1. Гафовете на висши политици зад граница продължават!

Джеймс Уорлик, посланик на САЩ, екскурзовод на Росен ПлевнелиевАмериканският посланик Джеймс Уорлик завел и върнал със  самолет на американското правителство, българския държавен глава Росен Плевнелиев до Афганистан и обратно! Научихме го случайно докато се съвземахме от неясно анонсирано посещение на президента в Афганистан, посещение, което бе обявено като неочаквано.

Дипломати от кариерата обясниха за „Хроники”, че такъв вид посещение, такова понятие за визита на държавен глава в чужда държава няма в дипломатическия протокол! Известни засега са: официално и работно посещение, но неочаквано – не е известно като вид височайша визита.

С непринудена откровеност президентът Росен Плевнелиев довери в предаването „На 4 очи” с водеща Цветанка Ризова, че работел от първия ден на високи обороти!

Ето още едно признание на Плевнелиев, която явно не отговаря съвсем на истината:

Плеувнелиев, заведен с американски самолет от американския посланик Джеймс Уорлик се срещна с колегата си Хамид Карзай„Аз знам какво пише в Конституцията и понеже съм дисциплиниран човек, я спазвам. Надявам се, че и останалите ще я спазват. Но истината е, че да, президентът може да бъде много полезен. Още повече тогава, когато не само България, а всички европейски, че и световни държави, търсят правилните модели на финансиране, правилните приоритети. Светът се променя динамично и ние трябва да сме адекватни...”

Като вземем „високите обороти” на работа на Плевнелиев и свършеното от него напоследък, ставна ясно, че той все още не е влязъл в час, екипът му – също.

Какво имам в предвид

Дали екипът на Плевнелиев, дали неговата все още отличаваща се непросветеност, дали контактите му с министри са причината той да бъде въвлечен в гафове и конфузни ситуации – това тепърва ще се изяснява с течение на времето. Но да дам думата на самия Плевнелиев:

Росен Плевнелиев: Най-често се чувам с министъра на външните работи и с министъра на отбраната. Все пак моят профил се промени.

Водещ: Правилно. Това е по Конституция.

Росен Плевнелиев: Но иначе работя с всички други министри по проекти. Тогава, когато е необходимо, разбира се, се чуваме. С премиера по традиция веднъж в седмицата също.

Водещ: Само веднъж в седмицата?

Росен Плевнелиев: Е, веднъж в седмицата мисля, че е добре. Говорим си сериозно по всякакви теми. Последният път ми се обади от Тунис и каза: „Имаш ли нещо против да поканя президента, той е дисидент, изключително интересен човек”. Аз му бях много благодарен. Защото тогава, когато координираме действията си, нещата се получават по-добре.

Водещ: Борисов пита „може ли”. Това е много странно.

Росен Плевнелиев: Все пак поканата беше от негово и от мое име. Човекът се обади от там. Аз бях много щастлив. Между другото, така се прави външна политика.

Така определено не се прави външна политика бих опонирала аз, така се импровизира във външната политика, когато се учиш в движение и нямаш понятие от правила, дипломатически протокол и прочие задължителни познания.

Та какво казал на Плевнелиев премиерът Борисов? Че президентът на Тунис е изключително интересен човек и дисидент? Възможно е да го е казал, но докато Борисов беше в Тунис и агитираше домакините си, че сирийският президент Асад трябва да се оттегли от поста си, като причина за жертви и кръвопролития, ядосали Запада, информационните агенции съобщиха следното:

Тунис има готовност да предложи убежище на сирийския президент и семейството му като част от мирно споразумение за край на конфликта в Сирия. Това съобщи тунизийският президент Монсеф Марзуки пред вестник „Ла Прес”, цитиран от агенция АПА. „Ла Прес” заяви на сайта си, че Марзуки е отправил предложението си в интервю, което ще бъде публикувано в сряда.

Миналата седмица Тунис беше домакин на срещата на „Приятели на Сирия”.

С това съобщение представите на Плевнелиев за ръководителите на Тунис рухват под тежестта на непринудения гаф! „Приятели на Сирия” не включва представители на опозицията, а хора от обкръжението на самия недолюбван сирийски президент, Асад.

Та, хубаво си координират действията президент и премиер, но не е лошо и някой да ги подготви за геополитическите динамични промени, които те явно не сколасват да научат.

Гафът с Тунис е малкият Дявол

и той показа, че така НЕ СЕ ПРАВИ външна политика!

Водещ:... Кажете защо отидохте в Афганистан. Каква беше целта на визитата ви?

Росен Плевнелиев: Исках да бъда заедно с нашите войници в един тежък момент на ескалация, след като на 21 февруари, за съжаление, по погрешка бяха изгорени няколко копия от Корана. Исках да бъда заедно с тях, разбира се, на националния празник и на този толкова български празник 1 март. Отидох там и защото за мен е важно като върховен главнокомандващ да видя и да тествам как работи системата и армията във възможно най-тежките моменти - там на фронта, където се води реална война. И резултатът е блестящ.

Водещ: В какъв състав отидохте, кой беше с вас, господин президент?

Росен Плевнелиев: Бяхме там с министъра на отбраната, със заместник-началника на отбраната и с началника на моя кабинет. И отново искам да кажа – в многократните срещи, които ние имахме с представители на правителството на Афганистан, с президента на Афганистан, с доста министри, с говорители на парламента, с някои от генералите, които управляват операциите, с главнокомандващи на силите на НАТО. Аз съм горд с това, което нашите войници правят там.

Водещ: С какво летяхте само кажете?

Росен Плевнелиев: С много най-различни средства. Между другото, искам да ви кажа, че бях малко като в „Междузвездни войни”. Когато кацнете на летището в Кандахар, около вас има целия военен арсенал, който можете да си представите. Има безпилотни машини; има самолети, които излитат вертикално; има бойни, има транспортни. Аз бях наистина там, където на фронта...

Водещ: В американски самолет ли летяхте или не?

Росен Плевнелиев: А, питате ме как летях от София.

Водещ: Да, от София.

Росен Плевнелиев: От София до Афганистан и от Афганистан обратно летях със самолет на американското правителство.

Водещ: Посланик Уорлик беше ли с вас?

Росен Плевнелиев: Посланик Уорлик беше с нас. Категорично да.

Президентът на суверенна България летял със самолет на американското правителство, както какъв се е качил на тази самолет Плевнелиев? Като генералгубернатор на колониална на Щатите България?

Що за безобразие и национално унижение е тази визита на Плевнелиев – чуждият посланик да го води и връща на самолет на правителството на чуждата държава като куфар?

Президентът на една държава се вози на самолет с отличителните знаци на страната, на която е държавен глава! А не с зам.-началник от министерство и своя началник на кабинета да посещава българските войници, които участват в една война на НАТО, след като мисията е легитимирана с Резолюция 1386 от 20 декември 2001 година на Съвета за сигурност на ООН и се различава от нормалните мисии на ООН, тъй като не е мироопазваща, а мисия за налагане на мир под ръководството на участващите държави.

Резолюция 1386 постанови създаването на ИСАФ /International Security Assistance Force/, съгласно Глава VII от Хартата на Обединените нации като по този начин разрешава употребата на въоръжена сила за постигане целите на мисията.

Да сте чули или чели, да е имало друг президент на държава, който да лети със самолет на чуждо правителство до Афганистан на НЕОЧАКВАНО посещение? Няма.

Но какво друго да очакваме от президент на страната, който съветва в Студентски град да има баланс между учене и свободно време, като мярка за борба с криминални прояви? Та в Студентски град се колят, г-н Плевлениев, - какъв баланс, какво свободно време, какво учене?

Какво свърши Плевнелиев в Афганистан?

При неочакваното си посещение в Афганистан, президентът Росен Плевнелиев е провел среща и с командващия силите на ISAF ген. Джон Алън, на която е бил обсъден досегашния принос на българския контингент и предстоящите пред него задачи.

Работа на министъра на отбраната по-скоро, тъй като в Афганистан не се води война, в която България да е страна.

По време на неочакваното си посещение в Афганистан, Плевнелиев се е срещнал с афганистанския си колега Хамид Карзай, за да обсъди „разширяването на двустранните отношения и сътрудничеството” между двете страни. Карзай е помолил българския си колега да улесни обучението на афганистански студенти, които учат в България на разноски на афганистанската държава, предимно в области като медицина и инженерство.

България може да строи болница в столицата на Афганистан - Кабул, а афганистанската страна има готовност да предостави мястото за нея. Това е станало ясно по време на срещата на президента Росен Плевнелиев с президента на Ислямска република Афганистан Хамид Карзай. Държавният глава е на работно посещение в азиатската държава, съобщиха от прессекретариата на президентството със закъснение, въпреки че работата му по време на визитата се състоеше в разговори за бъдеща болница, построена от България, разговори за евентуални студенти от Афганистан, които да учат у нас, и разговори с колегата на Плевнелиев, Хамид Карзай за възможности за реализиране на двустранни бизнес инициативи, изтъкване на повишения интерес в последните месеци от страна на български фирми за развитие на бизнесконтакти и търговско-икономически отношения с Афганистан. Плевнелиев е изразил готовност да съдейства за насърчаване на българските компании да работят по-активно с афганистански бизнесмени!

И как по-точно ще работят – с работно време между отделните бомбени атентати? Или като приятели на Щатите, които след поругаването на Корана са силно недолюбвана страна в Афганистан?

След регулярното посещение в Брюксел, това посещение на Плевнелиев е второто зад граница – на дали бе точно посещение или нещо друго, щом като бе заведен с министъра на отбраната до Афганистан с американски самолет, от американският посланик в София, на американски разноски?

Що за падение и унижение бе тази визата за българския държавен глава, за суверенната българска държава, член на Европейския съюз?

Да не би пък в Афганистан Плевлениев да отиде, за да изпълни секретна американска мисия, тъпо завоалирана от недомлъвки и гафове? И все пак - той е държавен глава - нека да си знае задълженията и правата, тъй като е президент на суверенна страна и ако трябва да отиде някъде зад граница, то нека посещението му да не е толкова неясно организирано и платено с пари на американските данъкоплатци!

Следва продължение

 

Коментари 

 
-2 #5 Генчев 2012-03-08 13:48
Госпожо Манолова,грешит е,това не е прецедент.На 21 август 1968 година на летище "Рузине" в Прага пред очите на личния състав на 22 мотострелкови полк Харманли,охраня ващ летището и др.Дубчек така летеше към Москва,само,че на военен самолет на ВВС наСССР
Цитиране
 
 
-2 #4 zvezdelina.mileva 2012-03-08 10:08
Съжалявам,че не са те оценили теб "здравец".Да те направим премиер,може би президент.Според теб и такива като теб в България живеят само идиоти и туктаме се намира по някой неоценен "гений" като теб.Ето защо мнението ти не е валидно,поне за мислещите българи.Бъди жив и здрав,но България няма никаква полза от теб и подолните ти.
Цитиране
 
 
+4 #3 SOS 2012-03-08 09:46
МНОГО НЕЩА КРИЕНИ ОТ ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ НЕЗАВИСИМИ МЕДИИ,НАУЧАВАМЕ ОТ Л.МАНОЛОВА.НЕ ВЛЕЗЕШ ЛИ В ЧАС В НАЧАЛОТО,ВИНАГИ ОСТАВАШ ИЗВЪН БОРДА.БЛАГОДАРЯ НА ХРОНИКИ.
Цитиране
 
 
+4 #2 Здравец 2012-03-08 08:28
Плевнята е поредната марионетка поставена на поста "държавен глава". Материала на Домакинята го доказва.
Що се заблуждавате Звезделина, че "българите са направили погрешен избор"? Ако не беше този, друг тъпунгери щеше да е... На мат`риала само Боклуци му се предлагат на "избори". Не можа да вдене народа, че го мамят постоянно с предварително подготвени, зависими "хора", които му предлагат да "избира". Свестен политик няма да допуснат в управлението на "държавата" за да им мъти водата...
Защо пиша "държавата" в кавички!?!?!
България отдавна не съществува.
Територията й е превърната отдавна в ционистки протекторат.
Цитиране
 
 
+6 #1 zvezdelina.mileva 2012-03-06 19:52
Г-жо Манолова,незаме нима сте ,когато анализирате сериозни теми,засягащи престижа на България.Все се надявам,че повече българи ще Ви четат и ще узреят за разбирането колко погрешен избор направиха българите на последните избори.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене