Хр. Иванов свързан с офшорни фирми на Прокопиев и Плевнелиев

Току що назначеният за правосъден министър от президента Росен Плевнелиев в служебното правителство и неизвестен на юридическите кръгове, Христо Иванов, едва започнал работа на високия пост разтресе министерството от скандали. Последният е, че си взе отпуска и замина в неизвестна посока!
На снимката: Даниел Смилов (Отворено общество), Боряна Димитрова (Алфа рисърч), Христо Иванов, програмен директор на БИПИ, Румяна Коларова, настоящ министър на образованието
Скандалният произвол в правосъдното ведомство се разраства. Броени часове след като Хаштаг-BG разкри, че фондацията на служебния вицепремиер и правосъден министър Христо Иванов "Български институт за правни инициативи" системно е нарушавала законовите изисквания за прозрачност във финансирането, назначенецът на президента Плевнелиев уволни главния секретар на ведомството Тодор Керански.

Според източници от МП, причина за уволнението е категоричният отказ на Тодор Керански да фалшифицира Публичния регистър на НПО в обществена полза и да впише със задна дата отчетите на министерската фондация.

Преди това Христо Иванов беше заплашил директорката на Публичния регистър с уволнение, ако не се съгласи да подправи документацията и не вкара в нея със задна дата отчетите на фондацията на Иванов за последните три години.

Главният секретар на МП, уволнен от министър Христо Иванов, заради това, че отказал да впише със задна дата отчетите на БИПИ в Публичния регистърНазначеният и характеризиран като „широко скроен юрист” от президента Плевнелиев за служебен вицепремиер и правосъден министър Христо Иванов е нарушавал системно основни законови изисквания за прозрачността в неправителствения сектор, регламентирани в Закона за юридическите лица с нестопанска цел.

Иванов е програмен директор на фондация "Български институт за правни инициативи" и активист на гравитиращата около олигарха Иво Прокопиев и президента Плевнелиев организация "Протестна мрежа".

Последната рязко смени курса и от "коректив на всяка власт", какъвто се кълняха, че ще бъдат, внезапно заеха яростна проправителствена позиция в подкрепа на служебното правителството и формиралите го политически кръгове.

Скандалното е, че "Български институт за правни инициативи" е определен за осъществяване на обществено полезна дейност, но системно не изпълнява основното си законово задължение - да осигурява прозрачност на финансирането си като депозира в публичния регистър при Министерството на правосъдието отчет на дейността и финансов отчет.

Справка в регистъра сочи, че в последните три години - 2011, 2012 и 2013 г., в нарушение на Закона за юридическите лица с нестопанска цел фондацията, чийто програмен директор е Христо Иванов, не е представила тези задължителни отчети.

Справката от Публичния регистър на НПО в България, който доказва, че през последните ти години БИПИ, в нарушение на закона не е публикувала отчетите си

Непознатият на широката правна общественост Христо Иванов е дежурен експерт в проектите на мрежа от свързани лица - неправителствени организации, финансирани със стотици хиляди долари от Фондация "Америка за България" и структурите около Сорос.

Само от "Америка за България" организацията на Иванов е получила няколко тлъсти транша за дейности, чийто ефект до момента е неизвестен на гражданското общество:

- 150 483 долара за периода 5 февруари 2010 г. - 4 август 2011 г. за да бъде изготвен "Индекс на съдебната реформа";

- 697,600 лв. за периода май 2012 - май 2015 г. за дейност, озаглавена "Инициатива за прозрачни съдебни назначения".

Отчетите на организацията, публикувани в нейния интернет сайт, са твърде общи и оскъдни - на извършената дейност са отделени по 4-5 странички с едър шрифт.

Както може да се очаква, в състава на Фондация "Български институт за правни инициативи" участват няколко познати лица, които са клонирани и в останалите "независими" организации, финансирани от Сорос и "Америка за България", които от години благодарение на многомилионното си финансиране се опитват да монополизират гражданското общество.

В настоятелството са Йонко Грозев от „Центъра за либерални стратегии”, както и щатната юристка на фондация "Отворено общество" Иванка Иванова. 
Самият Христо Иванов е програмен директор на организацията.

В същото време проверка на glasove.com в регистрите на адвокатската колегия показва, че Христо Любомиров Иванов е с отнети адвокатски права.

От справката, публикувана в glasove.com, става ясно, че новият вицепремиер е бил наказан с порицание през 2009 г., а след това в продължение на четири години са му налагани всички наказания, предвидени в чл. 133, ал. 1 от Закона за адвокатурата за случаите на дисциплинарно нарушение от страна на адвокат, а именно - лишаване от право да бъде избиран в органите на адвокатската колегия и различни по размер парични глоби.

Справка за актуално състояние от Адвокатската колегия - правосъдният министър Христо Иванов е лишен от адвокатски права

Още по-скандалното е, че Христо Иванов е лишен от правото да упражнява адвокатска професия за периода от 28 март 2014 г. до 28 септември 2014 г.

От справката лъсва също, че адвокатският статут на Иванов в момента е "лишен неизбираем".

След изнасянето на тази информация, правосъдният министър се оправда в съобщение до медиите, че бил упражнявал адвокатска дейност и е готов да плати глобите, които са му наложени.

Тази сутрин министър Иванов заяви, че не е член на „Протестна мрежа”, а само познава някои от хората в нея.

Той обясни, че не е плащал членски внос в САБ, защото през последните две години се занимавал с друга дейност и не е практикувал адвокатска професия.

Междувременно от Министерството на правосъдието излязоха с обширен пресрелийз, в който обвиниха медиите и, по-специално, ГЛАСОВЕ във фабрикуването на компромати.

Отчетът на БИПИ писан след публикацията на ГЛАСОВЕ

„Първо бе разпространена информация, че той е със спрени адвокатски права, както стана ясно - заради неплатен членски внос. Малко след това, почти едновременно на няколко места излезе твърдението, че фондация"Български институт за правни инициативи" (БИПИ), чийто програмен директор е бил Христо Иванов през последните години, не си е внасяла годишните отчети в Министерството на правосъдието, което обаче веднага бе опровергано”, пише в съобщението.

„БИПИ е внасяла своите отчети в срок и едновременно с това ги е публикувала на сайта си, проблемът е в министерството, което бави качването им на сайта си”, каза за "Правен свят" директорът на БИПИ Биляна Гяурова-Вегертседер.

„По повод информацията на ГЛАСОВЕ, че министърът е с отнети адвокатски права, пресцентърът на правосъдното министерство съобщава: фактът, че Христо Иванов не е плащал членския си внос в адвокатурата няма отношение към заемания пост в правителството, Иванов не е нарушавал професионалната адвокатска етика и достойнството на професията, през последните години той не е упражнявал адвокатската професия, защото е бил ангажиран с други дейности”, казват от Министерството.

„Министърът ще плати наложената глоба, както и изискуемите членски вноски, за да бъдат възстановени адвокатските му права", пише в съобщението на министерството.

Нещо повече, в приложена таблица, от Министерството се опитват да докажат, че „всъщност, проблемът с неплатения членски внос на Христо Иванов въобще не е уникален за столичната адвокатура, точно обратното.

Години наред поради специфичната дисциплинарна практика на софийския адвокатски съвет масово адвокатите бяха наказвани за неплатени вноски, включително и лишавани от право да гласуват на общо събрание.

„Фондация "Български институт за правни инициативи" редовно си е депозирала годишния отчет в Министерството на правосъдието, твърди директорът на БИПИ Биляна Гяурова-Вегертседер.

Фондацията разполага с документи, че редовно е депозирала годишните си отчети в МП.

"Годишните отчети на фондацията са представяни в срок всяка година. Те са качени на сайта на БИПИ. Проблемът не е в нас, а в Министерството на правосъдието, тъй като, макар и представени в срок, те не са качени на сайта на министерството.

Проверка в сайта на БИПИ показва, че действително там са публикувани доклади, но не и отчети за дейността на фондацията.

Те са общо описание на дейностите на фондацията през съответната година, но в тях няма посочени получени и разходвани суми, както и предназначението им.

Читател пък пише под текста:

„Възползвах се от линк-а за „отчетите” на фондацията "БИПИ" който редакцията публикува за да се осведомя наистина ли е така както твърди директорът на БИПИ Биляна Гяурова-Вегертседер. Цитирам нейните думи:

"Това не е вярно, заяви за "Правен свят" . Фондацията разполага с документи, че редовно е депозирала годишните си отчети в МП."

Какво виждам аз от Document Properties на файловете който са публикувани там от самата фондацията:

Годишен доклад 2013 г.
File: BIPI_-_report_for_MoJ_for_2013.pdf
Autor: Biliana
Created: 7.8.2014 г. 15:39:31 ч.
Modified:7.8.2014 г. 15:39:31 ч.

Годишен доклад 2012 г.
File: BIPI_-_report_for_MoJ_for_2012.pdf
Title: ФОНДАЦИЯ
Autor: Biliana
Created: 18.7.2013 г. 15:33:59 ч.
Modified:18.7.2013 г. 15:33:59 ч.

Годишен доклад 2011 г.
File: BIPI_-_report_for_MoJ_for_2011.pdf
Title: ФОНДАЦИЯ
Autor: Biliana
Created: 8.1.2013 г. 15:01:28 ч.
Modified:8.1.2013 г. 15:01:28 ч.

Въпросът ми е, как така този файл с годишният доклад за дейността на фондация „Български институт за правни инициативи" е създаден в четвъртък, (7.8.2014 г. 15:39:31 ч.), след публикацията в ГЛАСОВЕ и същевременно по думите на директорът на БИПИ Биляна Гяурова-Вегертседер:

Обяснението на директора на БИПИ Биляна Гяурова-Вегертседер

"Годишните отчети на фондацията са представяни в срок всяка година. Те са качени на сайта на БИПИ. Проблемът не е в нас, а в Министерството на правосъдието, тъй като, макар и представени в срок, те не са качени на сайта на министерството"

Та уважаема редакция къде е "компроматът" или просто някои тук лъже?”

Драгомир Стефанов твърди в пост под публикацията, че Христо Иванов е пряко свързан с офшорните фирми на Прокопиев и Плевнелиев.

„Ангел Стефанов Гяуров и Биляна Стефанова Гяурова-Вегертседер са брат и сестра с юридическо образование. Христо Иванов според системата „Дакси” е съдружник с Биляна във фирмата „Били консултинг“ с предмет на дейност „Консултантска дейност, закупуване на предприятия или части от тях”.

Освен това заедно с нея управляват БИПИ – Българския институт за правни инициативи.

Братът на Биляна – Ангел – е съдружник с нея и съпруга й Александър Вегерстедер в консултантското дружество „Обержин“.

Същевременно Ангел управлява офшорката БАЛТО-СЛАВИК ВЕНЧЪРС ЛИМИТИД, собственик на дружеството за недвижими имоти на Иво Прокопиев „Алфа център“ и на 50% от акциите на „Софстрой“.

Освен това Ангел Гяуров е управител на „Бизнес парк София“ – тоест, заема предишната длъжност на Росен Плевнелиев, преди да стане министър в правителството на ГЕРБ.

Христо Иванов, който е в пряка връзка с тази групичка около Прокопиев и Плевнелиев, е най-удобната фигура поради сравнителната си отдалеченост от преки участия във фирмите на двамата олигарси, но същевременно е проверен в битка – той е човекът, написал като юрист сигнала на „Протестна мрежа” срещу Василев, Пеевски и Бареков, благодарение на който беше съборена КТБ.

Христо Иванов и Биляна Гяурова-ВегертседерВ „Протестна мрежа“ той се занимаваше с прокарването на юридически обосновани предложения, свързани с интересите на Прокопиев.

Юрист, изключен от адвокатската колегия, наказан с всички възможни наказания, подвизаващ се в НПО, финансирани от западни тръстове, който в момента заема пост, несъвместим нито с опита му, нито с икономическите интереси на близкото му обкръжение.

Пристрастността му е извън всякакво съмнение – той има пряко отношение към определени събития в областта на правосъдието. Присъствието му на този пост не може да гарантира нито компетентно, нито безпристрастно реформиране на съдебната система.

Просто сменихме едни олигархични интереси с други.

Да ни е честито!”

Драгомир Стефанов

 

 

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене