Внимание! Започва изтребването на българите, с вредни сондажи и ГМО!

„Коректният” Емил Кошлуков направи предаване в прослава на шистовия газ, но без опоненти!

Из централната новинарска емисия на тв7 от 14 септември 2014 година

alt„Политическа партизанщина е държавата да разрешава проучването на нефт и газ на тъмно, заявиха в предаването „Факторът Кошуков” експертът Христо Казанджиев и бившият посланик на България в Русия, Илиян Василев. – Вече десет години всички правителства са работили, за да опазят природата от добив на шистов и въглищен газ, въпреки че никъде нямало забрана за проучвания. Последната седмица правителството на Пламен Орашарски даде разрешително на българска компания за проучване на нефт и газ в Плевен. А още след встъпването си в длъжност служебният екоминистър разреши на американска компания да дупчи за въглищен газ в Добричко. След като политиците взеха решенията на тъмно, еколозите излязоха на протести, въпреки че представителите на индустрията твърдят, че внушенията за замърсяване на околната среда са пресилени в голяма степен, защото от 50 години в Добрич се извършват проучвания.

Експертът Илиян Василев: „За пет дена да наложите мораториум, това си е – една хибридна атака или флашмоб... негодува след предаването „Факторът Кошлуков” бившият ни посланик в Русия.

Репортерът Моника Гаджанова, която направи репортаж след предаването попита участниците Василев и Казанджиев:

Как да сме сигурни на каква технология ще се прави сондажа?

-  Е, как да Ви обясня, от половин век се проучва там и към настоящия момент няма индикации...  викна другият експерт, появил се в предаването, Христо Казандижев, който между другото изобщо не е газовик, поясниха негови бивши колеги.

Каква технология се използва – настоя Гаджанова.

- Ми тази технология, която 50 години се използва в България – отговори Казанджиев.

Кметът на с. Ивански, Валери Вълчев„През 2011 година екипът ни стана свидетел как черни коловози останаха в нивите на село Ивански в Добруджа след първоначалното проучване на терените за добив на шистов газ – поясни репортерът Гаджанова. -  Проучването бе по искане на българското правителство и румънска фирма влезе без договор в нивите на арендаторите, за да го направи.”

Кметът на село Ивански, Валери Вълчев: „Никой поне нямаше доблестта да излезе пред тези хора да каже, да направим едно събрание, да обясни на хората какво ще се прави...”

Дафинка Маркова, арендаторДафинка Маркова, арендатор: „Заварих тука един огромен апарат датчик и много кабели. И ние бяхме близо на 50-60 метра от машината, и се чувстваше някакъв страхотен трус. Изпитваш чувството, че си реално земетресение.”

Христо Казанджиев: „Това че някои компании се държат непристойно и брутално, това е отделен въпрос и трябва да се сезира министерството, което да предприеме мерки.”

Експертите са категорични, че само в Добруджа може да се разчита на местен добив на газ от 7 млрд кубически метра, който можел да задоволи потреблението в страната за три години.

Цялото предаване за „ползата” от шистовия газ можете да проследите ТУК:

Чухме лъжи, манипулации и неистини от некомпетентни люде, с каквито напоследък страната ни се нарои.

Имаше изчислена прогноза от западна институция, че към 2020 година населението на страната ни се очаква да стигне до 4 млн население.

Дойдохме си най-сетне на думата: преди броени дни, назначеният за служебен министър на външните работи, Даниел Митов, на среща с американската посланичка Марси Рийс декларира, че България ще подкрепи споразумението за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции /ТПТИ/ между САЩ и Европейския съюз!

Бивш чиновник в американска неправителствена организация Национален демократичен институт /НДИ/, Митов пренебрегна парламентарната забрана за проучване и добив на шистов газ, както и забраната за употреба на ГМО продукти в българското земеделие, факт, който е както скандален, така и позорен, тъй като защитата от проучване и добив на шистов газ и употреба на ГМО влизат в защитата на националните интереси! Това показаха стотиците протести в страната по двете „нововъведения”!

Иво Христов, журналист - снимка, личен архив„Подготвяният договор ТПТИ предизвиква вълна от недоволство в целия ЕС съобщи журналистът Иво Христов. - Причините са няколко. Най-напред пълната секретност, при която се водят преговорите от ЕК. На второ място идеите, заложени в договора, които изплуваха в пресата. Те предвиждат уеднаквяването на потребителските стандарти от двете страни на Атлантика, което ще е в ущърб на европейците, които понастоящем се радват на по-солидна защита. В резултат в Европа ще нахлуят генномодифицирани продукти, свинско месо, натъпкано с ректапамин /понастоящем забранен почти в целия свят/. Ще бъдат узаконени определени хормони на растежа в животновъдството, обработката на пилетата с хлор и т.н.

Ако всичко това се случи, в Европа ще се появят характерните за Америка промени в здравния статус: масово затлъстяване, епидемично разпространение на диабета и ред други. ТПТИ ще помогне да се заобиколи и законовата забрана върху сондирането за шистов газ. За финал договорът предвижда и създаването на международни арбитражни съдилища за разрешаване на споровете между инвеститори и държави. Сиреч опасен трансфер на суверенитет, тъй като много казуси ще бъдат изведени от националната юрисдикция и ще бъдат прехвърлени на въпросните съдилища. Същевременно държавата ще загуби възможността да води самостоятелна социална и екологична политика, той като всяка нейна стъпка в тези сфери ще може да се интерпретира като ощетяване на интереса на инвеститорите и ще може да бъде атакувана пред международните арбитражи – отбеляза Иво Христов в свой коментар, който и сайтът „Хроники” публикува.

Тук, в следващите редове ще припомня необратимото отравяне не природата и вредите от сондиране при проучване и добив на газ:

Кадър от филма

Свидетелство за това е филмът на режисьора Джош Фокс „Gasland” едно и две и представлява сериозно разследване за добива на шистов газ по света, като показва ефектите от него върху околната среда, и хората, живеещи близо до районите на сондиране.

Тук, на този адрес можете да изгледате филма с превод на български език и всеки сам да прецени и научи за какво иде реч:

http://www.on-parliament.com/media/2011/07/11/%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%BC%D1%8A%D1%82-gasland-%D1%81-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%B4-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8/

и втората му част:

http://www.dokumentalni.com/?p=2728

Има солидни доказателства, че методът за проучване и добив на шистов газ, а именно, така нареченият „хидравличен удар”, е изключително пагубен за природата и замърсява с отровни химикали подпочвените води. За „хидравличния удар” се използват пясък и вода, смесена с най-различни химикали. Фирмите, добиващи шистов газ, крият какви са използваните химикали, като се позовават на търговска тайна. Специалисти от САЩ са направили анализ на такава вода и много от установените химикали в нея са се оказали изключително токсични за човека.

Голяма част от хората в България не са информирани как се добива шистов газ. Ако бяха, едва ли щяхме да допуснем това безумие! Ще си позволим съвсем кратко да опишем метода на проучване и добив на шистов газ:

1.Пробива се в шистовите скали на дълбочина от 2.5 - 4 км.

2.Под налягане (хидравличен удар) се изливат в шахтата милиони тонове вода, смесена със силно токсични химикали и пясък.

3.Скалите се напукват от налягането, химикалите и газа, които се намират в тях, започват да излизат от пукнатините /пясъкът се използва, за да държи пукнатините отворени през това време/.

4.Докато газът се събира по този метод, една част от него, заедно с токсичните химикали, отиват директно в атмосферата и въздуха.

5.Половината от сместа (вода, пясък, химикали), използвана в шахтата, остава долу в почвата, като замърсява нея и подпочвените води.

6.Другата половина от отпадъчните води се извлича в цистерни и се изсипва ”на определено място” от компанията. Къде според вас ще е това място? /говорим за милиони тонове замърсена с химикали вода!/.

7.В резултат на този добив, почвата и водите стават негодни за употреба, а районите, в които се добива шистовия газ, постепенно се обезлюдяват и превръщат в пустини.

Какви са екологичните и здравните рискове от добива на шистов газ?

Рисковете са в няколко посоки:

Губи се безвъзвратно обработваема земя, а такъв ще е случаят в България. Поради технологични изисквания, сондите са толкова нагъсто, че теренът на добива става като лунен пейзаж и не може да се използва за нищо друго по време на добива или след него.

Замърсяване на подпочвните водоносни пластове, използвани за питейни цели. Това е установен факт при добива на шистов газ в САЩ, където има химически замърсявания и навлизане директно на газ в канализацията за питейните води. Ако този риск се получи у нас (в региона се изпозлват и кладенци) това ще е катастрофа.

Изчерпване на водните запаси заради добива, при който се използват големи количества вода, която се замърсява и не може да се пречисти напълно. Щатската Агенция за околна среда (US EPA) в писмо изброява какви замърсители могат да се очакват – над 40 (вкл. тежки метали, бензен, азотни съединения, алфа и бета-радиоактивност, стронций-90, радий).

Американският енергиен Закон от 2005, прокаран от Дик Чейни в Конгреса, изключва добива на нефт и газ от Закона за защита на питейната вода, създаден още по времето на Ричард Никсън! Същият Енергиен закон от 2005 изключва и законите за чистотата на въздуха и водата!

Подписва не друг, а познатият на целия свят с агресивната си външна политика, Джордж Буш – син.

Методът хидравличен удар включва вкарването на вода и химикали на 2,5 км дълбочина под земята! Самият удар е като малко земетресение и огромният натиск разцепва скалата и освобождава газа. За са се „постигне” удар, има необходимост от пробивна течност – смес от над 596 отровни химикала – инхибитори на корозия, сгъстители, киселини, биоциди, изсушаващи елементи, желиращи елементи, въпреки че проучвателите твърдят невинно „Вкарваме малко вода!”

Всеки пробив изисква от един до седем милиона галона вода, една шахта може да се използва до 18 пъти, но при всяко ново ползване се вкарват още от един до седем милиона галона вода!

И всички тези използвани галони вече съдържат вода с 596 силно токсични, отровни елемента!

Без вода – няма живот, но да смесваш вода, за да я отравяш с 596 силно токсични елемента – тази вода е неизползваема! Тя няма къде да се дене – трябва някъде да се изсипе, а изсипана, отравя почвата завинаги и подпочвените води! Хората трябва да се изселят от там, тъй като мястото е достойно за изтърпяване на бавна , мъчителна смърт, даже да нямаш присъда!

Водата, която тече от чешмите започва да съска, кипи, разяжда, тя гори – струята й гори! Първоначално има метален вкус, след това става кафява, започва да мирише непоносимо – не може да се ползва за нищо, нито за пиене, нито за къпане, нито за пране, поливане, готвене...

Козината на животните пада, те започват да повръщат, и умират мъчително – а какво остава за хората, живеещи в близост до зона за търсене и добив на шистов газ?

Заразяват се кладенци, градини, растения – нима може да останат да живеят там живи хора?

Вода с пропан – поднасяш клечка кибрит и тя пламва! Както си тече от чешмата!

Ракови заболявания, тежко болни, мъртви животни от селскостопанските до домашните любимци. Как тогава хората ще издържат?

В САЩ има милиони залежи от шистов газ, тогава защо Шеврон предпочита България? Отговорът е прост: защото българите не са научени да търсят правата си, и да съдят държавата за вреди и щети, както го умеят американците.

Какво й трябва на една страна като България? ГМО, проучване и добив на шистов газ, послушни политици и от „...небето като от коприна...” няма да остане и спомен!

Малката балканска държава ще се обезлюди, населението й ще измре от безвъзвратно отровена околна среда, мизерия и липса на достъпно здравеопазване.

Даже няма кой да има да изрецитира или изпее любимата на поколения песничка:

„Тук мила ми е всяка птичка

И всяка мъничка тревичка...”

В САЩ има много заведени дела от граждани засегнати от проблема. За тях това е непрекъсната борба с големите компании. В много страни по света, извличането на шистов газ е забранено със закон. Последно това се случи във Франция.

В България вече няма политическа партия, която да не се е съгласила за проучване и добив на шистов газ. Като прибавим и готовността на родните ни политици да подпишат и ратифицират Споразумението ТПТИ - прогнозата, че към 2020 година българите ще останат 4 милиона е на път да се сбъдне...

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене