Осъдиха за убийството на Мирослава човек, който не я е виждал и познавал!?

25 години затвор за призналия „убийство” оневиниха хората на Цветан Цветанов от ГД БОП

Марио Любенов - признал, че е убил Мирослава Николова, въпреки че не я е познавал?!Съдът осъди единствения заподозрян за убийството на Мирослава от Перник на 25 години затвор. Марио Любенов отрече да има нещо общо с убийството на Мирослава, въпреки че се призна за виновен?!

Ден преди това „признание” Марио Любенов заяви пред твкамерата на bTV, че никога не е виждал Мирослава и не я е познавал?!

Ден преди това Марио заяви, че очаква някои пропуски и противоречия да се изяснят по време на делото – 24 часа по-късно Марио възпрепятства сам това изясняване като се признава за виновен?!

Може ли някой да бъде осъден за убийство, въпреки че не е виждал жертвата? Може, ако делото се води в български съд, може, ако около това убийство има твърде тъмни и неясни действия на хора от МВР.

Убийството на това момиче така и ще остане - неразкрито!17-годишната Мирослава Николова изчезва на 7 ноември 2011 година, минути след като напуска залата за тренировки. Мирослава тръгва към дома си в тъмното без страх, тъй като неведнъж се е прибирала така. По пътя към дома й тя е отвлечена…

Похитеното момиче успява да изпрати на сестра си съобщение от мобилния си телефон, че е отвлечена.

Появява се и бележка за искан откуп от 250 000 евро. Оттук нататък няма никаква следа от Мирослава или вест от евентуалните похитители…

Само няколко часа след като случаят с отвличането беше обявен като разкрит, единственият свидетел, Стойчо Стоев, загина при неизяснени обстоятелства.

Самоубития Стойчо СтоевЕдинственият свидетел на това престъпление, Стойчо Стоев, завежда полицаите и показва къде е заровена убитата Мирослава. Същият единствен свидетел е заведен по-късно, неизвестно защо в апартамента му и там, пред служители на ГД БОП и отсъстващи поемни лица се „самоубива”?!

Поемните лица и журналисти остават отвън докато се разиграва тази трагедия.

По ръцете на Стойчо няма барутен нагар, обясненията на антимафиотите от ГД БОП за тази смърт са противоречиви и неясни.

Разстрелът става пред очите на Валентин Цоновски, шеф на служба „Терор” в ГДБОП. Въпреки че той е допуснал смъртта на основен свидетел по тежкото престъпление, вътрешният министър Цветанов обяви, че ще бъдат наказани „един-двама” полицаи за неетично отношение към семейството на отвлечената Мирослава.

Защо Стойчо посочи мястото, където е заровена Мирослава?

Това посочване даде основание на разследващите, след неговата смърт да го обвинят за основен заподозрян?! Удобно е да посочиш някого за убиец след като вече не е жив...

Но има още една версия за това защо Стойчо е знаел къде е заровена убитата Мирослава – и тази версия е, че той е видял къде са занесли убийците момичето, за да го заровят?! Оттук не е далеч и заключението, че Стойчо може да бъде набеден за убиец!

Окръжният прокурор на Перник по делото не желае да отговаря на журналистически въпроси за този заплетен случай, Той не разрешава и достъп на журналисти до Марио Любенов, посочен от „самоубития” Стойчо за съучастник в убийството на Мирослава.

Какво крие окръжният прокурор остава неясно.

Междувременно за убийството на Мирослава бяха арестувани двама души – Стойчо Стоев Чочо и Марио Любенов Заека, описани от психолозите на МВР като психопати. Въпреки това и двамата се оказаха със законно притежавани оръжия, независимо от криминалната си репутация.

Преди крайните заседания на делото, Марио Любенов заяви, че с вече „самоубития” Стойчо Стоев не са били дори близки.

Освен събраните до този момент „доказателства”, е направена някаква тънка връзка между факта, че Марио Любенов е бил съученик с богатия приятел на сестрата на жертвата – Борислав Чолев, но с Чолев вероятно са били съученици още поне 30-тина души?!

Версията, че Мирослава е убита, за да бъде взет откуп от Чолев е водеща за обвинителите.

От дома на Марио са били иззети въжета, които наподобявали на въжето, с което и била намерена вързана жертвата.

Едното въже е телено, за теглене на кола, а другото въже е било за простор, нещо, което може да се открие в много домове. Експертизата на намерените въжета показва, че те не съвпадат с това, намерено при убитата Мирослава.

В нощта на отвличането Марио се е намирал на 15 км от мястопрестъплението и е говорил по телефона си с много познати.

На първото заседание в съда Марио Любенов показва документи, според които страда от шизофрения. Експертиза обаче посочва, че единственият заподозрян в това престъпление не е психично болен и може да носи наказателна отговорност.

„Оказа се, че е направена една експертиза, която да обслужи интересите по делото и въз основа на нея да мога да нося наказателна отговорност” – заяви Марио Любенов пред микрофона на репортер от предаването „Хрътките”.

Нагласяване на улики, стъкмяване на доказателства, „самоубийства” на свидетели

– всичко това фигурира в досъдебното производство на делото. Явен е стремежът на полицията да се оневини за бездействието си, явен е стремежът и на ГД БОП да излязат сухи от този скандален случай – няколко парламентарни комисии се произнасят по всичко това, но мненията им не са взети под внимание.

Ето част от заключенията на депутати за това престъпление:

Станимир Флоров, бивш шеф на ГД БОП разказва как Мирослава е в чужбина?!В дезинформацията, разпространявана от МВР се включва самият тогавашен директор на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ /ГДБОП/ Станимир Флоров. На 29.12.2012 г., четири дни след споменатото предаване, той прави изявление, че „основната версия в ГДБОП за случая с изчезналата Мирослава Николова от Перник е, че момичето самò е напуснало България. „Не говорим за отвличане, независимо от това какво се говори и се тиражира.“ С това изявление Флоров фактически набеждава жертвата в инсценировка на собственото си отвличане и прави опит да омаловажи сигнала на потърпевшото семейство.

Борисов обяснява как изровили трупа на убитата Мирослава и заслугата на кучетата от БЧКПо-късно обаче се оказа, че Мирослава не е в чужбина и не си пие коктейлите, както твърдяха високопоставени спецполицаи. Куче на планинската спасителна служба откри заровения й труп на 12 януари. Флоров не се извини на почерненото семейство. Премиерът Борисов в характерния си дебелашки стил нареди родителите да се извинят, а куче на БЧК да получи телешки пържолки.

"Два месеца работиха службите, и МВР, по цяла нощ, по това отвличане в Перник. Съжалявам, че бяха изговорени от близките й такива лоши думи за МВР. Надявам се те да се извинят” – заяви премиерът. После се наложи той да се извинява и дори привика на разговор в кабинета си Елеонора Николова, сестра на убитата Мирослава.

След поредицата гафове на МВР протестните митинги в Перник крещяха: „Умри, Бойко”, „Смърт за МВР!”.

Основният порок в действията на ГДБОП е в създаването на паралелна разследваща линия на тази на окръжния прокурор. Такова дублирано разследване не е предвидено в НПК и няма сериозна доказателствена стойност пред съда. Така се появява втори план за работа – за оперативно-издирвателна дейност, който е паралелен и, както установихме впоследствие, несвързан с официалното разследване. Съгласно чл. 46 и сл. От НПК всички действия по едно досъдебно производство се извършват от разследващите органи при личното участие или под надзора на прокурора.

Пълният текст на Доклада на парламентарната комисия за убийството на Мирослава.

Делото за едно от най-скандалните разследвания на убийство приключи с присъда на признал се за виновен.

Остават съмнения, че пълните самопризнания за убийството на Мирослава са взети под натиск. Такива съмнения изразиха и двете страни по процеса, който започна в пернишкия окръжен съд, предаде Дарик радио. Адвокат Диана Ангелова, която защитава единствения обвиняем за убийството - Марио Любенов, обясни, че недоумява как Любенов е взел решението да признае вина, която през цялото време е отричал. По думите й някой има интерес процесът да не бъде разгърнат докрай и да приключи по „удобен" начин.

Единственият обвиняем за убийството на Мирослава, който през всички месеци на разследването категорично твърдеше, че не познава момичето и не е участвал в подготовката на отвличането и убийството й, е признал вината си, само защото не вярва в независимия съдебен процес. Така Любенов е аргументирал неочакваното си решение няколко дни преди началото на процеса.

Оттук нататък започват въпросите:

Защо убийството на Стойчо не бе разследвано?

Защо не бе проверена версията за това, че Стойчо е видял как заравят убитата Мирослава?

Цветанов е доволен, че няма да разследват ГД БОП за смъртта на Стойчо Стоев!Единственото, което е безспорно е, че бившият министър на вътрешните работи удобно използва „самопризнанията” на Марио и обяви: „Искам да изкажа една голяма благодарност към всички служители на ГДБОП, които работиха по този случай, заедно с колегите от ОД МВР Перник, под прякото наблюдение на Прокуратурата в Перник", каза пред Агенция "Фокус" Цветан Цветанов.

"Смятам, че успяха да се съберат достатъчно доказателства, с които да се подкрепи обвинителният акт, и в днешното заседание се стигна до това самопризнание на Марио Любенов – Заека. Може би – неговите адвокати са му дали този съвет, при наличието на толкова безспорни доказателства, които бяха събрани през този период от време", каза Цветанов.

Никой няма да разследва вече ГД БОП за смъртта на Стойчо Стоев – хората на Цветанов бяха оневинени с едни необясними „самопризнания”?

От какво е доволен Цветанов, че човек, който не е познавал и виждал жертвата е поел вината за убийството й? Или от излизащите в бяло от смъртта на Стойчо Стоев негови хора от ГД БОП?

А казват, че ГЕРБ вече не е във властта – кой ще повярва на това?

„Властта не знае и едва ли ще узнае кой е убиецът на Мирослава” писа преди година и половина сайтът „Хроники” и това пророчество вече е факт.

Цветанов беше бесен, че Главен секретар на МВР не е неговият приятел Станимир Флоров, а Калин Георгиев! Той беше бесен и че Георгиев е произведен в генерал?!

Цветан Цветанов се опита по милиционерски да оправдае ГД БОП за самоубития Стойчо!

На 25 януари 2012 година Цветанов излезе на трибуната и произнесе сакралното Как не ви е срам да ми искате оставката!”

Никой не говореше за огромните гафове по убийството на Мирослава и самоубития Стойчо, 24 часа по-късно по време на режима на ГЕРБ – вътрешният министър даже не стъпи в парламента докато траеше дискусията!

„Моята оставка не стои на дневен ред и е въпрос на разговори!” каза вътрешният министър в един момент, когато нещата около него тотално водеха към отстраняване от кабинета.

По-добре е да мълчиш разумно, отколкото да говориш глупаво, е прозрял Сир, но българският министър на вътрешните работи не го беше чел.

Два доклада и дълги дебати в парламента за убийството на Мирослава минаха без главния виновник полиция и ГД БОП да оплескат нещата.

Едва ли има държава в света, в която министърът на вътрешните работи да се прави на умряла лисица когато в парламента и в електронните медии върви дебат по скандалните факти около смърт на арестант единствен свидетел!

Едва ли има държава в света, в която отвличане и убийство се покриват с друго убийство – това на единствения свидетел и никой да не бъде наказан, никой да не си подаде оставката!

Режимът падна! Един съдебен фарс приключи – никой няма да върне мъртвите, но как ще живеят спокойно живите от последиците на тази трагедия?

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене