Скъсана язовирна стена преля и потопи цяло село!

Докато военни, „Гражданска защита” и техника се борят с водната стихия, времето и минусовите температури, за да спасят бедстващите хора, властта даде поредица от интервюта и се запъти към района на трагедията

/В публикацията са използвани и репортажи от Агенция "Фокус", Дарик радио, bTV, News.bg, Пресцентъра на МВР, както и собствени източници на "Хроники"/

В ранната утрин на 6 февруари, между 7 и 8 часа сутринта, язовирната стена на язовир „Иваново”, който е общинска собственост се е скъсала и заляла намиращото се наблизо село Бисер с 1000 души население, като го е потопила. По-късно бе съобщено, че и село Лешниково също е било залято.

Четири часа след трагедията властта се раздвижи и съобщи, че 9 микроязовира в Кърджалийско преливат заради интензивните валежи.

Девет жертви, рухнали къщи в калта, все още стотици жители на село Бисер в неизвестност - това бе равносметката в 19 часа, която се излъчи по централните новинарски емисии!

Премиерът Борисов видя размерите на бедствието от борда на военния хеликоптер! Храна, вода и напитки са осигурени на хората, ще има и фургони въпреки, че е зима.

Над 60 души са спасени бе лаконичен Борисов.

Първите съобщения за бедствието дойдоха от паникьосани, отчаяни хора, които се включиха в ефира на bTV по телефона. Те разказаха, че се намират на втория етаж на къща и приливната вълна е била 5 метра.

В репортаж на живо Денислав Василев предаде подробности от мястото на трагедията.

След тази информация започнаха да валят информационните съобщения, че е залято е цялото село. Едноетажните къщи са напълно наводнени, а камерата на телевизията показа, че на много от местата, където водата се беше оттеглила – къщите рухваха.

Потвърдена е новината за пет жертви в село Бисер, съобщи агенция „Фокус”, но към 16 часа броят им е бели вече 10.

Някои от загиналите са били отнесени в колите си, в които са пътували.

Първоначалната информация бе за трима загинали, като единият е бил възрастен мъж, получил инфаркт като видял, че вълната приижда и дави животните му.

Бедстващите премръзнали хора ще може да се спасят само по въздух - по вода засега вариантът отпадна, съобщи източник на "Хроники" от Гражданска защита.

След оттеглянето на водата е останала кал и къщи, много от които се срутват.

Нехайството на властта пак ще вземе жертви

Проблемът с този язовир е била собствеността, съобщи пратеникът на bTV, а преди няколко дни тук приключила проверка, която излязла със заключение, че този язовир не е опасен!

Кой наблюдава язовирните стени и съоръжения, има ли съвременен високотехнологичен контрол над тези водни съоръжения, или нещата се случват във времето и инцидентно - тепърва ще се разбере.

Във всяка една друга държава с нормално законодателство, часове след като излезе информацията за проверката на язовира, вече щеше да се е задействала Прокуратурата и длъжностните лица, дали оценка, че язовирът не е опасен щяха да бъдат разпитвани!

В края на м. ноември миналата година се заговори за "изчезнали" язовири и унищожена документация за тези съоръжения. Проблемът се разрасна, когато стана известно, че сигналът за този абсурден хаос е бил подаден от министър Мирослав Найденов в края на 2010 година и прокуратурата го беше изгубила!


Трагедия с неизвестен брой загинали

В първите часове след трагедията бе дадена информация за медиите, че обстановката в областта остава тежка. В 13.02 часа в Регионалната служба на Гражданска защита - 112 – Кърджали е съобщено, че в 11.40 часа е постъпила информация за двама жители на с. Иваново, които са тръгнали към Харманли и се издирват. В 11.58 часа след скъсване на мост на главния път в дерето е открит лек автомобил, синът на издирваните е потвърдил, че автомобилът е на родителите му. В 12.42 часа от община Харманли е постъпила информация, че в колата е открита починала жена. В момента сили на МВР продължават да издирват мъжа.

Към 14. 30 часа – Агенция Фокус съобщи:

В зоната на бедствието са били концентрирани 6 БТР и 5 ЗИЛ 131 от състава на Дирекция “Специализирани полицейски сили”, водолазни екипи, 16 спасителни екипи с 60 души и 16 товарни автомобила, полицейски сили за въвеждане на допълнителна организация на движението и охрана на обществения ред. От състава на Българската армия са били включени четири мостопоставача и два вертолета, както и два спасителни модула.

Към 10.30 ч. язовир „Ивайловград” е прелял през десен преливник. Очаква се до 2-3 часа да прелее язовир „Студен кладенец”. Планирано е контролирано изпускане на обеми, които ще се влеят в яз. „Ивайловград”.

Екип на Българския червен кръст /БЧК/ пътува към мястото, където са евакуирани бедстващите хора от харманлийското село Бисер, съобщиха за Агенция “Фокус” от пресцентъра на БЧК. В момента екипът на БЧК е оборудван с някои неща за първа необходимост – минерална вода, топли напитки, завивки. На място ще направят оценка - какво е необходимо, след което ще се върнат в склада на БЧК в Капитан Андреево, за да вземат оттам каквото трябва.

От Гражданска защита съобщиха три часа след първото съобщение за трагедията, че от авиобаза Крумово са излетели два хеликоптера, мобилизирана е била и наличната техника от лодки, тъй като до бедстващите хора бе възможно да се стигне само по вода.

Три часа след трагедията започна организираното извеждане на панкьосаните и отчаяни, премръзнали хора от наводненото село, но спасителните операции вървяха бавно, затруднени от лошото време!

Хеликоптер е извадил след дълга спасителна операция двама мъже, които пътували върху покрива на автомобил по вълните, където са били принудени да прекарат цели 6 часа, съобщи Дарик радио.

Мостът на с. Бисер, висок 5 метра не се виждаше по кадрите, които излъчи bTV.

News.bg съобщи, че Живко Касабов от харманлийската „Гражданска защита" съобщи, че мостът е висок 5 метра и вече не се вижда от водата.

Екип на Дарик разговаря с държеше постоянна връзка с: Янчо Вутов – жител на село Бисер, за наводнението, областния управител на Хасково Ирена Узунова, кметът на село Бисер Златка Ангелова, кметът на Лешниково Милена Павлова, както и със служители на „Гражданска защита”.

„Много е страшно положението. Вижда се само водата и руини. Преди малко ми се обадиха от София, че пращат лодки и спасителни екипи”.

Това каза кметът на село Бисер Златка Вълкова. Толкова бързо стана всичко. Докато кажа на хората да се дръпнат от моста, защото идва вълна и тя заля всичко, разказа тя.

Кметът на Харманли Михаил Лисков от своя страна каза, че 90 на сто от селото е залято, продължава да вали. Има хора по залетите къщи, на втори етаж не може да е стигне, защото вълната е много силна, заяви обезпокоен още той. Селото е било внезапно залято, каза и той и допълни, че по принцип язовирът е проблемен.

"Нивото на водата се покачва. Сега не е толкова бързо. Ние сме на втория етаж на къщата ни и водата вече влиза там. Виждам, че всички къщи около нас са наводнени. На покрива на съседната къща има качени малки деца", бяха първите думи по телефона семейство Вутови. Те допълниха, че се вижда как водата носи животни и покъщнина.

Към бедстващото село са тръгнали и пет военни хеликоптера „Кугър”. Пред медиите обаче премиерът Бойко Борисов съобщи, че хеликоптерите не са пригодени да работят зимни условия, защото нямат системи против обледеняване и рискът да паднат е много голям. Това затруднява мисията им.  Премиерът, който пътува към бедствието добави: „Щяхме да паднем и ние”.

Машините могат да летят на не повече  от 60 метра и то с бавна скорост. Борисов  обясни, че с хеликоптерите  стават за пустинята и лятото да се пътува до морето с тях, а цената им е над половин милиард /хеликоптерите "Кугър" бяха закупени по програма за модернизация на армията от правителството на НДСВ, когато военен министър бе Николай Свинаров, кабинетът "Станишев" имаше ангажимент за доизплащането на сделката - бел.ред./.

bTV, чрез своя специален кореспондент предаде от мястото на събитието, че до този момент във военновъздушните сили е подадена информация за бедстващи хора в селата Стойково, Родопи и Бисер. В спасителната операция ще се включи и транспортният хеликоптер МИ 17, който военните използват често за спасителни операции при бедствия.

Властта се раздвижи няколко часа по-късно

Към обяд агенциите предадоха, че в селото се намирали вече премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Цветан Цветанов и министърът на земеделието и храните – Мирослав Найденов.

Междувременно бе съобщено, че Цветанов ще ръководи спасителните операции?!?

В централната обедна, информационна емисия bTV предаде от мястото на трагедията, че повече от 50 души са били евакуирани от село Бисер малко преди 12 часа, според съобщение на пресцентъра на МВР.

В цялостната спасителна акция са се включили, освен проблемните хеликоптери, и БТР-и и лодки, чиито действия се координират съвместно от МВР и военното министерство.

На мястото на бедствието са дошли и доброволци от Българския червен кръст. Осигуряват се и помещения за бедстващите, където им се дават сухи дрехи и храна. Водолази пътуват за селото, за да обходят под вода къщите, в търсене на хора, съобщи bTV.

Критично е времето в спасителните операции по въздух, съобщи за „Хроники” наш източник от мястото на съботието, - критичността се изразява в това, че заради лошото време пътят на хеликоптерите от Пловдив до Харманли отнема около 40  минути.

„Предвид усложнената обстановка и наводненията, хеликоптерите няма да кацат, а ще маневрират във въздуха. Ще преценяваме ситуацията на място и ще действаме според обстоятелствата, обясни пред Дарик радио ген. Златев. По думите му спасителната акция може да продължи и цял ден.

В обедните емисии и според Дарик радио, съобщената цифра за загиналите бе трима възрастни мъже, но все още нямаше данни колко от жителите на залятото село са в неизвестност.

Хората са излезли буквално с дрехите на гърба си по горните етажи и покривите на къщите и минусовите температури също са неблагоприятен фактор за безопасността им.

Един от спасените е със счупен крак, а между спасените до обяд бяха и две деца.

Добрата новина е, че приливната вълна се успокои, остава на нивото, което е достигнала е заявила областната управителка Ирена Узунова за News.bg. За нас първостепенно е да спазим хората. До тях се стига единствено и само по вода”, е казал тя.

„След като поучихме информацията за спешната помощ, от която се нуждаят жителите на село Бисер, веднага са задействани модулите в Хасково, батальонът в Хасково и батальонът, който е в Стара Загора”, заяви по БНР генерал Симеон Симеонов, началник на отбраната.

В ефира на Дарик радио кметът на Бисер Златка Ангелова разказа: „Аз се намирам на моста - разрушенията са уникални. Когато се скъса стената, бях на моста, опитах се да евакуирам хората тук, но останах на втория етаж на една сграда, защото първият етаж беше залят. Сега вече се оттече водата и успях да изляза. Къщи падат, всичко пада наоколо. 90% от селото е залято. Ако има евакуация, сигурно е от другата страна на моста - там виждам пожарни и спасителни екипи. Има хора, които помагат, но са от другата страна на моста. На моста има дупка, много трудно е минаването. Не се наемам да мина".

Янчо Вутов - жител на село Бисер, разказа за наводнението в ефира на Дарик: „Сутринта около 9 часа дойде изключително бърза приливна вълна заради скъсване на стената на язовир Иваново, доколкото разбрах. Не успяхме да направим друго, освен да се качим по стълбите на втория етаж на сградата. Дълбочината на водата е над 3 метра. Водата дойде с огромна сила, влачейки дървета, разруши стопански постройки, огради. Дано постройката, където сме ние, да издържи. Оттук, доколкото виждам, цялото село е така... Освен по въздух, до тук няма друг начин да бъде достигнато. Течението на реката е толкова силно, че не е възможно с каквото и да е плавателно средство да бъде прекосена...”

„Кризисна е ситуацията и в село Лешниково край Харманли, съобщи за Дарик кметът Милена Павлова. Тя обясни, че положението е бедствено, но хората са евакуирани, а от половин час нивото на реката спада. „Нивото на водата спада. Има наводнени къщи. Евакуирала съм хората. Извадили сме ги от къщите и сме ги сложили на по-високи места, на топло са. На който сме могли, сме дали дрехи да се преоблече. Сега се опитвам да стигна до една жена, която живее от другата страна на реката", разказа Павлова.

Бедствено положение и в други райони на страната

Под наблюдение са водоемите в цялата област Кърджали. Преливат микроязовирите край селата Македонци, Бенковски, Домище, Сливарка – 1 и 2, Гулия, Вранско и Груево. Опасност за населението и инфраструктурата няма. Водоемите край Нановица са изпуснати предварително, за да се освободи свободен обем за нови количества вода. Вследствие на поройните дъждове са залети помпените станции по р. Върбица, при с. Припек и с. Мургово.

Наводнени са детски градини в кв. „Гледка”, кв. „Веселчане”, ОДЗ „Вяра, надежда любов”, с. Горна крепост и с. Три моголи, ОУ „Васил Левски”, ГПЧЕ „Христо Ботев”, ПГ по механотехника.

Очаква се телата на намерените жители на с. Бисер да бъдат разпознати в Съдебна медицина.

На жителите на селото ще бъде отпусната помощ от 325 лева от Социално подпомагане.

Като шеф на щаба Цветанов обясни, че тепърва ще се възстановява електрозахранването и ще се описват щетите от тази трагедия.

Отговорност за язовира носи общината към Областната управа.

Как ще се квалифицира случилото се и по какъв член от Наказателния кодекс ще се повдига обвинение към виновни длъжностни лица - важното е властта да не забравя, че има починали и изчезнали.

В края на кошмарния ден на 6 февруари изводът засега е, че е причинена смърт и то не заради природно бедствие, а от предизвикана от безхаберието на управниците стихия.

Вечерта на 6 бе съобщено, че в язовир Ивайловград е паднал джип от полуразрушен мост с двама души - мъж и жена. По-късно джипът е бил изваден, но телата не са намерени все още.

Очаквайте коментар по темата!

 

Коментари 

 
+3 #1 SOS 2012-02-08 06:06
ГОСПОЖО МАНОЛОВА,ПИШЕТЕ ТОЧНО И ЯСНО ЗА ТРАГЕДИЯТА "БЪЛГАРИЯ" ПРИЧИНЕНА ОТ ДЪРЖАВНИЦИ-БЕЗДАРНИЦИ.НО НЕ ТЕ СА ВИНОВНИ,А НИЕ И ПО-ТОЧНО КОИТО ИЗБРАХА ПОСРЕДСТВЕНИ ХОРА,ДА РЕШАВАТ СЪДБИНИТЕ НА ХОРА И ДЪРЖАВА.ВСЯКО ЗЛО ЗА ДОБРО.СЕГА МОЖЕ БИ НАРОДА ЩЕ СЕ ЗАМИСЛИ КОГАТО ГЛАСУВА.АКО НЕ ГИ ОЧАКВАТ ОЩЕ ПО-ГОЛЕМИ "НАВОДНЕНИЯ".
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене