2. Къде ни води господин Дянков?

Продължение от 26 март

Стоян Мавродиев, шеф на Комисията за финансов надзорСлед поредицата от критични оценки на председателя на Комисията за финансов надзор /КФН/, Стоян Мавродиев за предложените промени в Закона за Сребърния фонд, министърът на финансите Симеон Дянков изпрати в КФН служители на подопечната му Агенция за държавна финансова инспекция /АДФИ/, за да проверят как се разходват бюджетните средства там! Очаквано и елементарно.

От своя страна, Мавродиев не пусна инспекторите и отговори, че подопечната агенция на Дянков няма право да проверява независим орган, избран от Народното събрание, тъй като това е в правомощията на Сметната палата.

За гредата и сламката

На 25 януари тази година в печата бе публикувано интервю на председателя на Сметната палата, в което той изразява тревога поради продължаващи процеси на скрита приватизация, в резултат на която „изчезва” публична собственост – държавна и общинска.

Като примери шефът на Сметната палата, проф. Валери Димитров посочи и случаите на апортиране на общинска собственост в смесени търговски дружества, които не отчитат финансов резултат, не отчисляват дивиденти, в резултат на което общинската собственост изчезва, губи се. Също така назова случая с „изчезналите язовири” – държавна собственост, в резултат на подобни операции, за които базата данни също е изчезнала.”

И това е един малък пример на финансово-икономическото състояние на държавата, от както трета година върви мандатът на правитерството на ГЕРБ!

А цифрите са още по-точни:

Шестнадесет процента намаление на промишленото производство и 8 процента намаление на потреблението!

Безработицата. През 2008 г. тя е била 5,6 на сто, докато през 2011 г. вече е 11,2 на сто. Това са данните на Националния статистически институт, оглавен от няколко дни от бившия премиер Ренета Инджова.

Заетите лица са намалели с 400 хиляди. Промишленото производство е намаляло с 16 процента, а потреблението – с 8 на сто.

В мандата на предишното правителство /2005-2009 г./само повишението на пенсиите, което е изплатено е с над 10 милиарда повече от състоянието на пенсии и изплащане на третата година от мандата на кабинета „Борисов”. Причината е, че няма повишение на пенсиите, няма повишения на заплатите и всеки божи ден в държавата умират над 10 пенсионера, поради това че не могат да си платят лекарствата! Цифрата бе казана в българския парламент!

В същото време в Турция вместо стагнация е налице 5 процента икономически растеж! В Германия вече половин година се отчита една от най-ниските цифри на  безработица, които досега са имали.

България е на стабилен дефицит и финансовият министър Дянков вдига финансирането с държавни ценни книжа.

Държавните служители намаляха с 50 000, докато размерът на възнагражденията им си остана същият.

В Силистренския район безработицата в селата е много висока, като често съотношението между безработни и работещи е 10 към едно. Тоест, на 1300 безработни в едно село, има 130 работещи, което води до сигурна и трайна мизерия.

Симеон Дянков - министър на финанситеМинистър Дянков непрекъснато повтаря, че износът се е увеличил, но спестява признанието, че балансът между износа и вноса продължава да е отрицателен.

Отдавна вече не се говори за стимулиране на частния бизнес, за стимулиране на икономиката и то с конкретни мерки, тъй като сме свидетели на стагнация, фалити, което води сигурно до увеличаване на безработицата и липса на постъпления на данъци в бюджета.

При правителството на Сергей Станишев с около 6 милиарда намаля държавният дълг. Сегашното правителство, водено от финансовия „корифей” Дянков, увеличи външния дълг с два милиарда, след това с още два, изхарчи Резерва на здравната каса и сега посяга на Сребърния фонд и енергийния фонд за запълване на липсата на приходи в държавния бюджет!

Бойко Борисов, премиерВсъщност Вие трябва да ни благодарите, че успяхме да запазим стабилността на България и да не последва пътя, защото тя там щеше да отиде с Вашето управление, където отидоха половината европейски държави каза от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов.

Ако това е стабилност – здраве му кажи!

Колцина помнят как проф. Анна-Мария Борисова бивш министър на здравеопазването каза, че Министерство на финансите не е изпълнило задължението си да изчисли клиничните пътеки? Минути след това признание в кулоарите на Министерския съвет тя бе уволнена от пъргаво върналия се при премиера Борисов Симеон Дянков!

Защо болниците натрупаха дългове? Защото премиерът не помни, как Симеон Дянков взе от здравния бюджет през 2010 400 милиона и ги прехвърли за следващата финансова 2011 година.

Зашо болниците натрупаха дългове? Защото министър Симеон Дянков заяви, че ще трябва да работят на 100 процента с бюджетни пари от 80 на сто!

Защо сменят поредния здравен министър – защото Симеон Дянков обяви, че здравна реформа няма да се прави до края на този мандат и тя не се случи.

Според разбиранията на Дянков пенсионна реформа е когато вдигаш годините за пенсии и замразиш за три години пенсиите като не ги индексираш!

За Симеон Дянков здравна реформа е да се закриват болници, да се съкращават отделения и лекари, и цената на нощно дежурство да е от 1,20 лв. на нощ!

Търсят се три милиарда за Дянков!

Българска народна банкаЕдин милиард бюджетен дефицит и близо 2 млрд. лв. външен дълг – как и откъде, на каква цена иска да ги осигури Симеон Дянков?

Преди всичко той отдавна трябваше да отчете приходите от приватизация на имоти в чужбина, на Булгартабак, от „Кремиковци”, и от всички досегашни и вече заложени държавни активи за продажба!

Това Симеон Дянков не направи, както остави без последствие и питането на опозицията в парламента къде са парите от Резерва на Здравния фонд.

Отговор на въпроса къде са парите от приватизация и защо не влязоха в Сребърния фонд както е по закон даде Божидар Данев, председател на БСК:

„Имаме една скрита национализация на доходността на фонда и може би целенасочено Управителният съвет на фонда ги е сложил на тази нискодоходна депозитна сметка в националната банка. Това не е прецедент, Законът за „Сребърния фонд” също беше заобиколен, след като се направи държавна компания за приватизационни процедури, така че средствата от приватизацията, които също трябваше да са за този фонд, за пенсионерите, бяха насочени отново към бюджета”, каза Божидар Данев.

Кой даде Симеон Дянков на прокуратурата за нарушаване на закона?

Къде изхарчи финансовият министър поне 4 милиарда, като част от оставените от предишното правителство налични парични средства? На това отговор също няма вече трета година мандат на кабинета „Борисов”.

Борисов заяви, че ще се вземат 20 процента от Сребърния фонд, необходими на Симеон Дянков, докато самият Дянков обяви, че ще се вземат 30 на сто от този фонд!

Симеон Дянков - философства за Сребърния фондНяма яснота, а още по-малко сигурност в приказките на Дянков, че пари от Сребърния фонд, инвестирани в държавни ценни книжа, ще доведат до приход в бюджета и така да бъде покрит този дефицит. Това даже не е сериозно да се слуша, камо ли да се изпълни!

Дали само 3 милиарда е сумата, необходима на Дянков, или размерът отново е посочен фриволно – без изчисления, прогнози и разчети?

За първи път във фискалния резерв са налице само двата задължителни фонда – фондът „Козлодуй” и Сребърният фонд, а това за международните финансови институции означава, че в България на практика свободни пари няма, както няма и план, който да покаже на света, че тези средства ще бъдат покрити и дефицитът ще бъде финансиран.

Според Симеон Дянков, който за първи път в живота си е министър на финансите, инвестиционният рейтинг на страната и макроикономическите й показатели досега дават възможност за пазарно финансиране както на местния, така и на международните капиталови пазари. И това било достатъчно основание България да се възползва и от тези две възможности, както и от една трета възможност!

Според виждането на финансовия министър, най-правилно било да има частично погасяване на държавния дълг с приходи от продажби на ненужни държавни активи, от така наречената приватизация.

Част от дълга да бъде покрита с краткосрочни държавни ценни книжа, със срок до три години. И една друга част да бъде покрита със средносрочни еврооблигации, със срок от пет, или седемгодишни облигации.

А как ще се изплатят тези облигации – как ще се гарантира приход за погасяване – това Дянков не говори, защото още не е мислил по въпроса!

Конкретните искания на министъра на финансите трябва да бъдат облечени с конкретни приходи и постъпления – да не говорим, че когато той приказва за ненужни държавни активи – това е твърде относително, тъй като от Дянковата камбанария и болниците се оказаха ненужни, и железниците се оказаха ненужни, и имотите в чужбина също!

Кой да обясни на този самозабравил се чиновник, че да се продават имоти по време на криза, когато цените падат, сделки – няма, и единственият начин да задържиш цената на едни активи не е да ги харчиш за дупки в бюджета и външен дълг, а да ги запазиш в недвижима собственост докато пазарът възвърне нормални цени, и сделките отново тръгнат нагоре!

Приходите в условия на продажби на всяка цена и паническо търсене на купувачи със сигурност са ниски и нереални. А говорим за продажби на държавни ценни активи, не за игри на частни лица на борсата, в казино или на еврофутбол!

Масовото инвестиране в държавни ценни книжа в никакъв случай не е гаранция за бързи и високи приходи, добри и сигурни перспективи за държавните финанси. То е по-скоро е риск и възможност за загуби, но кой да му каже на Дянков?

Кой спря министър Милен Велчев когато тръгна да преобръща външния дълг и ни навлече загуби в размер на 1 милиард?

Паническото продаване и инвестиране в бързи операции само ще насочи вниманието на международните икономически наблюдатели, които ще се замислят дали България е толкова стабилна, колкото говори финансовият й министър. Това със сигурност няма как да остане незабелязано и ще намали кредитния рейтинг на страната, досега качван и поддържан изкуствено с нетрадиционни, непазарни методи и механизми.

Да рискуваш пенсионния фонд на страната, да посегнеш на целеви енергиен фонд,  да приватизираш на всяка цена без елементарно понятие за приходи – е сигурен признак за рисково състояние на финансите на държавата и панически решения и действия.

Някой дава ли си сметка за това?

Във всички случаи това, което ще забележат международни кредитни агенции и институции и в много от тях ще се породи сигурно съмнение дали действително България е финансово стабилна и платежоспособна. А това със сигурност никакви задкулисни връзки и протекции няма да спасят и омаловажат.

Кой на кого извива ръцете...

Финансовото министерство коригира предложението си за промяна в управлението на парите от фонда за подпомагане на държавната пенсионна система, известен като Сребърния фонд, и вместо до 70 на сто от средствата му да се инвестират в държавни ценни книжа, бе предложено максималният размер да е до 30 на сто, първоначално, а до 70 на сто впоследствие. Това съобщи на 22 март сутринта финансовият министър Симеон Дянков, часове преди Тристранният съвет да обсъди предлаганите промени в закона за фонда.

Социалните партньори одобриха до 30 процента от активите на Сребърния фонд да бъдат инвестирани тази година в ДЦК, като във всяка следваща година процентът да расте с по 10 до достигане на 70 процента от парите, какъвто бе първоначалният вариант.

Така Сребърният фонд ще започне да плаща пенсии чак през 2028 година, а не през 2018-та, каквото беше първоначалното намерение, записано и в закона за фонда, което е доста обезпокоително.

Безпокойството идва от факта, че размерът на фонда досега е толкова минимален, че през 2018 г., когато ще може да се използват парите му за допълнение към парите за пенсии, той едва ли ще е в състояние да покрива едва половината от годишния дефицит на НОИ.

А кой може днес да твърди, че годишният дефицит на НОИ няма да се увеличи до критични размери при така водената финансова политика от страна на Симеон Дянков?

Пламен Димитров, президент на КНСБМиналата седмица Тристранката се събра за дебат относно посягането към Сребърния фонд.

"Инвестициите в ДЦК трябва да бъде лимитирани до процент, който да е разумен – например до 50 на сто, с изричното условие тези пари да останат в българската икономика и с тях да не се плащат задължения на страната навън", заяви преди заседанието президентът на КНСБ Пламен Димитров.

 

Президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев бе далече по-конкретен и рязък:

Константин Тренчев, президент на КТ "Познавайки психопрофила на човека Симеон Дянков – бел. Л. М./, който предлага тези промени, ние сме силно скептични, защото за времето, за което той управлява, той направи неща, за които и в Буркина Фасо нямаше да оцелее като финансов министър".

"Мен ме притесняват нещата в общия контекст на този човек", каза още Тренчев.

"Основният мотив на МФ за пренасочване на част от средствата от Сребърния фонд за закупуването на ДЦК е ниската доходоносност на пласирането на средствата от този фонд, но председател на УС на този фонд е Симеон Дянков т.е самият той е виновен за тази ниска доходност", заяви председателят на БСК Божидар Данев.

Председателят на АИКБ Васил Велев бе другият след шефа на КНСБ, който защити още по-пламенно промените, свързани със Сребърния фонд.

"С предлаганите промени се цели един много по-консервативен и безрисков профил на Сребърния фонд, намаляват се лимитите за инвестиции в акции и се увеличават инвестициите в облигации. Отпада ограничението за инвестиции в страната. България е единствената страна със Сребърен фонд, който има забрана да инвестира в местни финансови инструменти. Няма друг такъв случай, нито в ЕС, нито в света", каза още Велев, което е част от истината, но не цялата истина.

„Защо Дянков не събира държавните вземания?

Димитър Манолов, вицепрезидент на КТ Той прави именно това - той умишлено не събира нищо, което може да се събере, и разчита единствено на свиване на колана. Нищо чудно крайната цел на Дянков да е да бъде съборен валутният борд, защото той е устойчив и силен, докато има резерв. Когато резервът се похарчи, следващата стъпка е отвързване на валутния курс, отиваме в плаващ курс и се връщаме в 1996-1997 г. Това коментира в предаването "Нещо повече" Димитър Манолов – вицепрезидент на КТ „Подкрепа” и зам.-председател на Надзорния съвет на НОИ.

„Парите от Сребърния фонд наистина стоят в БНБ, но сегашният закон също дава възможност за активно управление, което никой никога не е правил. Идеята беше част от тези средства да бъдат освободени така, че да раздвижат вътрешния пазар, т.е. известно е, че финансовите пазари могат да служат като източник за финансиране на икономиката на страната. Не се сещам коя икономика ще живне от това, че някой ще изкупува дълг с тях...”

Така ли ще стимулира икономиката министърът на финансите Симеон Дянков – като изкупува дълг с кредити?

Сребърният фонд ще се включи в изплащането на пенсиите чак през 2028 година, това е „резултатът” засега от обикалянето и интервютата на Симеон Дянков!

А има ли Дянков разчети с конкретни приходи колко ще е размерът на Сребърния фонд през 2028 година? Дали ще го е увеличил като „инвестира” държавни ценни книжа в него министърът на финансите?

Или Дянков ще е далече, никой няма да поеме наказателна отговорност за посягането на Сребърния фонд и ще се повтори поредната драма на безотговорност, в която нявма да има наказани.

Има ли разчети Дянков и за това колко ще има НОИ през 2028 година и какви пенсии ще получават тогава доживелите до пенсии български граждани?

Има ли разчети  Дянков за това какъв ще е размерът на фискалния резерв след неговите авантюри да се прави на финансов министър?

Кое е по-далновидно: да се изплаща външен дълг от Сребърния фонд, или да се инвестира в еврооблигации за същото?

Дали еврооблигациите са изгодна инвестиция след трусовете в Еврозоната – Дянков досега не е дал смислен отговор на този въпрос.

Сребърният фонд губи всяка година 40 млн лева каза министърът на финансите Симеон Дянков. Доколко вярно е това?

„Доходност на средствата от Сребърния фонд има и тя е над 200 млн. лв. Парите за тези години се съхраняват на нискорисков депозит в БНБ, но чрез операциите на централната банка те се увеличават, заяви Димитър Бранков, зам.-председател на Българска стопанска камара (БСК) пред телевизия България он ер. - Причината обаче средствата на фонда да не се увеличават е, че тези пари не се капитализират в Сребърния фонд, отиват в държавния бюджет, като част от средствата, които БНБ внася в бюджета.

„...Ако беше прието предложението 70 на сто от парите да се инвестират, това щеше да доведе до практическо намаляване на валутното обезпечение, на валутния борд и до намаляване на валутната маса в обръщение”, обясни Бранков.

Прогнозата на Бранков е, че при сегашния сценарий през 2028 година фондът едва ли ще разполага с много средства, за да се компенсира нарастване на пенсии, дори и за по-ограничен период.

Когато си използвал единствено нисколихвен депозит в БНБ, а не си използвал възможността да правиш такива депозити в други банки, при други лихвени проценти, в акции, в облигации, ти не може заради едно твое бездействие, защото ти си бил управляващ на този фонд, да кажеш, че този фонд е неефективен”, коментира депутат Емилия масларова от парламентарната трибуна.

Министърът на икономиката енергетиката и туризма Делян Добрев освободи от длъжност изпълнителния директор на Българския  енергиен холдинг Йордан Георгиев. На негово място ще бъде назначен досегашният управител на НЕК Михаил Андонов, съобщи пресцентърът на МИЕТ.

Мотив за освобождаването на Йордан Георгиев е нуждата от мениджър, който познава в детайли развитието на енергетиката в България.

Пита се кога започна министър Делян Добрев да отбира от енергетика, та да може да преценява правилно кой е добър и кой не става за шеф на Българския енергиен холдинг?

Или отново бе играно: партията реши, а защо не Симеон Дянков реши, за да се бърка по-безпроблемно в Енергийния фонд?

Държавата е национализирала дохода от Сребърния фонд и той няма да бъде за пенсионерите, а ще бъде разходван в бюджета - каза пред Радио „Фокус” Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара /БСК/.

Как тогава да сме спокойни, че министърът на финансите Симеон Дянков ще осигури възстановяване на този фонд в посоченото време?

На третата година от управлението на ГЕРБ и по-конкретно на Симеон Дянков, усещането, че все още има държава изчезва необратимо.

 

Коментари 

 
0 #1 НЕ ВИ ЛИ ПИСНА 2012-03-26 15:37
BANANOVA REPOUBLIKA BULGARIA -

http://www.youtube.com/watch?v=AwA5HEF0O44&feature=related
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене