Това ли са всички от „Наглите”, които отвличаха хора?

ТемидаНа 2 април 2012 година – четири души на брой, при осем задържани  по делото, наречено от Цветан Цветанов „Наглите” получиха ефективни присъди. Т. е. само половината от всички задържани бяха осъдени.

На тази група бяха стоварени 11 отвличания и един опит за похищение.

Двама от подсъдимите бяха оправдани за това, че са сформирали и ръководили организирана група за отвличания.

Братята Радослав и Митко Лебешковски бяха оправдани за участие в бандата, както и че са помагали за част от отвличанията. Те получиха условни присъди от по съответно 1, с 3 години изпитателен срок и 2, с 4 години изпитателен срок за притежание на 50 патрона и два газови пистолета, незаконно преработени в бойни.

Подсъдимите Павел Петков и Цветозар Славчев бяха оправдани по всички обвинения, тъй като за тях прокуратурата не успя да представи почти никакви доказателства.

Двама от подсъдимите бяха убити докато траеше процесът, но съдът обяви, че имат „доказано участие” в организираната престъпна група.

Както се казва - толкова доказателствен материал – толкова осъдени!

Цветан Цветанов, вътрешен министърВ хода на съдебния процес - един от подсъдимите категорично се отказа от показанията си и заяви пред Софийския градски съд /СГС/, че те са плод на натиск от прокуратурата и МВР.

 

След показната акция в края на 2009 година, премиер и вицепремиер възторжено заявиха, че са разкрили всички извършени отвличания...

Да разкриеш отвличания означава да заловиш и докажеш вина на поръчители и извършители - от шофьора до мозъка, който организира цялата схема на похищенията.

Да разкриеш отвличания означава да установиш по безспорен начин следния вид умишлени действия на професионалисти като:

  • Бивши и настоящи служители в МВР;
  • хора, с изключителна компютърна грамотност;
  • хора от комуникациите на мобилните оператори и телефоните;
  • които имат достъп до всякаква вътрешна информация;
  • хора, с умения в разузнаването;
  • хора с умения в подслушването;
  • хора с добри познания по заглушаване на разговори, проследяване, компютърно следене, хора с медицински показания и умения, а също така и фармацевти;
  • хора с добра юридическа грамотност;
  • хора, и с информация за имоти и кадастър;
  • автомонтьори, добри специалисти по изготвянето на фалшиви документи, служители в банки та чак до политици. И тук не мога да пропусна мозъците на схемата и осъществяване на отвличанията.

Това не се случи по делото „Наглите” и такива хора не бяха търсени.

За да се биеш в гърдите, че си се справил с отвличанията би следвало да си стигнал до всички тези, ангажирани в отвличанията хора, които организирано, добре стиковано и изключително професионално действаха като заличаваха следите си.

Отвличанията като престъпления срещу личността са известни с една отлика – трудно се разкриват, тъй като всяка брънка от веригата трябва да бъде проследена, с доказано участие и връзка с другите брънки в схемата, но без всички участници в схемата да се познават.

Такова нещо по делото „Наглите” не бе изследвано и доказано.

Какви са доводите за тези мои изложени по-горе твърдения

Ангел Бончев, с отрязаните два пръстаМястото на раните на отрязаните пръсти на отвлечения Ангел Бончев бе професионално обработено, от медицинска гледна точка.

В кръвта на Бончев лекарите от Военно-медицинска академия откриха наличие на упойващи и наркотични вещества, изчистването от които щяло да отнеме време, съобщиха тогава медици експерти.

Някой замисли ли се върху тези два факта, за да потърси сред фармацевтите, търговците на медикаменти /главно нелегално внесени – Л. М./, някой разпита ли митничари, хирурзи, аптекари даже?

Отговорът е отрицателен поради една проста причина – в България няма ефективен контрол /не говоря за официално регламентирания контрол – Л. М./ върху вноса на упойващи и наркотични вещества, който да позволява да се проследи поръчител, платец и получател на такива вещества.

Няма и създадена компютърна база данни за такива дейности...

Съпругата на Бончев бе отишла на среща с похитителите, която среща е била съгласувана с МВР и с гаранциите, че при тази акция ще бъдат задържани похитителите.

Вместо това – похитителите, взеха подкупа и избягаха със съпругата на жертвата, разбрали по някакъв начин, че МВР участва и контролира предаването на подкупа.

Как МВР разбра, че похитителите са усетили присъствието на полицейски служители?

Установи ли се дали лица от МВР, са съобщиха на похитителите, че МВР е в играта?

Твърдението, че съпругата на Бончев е съгласувала отиването си за предаване на откупа с полицията не бе доказано от нито един източник, а както е известно, подобно твърдение постави в опасна ситуация съпругата на жертвата и тя беше отвлечена!

Анонимен източник от МВР съобщи тогава, че похитителите са забелязали на мястото на предаването на подкупа полицейско присъствие – въпросът е: толкова ли тъпо е било прикрито това присъствие, че да бъде забелязано, или бивши полицейски служители са проследили със съответните методи процеса на връзка – предаване на подкупа – похитители?

Това разследвано ли беше, доказа ли се защо полицейската операция бе провалена?

Течът в тази операция е бил толкова добре прикрит от вътрешния източник, че при други случаи, полицейски шефове са се чудили дали изобщо да съобщават какво предстои да се прави!

За да бъде отвлечено едно лице обикновено се подхожда по два начина: или дълго време се проследяват навиците му, или похитителите получават вътрешна информация от най-близкото обкръжение на набелязания за похищение. Това разясни експерти и бивш служител от специалните служби за "Хроники".

Как бе разследвана тази част от плана за отвличането на Ангел Бончев, така и не стана ясно.

Източници на на сайта „Хроники” съобщиха, че провалът на МВР при предаването на откупа за отвлечения Ангел Бончев е станал, след като похитителите са успели с модерна техника да заглушат всички мобилни връзки и GPS. Другата версия на нашите източници бе, че похитителите успели да разпознаят един от секретните служители на ДОИ /външно наблюдение/.

"Това твърдение е нелепо" - коментираха за сайта "Хроники" други наши източници, бивши антимафиоти, тъй като колкото и да е мощна една техника за заглушаване, то тя все пак покрива определени параметри, които няма как да са безкрайни.

Що се отнася до разпознаването или забелязването на служител на ДОИ - то по-вероятно било поведението му да е предизвикало съмнения у похитителите, а не самият служител да е бил разпознат!

Явно контролът, който са упражнявали полицаите на мястото на предаването на откупа, не е бил достатъчно професионално организиран - т. е. незабележим, невидим.

От друга страна, нито един от източниците на информация, нито една медия не съобщи за подозрително поведение на другия участник в предаването на откупа -съпругата на Ангел Бончев, в момента на предаването на сумата на похитителите.

Източници на „Хроники” допуснаха, че е твърде вероятно похитителите на съпругата на президента на "Литекс", Ангел Бончев, Камелия да са разполагали с устройство, което е засякло мобилните телефони на намиращите се наблизо полицаи. По този начин престъпната група е разбрала, че предаването на откупа е контролирано от ГДБОП – за това съобщи и Дарик радио тогава.

Интересен момент в тази провалена полицейска акция е и този, че похитителите са засекли телефоните на служителите на МВР и са заглушили сигнала им, като по този начин са прекъснали връзката между полицаите и съпругата на похитения Бончев. След това Камелия Бончева е била вкарана насила в намиращ се наблизо автомобил и е отведена в неизвестна посока...

За засечеш сигнали на телефони, за да успееш да заглушиш незабавно връзка на полиция с участник в предаване на подкуп – това предполага изключително добри познания и умения в комуникационните технологии, това предполага и устройства за засичане, компютърна връзка с подслушването и техническа възможност за заглушаване и прекратяване на комуникация - действия, които също разследващите делото на „Наглите” не са проверили детайлно и разследвали.

В България липсва база данни в компютърен масив с имена на лица, закупили  конкретни високотехнологични устройства и техника за проследяване, подслушване, както и компютърни програми за осъществяване на контрол върху комуникациите със съответните параметри.

Липсва база данни с конкретни имена на компютърни специалисти, които имат уменията да извършват горе изброените операции и действия.

По делото „Наглите” тези много важни и съществени детайли изобщо не са проверявани, разследвани и доказани за когото и каквото и да било.

Оттук и поръчителите, мозъците и вътрешните информатори са останали в голямата си част неизвестни.

"Системата е пробита от корупция" - това чул от свой приятел президентът на футболен клуб "Славия", Венцислав Стефанов, в интервю за в. "Стандарт". Синът на Стефанов бе отвлечен и въпреки информацията за платен откуп - не бе пуснат на свобода. - Мога да ви кажа, че има над 20 такива случая след моя син и държавата не си е мръднала пръста. Разговарял съм с държавни секретари, с министри, с прокурори. Виждал съм се и с известни хора от чужбина като Кака Каладзе и с кой ли не. Какво значат 5-10-20 души, които се занимават с това, пред една цяла държавна машина и защо не може да се справи с тях?

5-10-20 души в група според Стефанов се занимават с отвличания – но съдът осъди четирима?

Съдът не получи достатъчно доказателства за организирането на отвличанията, за поръчителя, за авторите на схемата, за координаторите на операцията на похитителите, за мозъка, родил тази перфектна машина за похищения...

Показанията на Любомир Димитров са били записани и изслушани на няколко поредни заседания по делото „Наглите”.

От записите като на няколко пъти се чувал как зам.-главният прокурор Бойко Найденов и шефът на ГДБОП, Станимир Флоров са предлагали различни гаранции срещу показанията му. Стигнало се дотам, Флоров да убеждава задържания да свидетелства, като му гарантирал, че може да му осигури извеждане от страната с нова самоличност...

Търсена е била връзка на задържаните по „Наглите” с друг „знаков” обвинен, Алексей Петров, но такава не е намерена и не се доказва в процеса на разследване.

Кои факти разклатиха края на делото „Наглите”

Не бяха събрани достатъчно годни доказателства, за да бъдат издирени профилираните експерти и специалисти, за които говоря в началото на този анализ, хора със съответни познания  и умения да си служат с високотехнологични средства и компютърни програми.

Не бе търсен начин да се докаже съпричастие на такъв вид експерти от органите на разследването.

Не бе установена цялата схемата на отвличанията /поръчителство, похищения, вземане на подкупа, грижа за укриване на жертвата, грижа за съхраняване на добро здравословно състояние на жертвата, проследяване на действията и решенията на полицията и съпричастните към разкриването лица и институции/, съпричастието в схемата на похищенията на различни видове специалисти, за да бъдат трудно разкриваеми похитителите.

Така в крайна сметка по това дело не бяха установени, заловени и осъдени поръчителите, помагачите, информаторите от евентуалната организирана престъпна група.

Ако приемем, че осъдените по делото за отвличания са извършители, то те нямат конкретен личностен мотив, насочен към самата жертва, и в този смисъл извършеното от тях увисва някак самоцелно във въздуха.

Т. е. в деня на произнасяне на присъдите „Наглите” се оказаха ...неорганизирани?!?

Дали осъдените четирима по „Наглите” са извършителите на отвличанията – според присъдите – да, но реално нещата не са така безупречно доказани и убедителни...

Далеч съм от мисълта да оспорвам или коментирам изявленията на вътрешния министър Цветан Цветанов по делото „Наглите”, тъй като освен откъслечните и твърде оскъдни знания и интелектуален капацитет.

При него се свеждат по-скоро до комплексарщина, отколкото до аргументирани доводи. За Цветанов е далеч по-важно да говори за задържани от него лица с прякорите им, за да покаже, че е запознат с тях, но това определено не е така. Затова и думите му: „Църо и Павката – Прасето бяха част от организирането на предстоящо отвличане на едно момиче, дъщеря на виден български бизнесмен... Удовлетворително е, че сме успели да предотвратим едно поредно отвличане, което щеше да бъде извършено на територията на страната... Когато започнахме работа по тази група и когато бяха задържани лицата, ние бяхме на началния етап на разследването...

Тази група се състоеше от доста лица, но за да има постоянна мярка, трябва да има и достатъчно доказателства, за да бъдат оставени с постоянна мярка...”

Един сериозен политик, какъвто вътрешният министър явно не е не би следвало да говори за хората с прякорите им, защото когато те се окажат невинни и грешно набедени и задържани – нещата с тяхната легитимация се връща като бумеранг върху имиджа на този управник.

Казано по-просто: фамилиарно и неинтелигентно е да се използват прякори на хора, които са уличени за дадено деяние, но все още липсва доказана вина.

Конвенцията на ООН за борба с организираната престъпност както и други подобни документи са много ясни и категорични, но... за организирана престъпност говорим не когато тя съществува, а когато съществуващата бъде разкрита с годни доказателства. А това по делото „Наглите” не бе убедително свършено.

Ето и коментарът на един отвлечен, даден на 3 април сутринта в предаването „Гореща точка”:

Киро Киров: Защото минимум групата трябва да е имала покровител, за да може да действа толкова дълго време. Да осъществи 12 отвличания без да се притеснява. Да превърне тази си дейност в един бизнес. Да тормози гражданите, а държавата да не може да защити своите граждани. Не го прави. Някой трябва да ги покровителства. Да не говори, че някой трябва и да ги ръководи. Те не са достатъчно организирани. Какво се оказва, че в цялата държава цари хаос, само в престъпността има организация. Как ще стане?

... Така че това е един много сложен въпрос. Освен това един път аз при вас казах, че моето вътрешно усещане е, че аз не виждам човека, който с мен разговаряше. То нямаше някакви разговори, но заплахи „пиши от къде да се вземат парите, синът ти не те слуша, моят ме слуша, аз съм минал 2000 км, за да дойда при теб”...

... Освен това един път дойде някой, който само се показа. Имам предвид не визуално, тъй като аз съм с качулка, и попита „как сте, г-н Киров”. Нито един от тези не би се обърнал към мен по този начин.

Водещ: По този начин.

Киро Киров: И с „ви”.

Водещ: Става въпрос за човек с по-различен ценз.

Киро Киров: Да. Човек, явно тартор. И човекът, който ме снимаше, и човекът, който дойде да ме пита „къде сте вечеряли със сина си последния път” при предаването на парите, можеше да ми постави въпроса „дайте доказателство, че той е жив”. Как – питайте го къде сме вечеряли последния път. И той дойде запъхтян при мен. Синът ми казва, че отговорът е дал след час и половина. Значи бил е някъде, дошъл е до там да ме пита...

... За мен има хора, един или повече, които не са сред подсъдимите, това е моето вътрешно убеждение. Аз не съм видял, не съм чул, не мога да разпозная глас...”

Известно е, че около или над 6 млн. са били събрани от откупи по отвличания. В същото време не е проследено движението на такива големи суми в банките, не са проследявани трансфери около датите на получаването на откупи.

Или пък ако е имало такива трансфери и не са засечени, то явно в някои банки има вътрешни хора, които са съдействали на вносителите на откупи.

Разследването не е работило по финансовия статус на евентуалните заподозрени и техните семейства, близки и приятели – т. е. оказва се, че разследващите са заключили, че не е важно дали тези хора, близките и приятелите им са получили големи суми в банки, дали са ги изнесли от страната, дали са закупили имоти и дали са си позволили разходи много над получените приходи.

Размерът на сумите, получени от откуп са значителни, как такива суми се перат – това проверявано ли е?

Защото ако е работено в тази насока щяхме да видим в съда банкови служители, служители от гранична полиция, съда, прокуратурата, МВР, Нотариата, най-малко – а такива не бяха забелязани.

Престъпления като отвличанията не може да се осъществява без протекции и чадър от властта, а кой отваря чадъра във властта – корумпираността на политиците. Май от тях тръгва обратното броене за недосегаемост и безнаказаност.

От тях може да идват и предупрежденията за проследяване, подслушване и разследване – а с такъв чадър една несъздадена от държавата специализирана служба за борба с отвличанията няма как да се пребори.

Политиците имат достъп до магистрати, МВР, шефове в „Гранична полиция”, ДОТИ, ГД „БОП” и прочие – достъп, който никъде не се регистрира и отчита.

Те познават банкери, те пресичат границата при специален режим, тях никой не ги следи, никой не се съмнява в почтеността им, никой не ги разследва – а това е напълно достатъчно, за да се прикрият такива тежки престъпления като отвличанията и трудната им разкриваемост.

Очаквайте какво държавата не направи за три години по отвличанията.

 

Коментари 

 
+2 #1 Теди 2012-04-03 15:14
Защо мълчите за НОВАТА КАЛИНКА?

Шефът на изпълнителния съвет на Фонд „Научни изследвания” Рангел Гюров е фалшив професор и е назначен в нарушение за закона!
http://www.segabg.com/article.php?id=595564
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене