2. Два Доклада и един дълъг скандален дебат за самоубития Стойчо от Перник!

Днес, на 7 ноември се навършва една година от изчезването на едно момиче от Перник – Мирослава. Дете, което часове след отвличането е било убито... В негова памет е тази публикация...

Сградата на българския парламентНа 19 октомври в българския парламент се състояха дебати по докладите за полицейско насилие и най вече по случая с убийството на Стойчо Стоев, основен свидетел на престъплението.

Всяка една констатация на Алтернативната комисия, в чийто състав работиха депутати от опозицията е достатъчно основание, за да бъдат подадени оставки от министъра на вътрешните работи – Цветан Цветанов, от шефа на ГД БОП – Станимир Флоров, от окръжния прокурор на град Перник Пламен Найденов, Валентин Димитров – директор на ОДМВР в град Перник, Валентин Цоновски – началник на отдел в ГДБОП, Симеон Димитров – разузнавач в ГДБОП, Димитър Йорданов Ранков, разузнавач в ГДБОП, Евгени Цветков – началник отдел в ГДБОП,  и други високопоставени длъжности лица.

Тук ще цитирам малка част от въпросните констатации по смъртта на основния свидетел по досъдебното производство за отвличането и смъртта на едно момиче от Перник, Мирослава.

Останалите констатации, факти от събитията и отговорите обяснения на народните представители от управляващото мнозинство на ГЕРБ читателите ще могат да прочетат в стенограмата от парламента.

Отново ще повторя версията на „Хроники” за тази смърт и трагедията, която се е разиграла посред бял ден в Перник:

Твърденията на полицаи и антимафиоти са, че Стойчо Стоев е лицето, което показва мястото на което е заровено тялото на умъртвената Мирослава.

Приема се версията, че Стойчо е участник в отвличането на момичето е трагедията, която се случва часове по-късно.

Никой не проверява версията, че Стойчо е знаел къде е заровена Мирослава, защото я е проследил! И тук е разковничето на всички факти и обстоятелства, които е трябвало да изчезнат с настъпването на смъртта на Стойчо.

Смъртта настъпва когато той, с белезници е заведен от отряд антимафиоти до дома си. Поемните лица Валентина Георгиева Методиева и Петя Викторова Димитрова от град Перник са оставени извън жилището и малко след влизането на Стойчо и антимафиотите се чува изстрел от дома му.

Основният свидетел по смъртта на Мирослава е мъртъв, а всичко, което той е признал в полицията при задържането не съществува, тъй като той го отнася със себе си.

И така: констатации и факти от деня, в който умира основният свидетел Стойчо Стоев, но първо предисторията:

На 7 ноември 2011 година е подаден сигнал в полицията в Перник по повод изчезването на Мирослава Николова. Сигналът е получен в момент, когато полицията има служебно тържество.

По-късно става ясно, че полицията не предприема никакви адекватни мерки във връзка със сигнала.

Цветан Цветанов, вътрешен министърНа втория ден след отвличането, служител на МВР подава на БНР непотвърдена информация, като съобщава, че се работи и по версия за инсценирано отвличане. Тази версия впоследствие се разпространява периодично по медиите.

Разследващите не работят по всички версии, включително по най-вероятната. Вместо това, усилията има са насочени към това да снемат от себе си отговорността за протакането на следствието за разкриване на престъплението.

Тази недопустима пасивност и отклоняване от служебни задължения на отговорни служители от МВР обяснява първоначалната ценна загуба на време и заличаването на следи. В резултат на това сочените по-късно за извършители Стойчо Стоев и Марио Любенов не са били разследвани веднага.

В дезинформацията, разпространявана от МВР се включва самият директор на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) Станимир Флоров. На 29.12.2012 г., четири дни след споменатото предаване, той прави изявление, че „основната версия в ГДБОП за случая с изчезналата Мирослава Николова от Перник е, че момичето самò е напуснало България". „Не говорим за отвличане, независимо от това какво се говори и се тиражира.“ С това изявление Флоров фактически набеждава жертвата в инсценировка на собственото си отвличане и прави опит да омаловажи сигнала на потърпевшото семейство.

Това „обяснение” унижава близките на загиналата и прави мъката им още по-силна.

След самопризнания на Стойчо Стоев, тялото на момичето е открито, заровено в околностите на Перник.

На 11 01 2012 Стойчо Стоев е задържан, докато досъдебното производство, ръководено от окръжния прокурор, който му е определило статут на „свидетел“. Т. е. той се явява „задържан свидетел” – непредвиден в действащия Наказателно-процесуален кодекс статут!

Задържането става със заповед на началника на сектор „Отвличания” в ГДБОП Йордан Монов. На Стойчо Стоев не е наложена по съответния законово установен ред от съда процесуална мярка - „задържане под стража” по образуваното досъдебно производство. Стоев е задържан за 24 часа с полицейска заповед, защото прави признания, че има отношение към смъртта на Мирослава Николова. В рамките на тези 24 часа задържаният загива.

По линия на досъдебното производство има решение, но не и писмена заповед за оглед на апартамента на Стоев.

При този оглед, извършен извън всякакви законови предписания – Стоев е прострелян и умира.

 • С влизането си в жилището на Стоев служителите на ГДБОП  нарушават Наказателно-процесуалния кодекс (НПК);
 • Съгласно чл.155 от НПК огледът се извършва от съда или органите на досъдебното производство с цел... да се намерят и запазят следи от престъплението. Първото условие за законосъобразност на това /и всяко друго/ процесуално действие е то да е извършено от  компетентен орган по разследването, каквито служителите на ГДБОП в случая явно не са;
 • Спорно е дали е трябвало да се извърши оглед или претърсване и изземване. При претърсването и изземването целта е намирането на предмети имащи отношение към доказването;
 • За да се направи оглед в жилището на Стоев, е било нужно да е налице информация, че там се намират вещи и предмети, които са послужили за извършването на престъплението или имат връзка с него;
 • Опитът за оглед на жилището на Стоев, извършен от ГДБОП, е незаконен, защото в апартамента са влезли единствено конвоиращите полицаи, които нямат компетентност съгласно процесуалните правила, а не са присъствали определените служители от законното разследване;
 • Конвоиращите от ГДБОП не са поканили поемните лица да присъстват в помещенията. Последните са чакали на площадката на стълбите пред затворената врата на апартамента и не са могли да изпълнят задължението си да удостоверят визуално действията на полицаите;
 • Разследващите в Перник, така и служителите на ГДБОП са знаели, че в дома на Стоев има оръжие. Затова с тях задължително е трябвало да присъства служител от служба „Контрол над общоопасните средства” (КОС) Перник. Този служител би трябвало знае точно къде се намира оръжието на загиналия, защото е издал разрешението то да бъде съхранявано на това място;
 • МВР обяснява влизането в жилището с неотложност, без реално да е налице такава – Стоев е задържан и оказва съдействие. Следователно няма обстоятелства, които да обясняват неотложността
 • Полицаите влизат в апартамента, без да дочакат наблюдаващия прокурор и определената група от разследващи и технически лица;
 • Служителите на ГДБОП в конкретния случай не са разследващ орган;
 • Служителите от ГДБОП нарушават Инструкция № Із-1143 от 04.05.2011 г. за организацията и реда за осъществяване на конвойна дейност.

Комисията, съставена от депутати от опозицията и независими народни представители е била възпрепятствана от министъра на вътрешните работи Цветанов да установи:

 • има ли нарочна заповед на Станимир Флоров или упълномощено от него лице, с която поименно тези полицаи от ГДБОП са назначени да бъдат конвой на Стоев;
 • фигурират ли тези полицаи в списъка на имащите право да конвоират, определен със специална заповед от директора на службата;

В резултат остава неразкрито съставени ли са документи за всяко едно действие на конвоя и задържания. Не е установено има ли документ, предписващ или позволяващ на полицаите от ГДБОП да влязат в жилището на Стоев.

Основно задължение на конвоя при положение е да не допусне бягство, и да осигури запазването на живота на конвоирания.

В резултат на всички изброени нарушения Стоев умира като „задържан свидетел”, и е починал от огнестрелна рана в главата, причинена с изстрел от пистолет.

При гореизброените обстоятелства е било редно да се извърши прокурорска проверка дали не са налице обстоятелства, че тази смърт е в резултат от извършено престъпление.

Поради съпротивата на министъра на вътрешните работи, депутатите от Алтернативната комисия не успяват да установят кой носи отговорност за последствията от включването на ГДБОП в разследването на убийството на Мирослава.

Повече от 1/3 членове на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред искат и настояват за извънредно заседание за изслушване на вътрешния министър и отговорни служители на МВР.

Това искане е отказано от председателя на Комисията Анастас Анастасов в грубо нарушение на Правилника за организация и дейността на Народното събрание (ПОДНС).

Т. е. зам.-председателят на парламента Анастасов не допуска изслушването и очакваните критики към Цветанов, месеци по-късно той е избран за съдия от Коституционния съд. Дали това е е благодарността на вътрешния министър за спестения срам и резил?

Следва отказ и от председателя на парламента Цецка Цачева, както е оставено без последствие и искането на членовете на тази Комисия за среща с Цветан Цветанов в присъствието на висши и замесени в случая служители на МВР. Той отказва писмено да провери заедно с нас законосъобразността на действията на МВР във връзка с отвличането и смъртта на Мирослава Николова и смъртта на Стойчо Стоев.

„Не се обаждайте на полицията, тъй като те са замесени!” – казва по телефона Мирослава, когато съобщава за отвличането си. „По никакъв начин не търси съдействие от полицията, защото са замесени” – се повтаря в писмото с искането за подкупа. Тази линия на разследване е оставена без внимание, но това само нагнетява подозренията на гражданството.

ГДБОП след дълга пасивност се включва паралелно в разследването и след като го дублира, го лишава от ключов свидетел. Защо?

„Това е единственият случай в света, когато конвоиран човек с белезници се самоубива с личното си оръжие“ – казва бащата Петър Стоев.

Станимир Флоров, шеф на ГД БОПЗащо Станимир Флоров не бе наказан и отстранен от поста си?

Защо министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов не се яви в парламента, за да присъства по време на дебата за смъртта на Сойчо Стоев от Перник?

Отговорът го дава дебатът и изказванията на членове на Алтернативната комисия от депутати от опозицията и независими народни представители:

ГД БОП нарушава закона и пречи на истинското разследване – защо, никой не проверява и разкрива.

 • Влизането в жилището на Стоев от служители на Главна дирекция „Борба срещу организираната престъпност” е брутално нарушение на Наказателно-процесуалния кодекс! Нямат право да влизат в жилището! Нямат право, защото предварително е определена група от окръжния прокурор по досъдебното разследване, в която са включени всички необходими лица, и са изброени какви специалисти трябва да бъдат те. Тези лица са определени. Вместо те да влязат в жилището и да направят огледа или да направят разследването, вътре влизат хора, които не са част от следствието;
 • ГД БОП влизат в апартамента без да има право, без да могат да извършват разследване и като отстраняват поемните лица, за да няма свидетели на действията им;
 • На един метър от служител на ГД БОП, Стоев, с белезници влиза, оставя вратата отворена, отключва касата, взема пистолета си и се самоубива със завързани ръце, като не оставя барутни частици по ръцете си! Това е обяснението на служителите от ГД БОП;
 • На един метър от човека на ГД БОП?!
 • Каква сирена от аларма се втурват да изключват хората от ГД БОП, след като в жилището не е имало ток и самата аларма е била изключена отдавна;
 • Защо ако е вярно, че са правили опити да изключат алармата служителите на ГД БОП не оставят никакви отпечатъци по кутията;
 • Изследването за натривките от ръцете на полицаите се проваля поради „Обективни фактори, неправилно изземване на натривките, негоден ацетонов разтвор.”;
 • Как са проверени служителите на ГДБОП дали са стреляли или не са стреляли?
 • „Не предупреждавайте полицията. Те са замесени.”Това казва мирослава по телефона.
 • Кой е този, който е замесен от полицията?! Кого прикрива полицията, в частност – ГДБОП, Станимир Флоров? Кого прикриват? Какво се е случило там?
 • В публично направено изявление в Перник семейството твърди, че само е стигнало до извода, че пет души са замесени в отвличането и смъртта на Мирослава;
 • Няма в света случай, при който се отвлича човек, за да се рекетира, да се изнудва и час и половина по-късно,да е убита отвлечената жертва;
 • Бащата на Стоев е поискал да му бъдат предоставени протоколите, за да види какво всъщност се е случило в апартамента на сина му, но му е отказано. Защо му е отказано? Какво крие властта от този нещастен човек, загубил сина си?
 • Какво е видяло това дете във физкултурния салон, за да бъде такава разправата с него и такава мобилизацията за прикриването на случая?
 • Как може да изпълнява ролята на конвоиращ зам.-директора на ГД БОП Цоновски и как може да допусне в негово присъствие, по такъв съмнителен начин да загине човек?

„Чухме едни спекулации, които не почиват на абсолютно никакви факти и обстоятелства по делото” – контрира опозицията депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов, като се нахвърля върху тях и ги обвинява, че „няма алтернативна комисия, а има заключение на група народни представители, което не почива на абсолютно никакви законови разпоредби. Напротив, има крещящо нарушение на Конституцията и законите на страната, дами и господа...”.

„Всички тези заключения / на Алтернативната комисия – бел. Л. М./не почиват на абсолютно никакви доказателства” – твърди Ципови допълва че не може да се проверяват обстоятелства по дадено престъпление, след като няма приключило досъдебно производство!

Само че, смъртта на Стойчо Стоев приключва досъдебното производство, или ако не го е приключила, то смъртта на Стоев прави невъзможно да се установи как и защо, от кого е била отвлечена Мирослава от Перник и кой я е умъртвил.

Депутатът Димитър Лазаров от ГЕРБ застава на трибуната, за да каже, че „някаква” алтернативна комисия е съставила Доклад, и той за първи път е чел такъв некомпетентен материал. „Може би някои живеят по времето на Сталин, на тричленките, когато там са издавани някакви заповеди.” се „аргументира Лазаров неясно защо...

Отворена е каса с два ключа, вторият от които заяжда и не може да бъде отворен със свободни ръце, камо ли с белезници!?

Как е вкаран код за алармената система, след като тя е демонтирана от година, а освен това в жилището не е имало и ток?

И полицаи, и депутати от ГЕРБ лъжат, че е изключвана алармената система.

Депутатите от ГЕРБ твърдят, че поемните лица са виждали какво се случва в жилището – втора лъжа!

Поемните лица са били на долната площадка от жилището, и освен това трагедията със Стойчо се случва зад завоя на коридора. Няма как поемни лица от долната площадка и зад завоя да следят събитията!

За служителите от ГД БОП в жилището е било тъмно, но фактите сочат, че по това време на деня, когато антимафиотите влизат със Стоев в жилището му е светло, вратите са стъклени и светлината нахлува през тях!

Ето пълния текст на дебатите в парламента:

Наказанията за смърт, при съмнителни обстоятелства

На 12 януари със заповед на министъра на вътрешните работи е назначена проверка на действията на служителите на МВР в апартамента на Стоев, която е приключила с налагането на дисциплинарни наказания на трима служители от ГДБОП: на комисар Валентин Цоновски – началник отдел в ГДБОП, е наложено дисциплинарно наказание „Порицание” за срок от 6 месеца; на главен инспектор Йордан Монов – началник сектор в ГДБОП, е наложено дисциплинарно наказание „писмено предупреждение” и на инспектор Симеон Димитров – държавен служител в ГДБОП, е наложено дисциплинарно наказание „Недопускане до конкурс за израстване в категория или степен” за срок от една година.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене