Проф. Димитър Иванов: Икономическата политика на Симеон Дянков поставя българската икономика на колене!/обновена и допълнена/

Задава се инфлация! В борбата за енергийна независимост ще останем без енергийни ресурси!

Три години мандат, правителството на ГЕРБ не премахна посредниците между електроразпределителни дружества и краен клиентВсички говорят за размера на вдигнатия ток с 13 на сто, но почти никъде не става дума за два много съществени момента – че нощната тарифа на тока се вдига със 16 на сто, и процентите за повишаване на цената на тока са процентите на инфлацията, която ще ни залее неминуемо! Ще прибавя и че обявените проценти формират цената на тока без ДДС! Няма да пропусна и по-високите цени на водата и природния газ!

Като за начало бих попитала Сергей Станишев защо продължава подписката за АЕЦ „Белене” като и на софийските кучета е ясно, че Русия пренасочва парите от „Белене” към Чехия.

Русия смята да инвестира предвидените за финансирането на строежа на АЕЦ "Белене" пари в изграждането на два нови блока в чешката АЕЦ "Темелин". Това  заяви в президентът на "Росатом” Сергей Кириенко по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург. Той каза още, че прекратеният проект за АЕЦ "Белене" не може автоматично да се пренесе на площадката на АЕЦ "Козлодуй", но "Росатом” е готова да обсъди как да сътрудничи за строежа на нова мощност на работещата ни ядрена централа.

Просто, колкото да събереш две и две. Русия вече гледа на Изток, Русия ще инвестира на Изток, а разкъсваните от колебания български управници могат да продължат да подхранват комплексите екипа на Белия дом, че късаме с Русия, и й нанасяме „страхотен” удар със стремежа за енергийна независимост!

„Правят подписка за "Белене", която ми се струва като безплатно социологическо проучване за броя на гласоподавателите на БСП” подигра се на идеята за референдума "За" строителството на АЕЦ "Белене" икономическият министър Делян Добрев. Блестяща мисъл на голобрадкото в правителството, за която Уорлик може да му подхвърли и бонбонче.

За сведение ще съобщя няколко факта по „печалбата” на България да скъса с Русия и енергийните проекти:

1. Газопроводът „Северен поток” може да свърже Русия с Великобритания чрез две допълнителни тръби, предаде АФП, позовавайки се на президента на руската компания „Газпром”.

През май консорциумът, натоварен със строителството на „Северен поток”, който свързва Русия с Европа под Балтийско море, обяви, че проучва да построи две допълнителни тръби, за да увеличи количеството на доставяния газ за ЕС.

„Бритиш петролиум” прояви интерес, заяви днес директорът на „Газпром” Алексей Милер.

2. Преди няколко дни, по време на посещението на руския президент Владимир Путин стана ясно, че Русия и Израел имат намерение да реализират съвместни енергийни проекти.

Нито Великобритания, нито Израел попитаха Щатите или Европейския съюз може ли да правят съвместни енергийни проекти с Русия.

3. Изпълнителният директор на Международната енергийна агенция Мария ван дер Хувен заяви в Санкт Петербург на икономическия форум, на който присъстваше и Симеон Дянков, че пазарът ще се развива, въпреки световната криза. И Русия има добри перспективи на този пазар:

„Русия може да бъде наречена „газовата Саудитска Арабия”. „Златната ера” на газ ще зависи от това, как бързо ще влязат в експлоатация тръбопроводите за транспортиране на втечнен газ, как ще бъдат въведени в експлоатация заводите за производство на втечнен газ в северните находища на Русия, а също и на Южна Корея и Китай”.

Русия вече гледа на Изток за енергийни проекти и малка България е зад гърба й. Дали Москва се интересува от колебанията на настоящите ни политици дали да имаме енергийни отношения с нея, или не?

И за да са наясно русофобите в днешната власт, ще съобщя, че президентът Владимир Путин предпочете Близкия изток пред САЩ за посещение. И при визитата си в Израел той откри Мемориал на победата на Червената армия и жертвите на нацизма заедно с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Но да се върнем към цената на тока, защото тя не е само спор между ГЕРБ и Станишев, а нещо далеч по-сериозно, тревожен сигнал за цялата страна.

Проф. Димитър Иванов в студиото на Канал 3На 31 май проф. Димитър Иванов от Лондон направи един сериозен анализ на финансовото и икономическото състояние на страната, но с изключение на Канал 3 в предаването на Сашо Диков „5 за 4” и сайтът „Хроники” нито една печатни или електронна медия не посмя да излъчи или публикува този анализ.


„Нещата са много тревожни в световната икономика, в европейската – заяви проф. Иванов. – Ето акциите днес се срутват... България не е изолиран остров и нещата са много тревожни и за нащата страна, особено на фона на факта, че ние сме в една предизборна кампания... „

Ето продължението на разговора с известни, незначителни съкращения. Датата е 31 май 2012 година, когато в Гърция предстои втори тур на изборите и много неща в ЕС са неясни, но засега публикувам мнанието на професора само за България, тъй като темата е увеличението на тока, водата и природния газ и инфлацията, за която силно се мълчи:

„Единственият инструмент, който досега се предлагаше беше намаляване на заплати, намаляване на пенсии, уволняване на ...редуциране на администрация, но това не води до изплащане на дълговете, това води до задълбочаване на мизерията. Видяхме го как реагираха избирателите в маса страни...У нас нещата се представят по доста перверзен и превратен вид...Зад всяка една моя дума има факти, които са още по-страшни от това, което говоря...” заяви проф. Димитър Иванов в студиото на Канал 3, предаването „5 за 4” със Сашо Диков.

Малко връщане назад

Януари 2010 година пак в Канал 3 професорът каза: „Дянков дойде с една ортодоксална икономическа теория, която е остаряла, овехтяла във времето. Тя не работи в тази страна. В момента Дянков лекува една дългосрочно болна икономика с краткосрочни мерки. Това не може да се получи. Ние имаме натрупан дълг на равнище на реалната икономика, на микроикономиката, имаме дълг, който представлява 130-140 процента от брутния вътрешен дълг на цялата страна. Дълг на домакинствата, дълг на фирмите, дълг на публичния сектор, дълг на регионите! България се намира в огромна дългова криза на равнище микроикономика, а той ми казва: „На равнище макроикономика ние сме абсолютно финни!

.......................................

Аз не оценявам тук неговите персонални характеристики, аз считам и го казвам откровено, че провежданата от него „икономическа политика”, не е антикризисна политика...тъй като той е вицепремиер на икономическия блок на правителството. Обратно, това е политика, която засилва кризата, политика, която поставя българската икономика на колене!

И колкото по-бързо, колкото по-бързо премиерът и ръководството на ГЕРБ се ориентират в това, честните хора и експертите, колкото по чуват какво се случва, ще е по-добре не за ГЕРБ, а за България!

Първо, трябва да се актуализира бюджетът по един съвършено друг начин. Философията, по която този бюджет беше създаден и приет беше тотално погрешна!

Второ. Антикризисната програма, която представи Дянков и която беше приета от заседание на Министерския съвет, е програма, която лекува..., която се опитва да лекува с индиректни мерки, тя не носи никакви резултати! Още веднъж искам да обърна внимание: няма начин да решим да раздвижим икономиката, без решаване на въпроса по дълговата криза, в която са изпаднали фирми и домакинства!

Докато този въпрос не се реши, у нас ще продължат фалитите, ще продължат фолити на домакинства, ще продължат фалити на фирми, ще се засили криминогенната обстановка, защото хората нямат пари...

Пледирам преди всичко за абсолютно активизиране на вътрешната икономика на страната, те трябва да дойдат от отпускане на бюджетен дефицит в рамките на 3 процента, той може да бъде 0,5, до 1, 1,2 процента, но това ще са пари, които ще се влеят в инфраструктурни проекти, но това са пари, които се прилекат работна сила. От тази работна сила, която в момента се чуди какво да прави...

Сашо, боли ме, боли ме, защото съм го казвал и пак ще ти го кажа: ГЕРБ дойде на власт на крилете на едно силно народно недоволство от Тройната коалиция, която не можа да види накъде върви страната, и ГЕРБ правилно получи доверието на избирателите и ГЕРБ имаше шанса веднага... Бойко Борисов много добре знаеше, с него проведохме две кръгли маси, обсъждайки кризата преди да вземе властта. Много добре знаеше накъде върви България, той можеше да формира силен икономически екип, не можеш в най-дълбоката икономическа криза, в която ти е попаднала страната, ти да оставиш да бъде убита икономиката на страната в миязмите на неолиберализма!

Не може толкова да не виждаш над темето на финансовия ти министър накъде върви икономиката на страната!

Данните са налице, той може да отгърне и поръча на своите съветници пълна статистически данни от официалната статистика, където даже можем да речем, че тази картина е малко по-добра от истинската! Но какво се вижда – растежът вече за пето тримесечие, растежът на БВП на страната гравитира около нула процента. По същество, фактическата рецесия на българската икономика продължава!

Безработицата за три и половина години мандат на това правителство не само че не спадна, тя се стабилизира на върха, почти 12 процента! 12 процента безработни в България – това никога не е било! Не само това – в структурата на тази безработица, се засили размерът на тези, които са безработни повече от две и половина години, т. е. драмата на безработицата в страната се засилва!

В структурата на самия брутен вътрешен продукт, елементът потребление, който е най-важния – не мръдва!"

Сашо Диков: Преди две години и половина какви неща сиСашо Диков говорил, явно никой не иска да те чуе!

Проф. Димитър Иванов в студиото на Канал 3Проф. Димитър Попов: Ами какво можем да направим повече? Аз считам, че премиерът, освен политически лидер на ГЕРБ, е отговорен на България! И не считам, че той не е патриот, считам, че той е патриот! Не считам, че е късоглед, аз мисля, че той вижда истината. И ако я вижда тази истина, той не може да чака изборите! Той трябва отсега да подготви час по-скоро една силна програма, силна програма за излизане на България от кризата! Силна програма, която аз бих я нарекъл символично „Програма „Рузвелт” за България!” По името на 32-рия президент на Америка, който президент на Америка я изважда в периода 1932-1938 година от Великата депресия. В България е необходима, господин премиер, програма „Рузвелт”, той не е отишъл да събере икономисти, той трябва да събере 20-30 имена...

- Кажи ми за тази програма...

- В момента резервите на страната са пресъхнали. Резервите са пресъхнали на държавно, на фирмено, на домакинско, на индивидуално равнище – пари няма! Ситуацията в банковата сфера е също много тревожна, тъй като виждаме какво е състоянието на банковия сектор в Европа, много от дъщерните банки нямат разрешение да раздават кредити повече от 5 милиона евро, за всеки кредит те трябва да питат банката-майка! Още отсега се знаят банките-майки, които се оглеждат да закриват дъщерните банки тука. Очертава се нов период – на кредитно засушаване. Задлъжнялостта, за която говоря преди две години и половина тук в телевизията е още по-голяма, на реалната икономика.

Задлъжнялостта на нашия частен сектор, външната задлъжнялост надхвърля 78 процента от БВП, а междуфирмената задлъжнялост надхвърля 150 процента от БВП! Частният сектор е умрял, на колене е, няма вътрешна икономика...

- Какво да правят хората? Какво да се прави, къде е спасението?

- Необходими са няколко програми, които да се вкарат в тази национална „Рузвелт програма за България”. Първо, основният фокус на такава програма трябва да бъде стимулиране на потреблението, изваждане на основните играчи от задлъжнялостта, изваждане на най-бедните, изваждане на фирмите които са гръбнак на националната икономика. Има механизми това да стане, има механизми. Чрез създаване на частни дялове, държавата може да влезе във фирмите които са гръбнак на икономиката с цел тяхното подпомагане. Да влезе чрез аукцион, чрез закупуване на дялове – става дума за спасяване временно, временно, в момента се прави в Холандия, прави се  в САЩ, във Великобритания, във Франция, навсякъде го направиха. Става дума за спасяване, временно, и в документите трябва да бъде записано, че в момента, в който си стъпят на крака фирмите или банките, те могат да си откупят обратно този дял... Не може ти да оставиш да загиват структуроопределящи фирми, гръбнака на твоята икономика, градени с усилия с много труд, в сложни политически периоди... Разбира се има и боклуци, които пазарът ще ги отлее, те ще трябва да си отидат, но не може да се остави това без никакъв поглед, без никаква политика, затова аз наричам политиката на Дянков, една ликвидационна политика. Тя ликвидира българската икономика.

Значи какво говоря: трябва да имаме поглед програма за консолидиране на банковия сектор, трябва да имаме програма за изваждане на домакинствата от задлъжнялостта! Не можеш ти да оставиш хората да им се вземат апартаментите, да останат на улицата! В момента редица банки задържат, не пускат, има огромни пакети от апартаменти, от всичко, което е ипотекирано, банката си го е прибрала, хората не могат да го изплатят, банките все още не го пускат за продажба, защото ако го пуснат, цените на имотите в страната все повече ще се сринат, хората ще потънат още повече под водата, ситуацията е трагична!

Чужди инвестиции в страната също няма, въпросът, който дискутирахме преди две години за силна финансова инжекция, той стои с голяма тежест, но ние закъсняхме. Светът в момента се е напълнил с дълг, Дянков сега реши да пуска нова емисия дълг. Кой ще си купи в момента български дълг, като нищо не се знае какво ще стане с нашите съседи, какво ще стане с испански дълг, с португалски дълг и така нататъка.

- Нали сме страшно стабилни....

- Това е другия въпрос, който искам да засегна. В момента Европа, Европейската комисия, Европейския финансов стабилизационен механизъм раздава помощи. Раздава помощи по няколко механизма, чрез така наречените ликвидационни временни програми за създаване на ликвидност в банките, чрез Европейския финансово стабилизационен механизъм и чрез други форми. Ние, обаче, малка България, отива нашия финансов министър в Брюксел и казва: „Ние сме окей! На нас помощи не ни трябват! Ами като не ти трябват – ням да ти дадат! А Европа ги раздава тези помощи с ясното съзнание, че никой никога няма да ги върне тези помощи!

........................................

...И не случайно цитирах ...името на Чаушеску! От 100 години насам в света, нито една държава, нито едно правителство не си е върнало външния дълг! Освен румънското правителство по времето на Чаушеску, заради което той беше разстрелян, че доведе румънския народ до мизерия!  Единствено Чаушеску. И сега учебниците по икономика в бизнесшколите и икономическите университети казват, че ако Чаушеску беше малко умен и беше изчакал година, година и половина да дойдат политическите промени, никога нямаше нужда да си връща външния дълг!

Ето това са парадоксите на световната икономика...

... Не може да говориш ти, че България е много стабилна – в кое е много стабилна България? Дефицитът ни, с който господин Дянков се хвали, и господин премиера, дефицитът ни ще бъде тази година два процента, минус два процента – бюджетният дефицит. Според Стабилизационния пакт той трябва да бъде не по-голям от минус три процента. Т. е. България може да поддържа един дефицит, едни по-големи публични разходи в един кризисен момент, за да стимулира заетостта, да стимулира основни публични сектори – това не го прави. Но, зад този дефицит от минус два, или минус едно и половина... се крие огромен закъснял, отложен, истински, публичен дефицит, пари не дадени от правителства, с години, с мандати, не дадени на образователен сектор, не дадени на здравеопазване, не дадени на инфраструктура, за пътища... Отложен дефицит, който отложен дефицит води до изоставането на България. Този отложен дефицит е двуцифрен, с него ще трябва да се борят следващите правителства на България. Това е истината за България! Това е, а не да ни казват, че следващите поколения ще живеят в една по-добра България без външен дълг. Следващите поколения ще трябва да се борят с планини от изоставане, планини от отложен, скрит дефицит! Това е истината за тази страна – за съжаление, и затова пак казвам: Необходима е национална програма, която да впрегне умовете на всички икономисти, Борисов да седне една събота и неделя, да ги заключи – да се бият да псуват цялата политика на ГЕРБ, но накрая да се впрегне да се създаде един екип, и да се създаде една отговорна, национална програма – без значение кой ще я реализира - дали БСП, дали някой друг. Ако той си мисли, че Кунева ще му я пише тази програма, или Дянков, то тогава, Боже, пази България!

Ситуацията е такава, ситуацията е... какво ще стане сега: българският лев е вързан с еврото, стойността на еврото спада. Какво става у нас. Цените на всички стоки ще скочат. Всичко, което внасяме ще скочи, инфлацията в България ще се увеличи заради ниското евро. Мислиме ли по тези въпроси и можем ли да си представим тази висока инфлация, която ще дойде заради намаляването на стойността на еврото. Как ще се компенсира от ниските заплати, от голямата безработица, от обедняването на българското население.

Ами какво да говорим за българската индустрия – ние я ликвидирахме, ние нямаме индустрия, този икономически модел, който развихме, селското ни стопанство стигна до 3,5-4 процента дял в структурата на БВП, индустрията ни спадна до 18-18,6 процента и главно услугите се развиват. Може ли България, при този модел, да бъде силна, конкурентно способна икономика? Пред нас стоят планини от реформи, планини от проблеми и ако това не го видим, ако се движим само от мандат до мандат, от предизборна кампания до предизборна кампания, България ще...

- Магистрали, Бойко строи магистрали усърдно...

- Магистралите са си магистрали, но те не са вързани с цялостната структура на икономиката... Инфраструктурата е много важно нещо, това са кръвоносните съдове на икономиката, но ако по тези кръвоносни съдове не тече кръв? А кръвта това са финансите, търговията, отвореността на икономиката, чуждите партньори...

Дразня се от хора, които се занимават с неща, които не са тяхна работа. Меглена Кунева обединява гражданството, от къде на къде – никой не може да разбере. А, бизнесменът Георги Гергов иска да възстановим държавата и да си върнем държавността... Моите уважения, ние се познаваме с господин Гергов, моите уважения към него като бизнесмен, България има нужда да си върне своята държавност, истинска и държавата да гарантира своите функции, но аз бих казал следното, за да си върнем държавността, ние трябва да си върнем държавата от Герговизма. Сиреч структурата на тази държава е просмукана от рака на олигархокрацията. От мръсните, кръвосмесителни бракове от политико-партизански групировки и бизнесгрупировки... Маса от големите групировки дължат своя бизнес именно на тези кръвосмесителни взаимоотношения и бракове с политико-партизанската власт, вследствие на редица правителства в нашата страна. Така че, за да бъде върната държавността, за да бъде върната ролята на трите власти, според Монтескьо, в България трябва да бъде разкъсана тази мрежа на рака, на създаването на олигархокрацията...

... Това може да стане от раз! Това може да стане от раз! Защото такива хора...те не могат да бъдат символи на подобна революционна идея с целия си пример, с целия си живот...

Аз например неслучайно поставих въпроса за така наречената Програма „Рузвелт”, аз бях поканен за гост на конгреса на БСП, и за мене беше голямо любопитство да чуя доклада на председателя на БСП и така наречения временен председател на ПЕС. Ами, Сашо, искам да го споделя най-отговорно, аз съм силно разтревожен, че този млад човек, бил министър-председател на България, водещ една от най-големите партии на страната, партия с потенциал, и най-важното, водещ един от най-силните политически блокове в Европа, представи на този конгрес, един Доклад без визия, без анализ на проблемите в Европа, без анализ на идеологията на този социализъм, който той защитава, без никаква визия и програма какво ще прави тази партия, ако иска да спечели изборите. И за това, аз съм уплашен, озадачен, разтревожен. Защото ние се движим, пак казвам, от мандат на мандат, говорихме си,...две години, три години, и нищо не се случва! И аз съм много уплашен, че след следващите избори, парламентът ще се окаже балансиран, със силно затруднение да формира една силна, ясна, с визия за България коалиция. Какво ще прави България тогава? Сега нямаме антикризисна програма, ами тогава? – Колкото и да не ти се иска, Миглена Кунева ще посочва кой да е на власт...

-        Нека да посочат избирателите – това е тяхно избирателно право, но пак искам да се върна към нещо, което аз защитавам от много време, от много години: България върви все повече към идеята за едно силно правителство, на националното спасение. Няма да има друг избор, няма да има друг избор! При един силно балансиран парламент, при партии, които не могат да формират коалиция между себе си, при своите идеологически и други, исторически различия, и най вече, пак казвам – на фона на сегашната ситуация, към днешния ден, нито една от партиите не представя решение за излизане на България от кризата! И това е най-тревожното!

...Мене не ме интересуват политическите комбинации! Мене ме интересува потенцията на политическите комбинации! Комбинации всякакви могат да се направят – въпросът е колко си потентен!

...Аз имах надежди в началото, че Бойко, знаейки ситуацията, а  и това му казах като се видяхме в началото на неговия мандат – с избора си, ти реши една четвърт от проблемите, остават още три четвърти! За съжаление тези три четвърти и сега стоят. И за това аз съм озадачен – какво ще стане с България, не че България няма да формира някакво правителство! Дали ще бъде марионетно, дали ще бъде коалиционно, дали ще бъде в резултат на кръвосмешения  - какво правим с гражданите на България, с децата на България, които си отиват всеки ден, с икономиката, която е тотално рухнала, с пустинята, която представлява вътрешната ни икономика, какво правим с това, с бъдещето на нашата страна? И знай, че тези неща не ги говоря изкуствено!

... Премиерът не може да няма истинската картина за това, което аз говоря, ако Дянков не му я дава – друг ще му я даде! Премиерът трябва да отиде на ясен, конкретен разговор с едно 30 души национални, големи икономически имена в страната! ...Той трябва да се опита да мобилизира мозъка, той носи отговорност, не пред ГЕРБ, малко е пред ГЕРБ да носи отговорност, това е партизанска отговорност, той носи отговорност пред България! Трябва да го направи час по-скоро, не да чака изборите! И това, за което говоря, тази Програма „Рузвелт”, тя трябва да бъде съпроводена с цял пакет от нормативни реформи. Следващото правителство трябва да бъде готово да управлява от Ден №1 И аз съм готов да помогна за това нещо!

-        Професоре, благодаря ти, това беше финалът за тази вечер!

 

Коментари 

 
-4 #1 киркор 2012-07-18 03:29
Чаушеску, та Чаушеску, който върнал външния дълг! Ами глупаците Виденов и Станишев също върнаха като прилежни ученички сумарен дълг от 5-6 милиарда US$! И след тях Костов и Дянков смъкваха тези милиарди от гърба на народа български!
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене