Министър Цветанов помните ли черния виц: "Другарю майор, арестуваният си призна, че е Вазов, но почина!"

Бойко Найденов, зам.-главен прокурорСлед присъдите по „Наглите” тепърва ще търсят боса на отвличанията и парите от откупите!

"Аз смятам, че ако имаме ефективност в правораздаването, съкратени срокове за произнасяне с осъдителна присъда, нещата биха изглеждали различно.Това изрече вътрешният министър Цветан Цветанов сутринта на 4 април в разговор с водещия Виктор Николаев...

... Аз се надявам, че на Апелативен съд нещата могат да бъдат променени..."

Звучи като мракобесие - съкратени срокове с произнасяне на осъдителни присъди!?!

Още ли сме в Европейския съюз или Цветанов си изпусна нервите и загуби контрол над това, което говори?

Така ли се разбира ефективното правосъдие в Европа? Или това е представата единствено в главата на МВР-шефа?

Водещ: Вярвате ли на Гребеца, който е казал, че мозъкът на „Наглите” е високопоставен влиятелен човек, който по принцип не е с престъпно минало? И знаете ли кой е този човек?

Цветан Цветанов: Да. И това беше споменато конкретно с името в началото.

Водещ: Кой?

Цветан Цветанов: Но това беше в условията на разговор с оперативните работници. Няма как това да послужи като доказателство. И затова не е споменавано.

Водещ: Вие името знаете ли го? И защо не го казвате?

Цветан Цветанов: Да. Знаеме го името. Но в процеса на доказване не бяха събрани доказателства.

Водещ: С какво се занимава точи човек след като не е с престъпност?

Цветан Цветанов: Това име беше споменато и от част от задържаните. Тоест, от част от жертвите на тази организирана престъпна група. Знаете, че и Маникатов, и Ангел Бончев имаха възможност...

Високопоставен човек, без криминално минало бил мозъкът - а защо не е задържан и с доказана вина?

На 3 април съдът прочете присъдите на половината от задържаните по делото за отвличане „Наглите”, и другата вечер зам.-главният прокурор Бойко Найденов се появи по телевизията, за да каже две взаимноотричащи се неща: че е доволен от присъдите и че продължават да търсят боса на групата и 6-те милиона!

„Прокуратурата продължава да събира доказателства за боса на „Наглите” и да търси парите от откупите, платени за отвлечените, съобщи Найденов. - Бандата е прибрала близо 6 милиона лева за 12-те си жертви, а част от парите вероятно са заровени край София, твърди заместник-главният прокурор Бойко Найденов, ден след присъдите по мегаделото.

Нито бос, нито пари от отвличанията, зам.-главен прокурор говори за заровени пари край София като за заровено съкровище, което тепърва ще се търси!

„Кой би могъл да знае къде са парите, освен някой от самите тях? Не вярвайте, че извършителите на тези престъпления ще се доверят на банковата система и ще ги внесат на влог. Проверили сме, не са там”, каза прокурорът, ръководил разследването.

„Общо взето в разговорите, които водехме, се споменаваше, че са изнасяни в чужбина, харчени са, заравяни са... Но това е в сферата на приказките”, уточни Найденов.

Няма бос, няма схема на отвличанията, не са заловени всички от евентуалната схема, тъй като не са разкрити, няма и помен от използване на високотехнологични устройства, нито от ползване на услугите на медици за състоянието на похитените - е, какво има тогава?

Кои са били къртиците в различните звена също не е изяснено – тогава за какво се хвали вътрешният министър Цветан Цветанов и с какво?

„Полицията не е работила достатъчно усърдно и не е събрала годни доказателства за отвличането на Илиян Цанев”. Това сподели в студиото на предаването „Тази сутрин” Красимир Цанев, баща на една от жертвите на „Наглите”.

За похищението точно на Илиян Цанев, присъда от всички подсъдими, получи само Любомир Димитров. Съдът прие, че той е бил помагач в отвличането, а не сред хората, извършили самото похищение.

„...Няма повече осъдени, защото не е работено по случая, защото не са събрани материали, които да бъдат годни в съда”, сподели Цанев - „В конкретния случай аз нямам никакви претенции към съда, тъй като те работят на базата на събраните материали. Очевидно е, че в тези седем седмици, в които синът ми бе отвлечен, почти нищо не е направено от разследващите органи, за да се събере годен материал”, добави Цанев.

Нелепо звучи и обяснението на Бойко Найденов по неразкритото отвличане на Гунински: „Отвличането на Гунински беше последното, което беше извършено и негово държане беше в апартамент или къща, която не можахме да намерим”...

Полицията не успя да събере годни доказателства за това кой е мозъкът на въпросната група за отвличания.

Не бяха събрани и доказателства за взетите 6 милиона, взети от близки на жертвите.

Т. е. към датата на присъдата организираната група е била без организатор, и без намерените пари, взети от откупи.

Половината от задържаната група се оказана оправдани и оневинени за 12-те отвличания...

Тогава на какво се радват от МВР и лично министърът?

„Знаехте, че когато станах министър, септември месец 2009 година беше отвличането на Гунински, което всъщност беше първо за сегашния кабинет – обясни МВР-министърът Цветан Цветанов в предаването „Тази сутрин” с водещ Виктор Николаев.

- Осъден за Гунински няма – репликира Николаев.

- И в процеса на работа заедно с колегите успяхме декември месец да бъде задържана тази група...

Какво се случи месец декември 2009 година, времето за което Цветанов говори, че е била задържана групата за отвличания...

Да си жив, че умря – така МВР „разкрива” тежки престъпления!

Малцина си спомнят към днешна дата, че на 30 януари 2009 година, 45-годишният Йордан Цонков-Джиджи, бе убит в столичния квартал "Люлин" и тутаткси Цветановото МВР му лепна отвличането на Ангел Бончев и свърза убийството с два взривени автомобила в квартал "Манастирски ливади"!

Какво се случи - час след взривовете е бил убит Йордан Цонков в "Люлин", а по-късно в районното почина Пламен Куцаров, на когото лепнаха, че уж Цонков "проговорил" преди смъртта и издал "колегата" си Куцаров, като разказал каква е била ролята му в отвличанията на Бончев и съпругата му! И въз основа на тези "показания" на Цонков, антимафиотите арестували Куцаров, но той взе, че умря след спецакцията в районното!

Според в. "Телеграф" тогава, малко преди да умре застреляният Цонков "признал", че Пламен Куцаров е бил с него при отвличането на Бончев! "Телеграф" си затвори очите за факта, че идвайки на местопроизшествието, полицаите са заварили мъртвия Цонков. Как е говорил и правил признания Цонков, след като е бил вече мъртъв - "Телеграф" и източниците му не намериха за нужно да обяснят....

Авторите на сюжета завършиха комбинацията с версията за организирана група за отвличания, застреляният Цонков-Джиджи бива свързан с Христофорос Аманатидис - Таки, който в момента се издирва с европейска заповед. Та преди да умре, според сценаристите от МВР, Цонков признал и че в по-ниските редици на престъпната организация имало недоволство срещу Таки, на когото той, Цонков е бил и учител в бандитизма!

"Допустимо е да има връзка между убития снощи автокрадец и загиналия при все още неизяснени обстоятелства арестант при разпит", заяви пред репортери генерален комисар Павлин Димитров, който присъства на заседанието на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

МВР продължи да бълва смехотворни версии...

Кой умира пръв и кой втори - Цонков преди Куцаров, или Куцаров преди Цонков - по тези факти се появиха в медиите разнопосочни твърдения. Починалият след тест с полиграф в полицията Пламен Куцаров и убитият през нощта в столичния квартал "Люлин" Йордан Цонков - Джиджи, са участници в групата, извършила отвличане на лице, с прякор Цигането. Убийството на Цонков е следствие на ареста на Куцаров и представлява разчистване на преките извършители. Това сочат данните на разследващия отвличането и смъртта на Куцаров екип, това предаде Дарик радио като се позова на източници от разследването.

Това твърдение на Дарик не бе повторено нито от една медия, но пък според него - първо е бил задържан Куцаров, а след това убит Цонков.

На мъртвия Цонков бе лепнато още едно неразкрито престъпление, този път във в. "Стандарт". Според вестника разстреляният Йордан Цонков-Джиджи е бил разследван за отвличането на сина на Венцислав Стефанов, бил и в основата на дръзкия обир на банка "Биохим" през март 2004 г.

Защо е бил на свобода Цонков след като е бил замесен в такива тежки престъпления - това  не си направиха труда да обясняват от МВР.

Джиджи бе наречен "славей" и бе нарочен, че е бил основният свидетел на полицията срещу група за похищения.

От МВР бяха забравили, че на 11 август 2008 г. вече бяха съобщили, че убитият преди седмица тогава, 34-годишен подземен бос Тотю Тотев - Бореца, е бил ликвидиран като отмъщение за отвличането на Ангел Бончев и съпругата му Камелия. Още един убит, виновен за отвличането на Бончеви! Защо никой от МВР не го свърза тогава с Цонков и Куцаров, докато диплеха сюжети пред репортери?

От двама мъртви - колко полза можело да има МВР-то! Само някой да се сети! Мъртвият Цонков е бил регистриран за кражби и измами, но обира вината и за двата взривени автомобила, и за отвлечените Бончеви, за отвличане на бизнесмен с прякор Цигането, за "обучението" на Таки, и изобщо се оказа, че човекът си бил в много квалифицирана престъпна група!?

Да се върнем на починалия "по време на разпит" Пламен Куцаров. Ако е бил разпитван, за да признае връзка с отвличанията на семейство Бончеви - нищо чудно, че е починал. Получило се е като в онзи черен виц: "Другарю майор, арестуваният си призна, че е Вазов, но почина!"

Друг подобен случай за смърт, настъпила по време на разпит с детектора на лъжата и беседи с полицаи поне аз не съм чувала!

Куцаров почина докато полицаите са го водили в Дирекция "Противодействие на организираната и тежката престъпност", за да му бъде повдигнато обвинение за отвличане.

Арестантът Куцаров е умрял от стрес - "Притеснил се и починал." Така отстраненият след инцидента шеф на сектор "Контратерор" в бившата ГДБОП, Ангел Димитров известил приятелката на Пламен Куцаров за смъртта му. Приятелката на мъртвия арестант, Виолета Ницова разказа пред Би Ти Ви, че тя също била задържана за около 24 часа, но отделно от Куцаров:

"Бяха около 15 маскирани полицаи. Свалиха го на земята, удряха го, той викаше. Сложиха му белезници и черна качулка на главата, голяма като торба. Търсиха оръжие, обърнаха целия апартамент, но нищо не намериха", разказа Виолета.

"Задушаване е причината за смъртта на 29-годишния арестант Пламен Куцаров". Това е потвърдил адвокатът на близките му Тодор Апостолов, според в. "Стандарт". Апостолов се базира на заключенията от аутопсията. Куцаров е починал в полицейския автомобил. Арестантът не е бил удушен механично, а не е имал достъп на кислород, защото е бил с качулка без прорези за очите и устата, твърдят близките му. В момента на смъртта му с него са били трима оперативни работници от ГДБОП. Мъжът е починал по пътя между Института по психология и ГДБОП. Антимафиотите усетили, че мъжът не диша и са обърнали колата към "Пирогов".

Така е започнало да се работи по бъдещия сценарий в МВР – разкриване на отвличанията...

На 11 юли похитители отвлякоха съпругата на освободения бивш президент на "Литекс" Ангел Бончев, Камелия, и то в момент при предаването на част от откупа, поискан за свободата на Бончев. След това похищение се появи твърдение, че Джи Пи Ес-ът в чантата с парите, престанал да излъчва около село Мърчаево, а екипи на ГДБОП и проследяването се намирали на няколко километра от Бончева, тъй като разчитали да следят движението й по Джи Пи Ес.

Минути след това ново отвличане, шефове в органите на реда са се чудили как и дали изобщо да съобщават за това – още тогава научи „Хроники”. Чак когато в новините на Нова телевизия бе съобщено за случилото се, е било проведено бързо съвещание в тесен кръг високопоставени МВР-чиновници, за това как да бъде поднесена информацията за полицейския гаф при връчването на откупа.

Никой не се сети да си посипе главата с пепел тогава, за това, че една контролирана полицейска операция се превърна в огромен гаф!

А някой спомня ли си днес, че след отвличането на Ангел Бончев, МВР официално отрече изчезването му да е по причина на похищение?!

Или колко смешно и нелепо прозвуча информацията на РИА Новости, че българската полиция е успяла да намери отвлечения Ангел Бончев, след като на всеки един що-годе грамотен и следящ пресата българин бе ясно, че натъкването на полицейския патрул на изхвърления Бончев е било чиста случайност!

Отвличанията на хора – това бе част от безсилието на държавата!

Трафикът на момичета с цел проституция докарвал милиарди – обяви вътрешният министър Цветанов цифри, които далеч не са негова заслуга, а на Центъра за изследване на демокрацията.

На фона на тези цитирани от министъра милиарди – някакви си 6 милиона, получени кеш от отвличания са капка в морето, но разследващите така и не успяха да ги разкрият.

Как са разследвали и как се работи по отвличанията в Република България

Ето какво събра като експертни мнения за този вид престъпления „Хроники” към датата на похищение на Ангел Бончев:

Ето какво обобщиха за сайта "Хроники" експерти юристи и бивши служители от полицията и службите около случая "Ангел Бончев":

Крайно време е да се създаде звено за спешни случаи на отвличания, убийства и други специфични тежки престъпления. Засега професионализмът на похитителите надхвърля професионалните качества на служителите на полицията и специалните служби. Това бе първото, което заявиха експертите криминалисти, светила в бранша.

 • Липсва връзка на едно такова специализирано звено с следните брънки от веригата, които се ползват при подобни престъпления.
 • Липсва ефективно работеща агентурна мрежа от сътрудници, на която да разчитат служителите от "Издирване" за получаване на информация;
 • Липсва ефективна база данни с непрекъснато актуализираща се адресна регистрация на гражданите за цялата страна и движението им;
 • Липсва възможност специализираното звено, което работи по тежки престъпления срещу личността, да ползва информация за движение на парични трансфери в страната и извън нея и то главно от банките;
 • Липсва възможност да се идентифицират и проследяват бързо телефонните обаждания на похитителите с близки на жертвата, което също е силен коз за извършителите на отвличането;
 • Липсва пълна, подробна и детайлна информация за частната практика на лекарите в страната, както и информация за закупуване на определен вид лекарства от аптечната мрежа, което също би помогнало в разкриването на отвличания на хора;
 • Липсва пълна и непрекъснато актуализираща се информация за смените на собствеността на автомобили, както от КАТ, така и от Нотариата, тъй като често при продажби на автомобили не се променя името на собственика, за да се спестят бюрократични формалности, и по тази причина следващият собственик липсва в базата данни от масивите на КАТ;

Много често, при отвличане на не толкова публични личности, МВР изобщо не разбира за случилото се. Близките на жертвата предпочитат да не известяват органите на реда, за да се избегнат усложнения при преговорите и връчването на откупа. Да не говорим, че е обществена тайна корупцията в средите на МВР, Прокуратурата и други служби, което също кара хората да предпочетат да решават сами проблемите си с освобождаването на отвлечения техен близък и да крият за това.

За успеха на освобождаването на отвлечено лице са важни първите часове, когато лицето може да бъде изведено от страната по въздух, ж. п. транспорт или шосетата на страната.

 • Липсват изградени връзки с граничните власти, които да се допълнят и ползват с данни за пътниците, които пътуват с рейсове и влакове. Все още не се вземат и вкарват в масив тези данни, както това се прави на аерогарите.
 • Твърде тромава е машината на МВР и службите "Издирване", докато се включи с връзка с останалите служби, данни и служители, от които биха оказали помощ при акцията по разкриване на отвлечената жертва.
 • В страната все още липсва надеждна и актуализираща се база данни по собствеността на имотите, в което и да било селище и най вече на имоти в извън населени места, каквито предпочитат да ползват похитителите;
 • Агенцията по вписвания работи в твърде разтегливи срокове по смяна на собствеността на имотите и тя няма връзка с общинските служби и Агенцията по кадастъра за действителните собственици на имоти, състоянието им и дали някой ги ползва в момента;
 • Липсва пълна и непрекъснато актуализираща се база данни за почерка и характеристиките на различните отвличания;
 • Липсва методика на поведение и правила при разкриване на дадено похищение. Например, колкото по-дълго се проточи преговорният процес с близките на жертвата, толкова по-малка е вероятността тя да бъде открита жива, или в добро здравословно състояние;
 • Липсва пълен контрол над психотропни лекарствени средства, с каквито често обработват жертвите. Почти задължително е към групата, извършила отвличането да има и добър професионален лекар, който да следи състоянието на жертвата;
 • Липсва информация за начина, по който изкарват хляба си отделни граждани, което улеснява престъпниците и затруднява работата на антимафиотите;
 • Липсва непрекъснато актуализираща се информация за това къде работят след освобождаване от държавна служба антимафиоти, експерти компютърни специалисти, експерти по подслушването, по комуникациите, по изработването на фалшиви лични документи, по издирването и такива, притежаващи определени разузнавателни и бойни умения;
 • Липсва база данни с пълна, и непрекъснато актуализираща се информация за оръжието и характеристиките на бойните патрони в населението - това, което не е регистрирано официално, това, което се внася, това, което бе откраднато от ОСО, това прониква нелегално в страната;
 • Липсва непрекъснато актуализираща се база данни с надеждна информация за уреди за подслушване, заглушаване на подслушването, параметри на различните и най-нови технологии, техника за проследяване, техника за подслушване на полицейски честоти, техника за подслушване на телефоните и мобилните връзки на близки и приятели на жертвата;
 • Липсва база данни за сървърите за абонати и ползватели на различни видове сайтове, както и непрекъснатото актуализиране на тези информация;
 • Липсва актуализирана информация за пребиваването на чужди граждани в страната информация за тяхното местонахождение и тяхната професионална реализация – разчита се предимно на официално подадената в отделните управления на полицията.

С всички тези бази данни и тяхната непрекъсната актуализация едно специализирано звено за борба с отвличанията на хора би могло да стъпи на здрави и професионално организирани основи, за да бъде в помощ на разследващите органи и прокуратурата.

Това звено трябва да знае местонахождението на криминално проявени лица, кога са задържани и за какво, какви връзки са осъществили и с какво са се занимавали... Споменавам една стотна от това, с което МВР не разполага, за да стане ясно, че не Кръгли маси, съвещания, напоителни интервюта по медии са някаква превенция срещу тежките престъпления срещу личността в организираната престъпност, а пари, дадени за оборудване и професионални действия от експретно подготвени лица.

Радетелите на разбиване на агентурния апарат нехаят колко загуби полицията в разкриваемостта на тежките престъпления.

Хвалба ли е да слушаме от устата на вътрешния министър как изнасяме престъпност зад граница?

Цветан Цветанов, вътрешен министърТехническо оборудване, модерна техника, компютърни специалисти, автомобили, отделни екипи от психолози, анализатори, специализирана база данни за този вид престъпления, допълнителен бюджет за службите по издирване, спешни промени в Наказателно-процесуалния и Наказателния кодекс – това е малка част от всичко, което спешно следва да бъде извършено, за да се превърне в ефективна работа на на полицията и разследващите органи.

 

Не политически и лични приятелства, не чувство за безнаказаност, не партийни пристрастия и интриги трябва да са водещи в задълженията на една борба с престъпността, а професионализъм и почтеност към справянето с престъпленията са необходими на страната.

Длъжници ли са политиците ни на българските граждани? Все пак не само Ангел Бончев е отвличан - преди него, жертви на отвличания са били знайни и незнайни бизнесмени, деца и жени. В същото време, твърде малко се прави за превенцията на подобни престъпления и разкриването им.

В интернет страницата, посветена на отвлечения Съвестин, баща му предлага следното: "В разумен срок да бъде изработен нов допълващ протокол към Европейската Конвенция, с който протокол /на основание чл.6 и чл.13/, правата на жертвите на престъпления да бъдат изрично вписани като основни права, с цел нови действия за осигуряване на колективни гаранции за ефективно признаване и зачитане на тези права. Понастоящем са защитени правата на обвинените в и на осъдените за престъпления, но не е така за правата на техните жертви."

Колкото е да се нервира МВР-министърът на журналистите, че него разбират, ще кажа, че засега работата на полицията по похищенията се свежда до:

"Загина при нещастен случай. Времето и мястото на гибелта ще се уточнят впоследствие."

300 процентно бе увеличението само на отвлечените деца през 2003 г. С 300 процента се бе увеличил броят на децата, отвлечени през 2003 година, с цел развратни действия. Това е много повече от 2002 година, съобщи сайтът news.bg на 10 юни 2004 г.

А как е сега, след три години управление на ГЕРБ?

Очаквайте в следващите дни да съобщим...

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене