеме оставката на "този умен човек“. Сертов заяви още, че е чул новината с "огромно съжаление“.
"Истински отговорният за ситуацията с подслушванията и нарушаването на правата на човека се нарича Цветан, а не Цветлин", коментира политологът Цветозар Томов.

„Цветлин Йовчев поставя стандарти за европейско поведение, което ние за съжаление в България, не сме свикнали да срещаме често и затова ни изненадва". Това пък заяви председателят на Комисията за контрол на ДАНС и депутат от ДПС Камен Костадинов.
„Аз продължавам да стоя зад твърдението на комисията, че в тази повече от година и половина, в която г-н Йовчев ръководи ДАНС, ДАНС работи професионално", добави Костадинов.
Иван Костов заяви, че ще предложи на членовете на Комисията за контрол на ДАНС да поискат от министър-председателя Бойко Борисов да не приема оставката на Цветлин Йовчев обясни лидерът на ДСБ по време на брифинг в парламента.
Съпредседателят на Синята коалиция обяви, че ще поиска и среща на комисията с премиера Борисов, за да го запознаят със становището си за СРС скандала, според което течът на информация не е от агенцията.
Костов бе категоричен, че министър-председателят е бил подведен да потърси отговорност от Цветлин Йовчев. Кой обаче го е подвел, той не знае.

Според Иван Костов, наблюдаващият прокурор е посочил кои лица да извършат подслушването на шефа на митниците Ваньо Танов.
„Цветлин Йовчев няма отговорност за това решение", подчерта синият лидер и обясни, че според него не трябва да се търси отговорност от ДАНС и за взрива пред в. „Галерия", тъй като това не е международен тероризъм, а вътрешен криминален инцидент, нещо, което не е работа на агенцията.
В деня на приемането на оставката на шефа на ДАНС, плъзна слух, че постът освободен от Йовчев ще бъде зает от Главния секретар на МВР Калин Георгиев!

Минаха месеци и най-неочаквано Цветлин Йовчев бе назначен за съветник на премиера Борисов!
След това дойде изборът на президент и преминаването на Цветлин Йовчев към новоизбрания президент като началник канцелария.
Защо Йовчев се откъсна от опеката на Борисов – за да бъде негова проекция в президентството, или, за да има стабилност до Росен Плевнелиев.
За всички, които следят внимателно събитията е ясно, че Йовчев е недолюбван от министъра на вътрешните работи –
  • заради видимо по-високата си интелигентност;
  • заради факта, че той доброволно прие ролята да бъде бушонът в скандала за СРС-тата;
  • и не без значение заради това, да е по-далече от вицепремиера Цветан Цветанов!
В президентството няма как Цветанов да се меси в преките действия, решения и събития.

Годината 2012 започна със скандали от полицейско насилие

Росен ПлевнелиевВместо да вземе адекватни мерки спрямо заместника си Цветанов по полицейските операции и употребено насилие, в края на първата седмица от влизането в Президентството, премиерът Борисов по внушение на Цветанов постави на дневен ред въпроса с бъдещето на НСО и НРС – две специални служби, които засега са към държавния глава.

Плевнелиев се опита да внесе ред и да спре ескалацията на изпълнителната власт по бъдещите му решения и в предаването „Панорама” за първи път показа, че е готов да промени впечатлението, че му диктуват и ще е момче за поръчки на партия ГЕРБ:

Защо Борисов прибра шефа на Разузнаването при себе си?

„... генерал Киров разговарях с него, тъй като още веднъж казвам, той близо 10 години ръководи разузнаването, и е правилно такива хора да бъдат оставяни за известно време на държавна работа, за да могат тайните които знаят – простичко казано – да ги забравят. И за това съм му предложил на местото на Йовчев да дойде в Министерски съвет, тъй като и външният министър, и президентът Плевнелиев считат, че трябва да спазиме принципа – тези, които са били от Държавна сигурност да не отидат посланици."

А ето коментарът на журналиста Велизар Енчев: „Генерал Киров трябва да стои под крилото на Бойко Борисов, тъй като шефа на Националната разузнавателна служба знае много добре това, което аз знам като посланик в Република Хърватия 2001 година – кой е Бойко Борисов.
Това, което аз зная като дипломат, го знае Киров умножено по пет – защо? В периода, в който Бойко Борисов, преди да стане Главен секретар на МВР, посолството на България в Загреб информира София, че по информация от хърватските служби, хърватското министерство на вътрешните работи, новият Главен секретар на МВР на България е свързан с организираната престъпност и по данни на МВР на Унгария и на Хърватия през 1991 година – има данни, че той е лицето, което е арестувано за кражба на коли на територията на унгарската република.
Преди две години и половина, списание „Национал” негов главен редактор беше Иво Пуканич изнесе официална информация, че сегашният кмет на София /тогава той още не беше станал премиер – бел. В. Е./, бъдещият министър-председател на България е свързан с престъпни елементи на Хърватия. Изнесено беше на първа страница, а това списание е хърватският „Тайм”.
Навремето веднага се свързах по телефона с автора на въпросната статия и той ми даде своя източник – МВР на Хърватия и градското управление на полицията в Загреб – разказа в ефира на предаването си „Дискусионно студио” Велизар Енчев.- Та всичко това генерал Киров го знае умножено по пет. Генерал Киров трябва да забрави тези неща и затова Борисов му обеща да го направи посланик, но тъй като вече беше обещал да не праща посланици от тайните служби, ще го прикотка още години, за да мълчи Кирчо Киров и да не говори...


Съседски убийства – колко е малък светът!
На 8 януари 2012 година съпругата на взривения преди три години хърватски журналист Иво Пуканич - Миряна - бе открита мъртва в апартамента й в столицата Загреб, предаде БГНЕС.
Журналистът бе взривен вечерта на 23 октомври 2008 г. заедно с директор маркетинга на издателската къща Нико Франич в личния си автомобил "Лексус", паркиран в двора на техния издателски комплекс в центъра на Загреб. Неочакваният арест на Йоца, който последва почти шест месеца след експлозията, беше осъществен в резиденцията на бившия югославски и сръбски президент Слободан Милошевич, намираща се в най-престижния белградски квартал "Дединье".
Сръбският наркотрафикант Сретен Йоцич, по-известен като Йоца Амстердам, се смята за основния организатор на атентата. В момента той се намира в затвора в Белград.
Миряна Пуканич е открита мъртва от нейна приятелка. От полицията съобщиха, че по тялото на починалата няма следи от насилие.
Неотдавна децата на семейство Пуканич напуснаха дома на Миряна и в момента живеят в чужбина.
Сръбският наркотрафикант Сретен Йоцич, по-известен като Йоца Амстердам, се смята за основния организатор на атентата. В момента той се намира в затвора в Белград.
През ноември миналата година 2011 година, шестима души бяха осъдени на общо 140 години затвор за убийството на собственика на хърватското списание „Национал” Иво Пуканич.
"Нашият човек в България беше Бойко Борисов ...", обяви пред съда в Белград Томислав Марянович, свидетел по делото за убийството на хърватския журналист Иво Пуканич. Преди време, същото твърдеше и подсъдимият за смъртта на Пуканич Сретен Йоцич, който бе арестуван у нас, докато Борисов бе главен секретар на МВР.
"Роберт Матанич казваше, че всичко идва от Йоцич през Джурович, и аз му вярвам, защото повечето неща правехме така", каза Марянович в отговор на въпрос откъде знае, че Йоцич е поръчал убийството на Пуканич.
Издирваният от холандската полиция Йосич беше арестуван след деветгодишно търсене в България и екстрадиран в Холандия. Смятате се, че сърбинът е отговорен за убийствата на знакови фигури в българския подземен свят. Йосич даде показания пред белградски съд и в едно от заседанията каза, че по време на престоя си в България се е ползвал с покровителството на службите за сигурност и лично на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов.

Борисов категорично отхвърли тези твърдения и каза, че той лично е участвал в ареста и екстрадирането на сръбския наркобос.
Йоца Амстердам бе зрелищно арестуван от служители на НСБОП през 2002 г. в центъра на София, където живееше под чужда самоличност. После бе екстрадиран в Холандия да излежава там влязла в сила присъда. След изтичане на наказанието холандците го върнаха през 2006 г. на Сърбия, където също бе изпратен зад решетките по обвинения за поръчкови убийства на мафиоти, атентати срещу държавни служители, контрабанда на огромни количества наркотици, фалшифициране на пари. За повечето от тези престъпления обаче доказателства и свидетели не можеха да бъдат намерени и през май 2006 г. Върховният съд на Сърбия пусна Йоцич на свобода срещу гаранция от 300 000 евро.

Чие ще бъде Разузнаването – каква мисия ще има?
За лично ползване ли ще бъде или ще го оставят да работи професионално?
Президентът Росен Плевнелиев освободи ръководството на разузнаването, той издаде Указ за назначаване на ново, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Официалният слух, че НСО и НРС щели да минат към изпълнителната власт – разбирай Цветан Цветанов не излезе съвсем верен. Засега.
Мине ли разузнаването към министерския съвет, то тогава съвсем сигурно ще можем да твърдим, че държавата е в ръцете на Цветан Цветанов, тъй като той е ресорен вицепремиер по сигурността и да държи разузнаването му е вероятно кристална детска мечта!
А ето какво каза по темата в „Панорама” на БНТ президентът Росен Плевнелиев:

Водещ: Трябва ли НСО и НРС да не бъдат вече към президента, а да минат към правителството?
Росен Плевнелиев: Чуха се много аргументи. Аз също имам своето мнение.
Водещ: Какво е то?
Росен Плевнелиев: Категорично съм на мнение,че НСО поради много причини трябва да остане в президентската институция. Най-малкото от това, че тя пази и опозиционни лидери. Те не искат да бъдат притеснени от това, че изпълнителната власт ги пази. Това е символ и на повече демокрация. Но ще отворя пак скобата и ще кажа - Има много и най-различни мнение – много е важно да бъде легитимен процесът, по който ние ще стигнем до крайното решение. Това означава да изковем заедно основата на тези правила, след това да извикаме Консултативния съвет по национална сигурност, да поканим всички партийни лидери, да си направим дебата там, след това да има работна група, която да работи към Министерски съвет, там има и Съвет по сигурността и преди всички, отново в открит дебат с разузнавателната общност, със всички, които имат аргументи, да стигнем до крайното и адекватно решение. Не може тези неща да се решават от един или двама лидери.
Водещ: Склонен ли сте да отстъпите и разузнаването да отиде към изпълнителната власт, от това което казвате, след като го поставяте на дебат?
Росен Плевнелиев: НРС в повече от 93 процента от дейността си работи за Министерски съвет и изпълнителната власт, от тази гледна точка би било естествено тя да бъде там, където са и нейните клиенти, които ползват нейната информация. Но тук е много важно да се гарантира пълната равнопоставеност на информацията, която получават президентът, председателят на народното събрание и министър председателят и е още по важно да се гарантира, че президентската институция ще участва в приоритизирането и в контрола, за това не един, не двама, много хора, различни лидери, няколко партии със сигурност ще си кажат мнението, за да намерим крайното решение.


Росен Плевнелиев не приема автоматичното вадене на двете служби от  контрола на президентството и към момента остават актуални и двата варианта - както службите да минат към Министерския съвет, така и да останат към държавния глава.
Като много вероятна се смята възможността НРС да мине към правителството, а НСО да остане под контрола на президента. Не се изключва обаче и търсенето на компромисен вариант, в който разузнаването да остане формално под шапката на президентството, но нормативно да се осигури и влияние на премиера в него.

Дали ще се чуе думата на Плевнелиев или решението за НСО и НРС е вече факт? „Малките грешки стават големи, когато се допускат от хората, на които е поверена власт.“ Тази мъдрост на Плутарх едва ли е известна на Борисов.

А ето какво каза премиерът Борисов по радио К2 на 29 януари, в неделя, в разговор с Илияна Беновска:

Илиана Беновска: НСО и НРС. НСО къде ще остане? При президента? НРС при вас ли?
Бойко Борисов: НСО си остава при държавния глава, там, където е. Поради простата причина, че тя е  по принцип служба към президента. Пази и бившите президенти, и опозиционните лидери като Станишев, Румен Петков, Доган, Яне Янев. И е най-добре да бъде при държавния глава, но разбира се  - със свои закон, който да защитава и хората, които работят в НСО. А за НРС - тя е нужна именно пък на правителството. Защото, например, сега ние имаме изключителна нужда да знаем какво се случва в света с ядрената енергетика,  какво се случва с кризите, на какъв етап са, дали ще има военни действия в Арабския свят, какво би се случило с петрола, с горивата, енергийните източници. Просто  - важни теми, по които, ако ние имаме достоверна информация, много различно ще бъде нашето решение, ще се готвим по-различно...”


Никакво уважение към президентската институция, никакво зачитане на мнението на държавния глава!
И после за какъв Арабски свят говори Борисов, след като американският посланик Уорлик, когото единствено слуша  му дава отговори на всички въпроси?
За каква енергетика говори той, след като Уорлик, а на 5 февруари и Хилъри Клинтън ще го натиснат да подпише за шистовия газ?

Това правителство отдавна не се интересува от националните интереси и козирува на Щатите и ЕС! Стигна се даже дотам да чуваме от премиера пост фактум какво се е съгласил в Брюксел, или какъв ангажимент е поел за финансите ни!
„Veritatem dies aperit.“
„Времето разкрива истината” е казал Сенека, римски философ, писател и държавник.
Лошото в най-новата ни история е, че когато научим истината вече е късно и нищо не може да се поправи...

 

Коментари 

 
0 #1 Недялко Шаллиев 2012-02-01 14:11
Госпожо Манолова, по повод на написаното напомням три подходящи мисли на СТ. Й. Лец - "Креслото на властта не отговаря на размера на главата му.", "Мислите на някои хора са толкова плитки, че не стигат даже и до собствените им глави." и накрая - "Не съм съгласен с математиката. Сумата от нули е страшна величина." Как точно пасват афоризмите, за наше съжаление, нали?
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене