Върнатите бонуси – прах в очите и мъгла за всички

Излъгаха ли управниците за размера на взетите и върнати бонуси?

Бойко Борисов, премиерПреводи от 603 675.62 лева има към момента в сметката, открита за връщане на бонуси, съобщи сам премиерът Бойко Борисов. Борисов обяви, че са върнати всички надвзети пари, с изключение на получени пари от парламентарния секретар на Министерството на културата, който ще върне днес 3000 лева.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че не е знаел за раздаването на допълнителни бонуси, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Ето изявлението на премиера Борисов:

Когато дойдохме на власт, и когато направихме кабинет, ясно и точно казахме, че няма да има участие в бордове. Тъй като законът позволява и под различни форми през тези години са получавани допълни възнаграждения – от комисии, от фондове, не от бордове, повтарям, и затова се получи това недоразумение или несъответствие с това, което сме казали в началото и това, което на практика се получи, каза той.

Борисов и Дянков на пресконференцията за бонуситеУтре ще имаме пълната справка - какво са взели за своето управление от бордове, бонуси и всичко останало предишното правителство, каза премиерът Бойко Борисов пред министрите в началото на правителственото заседание на 7 март, предаде репортер на Агенция „Фокус”. - Първанов завчера каза, че ГЕРБ вече сме нямали право да бъдем морален съдник. Виждате, че когато при нас има недоразумение или някой от министрите, или заместниците му не е разбрал точно какво съм му казал като указание, не знам в историята дали има случай чиновници - законно взети пари (тъй като по закон те имат право да ги вземат и това са закони, направени от предишните правителства), са върнали такива суми в бюджета и в тази целева сметка, нападна основния си опонент министър-председателят.

2009 година, 2010-а, 2011-а досега парите, които са взети от министри, заместник-министри, областни управители, началници на кабинети, до стотинка са върнати, каза Борисов.

Бойко Борисов, премиерПремиерът даде пример с Министерството на финансите. По думите му - бившият заместник-министър на финансите Кирил Ананиев и съветник след това на президента Първанов е взел 540 000 лева.

Призовавам - в тази сметка да бъде преведен хонорарът на Ахмед Доган - каза премиерът Бойко Борисов.

И цинизмът, с който Лютви Местан ме запита - какво ще ги направим, ето какво ги направихме – половината ги уволнихме, другите си ги върнаха парите. Да видим - те какво ще направят сега? Призовавам Станишев – всичките негови заместник-министри, министри, парите, които са взели от бордовете, през своите години на управление, защото им напомням и давам пример, че в Исландия бившият премиер за това, че е скрил информация за кризата, го разследва прокурор, каза Борисов.

Премиерът заяви, че медиите имат на запис как предшественикът му Сергей Станишев обяснява, че в България няма криза.

Приятелите на болното от левкимия момче, след като получиха пари от бонуси за лечението муПремиерът предложи от сметката с върнатите бонуси да се преведат пари за 18-годишния Йордан Стоев, болен от рядка форма на левкемия, което е било направено веднага. Това потвърдиха приятели на болното момче.

На 7 март Борисов ги посъветва: „... от тука – при Доган. Милионите от хонорарите, при Първанов от неговите съветници, които с толкова пари са били. Защото - има там и друг – Чавдар Георгиев - и той е със стотици хиляди и други, при Станишев - за други деца, болни. Ще ви кажа горе-долу какви пари може да съберете, ако сте активни – не по-малко от 7 - 8 милиона. Те са много повече, но ако тези политически партии постъпят както партия ГЕРБ, поне 7 - 8 милиона, а ние ще ви помогнем, защото сме ги извадили от 2005 година”, добавил премиерът.

„Ако до седмица не върнат бонусите, ще изкараме всеки един какви пари е взел” – заканиха се от парламентарната група на ГЕРБ.

„Когато говорим за морал, нека крадецът да не вика дръжте крадеца, а наистина да вземат пример от кабинета и да предприемат конкретни мерки. Ако не знаят сметките, на които могат да върнат парите, ние с удоволствие ще бъдем така добри да им ги предоставим”, каза Александър Ненков, син на магистрата Румен Ненков, който проходи в трудовия си стаж за първи път като депутат от ГЕРБ.

Борисов обясни, че са върнати брутни суми, докато Симеон Дянков каза, че като цяло са дадени нетни суми, така че не би трябвало да има проблем с данъци или социални осигуровки!”

Премиерът каза, че когато и предишното правителство върне своите бонуси, няма да има пари за недостиг на лечение на деца. Ето една възможност – не само да не се съди държавата, а да се помогне. Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков заяви, че в държавите от ЕС има тавани за парите, отпускани от държавата за лечение на деца. Това е същият вицепремиер, чието дете бе спасено и лекувано след падане отвисоко без нито една стотинка, при положение, че към датата на лечение Дянков не беше платиш здравните си осигуровки и го стори, когато Борисов му нареди?!

Ахмед Доган, лидер на ДПСЩо се отнася до хонорара на Ахмед Доган, то коментарът на лидера на ДПС бе следният: На въпрос - дали ще върне хонорара за "Цанков камък", Доган отговори: „Аз не съм бил министър. Хонорарът не е бонус” и допълни: „Ние не сме против бонусите и против допълнителното материално стимулиране, но по ясни правила, те да не служат за партийна, а за държавна политика”, каза Доган.

Всички пари ли бяха върнати, ще си послужим с документи и цифри:

На  март, зам.-кметът по финансите на София ДОНЧО БАРБАЛОВ разговаря ВАНГЕЛИНА МИХАЙЛОВА от в. „Труд”:

- От седмици се говори за раздадените бонуси в министерства и други държавни институции. А в общината как е? Колко бонуси сте раздали на служителите за 2011 г.?

- Имаме три решения на общинския съвет през годината и по всяко от тях е бил разпределен бонус. Има много строга система с правила за това от 2008. Принципът е, че на всяко звено се установява какъв е бил приносът му за събиране на стари вземания, лихви, от експресни услуги и се изчислява коефициент. За всеки от районите се отчитат допълнително събраните средства. Гледа се и в централната администрация колко са тези пари. След това според коефициентите сумите се разпределят, а прекият ръководител определя надолу сумите като пак се прави оценка и атестация на всеки отделен служител.

За 2011-а бонусите за общо 2704 служители са били 5 523 000 лв. за цялата година (б. р. - средно по около 2042 лв. на човек). Последното решение внесох аз и беше за преразпределяне на 1,7 млн. лв. през ноември. За сумите има решение на съвета и всичко е публично.

5 милиона бонуси са били раздадени в Столична община

– за мръсна София, в която дупките са повече от автомобилите!

5 милиона бонуси за общинари, при положение, че общината не е решила проблема с уличните кучета, но това не пречи на Йорданка Фандъкова да глобява за липсващи чипове собственици на регистрирани кучета, които им слагат редовно ваксини, обезпаразитяващи медикаменти и са им платили данъка към общината!

Тези 5 милиона бонуси както се досещате, уважаеми читатели не са били върнати в хазната!

Други данни за размера на бонусите чухме в парламента, на 24 февруари.

Депутатът Димитър Горов от Коалиция за България изнася следната сума за размер на бонуси:

„...в Министерството на външните работи са раздадени 516 472 лв….”

Ако всички бонуси са върнати, а общата сума е 603 хиляди, то дали тази сума включва бонусите на МВнР?

Върнати ли са 58 000 лева от МВР дадени за награди, което също се чете в стенограмата?

Ето частта от стенограмата, в която се спори за бонуси и тези цифри и факти, цитирани по-горе са налице:

Първият срок, който Бойко Борисов даде за връщане на бонусите

бе 2 март, петък, след това бе даден друг срок – до 5 март, понеделник, и третият срок за връщане бе 7 март, сряда на следващата седмица.

От стенограмата на заседанието в Министерския съвет четем: „До петък изпълнението на тази задача възлагам на вицепремиера Дянков, а от понеделник подготовката на структурни промени в парламента, ако има неиздължил се - на вицепремиера Цветанов. В случая имате възможността с добрия Дянков да се справите до петък, в понеделник ще е лошият Цветанов”, казва премиерът Борисов.

Тепърва ще излизат суми от бонуси, които не са били върнати, затова оставям темата отворена...

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене