1. Два Доклада и скандално дълъг дебат за самоубития Стойчо от Перник!

Мирослава, от нея останаха само спомени и снимкиНикой не говори за огромните гафове по убийството на Мирослава и самоубития Стойчо, 24 часа по-късно – вътрешният министър даже не стъпи в парламента по време на дискусията!

„Моята оставка не стои на дневен ред и е въпрос на разговори!” казва вътрешният министър в един момент, когато нещата около него тотално водят към отстраняване от кабинета.

По-добре е да мълчиш разумно, отколкото да говориш глупаво, е прозрял Сир, но българският министър на вътрешните работи не го е чел.

Едва ли има държава, в която се изнасят десетки нарушения на законите от висши служители на МВР и това да остане безнаказано!

Цветан Цветанов, вътрешен министърЕдва ли има държава в света, в която министърът на вътрешните работи да се прави на умряла лисица когато в парламента и в електронните медии върви дебат по скандалните факти около смърт на арестант!

Едва ли има държава в света, в която отвличане и убийство се покриват с друго убийство – това на единствения свидетел и никой да не бъде наказан, никой да не си подаде оставката!

Има такава държава и тя е Република България, страната, в която всичко абсурдно се приема за нормално, законът не се спазва от тези, които получават високи заплати, за да се съобразяват с него и всичко скандално и абсурдно да се покрива без свян от силните на деня!

В тази история най-краткото е самото убийство, по-точно казано – отвличането и умъртвяването на едно момиче в разстояние на няколко часа!

Оттук нататък в парламента работят две комисии, те излизат с два доклада, прави се няколкочасов дебат, който е достоен да влезе в рекордите на Гинес с абсурдите, които народни представители изричат от трибуната!

За да стане ясно на читателите на сайта „Хроники” всяка една скандална подробност по това престъпление ще изнеса пълните текстове на двата Доклада, дебата в парламента и всички факти, които съпътстват трагичния край на един неизживян живот.

Читателите на „Хроники” трябва да са наясно, че Докладът на Алтернативната комисия, която депутати от опозицията написаха след щателни проверки на факти и обстоятелства липсва в интернет пространството. Няма го и на сайта на парламента. Колегиалността на колежка от друг сайт направи възможно „Хроники” да получи този алтернативен Доклад.

Ето какво разкриха факти, документи и дебат в тази трагедия:

На 12 януари 2012 година бе открит трупът на 18-годишната Мирослава от Перник, изчезнала на 7 ноември 2011 година след тренировка, и то след като залата, в която е тренирала се намира на метри от дома й!?

Момичето е било убито бе съобщено от Пресцентъра на МВР.

Другото, което научихме бе, че за убийството на Мирослава са били задържани на 11 януари, двама души, единият от които, Стойчо Петров, признал своята съпричастност към планираното убийство и последвалото изнудване на близките на Мирослава.

Задържаният разкрил също така съучастника си и мястото, където е укрито тялото на жертвата. До самопризнанията на задържания се стигнало след традиционните "беседи в ГДБОП и в Института по психология на МВР" според вътрешна информация.

Най-неочаквано на другия ден, на 12 януари, часове след задържането и разпита му, научихме, че Стойчо се самоубил в присъствието на полицаи.

„Самоубийството” на Стойчо

Според полицейската версия, задържаният Стойчо Петров, по прякор Чочо, е бил доведен от служители на полицията за повторен оглед в апартамента, в който живеел на улица „Тунджа". Апартаментът вече веднъж е бил обискиран и огледан от полицията. В дома си Стойчо поискал да отиде до тоалетната, където намерил пистолет и се самоубил!

След часове мълчание от Пресцентъра на МВР съобщиха, че заподозреният помолил да отиде до отиде тоалетната, „където  успял да достигне до предварително укрит пистолет, след което се самопрострелял смъртоносно”.

За два факта силно се мълчи!

По ръцете на Стойчо няма барутни частици, което говори, че той не е произвел изстрел преди смъртта си.

Стойчо се "самопрострелва" с полицейско оръжие, а не с личното си?!

Не са ясни обстоятелствата, при които той е намерил оръжието в проверявания апартамент, как е могъл да го извади и да се е застреля в присъствието на полицаи – не е ли имало надзор над него, докато е бил в апартамента с полицаите.

Това обстоятелство бе крито цял ден, след което бе пусната удобната версия за уж „намерено” оръжие и „самоубийство”. Заради инцидента, първоначално обявеният брифинг в пернишката областна дирекция на Министерството на вътрешните работи беше отменен.

В продължение на няколко часа след появата на неофициалната информация за самоубийството на единия от задържаните, от МВР и прокуратурата тотално спряха да огласяват каквато и да било информация за случая. Единственото лаконично обяснение бе, че в Перник се провеждало оперативно съвещание и до София не достигат никакви данни.

В крайна сметка, часове по-късно пресцентърът на вътрешното ведомство разпространи съобщение, в което официално бе потвърдено самоубийството на заподозрения.

32-годишният Чочо бе на 11 януари, един ден преди да посегне „сам” на живота си и според твърденията на полицията, след като признал за отвличането и убийството на момичето с цел изнудване.

Как властта „разследваше” убийството на момичето

Какво каза Елеонора, сестрата на Мирослава до намирането на трупа на 12 януари:

 • Разследващите твърдяха през двата месеца от изчезването на Мирослава, че най-вероятно изобщо не е отвлечена, а сама и доброволно е напуснала страната. Данни в тази посока обаче така й не бяха открити.
 • Сестрата на Мирослава, Елеонора заяви многократно в различни медии, че МВР отхвърляло версията, че тя е още в града. Момичето твърдеше, че полицаите отказвали да работят по версията, че Мирослава може все още да е в Перник;
 • Елеонора твърдеше, че разследващите не могли да засекат и проследят последното обаждане на Мирослава в деня на изчезването й;
 • По думите на сестрата на убитото момиче, дори се появил сигнал за евентуалното местонахождение на Мирослава, но разследващите обяснили, че не могат да ходят и проверяват такъв тип сигнали, тъй като тя може да е на дъното на някой язовир, а те не могат да източват всеки язовир, за да проверят дали има труп в него или не;
 • Два месеца докато близките на убитата Мирослава твърдяха, че е отвлечена, полицията, заявяваше, че е избягала от къщи, където е имала семейни проблеми;
 • Около Нова година полицаи пуснаха версия, че е възможно Мирослава да е напуснала страната, като обясняваха, че момичето се издирва. Основна версия, по която да се работи, липсваше.
 • Сестрата на убитата Мирослава, Елеонора заяви по bTV, че след изчезването е получила две обаждания от телефона на Мирослава. Първото било вечерта на изчезването й, около 21.00 часа. При обаждането момичето казало, че е отвлечено, и че е  намесена полицията, и моли за помощ. По тази версия изобщо не е работено;
 • Шефът на пернишката полиция на няколко пъти заяви, че казаното от Елеонора не е вярно. В същото време сестрата на Мирослава твърдеше, как са я убеждавали, че Мирослава е в Германия и пие коктейли.
 • Докато 18-годишната Мирослава все още се водеше за изчезнала, шефът на ГД БОП, главен комисар Станимир Флоров твърдеше, че не може да се говори за отвличане, а по-скоро момичето не е харесвало начина си на живот и е решило да живее извън граница...

"Не говорим за отвличане, независимо от това какво се говори и се тиражира. Версията, която желаем да бъде вярна е, че тя не е харесвала начина си на живот и е решила да живее извън пределите на България”, бе убеден шефът на антимафиотите, Флоров.

Така ГД БОП изми ръцете си от случая и си намери оправдание да не работи по него, пускайки димки за бягство извън граница, чрез сигнализиране до Интерпол и Шенгенската информационна система...

Накрая Мирослава бе открита и премиерът Бойко Борисов заяви: „За съжаление работихме два месеца...Не спах цяла нощ заедно с вътрешния министър Цветан Цветанов. Пратихме тежка техника, да ровят и най-накрая куче на Червения кръст изрови трупа на момичето” – разказа словоохотливо Бойко Борисов пред репортери.

Защо за съжаление - никой не разбра.

Премиерът Бойко Борисов„Казах на Цветанов, когато вземе заплата да купи на кучето три-четири телешки пържолки, да изпрати 3-4 телешки пържолки на кучето, което откри трупа на момичето от Перник” препоръча премиерът Бойко Борисов. "Кучето свърши много работа. Заслужава и това, като разбира се и всички, награда", обобщи министър-председателят видимо развеселен.

Сестрата на убитото момиче разказа, че Мирослава й се обадила и й казала, че в отвличането й има замесени полицаи. Тя не е казала „Стойчо ме отвлече”...

Няма да коментирам как разследващите „намериха” убитата Мирослава, дали кучето бе този, който изрови момичето, дали мястото бе показано от Стойчо, приятел на Мирослава, и дали след като Стойчо показа това място бе убиецът.

Никой не провери версията, че Стойчо е завел полицаите на мястото, където е била заровена Мирослава, защото е проследил убиецът й и нея, или убийците й и нея.

Ще започна с убеждението, че не е задължително да си извършил дадено убийство и заравяне на тялото на жертвата, за да знаеш къде и как се е случило това.

Достатъчно е да проследиш истинския убиец и пак ще знаеш какво се е случило с жертвата, както и къде е заровена. Т. е. достатъчно е да си проследил извършителите на престъплението, за да знаеш къде се е разиграла трагедията, а това че си видял убийство и заравяне на труп - не те прави извършител!

Тази версия открива възможността да се припомни, че Мирослава е предупредила сестра си, че има замесен полицай, следа, която никой не си прави труда да разследва и проверява.

Тази версия логично пасва на необяснимото поведение на полицаите, които вместо да проверят жилището на Стойчо, вместо да го пазят и следят къде отива и какво ще прави – го оставят да се самозастреля и при повторен оглед?!

Нарочиха го за убиец и 24 часа по-късно той бе мъртъв!

Защо умря Стойчо и то в присъствието на антитерористи? Как умря младежът в жилището си, как успя да се простреля, да вземе пистолета с белезници на ръцете и да се убие?

Оттук нататък следват много и все скандално неизяснени въпроси, на които никой от управниците не пожела да отговори.

Дали пък тази втора смърт не е свързана с първата – на Мирослава?

Защо и какво наложи Стойчо да умре 24 часа след като бе намерен трупа на убитото момиче?

Въпросите са много и за да получат някакъв отговор читателите – публикувам тук Доклада на депутатите от управляващото мнозинство със съкращения/

и

Алтернативния Доклад на народните представители на опозицията:

Бележка на „Хроники”.

Първият Доклад, или така нареченият доклад на ГЕРБ за ГЕРБ е съкратен, като е оставена само частта, която касае случая „Мирослава”.

Дискусията по Доклада на правителствените депутати – какво бе най-същественото, скандално и абсурдно, което чухме и какво впечатление остави тази дискусия:

От една страна имаме голяма трагедия, а от друга - от друга страна - грубо неспазване на закони и на правила.

От едната страна е отвличане и жестоко убийство на момиче, от друга е последвала смърт на основния заподозрян и единствен свидетел на последните минути на Мирослава.

В началото е налице недопустима пасивност на властите по разкриване на отвличането и смъртта на Мирослава от Перник.

Истината е, че ако не беше натискът на семейството, на медиите и на обществото, ние сигурно щяхме да продължаваме да слушаме обяснения и версии, оправдаващи липсата на конкретни резултати, включително може би все още щяхме да слушаме версията за инсценирано отвличане, или бягство и пътуване на момичето до екзотична страна.

Налице са и странни, силно озадачаващи и неизяснени обстоятелства около смъртта на Стойчо Стоев – заподозрян, задържан свидетел, човек, сочен за един от престъпниците и намерил смъртта си в условия, изискващи разследване, нова експертиза и недвусмислени заключения.

Станимир Флоров в студиото на Мартин КарбовскиДвата случая на смърт трябва да отвлекат вниманието от зле прикрити амбиции, самоволно разширяване на правомощията на органи на Министерството на вътрешните работи, необоснована и недопустима тяхна намеса в действията на прокуратурата и на следствието – порочни практики. Това са само част от констатациите за действията на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” и Министерството на вътрешните работи, която се ръководи от приятеля на вътрешния министър – Станимир Флоров.

Единственият случай в трагедията с Мирослава, единственият, в който са замесени едновременно и полицаи, и Стойчо е „самопрострелването” на Стойчо в присъствието на полицаи в жилището му, където той е бил заведен неизвестно защо и въз основа на какъв документ...

Никой не обясни защо полицаите завеждат Стойчо в жилището му и не обезопасяват, а още по-малко пък проверяват апартамента – никой не си прави труда да обясни.

Никой не обясни защо Стойчо е заведен там след самопризнанията и намирането на убитата Мирослава – не е ясно и също никой не си прави труда да го изясни.

Никой не обясни и защо не полицаи, а антитерористи са придружили Стойчо в жилището – след откриването на трупа на момичето, случаят вече не се води отвличане!

Защо Стойчо е бил заведен в жилището след като е направил пълни самопризнания и трупът на момичето е изровен?

Оттук започват несъответствията

 • Според официалната версия на МВР, Стойчо, с белезници на ръцете е поискал да отиде до тоалетната и след това се чули изстрел и той бил мъртъв.
 • Според сайта Медияпул, Стойчо се е прострелял с полицейско оръжие – т. е. както е с белезници успява да вземе от кобура на единия от полицаите пистолет и се самозастрелва!
 • Източници от МВР потвърдиха, че изстрелите са били три.
 • Психолози от Института по психология на МВР заявиха, че той е имал лично оръжие, което както се оказва не са намерили и иззели.

Какво разбрахме от разговора по bTV с Неделчо Стойчев, психолог от Института на МВР

Въпрос: Имате ли информация какво се е случило в жилището?

Отговор: Ние сме много разочаровани...

Въпрос: Как е било допуснато да има оръжие в жилището?

Отговор: Той е имал оръжие.

Въпрос: Регистрирано ли е било оръжието на Стойчо?

Отговор: Той е доста комбинативен.

А ето какво чухме от Кошлуков и Цветан Цветанов два дни по-късно в предаването „Факторът Кошлуков”:

Водещ:... Неделчо Стойчев – директор на Института по психология на МВР – казва, че на убиеца е обещано да стане защитен свидетел. Как така на един убиец на дете му обещават да стане защитен свидетел?

Цветан Цветанов: В разговорите, които бяха проведени в Института по психология и полиграфския тест, който беше проведен преди това, лицето започна да съдейства в пълния обем на това престъпление, което е извършено и в което той е участвал. Но по неговите свидетелски показания, той всъщност реално не е физическият извършител на убийството, а разказваше през цялото време за неговия съучастник, т.нар. Марио.

Водещ: Вие говорите за този, който се самоуби?

Цветан Цветанов: Не, да, говоря за този, който се самоуби, който съдейства през цялото време на разследването от момента, в който той започна да говори истината.

Дали действително Стойчо се самоубива след като директорът на Института по психология към МВР, Неделчо Стойчев казва в телевизионно интервю, че Стойчо е бил защитен свидетел! А до този момент знаем, че Стойчо е заподозрян в престъплението.

Дали действително Стойчо се самозастрелва, щом не е бил извършител на убийството на Мирослава, още повече, че чухме министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов призна при Кошлуков, че „самопрострелялият се” не е физическият извършител на това престъпление!

С каква задача антитерористите са придружили Стойчо Петров в жилището му, след като вече случаят не се е водел отвличане?

Главният прокурор Борис Велчев отказа да коментира пред журналисти случая с убийството и самоубийството в Перник с думите: „Няма да коментирам никакви драми, не ми е работа и не знам какво очаквате от Прокуратурата...”

Смъртта на единствения запознат със случая

Броени часове след съобщението за „самопрострелването” стана ясно, че нито една дума от казаното от Борисов не е истина – че най-малко четири часа от него е било крито, че заподозреният Стойчо Петров е прострелян и мъртъв, и че това се е случило в присъствието на служители на ГД БОП, докато поемните лица са чакали отвън!

Прокурор в жилището е нямало.

Кой съд е определил мярката за неотклонение на Стойчо – не е известно. Кой е поискал съд да определи мярката му за задържане – също не е известно.

Твърде вероятно е Стойчо Петров да се е водел задържан, в рамките на 72 часов арест от органите на МВР и по задържането му да не е имало искане и да не се е произнасял съд.

Никой не обясни имало ли е досъдебно производство, което да определи процесуалното качество на въпросния Стойчо – дали ще е свидетел, дали ще е обвиняем.

Дебатът по случая „Мирослава” четете утре!

 

 

Коментари 

 
0 #4 Папърдак 2014-02-17 16:58
ЗАЩО???
Цитиране
 
 
0 #3 Папърдак 2014-02-17 16:56
?A?
Цитиране
 
 
0 #2 Папърдак 2014-02-17 16:55
?
Цитиране
 
 
0 #1 jojo 2012-11-07 03:25
Бойко да каже как Мирослава е сварзана с Мишо бирата и кой иска да замаже скандала с производството на дрога.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене