Барак Обама поканил Бойко Борисов в САЩ? А в Държавния департамент знаят ли? /обновена и допълнена/

Министър Цветанов разходи до Щатите прокурорката от Шумен по делото „Килърите” и приятеля си Станимир Флоров, шеф на ГД БОП

Снимка за спомен с Джон Бренън, разпространена от Пресцентъра на МВРМинистърът на вътрешните работи и вицепремиер Цветан Цветанов замина спешно за САЩ, за да получи указания за продължаващото вече месеци разследване на взрива в Сарафово. Според Пресцентъра на МВР, Цветанов се е срещнал със специалния съветник на президента на САЩ по въпросите на контратероризма Джон Бренън и е разговарял с с директора на Сикрет сървис, Марк Съливан.

Според самия Цветанов и пресцентъра му, Джон Бренън е дал "висока оценка за хода на разследването, както и за активната и целенасочена дейност на разследващите органи". Цитатът на изказа, твърде много наподобява на начина на говорене на самия министър на вътрешните работи, който по стар навик сам си е диктувал репортаж за това как протича визитата.

Основното, което прави впечатление в съобщенията на Пресцентъра на МВР за това пътуване на Цветанов е твърдението, че самият президент Барак Обама бил поканил българският премиер на посещение през месец декември тази година?!

Факт, който според Цветанов и публикуваното от неговия Пресцентър, и звучи така: „В самият край на срещата Джон Бренън предаде покана на президента Обама към министър-председателя на България Бойко Борисов да се срещнат в Белия дом през месец декември 2012 г. Той специално подчерта, че това ще бъде една от първите срещи на президента Обама с чуждестранен ръководител след преизбирането му за президент.”

Снимка за албума на Цветанов - ръкостискане с шефа на Сикрет Сървиз - разпространена от Пресцентъра на МВРВ приповдигнат тон, Пресцентърът на МВР е публикувал още протоколни бисери, които са написани, за да възвеличаят силата и могъществото на Цветан Цветанов като министър на вътрешните работи: „Започна официалното работно посещение на вицепремиера и министър на вътрешните работи на Република България Цветан Цветанов във Вашингтон. По време на посещението в САЩ се предвиждат поредица от срещи с ръководители на американските правоохранителни органи, с които ще бъдат обсъждани въпроси на двустранното сътрудничество в правоохранителната област... По време на срещата продължила необичайните един час и 45 минути министър Цветанов запозна Дж. Бренън с постигнатото от българското правителството в противодействието на организираната престъпност, корупцията и наркотрафика, както и с няколко знакови дела срещу организираната престъпност. От американска страна беше заявено, че усилията които се полагат от българското правителство и българските  правоохранителни органи високо се оценяват в САЩ... Цветанов и Бренън обсъдиха конкретни въпроси, свързани с разследването на терористичния акт в Бургас. Беше постигнато взаимно съгласие, че в съвременния глобален свят нито една държава по света не е застрахована срещу подобен тип престъпно деяние. В тази връзка Джон Бренън изрази много висока оценка за хода на разследването, както и за активната и целенасочена дейност на разследващите органи...”

Според Цветанов и неговия Пресцентър, по време на визитата в САЩ Бренън казал още: „Вашата лидерска роля, г-н Цветанов, е ясно видима за нас и правоохранителните и разузнавателни органи на Съединените щати са Ви благодарни за това, което правите“.

Но да се върна към големия протоколен гаф, който сътвори това посещение и по-точно, лично министър Цветан Цветанов – през главата на Държавния департамент, през главата на Министерство на външните работи, през главата и на двете посолства – българското във Вашингтон и американското в София, покана на най-високо ниво е била отправена чрез Бренън през Цветан Цветанов до българския премиер, Бойко Борисов!

Такъв безпрецедентен протоколен гаф досега не бяхме чували, но доживяхме и това, дипломатическа новина да научаваме от сайта на Министерство на вътрешните работи!

"Това ще бъде една от първите срещи на президента Обама с чуждестранен ръководител след преизбирането му за президент", е заявил Джон Бренън пред Цветанов, който от своя страна го е продиктувал на своя Пресцентър, за да го научи целокупния български народ!

На 7 ноември т. г., непосредствено след преизбирането на Барак Обама за президент, посланикът на САЩ в България Марси Рийс заяви, че все още е твърде рано да се обсъждат следващите външнополитически инициативи на администрацията на новоизбрания президент Барак Обама. Т. е. тя призна недвусмислено, че за двустранни срещи между САЩ и Белия дом все още е рано да се говори, като изтъкна, че за подобни визити даже не се работи все още!

А ето какво публикува в. „Сега” по този повод: „Съобщението за предстоящата визита на Борисов вчера внесе смут и от двете страни на океана, тъй като не е спазен протоколът, по който става организиране на официално посещение. На въпрос на "Сега" за кога е планирано посещението на българския премиер във Вашингтон зам.-говорителката на Съвета по национална сигурност в Белия дом Кейтлин Хейдън заяви: "За момента нямаме официално съобщение". От американското посолство в София отказаха да коментират съобщението на МВР. "Не коментираме програмата на президента Барак Обама", обясниха от щатската мисия.

Окръжният прокурор на Шумен, Ася Петрова, която се разходи до САЩ с министър ЦветановТепърва предстои да научим дали действително предстои такова посещение в САЩ на Борисов, или Цветанов за пореден път се е пренапънал да се хареса на своя лидер след поредицата от гафове, които сътвори той като министър напоследък.

Другият конфузен момент от тази визита е явната благодарност, която е оказал министър Цветанов на прокурорката Ася Петрова от Шумен, като я заведе в Щатите! Ася Петрова е прокурорът, който поиска доживотни присъди по делото „Килърите”, а това е геройство, което явно се и награждава от Цветанов!

Да вярваме ли на Цветан Цветанов?

Да не забравяме, че на 16 ноември т. г. по време на пресконференцията на премиера Бойко Борисов и Цветан Цветанов с Генералния секретар на Интерпол, Роберт Ноубъл се получи следната конфузна ситуация: Ноубъл бе запитан от репортера на Радио К2 Деница Гацинска, дали знае от какво не са били доволни евроатлантическите ни партньори, та Алексей Петров е бил отстранен от спецслужбите по решение на министър Цветанов. Ноубъл силно се затрудни да отговори на този въпрос като показа, че не го разбира и чува за първи път подобно нещо!

В търсене на истината коя партньорска служба е наредила България да арестува Алексей Петров, се получи интересен и безпрецедентен "отговор" на вицепремиера Цветанов и на Генералния секретар на Интерпол Роберт Ноубъл в присъствието на премиера Бойко Борисов.

Ето точно какво запита репортерката от Радио К2 Робърт Ноубъл и Цветан Цветанов:

Генералният секретар на Интерпол, който така и не разбра защо Алексей Петров е бил нарочен от евроатлантическите партньори на Цветанов. Явно Интерпол не е сред тях- Господин Ноубъл, искал ли е официално писмено и с какъв документ, Интерпол от България, на Алексей Петров, офицер на оперативното внедряване от ДАНС да му бъде отнет достъпа до класифицирана информация и неговото арестуване?

- Господин Цветанов, цитирам Ваше изказване от Перник: „...За да се възстанови доверието в българските служби, всички евроатлантически партньори поставяха условие пред правителството Алексей Петров да няма възможност да работи с класифицирана информация. Кажете кои партньорски служби поискаха това и с какви официални документи разполагате?"

Всички знаем и сме чували неведнъж, твърденията на вътрешния министър, че арестът на Алексей Петров е бил извършен, за да се угоди на западни служби и евроатлантическите партньори. И това бяха действията, които предприе българското правителство", твърдеше пред журналисти министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Досега никой не бе чул кои евроатлантически партньори са поставили условие Алексей Петров да не работи с класифицирана информация, затова пък месеци наред съдът, държи без повод Петров в ареста без причина, въпреки многобройните искания да бъде изменена мярката му за неотклонение!

„Това е човек с огромно влияние, с огромна власт, подкрепен от много политически формации, коментираше наляво и надясно министър Цветанов с уточнението, че представители на партии са били „в много близки, ама много, много близки отношения с Алексей Петров", без да спомене имена на политически формации или конкретни политици.

А ето и отговора на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по темата, отговор, който бе даден след неловко мълчание стъписване:

- Аз смятам, че самите действия, които предприе българското правителство - кадрови, структурни, в сектора за сигурност, даде възможност България в момента да е една от уважаваните държави като партньор, в борбата с тежката, трансгранична, организирана престъпност. Ъ-ъ-ъ-, разбира се, че това, което съм казал е на база и реалните резултати, които днес имаме в борбата срещу тежката организирана престъпност. Така че надали въпроса Ви е много уместен, но за мене, удовлетвореност в работата на полицейските структури и доверието, което имаме сред нашите евроатлантически партньори през последните три години ... Самият факт, че в България пристигнаха представители на всички агенции на Съединените щати, министри, директори на специални служби от Европа, директорът на Европол, сега директорът на Интерпол,/Ноубъл е Генерален секретар - не директор - бел. Л. М./означава оценка за реално свършената работа от съвместната работа с партньорите. това е, което мога да Ви кажа и мисля, че е напълно достатъчно. Благодаря Ви.

Радио К2: А може ли господин Ноубъл да отговори?

- Аз не Ви разбрах въпроса, да Ви кажа честно - бе отговорът на Ноубъл.

Бойко Борисов: Ако няма други въпроси...

Радио К2: Господин Ноубъл, понеже не ми разбрахте въпроса, затова ще го повторя още един път - Искал ли е официално, писмено и с какъв документ Интерпол, от България - на Алексей Петров, офицер на оперативното внедряване от ДАНС, да му бъде отнет достъпа до класифицирана информация и неговото арестуване? Очаквам Вашия отговор, благодаря.

Ноубъл: Отново учтиво казвам, че не Ви разбрах въпроса и нямам отговор на него.

Радио К2: да Ви разбирам, че няма такова искане и такъв документ ли?

Намесва се "колега", верен на правителството на ГЕРБ със съвет: Извинете, поискайте си, индивидуално интервю!

Коя партньорска служба е наредила България да арестува Алексей Петров, така и не стана ясно - репортерката на Радио К2 бе оставена без отговор, като Ноубъл открито призна, че не разбира за какво го питат.

В същото време Цветан Цветанов хвърли няколко дежурни изречения от торбата с клишета, но пояснение така и не се чу!

На 16 ноември всички репортери в Гранитна зала на Министерския съвет чуха от Ноубъл в предаването на Канал 3 на живо, че той не е наясно с такава интерпретация. Станахме свидетели как човекът, оглавяващ Интерпол се озова в небрано лозе за случая с „Алексей Петров”, за който явно нищо не беше чул до този момент!

Това конфузно положение не бе отразено в нито една медия, освен в Радио К2 и "сега в "Хроники", въпреки че българският премиер се бие в гърдите, че медиите у нас имат свобода!

Идването на Ноубъл в България бе като поправителен за Цветанов, който на 5 ноември на Световната среща в Рим трябваше да чуе, че Интерпол отчита липса на напредък в разследването на атентата в Бургас, въпреки общите усилия на много държави.

Какъв е изводът от визитата на Цветанов  в САЩ?

Протоколна снимка на прокурор Ася Петрова, Цветан Цветанов, посланик Елена Поптодорова и Съливан и Станимир Флоров от визитата на  шефа на МВР в САЩСлед натрупаните гафове по оправданието на подсъдимите в делото „Цонев, Тенчо Попов Сантиров”,  след тълкувателното решение на Върховния касационен съд, че този, който не си е свършил работата по закон и на практика е позволил на "братята" да избягат, не е в съдебната власт.

След скандалните разкрития на Алтернативната парламентарна комисия по случая с убийството на Мирослава и единствения свидетел, Стойчо от Перник, Цветанов явно търси оневиняващи делата му похвати, като един от тях бе повторната среща при посещението на Генералния секретар на Интерпол Ноубъл в България.

Другият случай изискващ оневиняване за Цветанов бе пълният провал на налагането на скандалната кандидатура на Венета Марковска за конституционен съдия, като той побърза да замине в Щатите и оттам да съобщи, че е уредил едва ли не визита на премиера Борисов при Барак Обама!

Всяка визита свършва рано или късно и Цветанов ще трябва да се върне в България, за да отговаря в парламента за скандала с парашутистите в село Коиловци, който скандал е тема за присмех на френските медии вече две седмици.

Накрая ще обърна внимание и върху нещо немаловажно: прокуратурата все още не е към изпълнителната власт. Тогава каква е причината окръжния прокурор на Шумен Ася Петрова да бъде водена зад океана, след като в двете съобщения на Пресцентъра на МВР няма и дума за нейни срещи и разговори в Щатите!

Да не би тя да му е избрала този път ръкавелите от Сикрет сървиз, с които Цветанов така обича да се разхожда и парадира!

 

Коментари 

 
+1 #1 SOS 2012-11-23 03:24
ПИШМАН "ПОЛИТИЦИТЕ" ОТ ГРОБ НИ ВЗЕХА СЪВСЕМ "НА МЕЗЕ",ИЛИ ТУКА ИМА ТУКА НЕМА.ОПЛЕЛИ СА СЕ КАТО ПИЛЕ У КЪЛЧИЩА,САМО И САМО ДА СА ПО ТЕЛЕВИЗИЙТЕ И ВЕСТНИЦИТЕ.НО КЪСНО Е ЧАДО.ДОМАТИТЕ ЩЕ ВИ ИЗЯДАТ ГЛАВИТЕ.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене