15 месеца бяха нужни, за да признаят от МВР връзките на българи с Калабрийската мафия Ндрагента!

Защо мълча година и три месеца министър Цветанов за Ндрагента? Та той толкова обича да говори?

Цветан Цветанов, вътрешен министър пред репортери - в любимото му състояние - да говори за успехите си!След като стана кристално ясно, че с масови арести, ефектни имена и интервюта – Европейската комисия не се хваща на въдицата на версията, че в България от сутрин до вечер се води борба с престъпността;

След като арестите се запълниха до козирката със задържани, които съдът пусна;

След като се видя, че версиите за разчистване на организирани престъпни групи не хващат вяра;

Най-после доживяхме министърът на вътрешните работи да разреши да се признаят връзки на българи с Калабрийската мафия – Ндрагента!

Както е речено: и настана Светлина, Бог нарече Светлината Ден, а Тъмнината – Нощ!

Няма да задълбавам кой се взема в случая за Бог на нашенска територия, но е добре, че след 15 месеца фактите за топла връзка и сътрудничество на българи с Ндрагента се появиха!

15 месеца министър Цветанов се разхождаше, говореше, убеждаваше, водеше по пресконференции, тупаше по гърба и стискаше ръце с кого ли не – то не беше Европол, то не беше директорът на тази организация Роб Уенрайт, то не беше търсене на убедителни доказателства за вина на Евелин Банев Брендо, то не бяха намерен Доклад в колата му, то не беше търсене на къртица, която му снасяла информация от спецслужбите, - какво ли не ни поднесоха от април до началото на юни, само и само, за да повярваме, че „и ний сме дали нещо на света” и в случая – наш гражданин, българин е на много високо в йерархията на трафика на кокаин!

Какво ли не извади от ръкава Цветан Цветанов, за да докаже, че е най-величествения борец срещу организираната престъпност –

В една посока гръмна версия за укрито ДДС от сделки със захар;

В друга – бе съобщено, че с „български” усилия е задържан Христофорос Аманатидис, който всъщност се бе предал сам на Интерпол в Дубай;

В трета посока – докато вървяха тези разкази с неочакван край – от полезрението на Цветанов му се изнизаха братя Галеви, които го доведе, меко казано до истерия и куп грешни изявления, несъвместими с текстове от действащото законодателство;

От четвърта посока дойде и съобщената от вътрешния министър лично и загадъчно информация за следене на организирана престъпна група, която смятала да убива някакъв бизнесмен;

Тук нещата се разминаха драматично с реалността, тъй като Цветанов обърка етноса и националността на следените, набеди някакви посетители на заведение като помагачи и като капак на всичко стана ясно, че не службите са следили, а е имало самопризнания на разкаял се убиец!

За да замажат гафа, хората на Цветанов пуснаха и друг случай за очаквани убийства, като „виновните” бяха викани в съответното районно управление на полицията, за да се подписват и предупреждават, че няма да убиват!

След като положеха подписи, че са предупредени – от полицията ги пускаха на свобода да си помислят колко лошо е да се замисля убийство на хора!

За по-стабилно бе извадена от нафталина и семейната приятелка на Цветан Цветанов, председател на Софийски градски съд – като нарочена жертва! А и на децата бе ясно, че нямаше за какво да се елиминира въпросната приятелка – чийто „грехове” се свеждаха до:

  • присъствие на кръщенето на третата Цветанова щерка;
  • воаяж до Ватикана при Негово Светейшество с министър-председателя и депутати;
  • и закупуване на имоти от страна по дело, която тя водеше лично!

За такива дреболии – нямаше причина семейната приятелка на Цветанов да бъде елиминирана!

Докато удряше тъпана на собствените си „успехи” в навечерието на Доклада на ЕК за България, министър Цветан Цветанов раздипли за кой ли път неистини за недоверие на евроатлантически партньори към предишното правителство и отказът им да работят с него!

Естествено и това се оказа партенка, тъй като фактите сочеха, че България е била приета в Европол при предишното правителство!

Да не говорим, че възможността хора от кръга около вътрешния министър да се саморазправят с бивши колеги, нарочени за Къртица умря в зародиш, тъй като никой не можеше да обясни смислено и убедително по каква причина Евелин Банев е държал Доклад на спецслужби в автомобила си, а не го е качил в дома си, най-малкото, за да се запознае на спокойствие с него!

И така: в навечерието на Доклада на Европейската комисия, информационни агенции пуснаха следната информация:

Нанесен е удар срещу клан на Ндрангетата, работещ с българската мафия

„Седем години съвместно разследване на Специализираната прокуратура „Антимафия" в Торино и Милано доведоха до неутрализирането на една от основните трансгранични организации, специализирани в трафика на кокаин, посочва ген. Джанпаоло Ганцер, директор на ROS/Специализираното звено на карабинерите за борба с организираната престъпност/.

Новост е, че Ндрангетата вече не е с основна роля. Била е изпреварена от българската мафия, възродила се от пепелта на 80-те год., когато трафикът е осъществяван по т.нар Балкански път. Сега каналът е консолидиран.

В рамките на операцията са извършени арести в 7 европейски държави, сред които и България. В България, в рамките на операцията беше задържан Евелин Банев - Брендо и още няколко човека.

Мафията се снабдявала с кокаин от българска организирана престъпна група, ангажирана с вноса на наркотици в Италия и Европа. Нейната оперативна база била Милано.

По време на разследването е установено, че българската група е отговорна за вноса на значителни количества кокаин от Аржентина.

Сайтът на италианските журналисти Пино и Мариза Маскиари

Сайтът на италианските журналисти Пино и Мариза Маскиари с публикация за Ндрагента

Сайтът на италианските журналисти Пино и Мариза Маскиари с публикация за Ндрагента

С помощта на Централната служба за борба с наркотиците, Службата за международно оперативно сътрудничество на Полицията и Евроджъст разследването е разширено и в него се включват компетентните служби в България и Испания. В резултат на това е установено, че в испанският Аликанте организираната престъпна група има друга оперативна база.

На следващ етап е установен по-значителен внос от наркотика в Италия, но по море. Морските съдове били осигурени от братята Фабио и Лучо Кателан. Те са успели да ги пригодят със специални тайници. Корабите са пътували по дестинацията от Карибските острови към туристическите пристанища на Испания и към Балеарските острови - предпочитано място за акустиране и съхранение на наркотика. В последствие дрогата е пренасяна към Италия и други страни в Европа.

Разследващите са установили, че търговски кораби са тръгвали от пристанищата на Латинска Америка към бреговете на Испания и португалския остров Мадейра. В открит води трафикантите са организирали срещи и са претоварвали стоката на платноходи, осъществявайки обмен на данни за координацията посредством GPS система. Чрез туристически пристанища, обекти на по-слаб контрол, е осъществявано разтоварването на кокаина.

Важна роля в цялостната организация по трафика на наркотика е имал италианецът Антонио Мелато - член на „Фамилията Белоко", действащ в Северозападна Италия, област Пиемонт.

Неговата задача е била да набира морски съдове и екипажи за нуждите на организацията. Той е поддържал връзка с българина Евелин Банев, считан за ръководител на организацията, трафикирила кокаина.

Според ген. Джанпаоло Ганцер, директор на RОS, българи са участвали във всички фази на трафика - от закупуването на наркотика до разпространението му в Европа. По време на оперативната работа в испанския град Джирона службите засичат организационна среща, на която Евелин Банев договаря за следващи доставки на кокаин.

Установено е, че българинът е финансирал наемането на морските съдове, осигурени от Антонио Мелато, основно от Канарските острови. В последствие са наети 2 морски съда с възможност да пренесат 3 тона кокаин. Един от случаите на транспортиране на кокаина е бил детайлно възстановен в рамките на разследването.

При проведените през 2007 година оперативна работа и наблюденията на Антонио Мелато позволяват да бъдат установени действията на екипажите, трафикирали дрога от Венецуела към Испания.

Международна мрежа за трафик на наркотици е разбита при операция „Магна Харта”,

проведена от Специализираното звено на карабинерите за борба с организираната престъпност, предаде агенция АДЖИ.

Италианските карабинери са провeли мащабна операция срещу международна мрежа за трафик на наркотици. Извършени са десетки арести в Италия, България, Словения, Испания, Холандия, Финландия и Хърватия.

Арестите са извършени въз основа на заповеди за задържане, издадени от Прокуратурата в Милано. Смята се, че задържаните са част от международна престъпна мрежа, свързана с Ндрангетата, която се е занимавала с контрабанда на колосални количества дрога.

В центъра на престъпната мрежа е бил мафиотски клан от северозападния италиански регион Пиемонт. По данни на полицията флотилия от кораби е била използвана за доставка на южноамерикански кокаин в Европа.

В рамките на операцията са конфискувани общо над 6 тона кокаин.

Наркотиците са били внасяни от Венецуела, Аржентина и Доминиканската република.

В първата фаза на операцията са били установени какви са количествата и начините за пренасяне на дрогата. На летищата в Милано и Амстердам са били задържани български трафиканти, пренасящи кокаин от Доминиканската република, посочва „Ла Република”.

На 14 февруари 2007 година, на около 1000 мили от остров Мадейра е бил засечен и задържан корабът „Blaus VII”, който е превозвал 2 тона кокаин. Тримата членове на екипажа са били арестувани.

Същият ден испанските митничари, по сигнал на италианските служби, извършват обиск на друг кораб, където са намерени 4 тона кокаин и са арестувани 7-те члена на екипажа.

При ареста на Антонио Мелато и неговия син Алесандро в Дубровник, Хърватска, са били събрани допълнителни данни за вероятна доставка на кокаин през Африка.

Всички фази на трафика – от доставката до складирането и пласирането, са били организирани в България от Евелин Банев, наследник на българската мафия от 80-те години на миналия век, която е имала хегемонна позиция на „Балканския маршрут” за трафик на дрога, отбелязва агенция Аднкронос. С пласирането в Италия се е занимавал клан на Ндрангетата, базиран в Пиемонт, твърдят италианските средства за масово осведомяване.

В рамките на международните разследвания в Швейцария, е било установено извършването на множество банкови и финансови операции за големи суми в твърде кратък период от време.

Преди 15 месеца, сайтът „Хроники” единствен съобщи за установени връзки на Ндрагента с българи, тъй като това бе констатирано от Дирекцията за борба с организираната престъпност към Италианското министерство на правосъдието.

Публикацията бе въз основа на разпространен Годишен Доклад на на италианската Националната дирекция за борба с организираната престъпност, в който България е посочена като значимо направление в наркотрафика на калабрийската Ндрангета!

Този доклад на 1100 страници, обхващаше периода от идването на ГЕРБ на власт /1 юли 2009 до 30 юни 2010 г. и за него премиерът и министърът на вътрешните работи замълчаха силно!

Сайтът “Хроники” публикува с незначителни съкращения този Доклад, тъй като той тотално опровергаваше широко прокламираната по света и у нас ефективност на работата на министъра на вътрешните работи, Цветан Цветанов с организираната престъпност и показваше, че една неподплатена “политическа воля” не стига за постигане на истински резултати.

Калабрийската мафия е свързана с българската!

Под подобни заглавия в столицата на Италия, Рим бяха излезли публикации в по-големите италиански издания.

Докладът на Дирекцията за борба с организираната престъпност беше публикуван на личния сайт на двама журналисти – Пино и Мариза Маскиари, чиято основна дейност бяха разследвания на мафията.

Сайтът на журналистите Пино и Мариза Маскиари с публикация за връзки на българи с Ндрагента - от преди 15 месеца!

Сайтът на журналистите Маскиари бе публикувал откъси от въпросния Доклад, които бяха пуснати единствено и на сайта „Хроники” от изданията в България! Цитираха се извадки, в които България бе посочена като значимо направление в наркотрафика на Калабрийската ндрангета!

Преди 15 месеца!

В годишния Доклад на Дирекцията за борба с организираната престъпност се изтъкваше, че:

най-голяма опасност в момента представлява произхождащата от областта Калабрия престъпна организация Ндрангета - върховен орган, който управлява отделните структури, взема или утвърждава най-важните решения в провинция Реджо Калабрия.

Според Доклада, Ндрангета отдавна настъпвала към пазарите на Централна и Северна Италия, на Европа, Северна Америка и Австралия. Специално внимание е отделено на ролята на Ндрангета в международния наркотрафик, многобройни случаи и разследвания  потвърдили, че Ндрангета изпълнява ролята на лидер в европейския трафик на кокаин.

Авторите на Доклада изтъкват, че по безспорен начин са установени нейните незаконни отношения на партньорство с мощни подобни чуждестранни организации от САЩ, Южна Америка, Африка и Испания. Външни структури на Ндрангетата били установени и в Германия, Швейцария, Холандия, Франция, Белгия, Иберийския полуостров, Канада и Австралия.

Докладът на италианските мафиоти за връзки на българи с калабрийската Ндрагента, документ, който за министър Цветанов не съществува!

Антимафиотитите са обърнали внимание на предупреждението, че не бива да се подценяват отношенията на Ндрангета с източноевропейски страни и техните мафии, най-вече с България и Албания, където целта била да се изградят нови пазари и разпространителски мрежи за снабдяване и разпространение на наркотици.

Ще припомня, че най-мощната организирана групировка в Италия е сицилианската мафия, но не са за подценяване и Камората в Неапол, Ндрангетата в Калабрия и „Сакра Корона Унита“ в Пулия.

"...Калабрийската Ндрангета завладява Северна Италия..." предупреждават авторите на Годишния доклад на ДНК, Национална служба за борба с мафията, която държи под постоянно наблюдение Дирекцията, която работи пряко по фактите "на динамиката и стратегията на престъпни групи в периода от 1 юли 2009 г. до 30 юни 2010”.

По-специално в доклада се подчертава, "че разследванията, проведени в Реджо Емилия и Милано, са разкрили съществуването на Ндрангета, като организация мафиотски тип, установена на територията провинция Реджо Калабрия, със съответни органи на управление, които регулират срещите на ръководството на структурите, във връзка с вземане, утвърждаване или налагане на важни решения, важни както за Калабрия, така и за Ломбардия, които напомнят на колонизиране на тези области от Ндрангета.

От Калабрия, ''Ндрангета” разработва успешно  и навлиза в пазарите на Централна и Северна Италия, в Европа, Северна Америка, Канада и Австралия.

Проникването и установяването на пазарите в посочените по-горе райони доведе до стабилизиране на присъствието на структурите на Ндрангета.

В Ломбардия Ндрангета изгражда своите престъпни групи по местни модели, които да организират и държат контрола на незаконния трафик, което води до формирането на стабилно присъствие на  мафията в Ломбардия. Тук Ндрангета е “пуснала корени", и се е превърнала самостоятелен фактор и присъствие.

Що се отнася до международните пазари, броят на приключените разследвания и онези, които все още се водят показват, че Ндрангета се утвърждава като европейски лидер в трафика на кокаин. Нещо, което е било потвърдено от наличието на установени договорни отношения с мощни подобни незаконни чуждестранни организации в Испания, Африка, Южна Америка и САЩ.

Разклонения в чужбина на Ндрангета има в Германия, Швейцария, Холандия, Франция, Белгия, на Иберийския полуостров, Канада и Австралия.

Проследени са също така физически лица, действащи от името на калабрийската групировка до Източна Европа, САЩ, Централна и Южна Америка.

Не са незначителни и връзките на Ндрангета с Източна Европа и престъпни групировки, които се намират и действат в България и Албания. Тези връзки са насочени към създаването на нови пазари за доставка и разпространение на наркотици...

Мафията продължава да прониква в публичната държавна администрация на Централна и Северна Италия – продължава годишният доклад на италианската Националната дирекция за борба с организираната престъпност.

Част от Доклада е посветена именно на това проникване на престъпността в различни равнища в държавни структури, което е преценено като доста тревожно, тъй като това срастване на престъпна структура и власт води до последващо повлияване при вземането на решения, прокарването на закони, сблъсък на интереси на закона с престъпните интереси, снижаване на прага на законността, използване на незаконни похвати от овластени лица от властовите структури на държавата в прокарването на закони и решения, удобни за мафията.

Т. е. налице е плашеща ситуация, с наблюдавано и констатирано покълване на клетките на тихото мафиотско влияние в тъканта на политическата, институционалната, публична администрация и разширяване на областите на влияние на престъпността в държавното управление.

Авторите на Доклада на антимафиотите констатират, че в този контекст, ''ще се възстанови много ефективно целият спектър от престъпления срещу публичната администрация, която ще действа като вътрешен фактор на престъпността във различните видове власти...

Авторите на доклада на антимафиотите отбелязват недостатъчната заинтересованост на Европейския съюз по справяне с мозайката от престъпления, свързани с корупцията.

Най-тънката, най-чувствителната част от законодателството на Италия след ратифицирането Конвенцията Мерида е свързана

В Италия, напротив, най-чувствителната част от законодателството,  е свързана с продължението след ратифицирането и прилагането на Конвенцията на ООН за борба с корупцията, /подписана в Мерида, Мексико на 10 декември 2003 година-бел. Л. М./.

Уви, в италианското право, Конвенцията от Мерида не е повод за цялостна реформа срещу престъпленията в обществената администрация, констатират авторите на антимафиотския Доклад.

Ндрангета е организация, която се оказва свързана с всяка политическа сила и оказва влияние и натиск във всяка административна власт. Като организация тя има влияние върху територията на цяла Италия, с икономическа и силова мощ и присъствие във всички институционални структури на обществото, за да бъде незаменим партньор и участник в национални и многонационални компании при възлагането на обществени поръчки в региона.

118 милиарда е печалбата на италианската мафия, като според Международния валутен фонд  тя получава чисти 90 млрд евро, годишно, от които 44 на сто от тях са на Ндрагента, една от най-силните италиански престъпни организации.

Тези милиарди с времето бележат ръст в годините, като 62 процента от тях са от незаконни печалби на клановете от търговия с наркотици...”

Спирам тук, за да припомня, че в същата седмица на излизането на този Доклад, министър Цветан Цветанов се бе върнал от Великобритания, където бе три дни и имаше среща с Пол Евънс, директор на Агенцията за борба с тежката и организираната престъпност /SOCA/, но преди това се бе срещнал със зам.-министър Джеймс Броукъншайър, който отговаря за превенция на престъпността в рамките на ЕС.

Тази среща показа едно несъответно ниво на уважение към българския вътрешен министър, тъй като беше редно той да се види с министъра на вътрешните работи, а не с неговия заместник!

Чак след това Цветанов бе уреден със среща и с вътрешния министър Тереза Мей!

И тъкмо Цветанов се бе завърнал и ето ти Годишен доклад на италианската Дирекция за борба с организираната престъпност, който доказва, че българи работят съвместно с Калабрийската Ндрагента!

"Да оцелееш в залавянето на лидерите на Коза Ностра?!

Това предполага стабилна структура, пишеха авторите на Доклада. - Едно е да се заловят членове на мафията, които се от редниците в тази организация, а съвсем различно да бъдат хванати лидери на Ндрангета..."

В своя кореспонденция навремето, "Die Welt" цитиран от е-vestnik, огласи как в началото на ноември 2007 година в Сицилия беше задържан мафиотският бос Салваторе Ло Пиколо. Той беше издирван в продължение на 23 години и бе смятан за наследник на бившия шеф на Коза Ностра Бернардо Провенцано. Заедно с Пиколо бяха арестувани още четирима членове на мафията, като полицията обяви, че така е нанесла тежък удар на сицилианската мафия.

Три месеца по-рано, в края на август, десетки водещи мафиоти бяха арестувани в южноиталианското градче Сан Лука - центърът на мафиотската групировка Ндрангета...

"...Тези успехи на италианските антимафиоти създадоха само временни затруднения за мафията и бяха притъпени от светкавичното избиране на ново ръководство на престъпна групировка, за да си върне контрола върху икономическата, социалната и политическа дейност и влияние в държавните институции на Италия, както и в областта на пазара на хранителни стоки и търговията на дребно на плодове и зеленчуци, дистрибуцията на селскостопански и промишлени стоки бизнеса в игралните зали.

Реинвестирането на мафиотските милиарди в различни дейности, с цел изпиране на пари и влизане в легалната икономика – това са съществените посоки, по които трябва да се работи коментират авторите на антимафиотския доклад, а не да хвърлят напразно сили в доказване на съществуването на организирана престъпност, идентифицирането й като сицилианска Коза Ностра, калабрийска Ндрангета и Камората в Неапол, което е безспорно.

Кого ползва подземният свят в дейността си – контрабанда на цигари, трафик на наркотици, оръжие – нелегални емигранти, които в замяна на осигуряване на жилища и работа са готови срещу незначителен процент да съдействат и работят за мафията, независимо, че поемат дейности извън закона.

Балкански престъпни групи са в традиционните /наркотици, изнудване, лихварство, миграция, проституция, контрабанда, грабежи/. Те, и други незаконно пребиваващи емигранти на територията на Италия участват в наказателни акции и операции, свързани с по-грубата дейност на мафиотските структури – докато по-високопоставените в клановата йерархия са насочени към престъпленията на “белите якички”, маркиране и разширяване на пазари и стратегии за придобиване и разширяване на пространството на влияние.

Според италианското законодателство, Националната дирекция за борба с мафията /ДНА/ бе създадена със закон през 1991 г. и е в състава на италианското министерство на правосъдието. Състои се от един Национален прокурор за борба с организираната престъпност и 20 магистрати от прокуратурата, които са заместник-национални прокурори. Дирекцията е организирана в две служби и 12 направления.

Защо министър Цветанов замълча преди 15 месеца, а не заработи по тази следа и чак сега тръгна да афишира успехите на италианските карабинери по залавяне на мафиоти?

Нима някой смята, че случилото се тези дни с новата акция на карабинерите Цветанов е показал, че се бори с организираната престъпност?

Разумно мислещите българи – едва ли...

 

Коментари 

 
0 #1 velichko todorov 2013-01-05 10:04
Изключително сдържани коментари / разбирай 2-3 публикации / относно задържания в Гърция Васил Нинов с 168 кг. наркотик. Как така обявения за национално и международно издирване Нинов по обвинения за фалита на БУБАнка и източване на държавния резерв, плащал на редица правителства за своя комфорт,остана извън полезрението на уважавани разследващи медии. Този човек открито парадира с познанството си с с премиера, който .."ми беше охрана на банката..."? Декември 2012 излезе кратко съобщение/мисля във в.Дневник или Република, че същият "герой" остава доживот в гръцки затвор.Доказано,доумен тирано и ФИНАЛИЗИРАНО уличаване в престъпление. ТИШИНА !!! Но групиравката му работи и сега, като се съсредоточава отново в корумпиране на съдебната система/в частност във Варна/. За радост начина и стила на работа са като от 90-те години.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене