Съден италиански генерал похвали премиера и Цветанов за успехите им!

Публикация на Afera.bg - по материали от италианската преса и свои източници

Генерал Джанпаоло Ганцер, с присъда с обвинения в трафик на наркотици! Чака се съдебното заседание на втора инстанция на 24 септември 2012 година

Карикатура на генерал Ганцер в италианската преса„Срам за ROS” е само една от карикатурите, която е публикувана в италианските медии за ген. Джанпаоло Ганцер, шеф на ROS – Специализираното звено на карабинерите за борба с организираната престъпност в Италия. Ганцер е арестуван за 14 дни през 2010 година с обвинение за връзка с внасянето на кокаин от Южна Америка в Италия и съставяне на фалшиви протоколи. Същият ген. Джанпаоло Ганцер бе ползван за реклама на дейността им от премиерът Бойко Борисов и министъра на МВР Цветан Цветанов.

В проправителствената Агенция Фокус на 4 юни 2012 година, в 17,10 часа, се появи новината:

Ген. Джанпаоло Ганцер: В лицето на Бойко Борисов и Цветан Цветанов има изключителна подкрепа за неутрализиране на престъпната група

Рим. В лицето на българския министър-председател Бойко Борисов и на вътрешния министър Цветан Цветанов има една изключителна воля и подкрепа на работата по неутрализирането на трансграничната престъпна група. Това каза ген. Джанпаоло Ганцер, директор на ROS – Специализираното звено на карабинерите за борба с организираната престъпност на пресконференция по повод разбиването на международната група за трафик на наркотици, съобщиха италиански медии. В България операцията стана известна като „Кокаиновите крале”.

Ганцер е осъден на 14 години за трафик на дрога
Седем години съвместно разследване на Специализираната прокуратура „Антимафия” в Торино и Милано доведоха до неутрализирането на една от основните трансгранични организации, специализирани в трафика на кокаин, каза ген. Джанпаоло Ганцер, директор на ROS – Специализираното звено на карабинерите за борба с организираната престъпност на пресконференция. С една новост: „Ндрангетата” вече не е с основна роля. Била е изпреварена от българската мафия, възродила се от пепелта на `80-те години, когато трафикът е осъществяван по т.нар Балкански път. Сега каналът е консолидиран…В момента на ареста на Банев разследващите са намерили документация, свързана с трафика на наркотика, използваните канали, координати и количествата трафикирано вещество – каза ген. Джанпаоло Ганцер. По думите му – едно тревожно изтичане на данни по разследването, станало достояние на основните български трафиканти, замрази за известно време разследването.
„Извършените от българската полиция обиски и арест на Банев, във връзка с друго негово дело – за пране на пари, позволи документално да бъде установено, че това е станало със съдействието на български магистрат, който вече е пенсиониран. В рамките на международните разследвания, в Швейцария са били установени множество банкови и финансови операции. Това дава основание за запориране на 10 милиона евро”, каза ген. Джанпаоло Ганцер.”

Кой е обаче ген. Джанпаоло Ганцер, който хвали Борисов и Цветанов, че не може без „изключителната им подкрепа”?

През 2010 година шефът на ROS Специализираното звено на карабинерите за борба с организираната престъпност в Италия –  ген. Джанпаоло Ганцер е арестуван, заедно с още 17 лица,  за връзка с трафиканти на кокаин, който е внесен от Южна Америка в Италия, както и за извършване на фалшиви рапорти.

Италиански вестник съобщава, че Ганцер е осъденна 14 години затвор за трафик на наркотици, фалшификации, незаконно присвояване

Ганцер е осъден на 14 дни затвор, пишат италианските медии, като го наричат „Срам за ROS”, “заради представлявало престъпно сдружение с цел трафик на наркотици, незаконно присвояване, фалшификации и други престъпления, за да направи бърза кариера”.

Процесът на Ганцер продължава на 24 септември т.г.

Публикации за обвързването на генерала, който хвали нашите „борци срещу организираната престъпност” Борисов и Цветанов в италианските агенции можете да видите тук:

http://www.ilpost.it/2010/07/13/ganzer-ros-condannato/

http://www.repubblica.it/cronaca/2010/07/12/news/ganzer_condannato-5537207/

http://www.ilpost.it/2010/07/13/ganzer-ros-condannato/

http://www.grnet.it/news/notizie/giustizia/3900-carabinieri-a-settembre-il-processo-dappello-per-il-generale-ganzer

Така българският премиер Бойко Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов размахаха като защитник на дейността си генерал, забъркан в трафик на кокаин и обвързване с нарко-трафиканти.

Тясната връзка на Ганцер с вътрешния министър Цветанов е очевидна, тъй като италианският генерал се позова на изявлението на Цветанов: „Извършените от българската полиция обиски и арест на Банев, във връзка с друго негово дело – за пране на пари, позволи документално да бъде установено, че това е станало със съдействието на български магистрат, който вече е пенсиониран.” По-късно обаче стана ясно, че това е лъжа и генералът е бил подведен точно от Цветанов.

Коментар на "Хроники"

В деня, в който българската Агенция "Фокус" съобщи за похвалите на генерал Джанпаоло Ганцер към министър Цветан Цветанов, дадени на специална пресконференция, в италианската преса се появи тази статия, която напомни, за присъдата на генерала на първа инстанция и предстоящото дело на 24 септември на втора инстанция.

Според пресата в Италия, един от доводите на генерала, изтъкнати по време на първо инстанционното производство, бил, че той е действал под прикритие и едва ли не е изпълнявал трудна мисия.

Въпреки това съдът не приема тези твърдения на генерала и го осъжда на 14 години затвор за трафик на наркотици, фалшификации, незаконно присвояване, но оправдан по обвинението в конспирация. Пресата в Италия пише, че прокурорът в Милано, Луиза Занети е поискал 27 години затвор за генерал Ганцер, но тъй като отпаднало обвинението за конспирация - присъдата била намалена на 14 години.

На 28 септември предстои да бъдат изслушани възражения на защитата, като съдебни заседания ще има всеки вторник и петък.

От сега е рано да се твърди дали генерал Ганцер ще влезе в затвора, но едно е ясно - съдът в Италия не се впечатлява от високопоставени държавни служители и военни на високи длъжности и прилага закона с еднаква сила за всеки един италианец.

Друга тема е дали точно генерал Ганцер бе човекът, който трябваше да бъде включен в убеждаването на гражданството в България колко ефективно се бори с организираната престъпност вътрешният министър Цветан Цветанов.

Очаквайте в близките дни още подробности за делото срещу генерала...

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене