Терористичен удар на летище Бургас уби седем израелски граждани! /обновена и допълнена/

Израелски спецлужби вече разследват атентата!

Запаления автобус с израелски туристи - снимка от израелската преса"Седем израелци" са мъртви в бомбен атентат в Бургас, бе съобщено в израелските национални новини от Габе Кан и Гил Ронен. Жертвите са предимно младежи. Туристически автобус, извършващ превоз на израелци се взриви близо до Бургас, в България. Израелското издание се позовава на информация от българска телевизия, като не уточни коя. Една от версиите е, че в автобуса се е качил атентатор самоубиец, докато според друга взривът е бил от поставена в автобуса бомба.

В предаването "Шоуто на Слави", Славчо Велков, експерт по антитероризъм обясни, че атентата е въпрос на изключителна подготовка, взривът е бил в багажното отделение и подготвилите взрива са разчели всичко до секунда.

Експлозията е била изключително силна. Едва ли някоя групировка ще поеме отговорността за атентата бе мнението на Велков.

Едно от първите израелски издания, съобщило за атентатаДали бомбата е била взривена дистанционно, или от пътник на автобуса часове след взрива не е ясно.

Летище Бургас е било затворено за полети и всички полети са били пренасочени към летище Варна. Районът на атентата е блокиран, засилени са мерките за сигурност и се правят щателни проверки на автомобили и пътници.

Йерусалем поуст за атентатаНяколко часа след атентата Израел е прекратил всички свои полети до Източна Европа, съобщиха израелски медии.

Винаги преди кацане или излитане на самолети за Израел по летищата се предприемат извънредни мерки за сигурност, като на летище София се разполагат даже снайперисти в дните когато има полети, научи „Хроники” от свой източник.

Доколко е свободен достъпа по паркинга на летище Сарафово – засега не е изяснено, но първите сведения са, че той е бил без специален режим и свободен.

Телевизия ABC News бе първата от чуждестранните медии, която съобщи за трима убити при експлозия на борда на автобус, превозващ израелски туристи в България, като се позова на български медии.

Експлозия разтърси автобус привечер на летище в източната част на град Бургас в България. Според тази телевизия загиналите са четирима, една от жертвите е била длъжностно лице, двама са били тежко ранени, а ранените са 30. В допълнение към така съобщените цифри на пострадали израелски пътници туристи, телевизията съобщи за около 40 души са били в автобуса, когато той е експлодирал.

Гореща новина за терористичен акт по ЕвронюзДържавният департамент заяви пред ABC News, те са знаели за доклади с предупреждения за експлозията и се опитвали да проверят детайлите.

България е известна като популярна туристическа дестинация за израелците, съобщи Асошиейтед Прес.

"Мога само да потвърдя, че имаше експлозия на летище Бургас" каза часове след атентата говорителката на вътрешното министерство Ваня Вълкова.

*          *        *

Кореспонденцията на Габе Кан за атентатаОт Израел бе потвърдено, че негови граждани са били мишена на атентат в Бургас, предаде Франс прес. Министърът на външните работи Авигдор Либерман нареди създаването на кризисен щаб. Тази вечер за България със самолет ще бъдат изпратени спасителни екипи, съобщи израелското радио.

Взривеният автобус е запалил на паркинга още два от автобусите паркирани там, стана ясно минути след атентата. Дълго време нямаше яснота дали е имало пътници и двата други автобуса, докато най-после стана ясно, че летовници от Израел е имало само в първия автобус, който е бил взривен.

Авторът на терористичен акт се приема след като извършителят признае за атентата, коментира специалист по терористични атаки.

Премиерът Бенямин Нетаняху на извънредното засенадие на израелското правителство на 18 юли вечертаМинистър-председателят на Ираел, Бенямин Нетаняху обеща „убедителен отговор на иранския терор” по повод атентата.

Едва след петия час от взрива на бургаското летище Сарафово, министърът на вътрешните работи на България Цветан Цветанов се появи в телевизионни новини и промълви, че жертвите на взривения автобус вероятно са пет?!

"Иранския терор продължава да удари по невинни. Израел ще отговори убедително, със сила на иранския терор", каза той. - "Всички признаци сочат към Иран", заяви по повод извършителя на убийствената терористична атака премиерът Нетаняху. - "Само през последните няколко месеца станахме свидетели на терористичните атаки в Тайланд, Индия, Грузия, Кипър и другаде," каза той. Нетаняху напомни, че взривът в Бургас се случва в деня на 18-годишнината от взрива в сградата на еврейския център, AMIA /Argentine Mutual Association (AMIA) community centre/ в Буенос Айрес. Тогава, в сутрешните часове на 18 юли 1994 г. в резултат на взрива, причинен от 21-годишен терорист-камикадзе на “Хизбулла”, загинаха 85 души, а 7-етажната обществена сграда бе напълно разрушена.

Заместник-министър на външните работи Дани Аялон заяви пред на IDF радио, че Иран може да е зад атаката. "Ние знаем, какви цели и тактики иранците използват", обясни той. "Ние сме запознати с начина, по който са облечени и широкото им инфраструктура, и за съжаление ние сме наясно с решимостта си да извършват смъртоносни атаки срещу израелски цели."

Ройтерс допълни новините за атентата, с информация, че вероятно сред загиналите е бил и български екскурзовод, факт, който по-късно не бе потвърден. Цифрата на загиналите също се разминаваше като според едни от съобщенията са били трима, а според други – седем. Ранените са били 25. На автобуса е имало 8 деца и две бременни жени.

Радио „Гласът на Израел” уточни минути след взривената бомба, че израелските туристи са били предимно младежи и такива групи идвали непрекъснато от Израел.

Уникални кадри от израелска телевизия, които показват гасенето на пожараРойтерс съобщи, че в Израел е създаден кризисен щаб по разследване на атентата, и предстои изпращането на персонал от Министерство на външните работи на Израел.

Самолетът, чийто пътници пострадаха е бил чартиран на летище Сарафово в Бургас с 165 пътници на борда.

Ройтерс съобщи версията, че взривът е дошъл от посока на багажното отделение и то минути след като последният пътник се е качил на автобуса.

Посланикът на Израел е отпътувал веднага след съобщението за атентата към Бургас, уточни Ройтерс.

Очевидец, заяви пред "Гласът на Радио Израел" следното: „Минахме през паспортен контрол и представители на фирмата туроператор чакаха да ни заведат в автобуси, с които трябваше да бъдем извозени до хотелите. Сложихме куфарите си в багажника, и след няколко минути, автобусът избухна в пламъци... Ние бяхме върнати до терминала, а след това летищните власти се опитваха да определят кой липсва и кой е мъртъв."

Синът на очевидеца, позвънил в радиото допълни случилото се и разказа на баща си: "Хората, които бяха оцелели след експлозията, избягахме от прозореца. Не можехме да стъпваме върху части от разкъсани човешки тела и се придвижвахме трудно... Автобусът бе на парчета от двете му страни."

Очаква се да пристигнат два самолета от Израел, като се преценява дали могат да бъдат транспортирани част от ранените израелски граждани.

Един от тежко ранените е починал в мига, когато е бил свален от линейката пред болницата.

Повечето пътници са били с прорезни рани и в шоково състояние, друга си в истерия и настояват да бъдат върнати в Израел.

Един от тежко ранените е починал на операционната маса, друг е в критично състояние съобщиха от болницата в Бургас.

Шофьорът в един момент след взрива е престанал да отговаря на мобилния си телефон.

Атентатът е станал във вътрешната част на територията на България, на паркинга на летище Сарафово.

Източник на „Хроники” припомни, че двете летища Бургас и Варна са дадени на концесия на немско-българското дружество "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД. Концесионерът е този, който отговаря и сключва договори за сигурност на летищата.

Очаква се атентатът от 18 юли да удари по туризма в българските курорти. Взривът съвпадна със самоубийствения атентат в Сирия, което може да има връзка с дестабилизацията на обстановката в Близкия изток.

Поради липса на достатъчно информация, в израелските медии първоначално бе съобщено, че другата версия за взрива е, че е стреляно по гражданите на Израел.

В електронното издание на ВВС е съобщено, че минути след качването на последния пътник, депозирал багажа в багажника на автобуса, избухнал взрив, който запалил още два от паркираните на паркинга автобуса.

ВВС нюз за атентата

Ройтерс съобщи, че веднага слез взрива летище Бургас е било затворено и полетите на излитащи и кацащи са били насочени към летище Варна.

"Ние не знаехме дали това е терористична атака, но бяхме наясно, че това е експлозия", каза говорителят на израелското външно министерство Павел Хиршон, цитиран от агенция Асошиейтед Прес в новините.

ВВС припомни, че през януари е имало съобщения, че Израел е поискал от България да затегне сигурността на израелските туристи, пътуващи с автобус.

Изданието „Аарец” припомни, че атентатът е бил в деня на 18-та та годишнина от атаката на израелската общност в Буенос Айрес.

То уточни броя на първоначално загиналите – 7 души.

7 съобщи убити при терористична атака срещу израелци в България

Зоар Блуменкранц уточни, че над летище Бургас се издига пушек от взривилия се автобус с израелски туристи.

Израелската компания за туристически обиколки, "Kavei Hufsha", която е отговаряла на пътуването до Бургас публикува изявление за атаката, което гласи така:

"В съответствие с информацията, която получихме от нашия местен представител в Бургас е имало експлозия в автобус, който е трябвало да закара пристигналите туристи до хотела. Компанията е съобщила за „Аарец” следното: „Ние сме изпратили нашите представители на летището, както и до близката болница, за да предоставят всякаква необходима първоначална помощ. В същото време, ние изпращаме наши представители от Израел с първия полет, за да се включат в оказване на нужната помощ по спасяване на оживелите ранени и изпаднали в шок туристи.

Българска телеграфна агенция Novinite.com е цитирана от изданието, че на автобуса, който се е взривил, е имало около 40 туристи.

Кметът на Бургас Димитър Николов също е цитиран да казва, че експлозивите са били поставени в багажника, в задната част на автобуса.

Според българските новини, 18 израелци веднага са били евакуирани в местната болница. Болнични източници са съобщили, че очакват да пристигнат още ранени.

Според няколко свидетели от местопроизшествието, експлозията е била вследствие на самоубийствен атентат, съобщава „Аарец” час и половина след експлозията.

Външният министър на Израел, Авигдор Либерман е разговарял с българския си колега Николай Евтимов Младенов, който е бил на път към мястото на експлозията.

След този разговор, Министерството на външните работи на Израел потвърди два часа след взрива, че сред загиналите и ранените има израелски граждани.

Първата чуждестранна телевизия, която съобщи, че жертвите от атентата са седем, бе Fox News.

Fox news съобщи да седем загинали

Говорителят на Израелското външно министерство Джонатан Розенцвайг е уточнил за телевизионния канал, че слезлите в 17,45 от полета от Тел Авив се били качени на автобус, който да ги закара до определените за тях хотели и тогава е избухнал взрива. Според очевидци, той се е възпламенил у някого от пътниците.

Летището веднага е било затворено и отцепено от останалите обекти в района, а поне 10 пожарни са пристигнали да гасят пламъците.

Аруц Шева 7 потвърди за седем загинали в мига на взрива"Седем мъртвите" в експлозия на автобус в България

Под това заглавие, израелският консул е съобщил за седем убити и поне 20 ранени при взрив в автобус, пълен с туристи, които пристигнали в страната на почивка.

"Единствената ми молба по линия на тероризма е да не ги правите толкова значими и водещи", каза премиерът Борисов след кървавия атентат в Бургас и всички ефирни телевизии го послушаха. Информация за случващото се идваше предимно от световните агенции - Ройтерс, Франс прес, АП, както и Би Би Си, Евронюз и израелски медии.

В същото време Израелското външно министерство създаде още в първия час след взрива оперативен щаб за атентата в Бургас, а израелски медии включиха в ефир оцелели при атентата, за да свидетелстват за случилото се.

В същото време българските национални телевизии показваха филми и развлекателни програми. bTV в емисията си 22 часа, с включване на живо от Бургас се позова за броя на жертвите на информацията на Външното министерство в София.

Премиерът Бойко Борисов радетелят на дюнер дипломацията"Считате ли, че ако има такава заплаха, да са засекли техните служби, няма да са ни предупредили и ние няма да сме взели някакви мерки", каза Бойко Борисов, цитиран от "24 часа".

"България има прекрасна външна политика към арабския свят, като изключим това, че завчера бих арабските посланици на футбол, в прекрасни отношения сме", коментира премиерът, неизвестно защо демонстрирайки хумор.

Премиерът призова да не се раздухва информацията с думите: "Какви мерки да се вземат?! Те ако чакат да напишат в някой сайт и тогава да вземат мерки - те са за уволнение всичките. Може някой трети да се възползва от всичките тия писания и да го прехвърли след това на друг".

Никой не разбра защо Борисов пристигна чак в 02 часа и 30 минути в Бургас...

"Работим по версията "атентат", заяви вътрешният министър Цветанов след като и на децата беше ясно, че взривът е терористичен акт! "В момента се проверява дали бомбата е била сложена в куфар и избухнала при натоварването на куфара в автобуса с израелските туристи, или бомбата е била сложена предварително".

"33-ма са в болница, трима са в кома, един от тях е починал. В момента се прави списък на всички пътували с авиокомпанията, за да се установят жертвите. След огледа се предполага, че на място петима са загинали по първоначални данни. С министър Младенов всеки час ще се дава информация...” - съобщи вътрешният министър колкото да има какво да каже.

"Неразбираемо е, че няколко часа нямаше реакция от правителството", коментира лидерът на социалистите Сергей Станишев. - "Няма как да не бъде повдигнат въпросът, че още през зимата държавата Израел е предупредила България за опасност от подобен акт. Най-тревожно е, че взривът се случва на летището, което е един от най-охраняваните обекти. Управляващите дължат отговор дали са предприети мерки и какви, за да не се случи тази ужасна трагедия".

Преди това Би Би Си съобщи, че Израел е поискал през януари от България да засили мерките за сигурност над израелските туристи, които пътуват с автобус на нейна територия.

Дани Шенар, шеф на службата за сигурност в израелското Министерство на транспорта, е отправил това искане. "Поисках от европейските служби засилване на мерките за сигурност над израелски туристи, включително те да се придвижват с ескорт и да има претърсване с кучета в хотели и транспортни средства" - това е казал пред израелския в. "Аарец" Дани Шенар на 5 януари.

Още за терористичния акт четете в следващите публикации на "Хроники"!

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене