1. Къде ни води господин Дянков...

Защо финансовият министър ще харчи Сребърния фонд...

Все повече българи ровят в кофите за боклукПарите от Сребърния фонд ще отиват за изплащане на пенсии от 2028 година или 2029 година, като отлагането се свързва с увеличението на възрастта за пенсия. Така на практика бе увеличена с десет години забраната за използване на събраните средства за пенсии!

Засега с одобрените от Тристранния съвет промени няма да може с парите от фонда да се финансира плащането на външния дълг, но засега.

Преди заседанието по предложенията на финансовия министър за промени в закона за Сребърния фонд президентът на КТ „Подкрепа” каза: „Ние сме силно скептични, защото за времето, за което Дянков управлява, прави неща, за които аз лично мисля, че и в Буркина Фасо нямаше да оцелее финансов министър, но някак си тук всичко е възможно, ние сме една прекрасна държава".

Преди заседанието на Тристранката, изпълнителният председател на Българска стопанска камара, Божидар Данев припомни пред репортери, че основният мотив за промените по отношение на Сребърния фонд е ниската доходност. Данев изтъкна, че председател на Управителния съвет е самият Данков и според него Дянков е виновен за тази ниска доходност. Данев поясни, че тези средства, също по решение на министъра на финансите, министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, който е зам.-председател, зам.-министъра на финансите Боряна Пенчева и още двама зам.-министри са депозирани в БНБ. „Националната банка е играла с тези пари, спечелила е не малко средства, които са преведени в бюджета, вместо да се върнат във фонда. Тоест ние имаме национализация на дохода на фонда, косвена", съобщи Божидар Данев.

Какво „пропуснаха” да попитат и изискат членовете на Тристранката?

Симеон Дянков - министър на финанситеНародът го е казал просто – всяка крушка си има опашка. От какво се състои в момента Фискалния резерв на България: от Сребърния фонд и фонда за енергетиката. И двата – целеви, единият, защото е за пенсии, а другият, защото в него има европейски пари за „Козлодуй” и парите за АЕЦ „Белене”.

Има още една причина Дянков да иска да сложи ръка на Сребърния фонд като промени с помощта на парламентарната група на ГЕРБ Закона – тя е прозаична: в Сребърния фонд трябва да постъпват парите от приватизация...

Познайте от първия път дали в сегашния български Сребърен фонд има постъпили пари от приватизация и дали досега министърът на финансите Симеон Дянков е дал отчет къде и кога колко е внесъл от приватизационни сделки – като тази на Булгартабак например и други подобни... Т. е. при една национализация на Сребърния фонд нещата ще се замажат и така Дянков ще оттърве отговорността!

Как стигнахме за почти три години дотук?

Цялата тази управленска драма започна от следното: темата за гарантиране на приходите на държавния бюджет става все по-актуална и концентрира все повече общественото внимание. Причината за това са: постоянната негативна тенденция на изчерпване на натрупаните резерви на държавата, постоянните дефицити на бюджета през последните 3 години, както и наближаващите два падежа по държавния ни дълг в началото на 2013 и 2015 г.

Началото на нервността на министъра на финансите Симеон Дянков бе поставено в края на 2011 година, когато изникна въпросът за стабилността на бюджет 2012 и източниците за възможно привличане на необходимите ни средства.

По правило: основни, възможни източници извън приходите по консолидирания държавен бюджет са фискалният резерв, емитирането на държавен дълг и приходите от държавните предприятия и търговските дружества с държавен капитал.

Нека да си припомним как се движеше през последните 12 години размерът на фискалния резерв

В края на 2000-та година фискалния резерв беше 2,4 млрд. лв., през 2005 г. достигна 4,4 млрд. лв., а в средата на 2009 г. беше около 8 млрд. лв. В настоящия момент фискалният резерв е на ниво от 4 млрд. лв., като имаме в предвид, че Сребърният фонд и фонд „Козлодуй” заемат около 3,5 милиарда от тези 4 милиарда!

Как стои въпросът с размера на консолидирания държавен дълг?

През 2005 г. се намали на 40 на сто от брутния вътрешен продукт и по стойност беше около 8 млрд. евро, за да достигне най-ниското си ниво около 14 процента в средата на 2009 г. в размер от 5 млрд. евро.

Последните официални данни, към 31 януари 2012 г. сочат, че размерът на консолидирания държавен дълг е нараснал вече на 6,1 млрд. евро, тоест за последните две години и половина сме го увеличили с над 2 млрд. лв.!

Дотук със сигурност може да се твърди, че се реализират две негативни тенденции: изчерпване на фискалния резерв, паралелно с увеличаване на държавния дълг. Резултатът е увеличение на лихвените проценти до 6-7 процента, при евентуалното емитиране на дълг на международните дългови пазари.

Какво избра като поведение финансовият министър Симеон Дянков още в 2009 г.?

Изборът му е да се изчерпят всички резерви, да харчим фискалния резерв за текущи разходи на бюджета, постоянно да се емитира допълнителен дълг, да изземват ресурси от държавните предприятия и търговските дружества с държавен капитал.

Сайтът „Хроники” преди броени дни обърна внимание на следното: с Постановление на Министерския съвет № 247 от 16 октомври 2009 г. търговските дружества с държавен капитал бяха задължени да внесат еднократно допълнителна втора вноска за годината в размер на 50 на сто от печалбата си за 2008 г. Това бяха Българският енергиен холдинг, Булгартабак-холдинг, летище София, „Кинтекс”, Български пощи и „Информационно обслужване”. Реално това постановление означаваше изземване на цялата им печалба за 2008 г.

По-късно, в края на 2009 г. година, с Постановление на Министерския съвет № 301 бе добавено за „изтръскване” и Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение”, от което, освен допълнителната вноска като дивидент в бюджета в размер на 50 на сто от печалбата за 2008 г., бяха иззети и 35 на сто от наличните пари и парични еквиваленти, и 35 на сто от резервите! Така ако през 2008 г. държавните предприятия бяха внесли около 80 млн. дивидент, то в резултат на тези действия през 2009 г. дивидентите достигнаха 344 млн. лв.!

И това се случи само броени месеци след като ГЕРБ взе властта!

Изземването на ресурсите от страна на държавата, за да се пълнят дупки в Дянковия бюджет не спря дотук.

През 2009 г. правителството увеличи размера на дивидента за изземване от 50 на 80 процента! В резултат от това през 2010 г. бяха събрани 112 милиона, а през 2011 г. – 174 млн. лв. дивидент.

Така към днешна дата – март 2012 година, общият размер, събран от настоящото правителство от държавните предприятия и търговските дружества, възлиза на малко над 630 млн. лв.

Всички тези изземвания явно не бяха достатъчни за Дянков и с Постановление на Министерския съвет № 367 от края на 2011година за изпълнение на държавния бюджет, държавните предприятия бяха задължени да преведат на държавата и неразпределената печалба от минали години като дивидент!

Ето предприятията, от които панически Дянков изтиска последните парични ресурси в размер на 630 млн:

  • Държавно предприятие РВД – 197 млн. лв.;
  • Български енергиен холдинг – 182 млн. лв.;
  • Булгартабак-холдинг – 97 милиона;
  • летище София – 54 милиона;
  • ТЕРЕМ ЕАД – 17 милиона;
  • ВиК дружествата на България – 13 милиона;
  • „Информационно обслужване” – 9 милиона;
  • предприятието АДИС ЕООД – 7 млн. лв.;
  • фонд ФЛАГ – 6 милиона

Какви бяха последиците от тези действия на Дянков, в които държавата ограби... себе си?

РВД намали общите си активи за 2008 г. от 535 милиона на 360 млн. лв.

За 2010 г., печалбата му намаля и за двете години от 2008 г. от 26 милиона на 5 милиона през 2010 г., а дивидентът, който внасяше по Дянковите приумици – от 178 милиона за 2009 г., 15 милиона за 2010 г. и по-малко от 4 млн за 2011 г. показаха, че РВД вече не е толкова финансово проспериращо!

Нещо подобно се случи и с ТЕРЕМ: от 13,5 милиона иззети през 2009 г. вземанията спаднаха на 1 млн. 400 хил. лв. през 2011 г.!

В близко бъдеще, ако продължава действието на тези постановления, повечето от тези държавни търговски дружества ще трябва теглят кредит, за да плащат този дивидент!

Докога ще продължава това Дянково нормативно скърпено издевателство над държавните финансови активи?

Неразпределената печалба на Българския енергиен холдинг в края на 2010 година е 506 млн лв, а наличният паричен ресурс на БЕХ е 662 млн. лв.

Как ще продължи да функционира той, след като Симеон Дянков изтегли всичките му ликвидни средства?!

И нещо немаловажно: всички тези нормативно обезпечени от парламентарната група на ГЕРБ действия на Симеон Дянков касаят и националната сигурност на страната. За това замисля ли се някой в правителството на Бойко Борисов?

И още: инвестиционните проекти на въпросните „изцедени” държавни дружества ще се забавят, защото инвестициите се случват с пари, а не на думи.

Предстои БЕХ да модернизира електро- и газопреносната мрежа на страната, от което ефективността на тези мрежи щеше да се подобри, а това както е известно влияе пряко върху формирането на себестойността на електроенергията. Т. е. Дянков и ГЕРБ бъркат директно в джоба на данъкоплатците, тъй като от неизвършените инвестиции цените скочиха и предстои да скачат още в обозримо бъдеще!

Сложно е, но всеки, който вече е стегнал колана и семейния бюджет трябва да е наясно по каква причина се случват безработицата, мизерията, невъзможността да се лекуват хората и масовото напускане на страната от млади и квалифицирани български граждани!

Как отговори на тези въпроси в парламента, министърът на финансите Симеон Дянков /подчертаното в отговора е мое/:

Симеон Дянков - министър на финанситеЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ СИМЕОН ДЯНКОВ: Уважаеми господин председател, уважаеми народни представители! България е една от малкото финансово стабилни държави в Европа през 2012 г. Доказателства за това – много. Аз ще спомена две.

Първото доказателство е, че България през месец юни 2011 г. беше единствената държава в Европейския съюз с повишен кредитен рейтинг.

Второто доказателство е, че към 2 март 2012 г. България е една от само четирите държави в целия Европейски съюз, която отговаря на Маастрихтските критерии. И вижте в каква добра група сме. Освен България в тази група от четири държави влизат Естония, Люксембург и Швеция. Ние сме една от само четирите държави, които в момента изпълняват Маастрихтските критерии.

..................................................................

... много можем да говорим за фискален резерв, можем да говорим за дивиденти на държавни предприятия, можем да говорим за облигационна политика. Това обаче, което всички ние знаем; това, което народът знае е, че тройната коалиция водеше непрозрачно, лошо, лъжливо управление на държавния ресурс и ни остави над 3 милиарда задължения. Можем да си говорим за Водното огледало, можем да си говорим за хеликоптери, можем да си говорим за корвети, можем да си говорим за ред други пътни проекти и така нататък. Ако се изчисли нетно фискалният резерв в края на управлението на тройната коалиция, той е бил по-малък, отколкото е в момента. Благодаря за вниманието.

При такъв отговор човек остава без думи, за да не се превърне опонирането в неприличен диалог...

Как опонира лидерът на СДС, Мартин Димитров на идеята за Сребърния фонд:

... Сега, когато има идеи през Сребърния фонд да се извършат плащанията по външния дълг, ние сме категорично против и не можем да го подкрепим.

Буквално преди няколко минути получих по имейл писмо от Българската народна банка. Бях поискал от тях становище относно законопроекта, който го има на страницата на Министерството на финансите за друг вид управление на така наречения Сребърен фонд.

В писмото си БНБ казват, че ще имат окончателно и пълно становище чак в момента, в който има законопроект, приет от Министерския съвет, но на този етап, забележете, се казва следното нещо, че има сериозни рискове, ако подобна идея се реализира. Това е самата истина.

Има сериозни рискове, ако през Сребърния фонд тръгнат да се правят плащанията по външния дълг...

... В парламента няма внесена стратегия за 2012 г. за управление на външния дълг, тоест ние не знаем тези 3 млрд. лв., които се явяват като недостиг, как ще ги финансираме...

Ако няма ясен план правителството на ГЕРБ за стабилност и ликвидност, налице е риск накрая да се стигне до разговори с Международния валутен фонд, което ще бъде много лоша атестация за страната ни.

Активното управление на външния дълг и акцията с брейди книжата беше голяма грешка на Милен Велчев - тогава България загуби над 1 млрд, но тъй като бе гласувано, това мина като колективно решение и персонална отговорност няма как да бъде потърсена !

Днес отново се върви към подобно активно управление, този път на Сребърния фонд...

Наистина ли е финансово стабилна България в момента, както твърди Дянков?

Да се определя като финансово стабилна една държава, в която минималната заплата е 270 лева, а минималната пенсия е 136 лева. И да се развява знамето , че българите сме в една група с държави като Люксембург е меко казано налудничаво! В Люксембург минималната заплата е 1558 евро, което прави 3100 лева. Бензинът и дизелът в Люксембург са по-евтини, отколкото у нас – за каква обща група иде реч в хвалбите на финансовия министър?

България е на дъното по приходи сред страните-членки на ЕС. Къде е стратегията за доходите на българите? Няма такава.

Държавни предприятия се декапитализират, за да фалират и приватизират на безценица – това ГЕРБ го играе вече трета година мандат.

Правителството на ГЕРБ намалява резервите и увеличава дълга – със специално написани постановления! Коя друга държава в Европейския съюз го прави? Няма друга такава държава!

Как ще постъпват държавни предприятия, които нямат ликвидност да внесат сумите по постановленията на Дянков в бюджета?

Ще бъдат задължени да вземат кредити и да финансират бюджета с кредит? Ще бъдат принудени да разпродават активи, за да могат да изпълнят задължението си по Постановлението на МС или ще бъдат обявени в ликвидация и правителството ще разпродаде активите им?!

Следва продължение

 

Коментари 

 
+4 #2 НЕ ВИ ЛИ ПИСНА 2012-03-23 17:00
това е резултаът от политиката на Световната банда в България .....
тя икономическата политика на СБ и МВФ се отнася сaмо за държавите от 3-я свят - така 2-те органзации близнак държат в колония и подчинение доста държави из света ... САЩ ги използват като инструмент на вшната си политика - ЯВНО ИМАТ НЯКАКЪВ СИЛЕН ИНТЕРЕС В БЪЛГАРИЯ !!!
Некадърникът Дянков е просто пионка - момче за поръчки .... нищо повече .... никога не е бил финасист още по.малко пък икономист!!! като всяко селско комплексарче СЕГА МУ СЕ Е ПАДНАЛО ДА СЕ ПРАВИ НА ВЕЛИКО - НАЛИ В БУЛГАРИСТАН НЯМА НИТО ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО НИТО ПРАВОСЪДИЕ - що да не се правши на велик като го търпат малоумниците???
утре естествено политиката на гилотирането на БТГ икономиката ше бъде осребрена в САЩ къедто все някъде ше го вземат на работа след като запише в CV-то
"успехът " на българската икономика под неговото ръководство ....
ПРОСТ НАРОД = СЛАБА ДЪРЖАВА!!!
Цитиране
 
 
+5 #1 zvezdelina.mileva 2012-03-23 09:48
КЪМ ДЪНОТО НА БЕЗДЪННА ЯМА?!!- това е единствения възможен отговор на въпроса.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене